Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę zapłaci zleceniodawca za obsługę 50 gości na przyjęciu urodzinowym, które odbędzie się w godzinach od 1700 do 2100, jeśli cena brutto za usługi kelnerskie wynosi 30,00 zł za godzinę dla 1 kelnera obsługującego 10 osób?

A. 120,00 zł
B. 600,00 zł
C. 150,00 zł
D. 750,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jaką sumę należy wpisać na fakturę za bufetowe śniadanie dla dwóch dorosłych oraz trojga dzieci w wieku 5, 8 i 10 lat, podając wartość brutto, jeżeli cena brutto śniadania wynosi 25,00 zł od osoby, a posiłek dla dzieci do 6 roku życia jest darmowy?

A. 150,00 zł
B. 125,00 zł
C. 100,00 zł
D. 75,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, wybierz rodzaj diety, której modyfikacją jest sposób żywienia, opracowany przez doktora Pierre'a Dukana.

Dane o diecie Dukana i normach WHO
SkładnikDieta DukanaNormy spożycia
wg WHO
Białko50-60% energii10-15% energii
Tłuszcz25-30% energiido 30% energii

A. Wysokobiałkowa.
B. Wysokotłuszczowa.
C. Niskotłuszczowa.
D. Niskobiałkowa.
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zamieszczonymi zaleceniami, dopuszczalna maksymalna zawartość soli kuchennej, w żywieniu przedszkolnym dzieci w wieku od 4 do 6 lat wynosi

Zalecenia dotyczące żywienia dzieci w przedszkolu
Dziecko w przedszkolu powinno mieć zapewnione śniadanie, obiad i podwieczorek.
Zawartość soli kuchennej w całodziennej diecie dzieci w wieku 4-6 lat:
– na poziomie AI (wystarczające spożycie) – 2,50 g soli, czyli 1 000 mg sodu,
– na poziomie UL (najwyższy tolerowany) – 3,75 g soli, czyli 1 500 mg sodu.
Żywienie w przedszkolu powinno pokryć 75% dziennej normy na energię i niezbędne składniki odżywcze.

A. 2 500 mg
B. 1,87 g
C. 3 750 mg
D. 2,81 g
Organizacja żywienia i usług …

System a la carte w restauracji dotyczący produkcji potraw obejmuje

A. przygotowywanie i ekspedycję
B. przygotowywanie, przechowywanie i ekspedycję
C. przygotowywanie, schładzanie, podgrzewanie i ekspedycję
D. przygotowywanie, zamrażanie, podgrzewanie i ekspedycję
Organizacja żywienia i usług …

Ile wyniesie rachunek za usługę organizacji przerwy kawowej dla 125 osób?

Dane do sporządzenia rachunku za usługę organizacji przerwy kawowej
Ceny brutto produktów i napojów dla 1 osoby6,00 zł
Cena brutto obsługi kelnerskiej100,00 zł
Udzielony opust10%

A. 850,00 zł
B. 765,00 zł
C. 750,00 zł
D. 600,00 zł
HGT.12 Pytanie 255
Organizacja żywienia i usług …

Kelner powinien serwować potrawy oraz napoje gościom siedzącym przy stole, podchodząc w odpowiedniej kolejności

A. do gościa honorowego, kobiety, gospodarza, mężczyzny
B. do gospodarza, kobiety, gościa honorowego, mężczyzny
C. do gościa honorowego, kobiety, mężczyzny, gospodarza
D. do kobiety, gościa honorowego, mężczyzny, gospodarza
Organizacja żywienia i usług …

Pan Andrzej Kowalski zlecił restauracji "Kolorowa" organizację balu z okazji Dnia Dziecka dla 30 dzieci. Z oferty restauracji wybrał menu, występ iluzjonisty oraz zabawę z animatorem. Oblicz cenę gastronomiczną brutto tej usługi.

Cennik usług restauracji „Kolorowa"
WyszczególnienieCena gastronomiczna brutto (zł)
Menu22,00 za 1 dziecko
Animator120,00 za 10 dzieci
Iluzjonista – występ200,00
Pokaz baniek mydlanych100,00
Przestawienie muzyczne200,00
Nagłośnienie, oświetlenie i DJ600,00

A. 1 020 zł
B. 1 220 zł
C. 1 120 zł
D. 1 320 zł
Organizacja żywienia i usług …

Obiekt gastronomiczny w ramach akcji promocyjnej

A. proponuje dania dnia w korzystnej cenie
B. organizuje spotkania z specjalistami w dziedzinie żywienia
C. publikuje reklamę w lokalnych mediach
D. organizuje konferencje w branży
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz cenę dwóch porcji zaproponowanego menu doliczając marżę gastronomiczną 100%.

Lp.Propozycja menuCena netto
1 porcji (w zł)
1Tatar z łososia z kaparami12
2Panierowany camembert z sosem żurawinowym13
3Rosół z makaronem7
4Stek z polędwicy z frytkami, surówka z warzyw28

A. 360 zł
B. 480 zł
C. 240 zł
D. 120 zł
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z obowiązującymi normami BHP, przez jaki maksymalny czas można przechowywać przekąski zimne?

A. 24 godziny temperaturze od 8°C do 12°C
B. 12 godzin w temperaturze od 2°C do 6°C
C. 24 godziny w temperaturze od 2°C do 6°C
D. 12 godzin w temperaturze od 8°C do 12°C
Organizacja żywienia i usług …

Gdy klient dokonuje wyboru potraw lub napojów oraz samodzielnie ustala swoje zobowiązanie, które jest realizowane bez zaangażowania pośredników, uczestniczy w sprzedaży

A. abonamentowej
B. na zamówienie
C. z automatu
D. ruchomej
Organizacja żywienia i usług …

Zasada FIFO "first in, first out" odnosi się do sposobu

A. wydawania gorących dań przekazanych do ekspedycji
B. przyjmowania surowców od dostawców do magazynu
C. pobierania surowców z magazynu
D. przekazywania potraw z kuchni do działu wydania
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z zamieszczonego cennika usług, oblicz, ile zapłaci zleceniodawca za wszystkie usługi w trakcie organizacji 6 godzinnej konferencji dla 80 osób.

Cennik usług świadczonych podczas konferencji
Rodzaj usługiCena brutto [zł]
Zestaw obiadowy dla 1 osoby75,00
Obsługa kelnerska podczas obiadu - 1 kelner na 50 osób100,00
Wynajęcie sali konferencyjnej - 1 godzina50,00

A. 6 300,00 zł
B. 6 000,00 zł
C. 6 460,00 zł
D. 6 500,00 zł
HGT.12 Pytanie 278
Organizacja żywienia i usług …

Do usług dodatkowych oferowanych przez lokale gastronomiczne na rzecz klientów nie zalicza się

A. kompleksowej obsługi konferencji w cateringu
B. przygotowywania przyjęć okolicznościowych u zleceniodawcy
C. wypożyczania kompletów zastawy i bielizny stołowej
D. organizowania w lokalu oglądania transmisji meczów
Organizacja żywienia i usług …

Zamawiający organizację przyjęcia weselnego określił, że o godzinie 22.00 ma nastąpić podział tortu weselnego przez nowożeńców. Zleceniobiorca jest zobowiązany zaproponować metodę serwowania tortu gościom

A. niemiecką
B. rosyjską
C. amerykańską
D. angielską