Filtrowanie pytań
Kto odpowiada za kontrolowanie sanitarnych aspektów produkcji żywności?
Jakie urządzenia umożliwiają w lokalu gastronomicznym przygotowanie zapiekanek oraz frytek?
Organizacja regularnych warsztatów dla pracowników kuchni dotyczących tematu "Zdrowie na talerzu" jest zgodna z strategią
Na podstawie danych z tabeli, w jakiej temperaturze powinien być przechowywany gotowy kisiel karmelowy?
|
Jakie menu powinno być dostępne w lokalu gastronomicznym przynajmniej przez miesiąc?
Jaką kwotę brutto za gastronomię będzie miało 150 ml wina, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 250,00 zł, przedsiębiorstwo stosuje marżę wynoszącą 100%, a obowiązująca stawka podatku VAT to 23%?
Czym jest HACCP?
Aby przygotować stół o wymiarach 120 cm x 90 cm na elegancką, formalną kolację, jaki obrus należy zastosować?
Właściciel lokalu gastronomicznego nabywa chleb o wadze 800 g, płacąc za niego 4 zł za sztukę. Oblicz cenę gastronomiczną netto 100 g tego chleba, jeśli marża gastronomiczna wynosi 100%.
Całkowity koszt przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł. Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto za 1 zestaw, jeśli ustalona marża gastronomiczna wynosi 250%?
Który zestaw dań jest ułożony zgodnie z zasadami tworzenia menu?
Który z błędów żywieniowych popełnianych przez Polaków przyczynia się do powstawania osteoporozy?
W niemieckiej restauracji zupę krem ze szparagów powinno się podawać
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz na jaką kwotę należy wystawić rachunek za usługę organizacji przerwy kawowej dla 125 osób.
| Dane do sporządzenia rachunku za usługę organizacji przerwy kawowej | |
|---|---|
| Ceny brutto produktów i napojów dla 1 osoby | 6,00 zł |
| Cena brutto usługi kelnerskiej dla 125 osób | 100,00 zł |
| Udzielony upust | 10% |
W jakim systemie samoobsługowym konsumenci mogą obsługiwać się przy barze?
Główną usługą oferowaną przez lokale gastronomiczne jest
Jakiego rodzaju przyjęcie łączy możliwość korzystania z bufetów oraz zajmowania miejsc przy stołach?
Jaki instrument promocyjny został wykorzystany przez zamieszczenie w mediach nieodpłatnych pozytywnych recenzji dotyczących działalności lokalu gastronomicznego?
Która organizacja nadzoruje warunki sanitarno-epidemiologiczne w zakładzie oraz stan higieny zatrudnionych?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu śniadaniowego.
| Zestaw śniadaniowy dla 80 osób | |
|---|---|
| Potrawa, dodatek, napój | Wartość brutto [zł] |
| pasta twarogowa ze szczypiorkiem i rzodkiewką | 154,50 |
| pieczywo mieszane | 124,40 |
| kakao | 65,00 |
Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna jednego zestawu, jeśli koszt składników potrzebnych do przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł, a marża gastronomiczna to 250%?
Do usług dodatkowych oferowanych przez zakład gastronomiczny dla klientów nie zalicza się
Jaką formę promocji wprowadziła kawiarnia, oferując w piątki do godziny 16.00 wszystkie desery z rabatem 20%?
Podając zupę z wazy z lewej strony gościa, kelner wykorzystuje serwis
Jakie wymiary obrusu będą odpowiednie do przykrycia stołu o wymiarach 120/80 cm?
Jaką wartość będzie miała cena gastronomiczna netto jednej porcji zapiekanki, jeżeli całkowity wydatek na przygotowanie 10 porcji zapiekanki wynosi 12,00 zł, a zakład stosuje ryczałt na przyprawy w wysokości 10% oraz marżę gastronomiczną równą 150%?
W której wersji diety wegetariańskiej zezwala się na jedzenie jedynie surowych owoców, orzechów oraz nasion?
Jaką metodę stosuje się do oceny jakościowej menu?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz kwotę należności za wyżywienie 10 osobowej grupy osób, która skorzystała z zamówionego śniadania podanego w formie bufetu oraz indywidualnie serwowanych obiadów i kolacji.
| Cennik usług żywieniowych (zł/os) | ||||
|---|---|---|---|---|
| Posiłek | Porcja indywidualna | Szwedzki stół | Rabat (%) | |
| Grupa 10 - 15 osób | Grupa powyżej 15 osób | |||
| Śniadanie | 15 | 19 | 5 | 10 |
| Obiad | 18 | - | 5 | 10 |
| Kolacja | 15 | 19 | 5 | 10 |
Jaką kuchnię powinno się uwzględnić przy serwowaniu zapiekanej zupy cebulowej w porcjach indywidualnych?
Podczas realizacji usługi bankietowej najważniejsze jest zapewnienie
Następne etapy technologiczne produkcji galaret mięsnych obejmują
Jaką metodę wykorzystuje się do oceny diety na podstawie jakościowej analizy jadłospisów?
Jaką formę promocji zastosowała pizzeria, która świadczy usługi dostawy pizzy do klientów?
Jakie narzędzie służy do analizy mocnych i słabych punktów przedsiębiorstwa gastronomicznego oraz identyfikacji szans i zagrożeń płynących z otoczenia?
Rodzajem systemu samoobsługowego, w którym dania i napoje wydawane są poprzez "okienko" łączące kuchnię z częścią dla gości, jest
Jak długo maksymalnie można przechowywać potrawy w stanie zamrożonym w systemie "cook-freeze"?
Jak długo powinny trwać przerwy między posiłkami zdrowej, dorosłej osoby?
Zamieszczone w ramce informacje odnoszą się do diety
Dieta powinna dostarczyć organizmowi: 60 g białka, 145 g węglowodanów, 20 g tłuszczu. i ok. 2 litrów płynów dziennie. Unikaj cukru i słodyczy. Pamiętaj o źródłach błonnika w ilości 30-40 g: pełnoziarniste pieczywo, otręby, płatki, warzywa, zioła i kiełki. Stosuj źródła białka: chudy i odtłuszczony nabiał, białko jaja, mięso i wędliny drobiowe oraz ryby. Spożywaj regularnie 5 posiłków dziennie. |