Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz cenę gastronomiczną netto posiłków dla czterech osób za dwutygodniowy pobyt, jeżeli marża gastronomiczna wynosi 200%.

Wykaz kosztów surowców dla jednej osoby w ośrodku
Rodzaj posiłkuKoszt surowców jednego posiłku
[zł]
Śniadanie2,00
Obiad4,00
Kolacja3,00

A. 1 008,00 zł
B. 151,20 zł
C. 108,00 zł
D. 1 512,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z wykazu kosztów wyżywienia jednej osoby w ośrodku, oblicz cenę gastronomiczną netto usługi wyżywienia czterech osób za dwutygodniowy pobyt, jeżeli ośrodek stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 200%.

Wykaz kosztów wyżywienia jednej osoby w ośrodku
Rodzaj posiłkuKoszt sporządzenia jednego posiłku
[zł]
Śniadanie2,00
Obiad4,00
Kolacja3,00

A. 108,00 zł
B. 1 008,00 zł
C. 151,20 zł
D. 1512,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw należy zaplanować na podwieczorek dla osoby ciężko pracującej fizycznie jako uzupełnienie jadłospisu przedstawionego w tabeli?

Śniadanie IOmlet z szynką i groszkiem zielonym, chleb razowy, masło, dżem wiśniowy, kawa z mlekiem
Śniadanie IIPasta z twarogu i makreli, ogórek kiszony, bułka pszenna, masło, sok wieloowocowy
ObiadKrupnik jęczmienny, pieczeń z karkówki, ziemniaki z wody, kapusta zasmażana
Podwieczorek?
KolacjaSałatka drobiowa z ryżem i papryką, bagietka, masło, herbata

A. Jabłko pieczone, jogurt naturalny.
B. Surówka z jabłek, koktajl malinowy.
C. Mus jabłkowy, herbata z wiśniami.
D. Racuchy z jabłkami, kakao na mleku.
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku, oblicz cenę brutto jednodniowego szkolenia dla 50 osób w sali konferencyjnej, z dwiema przerwami kawowymi i lunchem.

Cennik oferty konferencyjnej
UsługaJ. m.Cena brutto
Sala konferencyjna dla 40 osóbdoba600,00 zł
Sala konferencyjna dla 80 osóbdoba700,00 zł
Zestaw przekąsek i napojów na jedną przerwę kawową1 osoba10,00 zł
Zestaw dań i napojów na lunch bufetowy1 osoba70,00 zł

A. 4 600,00 zł
B. 5 200,00 zł
C. 5 100,00 zł
D. 4 700,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wyniesie należność za wyżywienie grupy 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.

Cennik usług żywieniowych
UsługaForma usługiCena brutto zł/os
Przerwa kawowajednorazowa10,00
całodzienna25,00
Lunchserwowany30,00
w formie bufetu50,00
Kolacjaserwowana30,00
w formie bufetu50,00
uroczysta80,00

A. 2400,00 zł
B. 3100,00 zł
C. 1700,00 zł
D. 2700,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie niskoenergetycznej zamienić należy

Zestaw obiadowy
barszcz czerwony czysty bez dodatków
pstrąg pieczony w folii
ryż czarny na sypko
brokuły z wody
krem cytrynowy z biszkoptami

A. pieczoną rybę na gotowane żeberka.
B. zupę czystą na zagęszczany krem.
C. deser na surówkę owocową.
D. ryż czarny na ziemniaki purée.
HGT.12 Pytanie 138
Organizacja żywienia i usług …

Który z poniższych jest podstawowym zadaniem kelnera podczas obsługi klienta?

A. Ocenianie jakości potraw
B. Zarządzanie personelem kuchennym
C. Przygotowywanie posiłków
D. Przyjmowanie i realizacja zamówień
HGT.12 Pytanie 140
Organizacja żywienia i usług …

Do usług dodatkowych oferowanych przez lokale gastronomiczne w sieci otwartej zalicza się organizację

A. imprez kulturalnych
B. koncertów muzycznych
C. przyjęć okolicznościowych
D. występów artystycznych
Organizacja żywienia i usług …

Który wariant kolacji został zaplanowany w sposób niezgodny z zasadami zdrowego odżywiania?

A. Fasolka po bretońsku, chleb pełnoziarnisty
B. Kurczak pieczony z ziołami, sałata oraz pomidor, bułka grahamka
C. Zapiekany ryż z szynką, brokułami i papryką
D. Makaron z twarogiem i szpinakiem
Organizacja żywienia i usług …

Na obiad przewidziano: zupę jarzynową, gulasz wołowy z kaszą, sałatę zieloną ze śmietaną oraz kisiel mleczny z sokiem. W jakiej sekwencji powinno się przystąpić do przygotowania tych dań?

A. Kasza, gulasz wołowy, zupa jarzynowa, kisiel mleczny, sałata zielona ze śmietaną
B. Gulasz wołowy, kisiel mleczny, zupa jarzynowa, kasza, sałata zielona ze śmietaną
C. Kisiel mleczny, kasza, sałata zielona ze śmietaną, gulasz wołowy, zupa jarzynowa
D. Sałata zielona ze śmietaną, kisiel mleczny, zupa jarzynowa, gulasz wołowy, kasza
Organizacja żywienia i usług …

Podaj kolejność przygotowywania potraw wchodzących w skład zestawu obiadowego, który obejmuje makaron, sos boloński oraz galaretkę owocową?

A. Galaretka, sos boloński, makaron
B. Sos boloński, galaretka, makaron
C. Makaron, sos boloński, galaretka
D. Makaron, galaretka, sos boloński
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli i normy na wodę, która dla osoby dorosłej wynosi 1000 ml/1000 kcal wydatkowanej energii oblicz, ile wynosi zapotrzebowanie na wodę dla 32 letniej kobiety 0 masie ciała 60 kg, prowadzącej umiarkowaną aktywność fizyczną.

Wiek kobiet [lata]Zapotrzebowanie na energię [kcal/dobę]
Masa ciała [kg]aktywność fizyczna
małaumiarkowanaduża
19 ÷ 3060190027503300
31 ÷ 5050170024502900
31 ÷ 5060185026503200

A. 265 ml
B. 2,65 l
C. 245 ml
D. 2,45 l
Organizacja żywienia i usług …

Nadzorowanie warunków sanitarno-epidemiologicznych podczas przygotowywania potraw w obiektach gastronomicznych jest obowiązkiem

A. Państwowej Inspekcji Pracy
B. Instytutu Żywności i Żywienia
C. Państwowej Inspekcji Sanitarnej
D. Państwowego Zakładu Higieny
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz wartość netto ceny gastronomicznej uroczystej kolacji dla jednej osoby, jeśli całkowity wydatek na przygotowanie posiłku dla 20 osób wyniósł 1 000,00 zł, a firma stosuje marżę gastronomiczną wynoszącą 100%?

A. 100,00 zł
B. 50,00 zł
C. 25,00 zł
D. 200,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Na przyjęcie dla czterdziestu osób zaplanowano stół bankietowy o długości 16m. Restauracja dysponuje dziesięcioma stołami o długości 180 cm oraz dwoma stołami o długości 160 cm. Jakie stoły powinny zostać wybrane do zorganizowania stołu bankietowego?

A. 8 stołów o długości 180 cm i 1 stół o długości 160 cm
B. 8 stołów o długości 180 cm i 2 stoły o długości 160 cm
C. 9 stołów o długości 180 cm i 1 stół o długości 160 cm
D. 10 stołów o długości 180 cm i 2 stoły o długości 160 cm
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz, którą kwotę musi dopłacić klient za przyjęcie okolicznościowe dla 100 osób, jeżeli wpłacił zaliczkę w wysokości 1200 zł.

Lp.Oferta usługiCena za usługę
1Menu na 1 osobę95 zł
2Fotograf1000 zł
3Kamerzysta1500 zł
4Wodzirej600 zł
5Pokaz sztucznych ogni400 zł

A. 11800 zł
B. 4450 zł
C. 13000 zł
D. 3250 zł
Organizacja żywienia i usług …

Dekoracja z wykorzystaniem kwiatów oraz wstążek w odcieniach białym i różowym jest odpowiednia do aranżacji stołu

A. na przyjęcie rodzinne zasiadane
B. na konferencję
C. na przyjęcie cocktailowe
D. na oficjalne przyjęcie państwowe