Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. 14,76 zł
B. 4,00 zł
C. 16,00 zł
D. 9,84 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest główne zadanie barmanów podczas imprezy okolicznościowej?
A. Obsługa gości przy stolikach
B. Dekorowanie sali
C. Przygotowywanie potraw
D. Przygotowywanie i serwowanie napojów alkoholowych i bezalkoholowych
HGT.12 Pytanie 323
Organizacja żywienia i usług …
Dozownik przedstawiony na ilustracji należy zastosować do

A. orzeszków ziemnych.
B. napojów chłodzonych.
C. płatków śniadaniowych.
D. koktajli mlecznych.
Organizacja żywienia i usług …
W jakim systemie samoobsługowym dania oraz napoje są podawane przez "okienko" łączące kuchnię z częścią konsumpcyjną?
A. Szwedzkim
B. Czeskim
C. Francuskim
D. Polskim
Organizacja żywienia i usług …
Jakie będą całkowite wydatki na organizację wesela dla 150 osób, jeśli restauracja pobiera 140,00 zł za osobę, a opłata za wynajęcie zespołu muzycznego wynosi 2 000,00 zł?
A. 21 200,00 zł
B. 19 000,00 zł
C. 23 000,00 zł
D. 21 000,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Która z diet wegetariańskich pozwala na jedzenie mleka oraz jego produktów?
A. Laktowegetarianizm
B. Owowegetarianizm
C. Frutarianizm
D. Weganizm
Organizacja żywienia i usług …
System zapewnienia jakości, który wymaga stworzenia wewnętrznego planu higieny w formie instrukcji oraz kart monitorujących, to
A. GMP
B. GHP
C. ISO
D. HACCP
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu lunchu złożonego z zupy, omletu, maków, sałatki oraz soku.
| Zestaw na lunch | Liczba porcji | Wartość brutto [zł] |
|---|---|---|
| Zupa misoshiru | 25 | 75,00 |
| Omlet tamago nigiri | 50 | 300,00 |
| Salmon maki | 50 | 600,00 |
| Sałatka warzywna | 50 | 200,00 |
| Sok pomarańczowy | 25 | 100,00 |
| Razem | 1 275,00 |
A. 25,50 zł
B. 22,00 zł
C. 51,50 zł
D. 29,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę zniżki uzyska klient posiadający kartę lojalnościową z rabatem wynoszącym 15%, jeśli suma jego wydatków osiągnęła 600,00 zł?
A. 120,00 zł
B. 60,00 zł
C. 90,00 zł
D. 30,00 zł
HGT.12 Pytanie 330
Organizacja żywienia i usług …
Aby podać szczupaka faszerowanego, pieczywo, masło oraz białe wino, należy przewidzieć
A. sztućce do przekąsek, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, goblet
B. sztućce do przekąsek, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do białego wina
C. sztućce do ryb, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do białego wina
D. sztućce do ryb, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, goblet
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego w przedszkolu.
| Zestaw obiadowy w przedszkolu | |
|---|---|
| Potrawa, napój | Wartość brutto dla grupy 68 dzieci [zł] |
| Barszcz ukraiński | 166,60 |
| Pierożki z mięsem i kapustą | 200,60 |
| Kompot owocowy | 51,00 |
A. 2,95 zł
B. 6,15 zł
C. 2,45 zł
D. 5,40 zł
Organizacja żywienia i usług …
Którą potrawę z menu bankietowego można zamrozić po przygotowaniu i poddać restytucji tuż przed spożyciem?
A. Tymbaliki drobiowe
B. Schab pieczony
C. Jaja faszerowane
D. Suflet czekoladowy
HGT.12 Pytanie 333
Organizacja żywienia i usług …
Jakie działania powinien podejmować kelner z prawej strony klienta?
A. Serwowanie menu, prezentowanie potraw na półmisku
B. Nalewanie kawy z dzbanka, serwowanie zupy z wazy
C. Serwowanie menu, prezentowanie butelki wina
D. Ustawianie wazy z zupą na stole, ustawianie talerza na pieczywo
Organizacja żywienia i usług …
Jaką usługę dodatkową oferuje restauracja?
A. sprzedaż potraw i napojów na miejscu
B. działalność rozrywkowa
C. przygotowywanie potraw i napojów
D. działalność cateringowa
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę uiści klient w barze za zestaw dnia, przy uwzględnieniu 20% zniżki, w ramach programu lojalnościowego? Standardowa cena zestawu wynosi 15,00 zł.
A. 17,00 zł
B. 20,00 zł
C. 15,00 zł
D. 12,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jakiego rodzaju alkohol powinno się podać na zakończenie bankietu?
A. Digestif
B. Diverse drinks
C. Aperitif
D. Long drink
Organizacja żywienia i usług …
W sali bankietowej powinien być przygotowany bufet z różnorodnym wyborem tartinek, ciasteczek, owoców, napojów bezalkoholowych oraz z alkoholem
A. na przyjęcie koktajlowe
B. na śniadanie bufetowe
C. na przerwę kawową
D. na przyjęcie typu lampka wina
Organizacja żywienia i usług …
Planowanie produkcji gastronomicznej opiera się na jadłospisie dekadowym?
A. w restauracjach
B. w barach
C. w jadłodajniach
D. w stołówkach
HGT.12 Pytanie 339
Organizacja żywienia i usług …
Stoliki koktajlowe ustawione na imprezie mają za zadanie
A. posłużyć kelnerom do podawania potraw w stylu angielskim
B. być wykorzystywane przez kucharzy do wystawienia przekąsek
C. umożliwić gościom spożywanie jedzenia i napojów z bufetu
D. służyć barmanom do prezentacji napojów alkoholowych
Organizacja żywienia i usług …
Kto w Polsce odpowiada za nadzór sanitarny nad produkcją żywności?
A. Światowa Organizacja Zdrowia
B. Państwowa Inspekcja Pracy
C. Państwowa Inspekcja Sanitarna
D. Instytut Żywności i Żywienia
Organizacja żywienia i usług …
Jakim obiektem gastronomicznym o charakterze żywieniowym jest
A. smażalnia
B. bar mleczny
C. kawiarnia
D. bar aperitif
Organizacja żywienia i usług …
Podczas tranżerowania, filetowania oraz flambirowania, kelner obsługuje gości serwisem
A. angielskim.
B. francuskim pełnym.
C. francuskim niepełnym.
D. rosyjskim.
Organizacja żywienia i usług …
W jakiej kategorii napojów w menu należy uplasować Tokaj, Merlot oraz Chardonnay?
A. Win
B. Drinków
C. Wódek
D. Likierów
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej lampki koniaku o objętości 100 ml, jeżeli koszt zakupu 1 butelki koniaku o pojemności 0,7 l wynosi 140 zł, a marża gastronomiczna wynosi 100%?
A. 80 zł
B. 20 zł
C. 98 zł
D. 40 zł
Organizacja żywienia i usług …
W kieliszku przedstawionym na ilustracji należy podać

A. wino musujące.
B. koniak.
C. wermut.
D. wodę mineralną.
Organizacja żywienia i usług …
Wyznacz netto jednostkową cenę jednego kieliszka alkoholu o objętości 50 ml, jeśli koszt 1 l alkoholu wynosi 40 zł, a marża w gastronomii wynosi 100%?
A. 2 zł
B. 6 zł
C. 4 zł
D. 8 zł
Organizacja żywienia i usług …
Która z poniższych diet dopuszcza spożycie mleka oraz produktów nabiałowych?
A. Witarianizm
B. Frutarianizm
C. Laktowegetarianizm
D. Owowegetarianizm
Organizacja żywienia i usług …
W diecie dla osób starszych nie powinno się uwzględniać
A. margaryny w wersji miękkiej
B. jogurtu naturalnego
C. pulpetów z wołowiny
D. zupy pieczarkowej
Organizacja żywienia i usług …
Typowym zakładem gastronomicznym zajmującym się żywieniem jest
A. ciastkarnia
B. bistro
C. kafejka
D. stołówka
Organizacja żywienia i usług …
Jaką instytucję wyznaczono do nadzorowania przestrzegania norm BHP w lokalu gastronomicznym?
A. Państwowa Inspekcja Sanitarna
B. Instytut Żywności i Żywienia
C. Państwowy Zakład Higieny
D. Państwowa Inspekcja Handlowa
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oceń, w którym tygodniu jadłospis jest niezgodny z normą na energię dla dziewcząt w wieku 18 lat.
|
A. Jadłospis w II tygodniu.
B. Jadłospis w III tygodniu.
C. Jadłospis w I tygodniu.
D. Jadłospis w IV tygodniu.
Organizacja żywienia i usług …
Ilu pracowników obsługi musi zatrudnić restauracja, aby obsłużyć 150 gości podczas przyjęcia zasiadanego, jeśli jeden kelner obsługuje 12 osób?
A. 8 kelnerów
B. 11 kelnerów
C. 13 kelnerów
D. 15 kelnerów
Organizacja żywienia i usług …
W standardowym menu restauracyjnym lista dostępnych potraw powinna być rozpoczęta od dań z kategorii
A. przekąski zimne
B. dania rybne
C. przekąski gorące
D. dania jarskie
HGT.12 Pytanie 354
Organizacja żywienia i usług …
Jaki zestaw dań powinien być polecany w diecie zdrowotnej?
A. Zupa pomidorowa z ryżem, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka warzywna, gofry
B. Zupa krem z soczewicy, gołąbki z mięsem i ryżem, ziemniaki, mizeria, pączki
C. Zupa pieczarkowa, smażona ryba, frytki, surówka z kiszonej kapusty, lody
D. Bulion wołowy, pulpety cielęce, ziemniaki, marchewka glazurowana, sorbet
Organizacja żywienia i usług …
Ile procent dziennego zapotrzebowania na kalorie oraz składniki odżywcze powinny zapewniać posiłki podawane dzieciom w przedszkolu?
A. 75%
B. 45%
C. 90%
D. 60%
Organizacja żywienia i usług …
Jakie grupy produktów, według Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanej przez IŻŻ, powinny być spożywane w największych ilościach przez zdrową osobę?
A. Nabiałowe
B. Tłuszczowe
C. Warzywne
D. Mięsne
Organizacja żywienia i usług …
Co oznacza usługa room service?
A. odnosi się do serwowania posiłków oraz obsługi gości w pokoju hotelowym
B. wiąże się z naprawą urządzeń elektrycznych w pokoju gościa
C. dotyczy sprzątania pokoju hotelowego gościa
D. jest związana z organizowaniem przestrzeni w restauracji
Organizacja żywienia i usług …
Który z wymienionych systemów zarządzania jakością wymaga analizy zagrożeń i określenia krytycznych punktów kontrolnych?
A. BRC
B. HACCP
C. ISO 9001
D. GHP
Organizacja żywienia i usług …
Jaką cenę brutto będzie miała 250 ml soku jabłkowego, jeśli koszt zakupu opakowania soku o pojemności 5 l wynosi 10,00 zł, marża gastronomiczna wynosi 300%, a stawka VAT to 23%?
A. 2,46 zł
B. 6,16 zł
C. 24,60 zł
D. 61,50 zł
HGT.12 Pytanie 360
Organizacja żywienia i usług …
Który z serwisów wymaga zorganizowania stołu pomocniczego oraz obsługi klientów przez wysoko wykwalifikowanych kelnerów?
A. Francuski
B. Angielski
C. Niemiecki
D. Rosyjski