Filtrowanie pytań
Wyznacz cenę końcową brutto 200 ml soku, jeśli koszt zakupu 2 litrów soku wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna to 300% przy stawce VAT 23%?
Aby zaserwować wino z butelki do kieliszków dla gości, należy użyć metody
W którym zestawie zaplanowano potrawy różniące się barwą, smakiem i metodą obróbki cieplnej?
| Zestaw A. | Zestaw B. | Zestaw C. | Zestaw D. |
| Krem z dyni z grzankami, Pulpety w sosie potrawkowym, Ziemniaki z wody, Surówka z selera | Zupa grochowa z ziemniakami, Żeberka duszone, Ziemniaki z wody, Purée z fasoli | Zupa ogórkowa z ryżem, Risotto z warzywami, Mizeria | Zupa koperkowa z ziemniakami, Kasza gryczana z gulaszem wołowym, Buraczki zasmażane |
Zestaw posiłków zaplanowany według zasad tworzenia menu to:
Stanowisko kelnera nie wymaga posiadania
Właściciel lokalu gastronomicznego oferując 30% rabatu dla grupy turystów, która zamówi przynajmniej 10 zestawów obiadowych, wykorzystuje strategię
Jaką wartość netto ma cena gastronomiczna 100 ml wina, jeżeli zakupiona butelka o pojemności 0,75 l kosztowała 300 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%?
Która z diet wegetariańskich pozwala na spożywanie maślanki?
Który zestaw dań obiadowych nie jest zgodny z regułami planowania jadłospisów?
Do sektora prywatnego rynku usług kulinarnych należy żywienie
W kuchni gorącej planuje się wytworzenie 155 porcji kotletów mielonych. Ile elektrycznych patelni należy użyć do jednoczesnego usmażenia tych kotletów, jeśli wydajność katalogowa patelni wynosi 120 sztuk na godzinę, a czas smażenia kotletów to 30 minut?
Aby ocenić jakość żywienia, należy zastosować metodę
System, w którym klient samodzielnie wybiera sałatki i desery w bufecie, a pozostałe dania i napoje są serwowane przez kelnera, nazywa się
Oblicz wartość rabatu przy zakupie 8 zestawów obiadowych, gdy cena jednego zestawu na karcie menu wynosi 25,00 zł, a liczba zamówionych zestawów uprawnia do 10% zniżki?
Serwis angielski do serwowania dań można zastosować podczas przyjęcia rodzaju
Właściciel lokalu gastronomicznego, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem "Smaki dzieciństwa", działał w ramach
Korzystając z zamieszczonych w ramce wytycznych restauracji do planowania stołu okolicznościowego, oblicz długość stołu w formie bloku "I" na 50 nakryć.
| Wytyczne restauracji do planowania stołu okolicznościowego | |
|---|---|
− odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu wynosi 50 cm − odległość między środkami sąsiadujących nakryć powinna wynosić 70 cm | |
Częścią bielizny stołowej, która ma na celu tłumienie hałasu powodowanego przez naczynia na stole, jest
Do kategorii lokali gastronomicznych, które pełnią rolę uzupełniającą, należy
Która z technik serwowania gości polega na przygotowaniu zimnych zakąsek, ciast oraz napojów na stole przed przybyciem gości?
Jaki deser powinien być uwzględniony w menu restauracji prowadzącej program "Węgierskie smakołyki"?
Jaki typ sprzedaży realizuje firma, której klienci regularnie odbierają zamówienia opłacone z "góry" na cały okres?
Korzystając z informacji zamieszczonej w tabeli, oblicz ile powinna wynosić długość stołu – bufetu przygotowanego na przyjęcie dla 150 gości.
| Wytyczne do planowania długości stołu - bufetu | |
| – | stół - bufet dla 20 osób powinien mieć 3 m bieżące długości, |
| – | każde dodatkowe 10 osób to dodatek 1 m bieżącego długości stołu. |