Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. 120,00 zł
B. 600,00 zł
C. 150,00 zł
D. 750,00 zł
HGT.12 Pytanie 242
Organizacja żywienia i usług …
Płaski talerz o średnicy 17 cm jest stosowany do
A. serwowania dań głównych
B. prezentowania przystawek
C. spożywania pieczywa
D. wysyłki dań barowych
Organizacja żywienia i usług …
Stoiska z napojami oraz słodyczami funkcjonujące w kinach to jednostki gastronomiczne klasyfikowane jako
A. sieci zamknięte
B. zakłady gastronomiczne
C. punkty gastronomiczne
D. typ żywnościowy
Organizacja żywienia i usług …
Jaką sumę należy wpisać na fakturę za bufetowe śniadanie dla dwóch dorosłych oraz trojga dzieci w wieku 5, 8 i 10 lat, podając wartość brutto, jeżeli cena brutto śniadania wynosi 25,00 zł od osoby, a posiłek dla dzieci do 6 roku życia jest darmowy?
A. 150,00 zł
B. 125,00 zł
C. 100,00 zł
D. 75,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, wybierz rodzaj diety, której modyfikacją jest sposób żywienia, opracowany przez doktora Pierre'a Dukana.
| Dane o diecie Dukana i normach WHO | ||
|---|---|---|
| Składnik | Dieta Dukana | Normy spożycia wg WHO |
| Białko | 50-60% energii | 10-15% energii |
| Tłuszcz | 25-30% energii | do 30% energii |
A. Wysokobiałkowa.
B. Wysokotłuszczowa.
C. Niskotłuszczowa.
D. Niskobiałkowa.
Organizacja żywienia i usług …
W ramach działalności zakładu gastronomicznego, korzystanie z kuponów rabatowych mieści się w dziedzinie
A. publicity
B. public relations
C. promocji sprzedaży
D. sponsoringu
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zamieszczonymi zaleceniami, dopuszczalna maksymalna zawartość soli kuchennej, w żywieniu przedszkolnym dzieci w wieku od 4 do 6 lat wynosi
| Zalecenia dotyczące żywienia dzieci w przedszkolu | |
| Dziecko w przedszkolu powinno mieć zapewnione śniadanie, obiad i podwieczorek. | |
| Zawartość soli kuchennej w całodziennej diecie dzieci w wieku 4-6 lat: – na poziomie AI (wystarczające spożycie) – 2,50 g soli, czyli 1 000 mg sodu, – na poziomie UL (najwyższy tolerowany) – 3,75 g soli, czyli 1 500 mg sodu. | |
| Żywienie w przedszkolu powinno pokryć 75% dziennej normy na energię i niezbędne składniki odżywcze. |
A. 2 500 mg
B. 1,87 g
C. 3 750 mg
D. 2,81 g
HGT.12 Pytanie 248
Organizacja żywienia i usług …
Zestaw śniadaniowy, który nie zawiera wszystkich składników, składający się z jajecznicy, chleba razowego, masła oraz kakao, wymaga uzupełnienia
A. rogalikiem croissant
B. salsą pomidorową
C. tymbalikiem drobiowym
D. zupą mleczną
Organizacja żywienia i usług …
System a la carte w restauracji dotyczący produkcji potraw obejmuje
A. przygotowywanie i ekspedycję
B. przygotowywanie, przechowywanie i ekspedycję
C. przygotowywanie, schładzanie, podgrzewanie i ekspedycję
D. przygotowywanie, zamrażanie, podgrzewanie i ekspedycję
Organizacja żywienia i usług …
Menu, które zawiera dania przeznaczone m.in. dla wegetarian lub dzieci, nazywamy
A. specjalnym dnia
B. okazjonalnym
C. specjalnym
D. zwykłym
HGT.12 Pytanie 251
Organizacja żywienia i usług …
Według zasad przygotowywania jadłospisu, do obiadu zawierającego boeuf Strogonowa, kaszę jęczmienną, sałatkę z buraków oraz kompot morelowy należy zaproponować
A. krem brokułowy
B. krupnik na mięsie
C. barszcz z botwinki
D. zupę gulaszową
Organizacja żywienia i usług …
Jaką metodę promocji zastosowała restauracja, wprowadzając zniżkowe kupony na sezonowe dania?
A. Reklamę
B. Sponsoring
C. Promocję sprzedaży
D. Sprzedaż osobistą
Organizacja żywienia i usług …
Ile wyniesie rachunek za usługę organizacji przerwy kawowej dla 125 osób?
| Dane do sporządzenia rachunku za usługę organizacji przerwy kawowej | |
|---|---|
| Ceny brutto produktów i napojów dla 1 osoby | 6,00 zł |
| Cena brutto obsługi kelnerskiej | 100,00 zł |
| Udzielony opust | 10% |
A. 850,00 zł
B. 765,00 zł
C. 750,00 zł
D. 600,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Na imprezie typu "lampka wina" można podawać bezpośrednio z tacy
A. łososia w galarecie
B. tartinki z łososiem
C. łososia z grilla
D. suflet z łososia
Organizacja żywienia i usług …
Kelner powinien serwować potrawy oraz napoje gościom siedzącym przy stole, podchodząc w odpowiedniej kolejności
A. do gościa honorowego, kobiety, gospodarza, mężczyzny
B. do gospodarza, kobiety, gościa honorowego, mężczyzny
C. do gościa honorowego, kobiety, mężczyzny, gospodarza
D. do kobiety, gościa honorowego, mężczyzny, gospodarza
HGT.12 Pytanie 256
Organizacja żywienia i usług …
Ozdobne, podłużne serwety, które kładzie się na obrusie, to
A. napperony
B. skirtingi
C. laufry
D. moltony
Organizacja żywienia i usług …
Co jest podstawą diety wegańskiej?
A. Drób
B. Rośliny
C. Nabiał
D. Ryby
Organizacja żywienia i usług …
Na imprezie organizowanej dla przedszkolaków nie powinno się podawać
A. muszczyków ze śmietaną
B. kompotu francuskiego
C. ciastka piaskowego
D. chrupków z makiem
Organizacja żywienia i usług …
Pan Andrzej Kowalski zlecił restauracji "Kolorowa" organizację balu z okazji Dnia Dziecka dla 30 dzieci. Z oferty restauracji wybrał menu, występ iluzjonisty oraz zabawę z animatorem. Oblicz cenę gastronomiczną brutto tej usługi.
| Cennik usług restauracji „Kolorowa" | |
|---|---|
| Wyszczególnienie | Cena gastronomiczna brutto (zł) |
| Menu | 22,00 za 1 dziecko |
| Animator | 120,00 za 10 dzieci |
| Iluzjonista – występ | 200,00 |
| Pokaz baniek mydlanych | 100,00 |
| Przestawienie muzyczne | 200,00 |
| Nagłośnienie, oświetlenie i DJ | 600,00 |
A. 1 020 zł
B. 1 220 zł
C. 1 120 zł
D. 1 320 zł
HGT.12 Pytanie 260
Organizacja żywienia i usług …
Do zadań Instytutu Żywności i Żywienia wchodzi
A. nadzorowanie produktów spożywczych, które są w obrocie handlowym
B. ochrona praw konsumentów
C. propagowanie racjonalnego żywienia
D. nadzorowanie stanu placówek żywieniowych
Organizacja żywienia i usług …
Obiekt gastronomiczny w ramach akcji promocyjnej
A. proponuje dania dnia w korzystnej cenie
B. organizuje spotkania z specjalistami w dziedzinie żywienia
C. publikuje reklamę w lokalnych mediach
D. organizuje konferencje w branży
Organizacja żywienia i usług …
Pracownicy stołówki płacąc 9,00 zł za zestaw obiadowy, który w cenniku zakładowym wynosi 15,00 zł, otrzymują zniżkę w wysokości
A. 40%
B. 50%
C. 60%
D. 30%
HGT.12 Pytanie 263
Organizacja żywienia i usług …
Do przygotowania stołów na przyjęcie zasiadane, oprócz obrusów, jakie elementy powinny być wykorzystane?
A. molton, skirting
B. skirting, napperon
C. skirting, serwetki płócienne
D. molton, serwetki płócienne
HGT.12 Pytanie 264
Organizacja żywienia i usług …
Widelec przedstawiony na rysunku służy do serwowania

A. marynat.
B. sardynek.
C. wędlin.
D. sera.
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz cenę dwóch porcji zaproponowanego menu doliczając marżę gastronomiczną 100%.
| Lp. | Propozycja menu | Cena netto 1 porcji (w zł) |
|---|---|---|
| 1 | Tatar z łososia z kaparami | 12 |
| 2 | Panierowany camembert z sosem żurawinowym | 13 |
| 3 | Rosół z makaronem | 7 |
| 4 | Stek z polędwicy z frytkami, surówka z warzyw | 28 |
A. 360 zł
B. 480 zł
C. 240 zł
D. 120 zł
HGT.12 Pytanie 266
Organizacja żywienia i usług …
Jaki typ obrusów wykorzystuje się do przymocowania na bocznych częściach stołów bankietowych?
A. Napperon
B. Skirting
C. Molton
D. Laufer
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z obowiązującymi normami BHP, przez jaki maksymalny czas można przechowywać przekąski zimne?
A. 24 godziny temperaturze od 8°C do 12°C
B. 12 godzin w temperaturze od 2°C do 6°C
C. 24 godziny w temperaturze od 2°C do 6°C
D. 12 godzin w temperaturze od 8°C do 12°C
Organizacja żywienia i usług …
Gdy klient dokonuje wyboru potraw lub napojów oraz samodzielnie ustala swoje zobowiązanie, które jest realizowane bez zaangażowania pośredników, uczestniczy w sprzedaży
A. abonamentowej
B. na zamówienie
C. z automatu
D. ruchomej
Organizacja żywienia i usług …
Zasada FIFO "first in, first out" odnosi się do sposobu
A. wydawania gorących dań przekazanych do ekspedycji
B. przyjmowania surowców od dostawców do magazynu
C. pobierania surowców z magazynu
D. przekazywania potraw z kuchni do działu wydania
Organizacja żywienia i usług …
Do jednostek gastronomicznych o charakterze uzupełniającym zaliczają się
A. cukiernie i kawiarnie
B. cukiernie i jadłodajnie
C. bistra i kawiarnie
D. bistra i jadłodajnie
Organizacja żywienia i usług …
Semiwegetarianizm to styl żywienia, który eliminuje z diety
A. jaja kurze
B. ryby hodowlane
C. mięso czerwone
D. miód pszczeli
HGT.12 Pytanie 272
Organizacja żywienia i usług …
Użycie stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego do serwowania potraw jest praktykowane w trakcie obsługi klientów w ramach serwisu
A. rosyjskiej
B. niemieckiej
C. francuskiej
D. angielskiej
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z zamieszczonego cennika usług, oblicz, ile zapłaci zleceniodawca za wszystkie usługi w trakcie organizacji 6 godzinnej konferencji dla 80 osób.
| Cennik usług świadczonych podczas konferencji | |
|---|---|
| Rodzaj usługi | Cena brutto [zł] |
| Zestaw obiadowy dla 1 osoby | 75,00 |
| Obsługa kelnerska podczas obiadu - 1 kelner na 50 osób | 100,00 |
| Wynajęcie sali konferencyjnej - 1 godzina | 50,00 |
A. 6 300,00 zł
B. 6 000,00 zł
C. 6 460,00 zł
D. 6 500,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jakie informacje na temat napojów gorących, dostępnych każdego dnia w kawiarni, można znaleźć?
A. menu specjalne
B. menu
C. menu okolicznościowe
D. menu alkoholi
HGT.12 Pytanie 275
Organizacja żywienia i usług …
Na jakie z wymienionych wydarzeń trzeba przygotować bufety z potrawami i napojami oraz stoły i krzesła dla uczestników?
A. Bankiet angielski
B. Koktajl party
C. Bankiet amerykański
D. Obiad zasiadany
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z tradycyjnym układem menu, przed ciepłymi przekąskami w propozycji restauracyjnej powinny znajdować się
A. potrawy wegetariańskie
B. potrawy mięsne
C. zupy z dodatkami
D. przekąski zimne
Organizacja żywienia i usług …
Jak nazywa się zakład gastronomiczny o charakterze żywieniowym?
A. kawiarnia
B. cukiernia
C. jadłodajnia
D. piwiarnia
Organizacja żywienia i usług …
Do usług dodatkowych oferowanych przez lokale gastronomiczne na rzecz klientów nie zalicza się
A. kompleksowej obsługi konferencji w cateringu
B. przygotowywania przyjęć okolicznościowych u zleceniodawcy
C. wypożyczania kompletów zastawy i bielizny stołowej
D. organizowania w lokalu oglądania transmisji meczów
Organizacja żywienia i usług …
W menu restauracji dla osób na diecie lekkostrawnej powinna znaleźć się zupa
A. kapuśniak
B. barszcz ukraiński
C. pomidorowa czysta
D. grzybowa z łazankami
Organizacja żywienia i usług …
Zamawiający organizację przyjęcia weselnego określił, że o godzinie 22.00 ma nastąpić podział tortu weselnego przez nowożeńców. Zleceniobiorca jest zobowiązany zaproponować metodę serwowania tortu gościom
A. niemiecką
B. rosyjską
C. amerykańską
D. angielską