Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Na obiad serwowany zaplanowano podanie: wina czerwonego, czystej wódki, koniaku oraz wody. Jakie naczynia do napojów powinny być przygotowane do nakrycia stołu na obiad?

A. Kieliszki do czerwonego wina, kieliszki do wódki, kieliszki do wody - goblety
B. Kieliszki do czerwonego wina, kieliszki do wódki, kieliszki do koniaku
C. Kieliszki do wódki, kieliszki do koniaku, kieliszki do wody - goblety
D. Kieliszki do czerwonego wina, kieliszki do koniaku, kieliszki do wody - goblety
Organizacja żywienia i usług …

W którym zestawie zaplanowano potrawy różniące się barwą, smakiem i metodą obróbki cieplnej?

Zestaw A.Zestaw B.Zestaw C.Zestaw D.
Krem z dyni
z grzankami,
Pulpety w sosie
potrawkowym,
Ziemniaki z wody,
Surówka z selera
Zupa grochowa
z ziemniakami,
Żeberka duszone,
Ziemniaki z wody,
Purée z fasoli
Zupa ogórkowa z ryżem,
Risotto z warzywami,
Mizeria
Zupa koperkowa
z ziemniakami,
Kasza gryczana
z gulaszem wołowym,
Buraczki zasmażane

A. C.
B. B.
C. A.
D. D.
Organizacja żywienia i usług …

Zestaw posiłków zaplanowany według zasad tworzenia menu to:

A. zupa pomidorowa z ryżem, gołąbki, frytki, surówka z pomidora, napój wiśniowy
B. krupnik ryżowy, gulasz wołowy, kasza jaglana, surówka z papryki, kompot jabłkowy
C. barszcz ukraiński, paprykarz z kurczaka, ziemniaki gotowane, puree z fasoli, sok jabłkowy
D. zupa ogórkowa, zrazy wołowe, pęczak, surówka z kapusty i marchwi, napój wiśniowy
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw dań obiadowych nie jest zgodny z regułami planowania jadłospisów?

A. Krem z dyni, kotlet mielony, ziemniaki puree, surówka z kapusty, sok wiśniowy
B. Rosół z makaronem, pieczeń wołowa, ziemniaki z wody, buraczki zasmażane, lemoniada
C. Zupa jarzynowa, pieczona pierś z kurczaka, ziemniaki z wody, mizeria, woda
D. Zupa kalafiorowa, ryba smażona, ziemniaki puree, kalafior z wody, kompot z jabłek
Organizacja żywienia i usług …

W kuchni gorącej planuje się wytworzenie 155 porcji kotletów mielonych. Ile elektrycznych patelni należy użyć do jednoczesnego usmażenia tych kotletów, jeśli wydajność katalogowa patelni wynosi 120 sztuk na godzinę, a czas smażenia kotletów to 30 minut?

A. 3 patelnie
B. 2 patelnie
C. 4 patelnie
D. 1 patelnię
Organizacja żywienia i usług …

System, w którym klient samodzielnie wybiera sałatki i desery w bufecie, a pozostałe dania i napoje są serwowane przez kelnera, nazywa się

A. system zespołowo-kompleksowy
B. system samoobsługowy typu francuskiego
C. system samoobsługi z obsługą kelnerską
D. system zespołów specjalistycznych
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz wartość rabatu przy zakupie 8 zestawów obiadowych, gdy cena jednego zestawu na karcie menu wynosi 25,00 zł, a liczba zamówionych zestawów uprawnia do 10% zniżki?

A. 220,00 zł
B. 20,00 zł
C. 80,00 zł
D. 180,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Właściciel lokalu gastronomicznego, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem "Smaki dzieciństwa", działał w ramach

A. sprzedaży osobistej
B. reklamy prasowej
C. dystrybucji bezpośredniej
D. promocji sprzedaży
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z zamieszczonych w ramce wytycznych restauracji do planowania stołu okolicznościowego, oblicz długość stołu w formie bloku "I" na 50 nakryć.

Wytyczne restauracji do planowania stołu okolicznościowego

− odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu wynosi 50 cm

− odległość między środkami sąsiadujących nakryć powinna wynosić 70 cm

A. 18,15 m
B. 34,30 m
C. 36,30 m
D. 17,15 m
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z informacji zamieszczonej w tabeli, oblicz ile powinna wynosić długość stołu – bufetu przygotowanego na przyjęcie dla 150 gości.

Wytyczne do planowania długości stołu - bufetu
stół - bufet dla 20 osób powinien mieć 3 m bieżące długości,
każde dodatkowe 10 osób to dodatek 1 m bieżącego długości stołu.

A. 8 m
B. 15 m
C. 16 m
D. 14 m
Organizacja żywienia i usług …

Posiłki w przedszkolu powinny zaspokajać 75% dziennego zapotrzebowania dzieci na składniki odżywcze. Jaką ilość węglowodanów należy uwzględnić w menu dla przedszkolaków, jeżeli ich norma na dzień wynosi 130 g?

A. 227,50 g
B. 205,00 g
C. 32,00 g
D. 97,50 g
Organizacja żywienia i usług …

Aby zapewnić odpowiednią organizację pracy oraz stosowanie zasad zdrowego żywienia w szkolnych stołówkach, konieczne jest planowanie jadłospisów z co najmniej

A. jednodniowym wyprzedzeniem
B. kwartalnym wyprzedzeniem
C. tygodniowym wyprzedzeniem
D. miesięcznym wyprzedzeniem
Organizacja żywienia i usług …

W przypadku gdy restauracja otrzymała zlecenie na zorganizowanie "garden party", jakie miejsce będzie najbardziej stosowne do przeprowadzenia tego typu wydarzenia?

A. taras restauracji z widokiem na ogród
B. ogród wiejski zleceniodawcy
C. sala restauracyjna z widokiem na ogród
D. sala bankietowa z aranżacją wiejskiego ogrodu
Organizacja żywienia i usług …

W trakcie przyjmowania reklamacji od gościa, kelner nie powinien

A. przerywać składania skargi, ponieważ gość nie ma racji
B. przepraszać za powstałe problemy
C. proponować metody naprawy zaistniałych problemów
D. uważnie wysłuchać i powtórzyć treść skargi
Organizacja żywienia i usług …

Jaka jest klasyfikacja gastronomiczna stołówki w domu pomocy społecznej?

A. otwartego o niepełnym wyżywieniu
B. otwartego o pełnym wyżywieniu
C. zamkniętego o pełnym wyżywieniu
D. zamkniętego o niepełnym wyżywieniu
Organizacja żywienia i usług …

Wskaź sformułowanie, które jest sprzeczne z zasadami zdrowego odżywiania?

A. Kobiety w ciąży mogą jeść posiłki co 3 godziny
B. Śniadanie powinno zapewniać połowę dziennego zapotrzebowania energetycznego
C. Zdrowa, dorosła osoba powinna spożywać około czterech posiłków dziennie
D. Posiłki należy równomiernie rozłożyć w ciągu dnia