Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Wyznacz cenę końcową brutto za jedną lampkę winiaku o objętości 40 ml, jeżeli restauracja nabyła butelkę winiaku o pojemności 0,5 l za 50,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną wynoszącą 200% oraz stawkę VAT równą 23%?

A. 14,76 zł
B. 4,00 zł
C. 16,00 zł
D. 9,84 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jakie będą całkowite wydatki na organizację wesela dla 150 osób, jeśli restauracja pobiera 140,00 zł za osobę, a opłata za wynajęcie zespołu muzycznego wynosi 2 000,00 zł?

A. 21 200,00 zł
B. 19 000,00 zł
C. 23 000,00 zł
D. 21 000,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu lunchu złożonego z zupy, omletu, maków, sałatki oraz soku.

Zestaw na lunchLiczba porcjiWartość brutto [zł]
Zupa misoshiru2575,00
Omlet tamago nigiri50300,00
Salmon maki50600,00
Sałatka warzywna50200,00
Sok pomarańczowy25100,00
Razem1 275,00

A. 25,50 zł
B. 22,00 zł
C. 51,50 zł
D. 29,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Aby podać szczupaka faszerowanego, pieczywo, masło oraz białe wino, należy przewidzieć

A. sztućce do przekąsek, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, goblet
B. sztućce do przekąsek, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do białego wina
C. sztućce do ryb, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do białego wina
D. sztućce do ryb, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, goblet
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego w przedszkolu.

Zestaw obiadowy w przedszkolu
Potrawa, napójWartość brutto dla grupy 68 dzieci [zł]
Barszcz ukraiński166,60
Pierożki z mięsem i kapustą200,60
Kompot owocowy51,00

A. 2,95 zł
B. 6,15 zł
C. 2,45 zł
D. 5,40 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jakie działania powinien podejmować kelner z prawej strony klienta?

A. Serwowanie menu, prezentowanie potraw na półmisku
B. Nalewanie kawy z dzbanka, serwowanie zupy z wazy
C. Serwowanie menu, prezentowanie butelki wina
D. Ustawianie wazy z zupą na stole, ustawianie talerza na pieczywo
Organizacja żywienia i usług …

W sali bankietowej powinien być przygotowany bufet z różnorodnym wyborem tartinek, ciasteczek, owoców, napojów bezalkoholowych oraz z alkoholem

A. na przyjęcie koktajlowe
B. na śniadanie bufetowe
C. na przerwę kawową
D. na przyjęcie typu lampka wina
Organizacja żywienia i usług …

Stoliki koktajlowe ustawione na imprezie mają za zadanie

A. posłużyć kelnerom do podawania potraw w stylu angielskim
B. być wykorzystywane przez kucharzy do wystawienia przekąsek
C. umożliwić gościom spożywanie jedzenia i napojów z bufetu
D. służyć barmanom do prezentacji napojów alkoholowych
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej lampki koniaku o objętości 100 ml, jeżeli koszt zakupu 1 butelki koniaku o pojemności 0,7 l wynosi 140 zł, a marża gastronomiczna wynosi 100%?

A. 80 zł
B. 20 zł
C. 98 zł
D. 40 zł
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oceń, w którym tygodniu jadłospis jest niezgodny z normą na energię dla dziewcząt w wieku 18 lat.

  • Norma na energię dla dziewcząt w wieku 18 lat wynosi 2 500 kcal
  • Średnia wartość energetyczna jadłospisów tygodniowych dla dziewcząt w wieku 18 lat:
    • I tydzień - 2240 kcal/dzień
    • II tydzień - 2485 kcal/dzień
    • III tydzień - 2515 kcal/dzień
    • IV tydzień - 2740 kcal/dzień
  • Dopuszczalne odchylenie wartości energetycznej tygodniowego jadłospisu w stosunku do zalecanych norm na energię wynosi ± 10%.

A. Jadłospis w II tygodniu.
B. Jadłospis w III tygodniu.
C. Jadłospis w I tygodniu.
D. Jadłospis w IV tygodniu.
Organizacja żywienia i usług …

Jaki zestaw dań powinien być polecany w diecie zdrowotnej?

A. Zupa pomidorowa z ryżem, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka warzywna, gofry
B. Zupa krem z soczewicy, gołąbki z mięsem i ryżem, ziemniaki, mizeria, pączki
C. Zupa pieczarkowa, smażona ryba, frytki, surówka z kiszonej kapusty, lody
D. Bulion wołowy, pulpety cielęce, ziemniaki, marchewka glazurowana, sorbet
Organizacja żywienia i usług …

Jakie grupy produktów, według Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanej przez IŻŻ, powinny być spożywane w największych ilościach przez zdrową osobę?

A. Nabiałowe
B. Tłuszczowe
C. Warzywne
D. Mięsne
HGT.12 Pytanie 357
Organizacja żywienia i usług …

Co oznacza usługa room service?

A. odnosi się do serwowania posiłków oraz obsługi gości w pokoju hotelowym
B. wiąże się z naprawą urządzeń elektrycznych w pokoju gościa
C. dotyczy sprzątania pokoju hotelowego gościa
D. jest związana z organizowaniem przestrzeni w restauracji
Organizacja żywienia i usług …

Jaką cenę brutto będzie miała 250 ml soku jabłkowego, jeśli koszt zakupu opakowania soku o pojemności 5 l wynosi 10,00 zł, marża gastronomiczna wynosi 300%, a stawka VAT to 23%?

A. 2,46 zł
B. 6,16 zł
C. 24,60 zł
D. 61,50 zł