Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych z tabeli, w jakiej temperaturze powinien być przechowywany gotowy kisiel karmelowy?
PotrawaTemperatura
przechowywania
[°C]
Dania ciepłe do wydaniapowyżej 63
Zupy ciepłe do wydaniapowyżej 75
Desery owocowe zimne10
Desery mleczne zimne0 ÷ 4

A. powyżej 75°C
B. powyżej 63°C
C. 10°C
D. 0 ÷ 4°C
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę brutto za gastronomię będzie miało 150 ml wina, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 250,00 zł, przedsiębiorstwo stosuje marżę wynoszącą 100%, a obowiązująca stawka podatku VAT to 23%?

A. 8,25 zł
B. 50,00 zł
C. 61,50 zł
D. 6,25 zł
Organizacja żywienia i usług …

Właściciel lokalu gastronomicznego nabywa chleb o wadze 800 g, płacąc za niego 4 zł za sztukę. Oblicz cenę gastronomiczną netto 100 g tego chleba, jeśli marża gastronomiczna wynosi 100%.

A. 1,0 zł
B. 0,5 zł
C. 1,5 zł
D. 2,0 zł
Organizacja żywienia i usług …

Całkowity koszt przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł. Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto za 1 zestaw, jeśli ustalona marża gastronomiczna wynosi 250%?

A. 20,50 zł
B. 14,00 zł
C. 6,50 zł
D. 10,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw dań jest ułożony zgodnie z zasadami tworzenia menu?

A. Zupa pomidorowa z ryżem, risotto, surówka z kapusty pekińskiej, napój
B. Zupa ogórkowa z ryżem, kotlet schabowy, ziemniaki z wody, surówka z pomidorów, napój
C. Barszcz ukraiński, kotlet schabowy, ziemniaki gotowane, sałatka z buraków, kompot
D. Rosół z kury z makaronem, potrawka z kurczaka, frytki, surówka z selera, kompot
Organizacja żywienia i usług …

Który z błędów żywieniowych popełnianych przez Polaków przyczynia się do powstawania osteoporozy?

A. Niedostateczne spożycie ryb
B. Niedostateczne spożycie owoców
C. Niedostateczne spożycie mleka i jego produktów
D. Niedostateczne spożycie olejów roślinnych
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz na jaką kwotę należy wystawić rachunek za usługę organizacji przerwy kawowej dla 125 osób.

Dane do sporządzenia rachunku za usługę organizacji przerwy kawowej
Ceny brutto produktów i napojów dla 1 osoby6,00 zł
Cena brutto usługi kelnerskiej dla 125 osób100,00 zł
Udzielony upust10%

A. 765,00 zł
B. 750,00 zł
C. 850,00 zł
D. 600,00 zł
HGT.12 Pytanie 178
Organizacja żywienia i usług …

Jakiego rodzaju przyjęcie łączy możliwość korzystania z bufetów oraz zajmowania miejsc przy stołach?

A. Przyjęcie koktajlowe
B. Przyjęcie bufetowe
C. Bankiet angielski
D. Bankiet amerykański
Organizacja żywienia i usług …

Jaki instrument promocyjny został wykorzystany przez zamieszczenie w mediach nieodpłatnych pozytywnych recenzji dotyczących działalności lokalu gastronomicznego?

A. Reklamę prasową
B. Publicity
C. Promocję sprzedaży
D. Sponsoring
Organizacja żywienia i usług …

Która organizacja nadzoruje warunki sanitarno-epidemiologiczne w zakładzie oraz stan higieny zatrudnionych?

A. Państwowy Zakład Higieny
B. Państwowa Inspekcja Pracy
C. Instytut Żywności i Żywienia
D. Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu śniadaniowego.

Zestaw śniadaniowy dla 80 osób
Potrawa, dodatek, napójWartość brutto [zł]
pasta twarogowa ze szczypiorkiem i rzodkiewką154,50
pieczywo mieszane124,40
kakao65,00

A. 34,39 zł
B. 5,38 zł
C. 42,99 zł
D. 4,30 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna jednego zestawu, jeśli koszt składników potrzebnych do przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł, a marża gastronomiczna to 250%?

A. 6,50 zł
B. 20,50 zł
C. 14,00 zł
D. 10,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość będzie miała cena gastronomiczna netto jednej porcji zapiekanki, jeżeli całkowity wydatek na przygotowanie 10 porcji zapiekanki wynosi 12,00 zł, a zakład stosuje ryczałt na przyprawy w wysokości 10% oraz marżę gastronomiczną równą 150%?

A. 3,18 zł
B. 1,98 zł
C. 2,52 zł
D. 3,30 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jaką metodę stosuje się do oceny jakościowej menu?

A. przeprowadzenia wywiadu z klientem na temat dziennego spożycia posiłków i napojów
B. analizy składu chemicznego potraw
C. porównania zestawień magazynowych z codziennymi racjami żywieniowymi
D. punktowej oceny menu
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz kwotę należności za wyżywienie 10 osobowej grupy osób, która skorzystała z zamówionego śniadania podanego w formie bufetu oraz indywidualnie serwowanych obiadów i kolacji.

Cennik usług żywieniowych (zł/os)
PosiłekPorcja indywidualnaSzwedzki stółRabat (%)
Grupa
10 - 15 osób
Grupa powyżej
15 osób
Śniadanie1519510
Obiad18-510
Kolacja1519510

A. 468,00 zł
B. 520,00 zł
C. 494,00 zł
D. 546,00 zł
HGT.12 Pytanie 192
Organizacja żywienia i usług …

Podczas realizacji usługi bankietowej najważniejsze jest zapewnienie

A. muzyki na żywo
B. dekoracji sali
C. odpowiedniej organizacji i koordynacji
D. rozrywek dla gości
Organizacja żywienia i usług …

Następne etapy technologiczne produkcji galaret mięsnych obejmują

A. namaczanie żelatyny, upłynnianie żelatyny, przyprawianie galarety, schładzanie galarety, klarowanie galarety
B. gotowanie wywaru, przyprawianie wywaru, żelowanie galarety, odtłuszczanie galarety
C. przygotowanie wywaru, dodawanie żelatyny, klarowanie galarety, schładzanie galarety
D. przygotowywanie wywaru, namaczanie żelatyny, schładzanie galarety, przyprawianie galarety
HGT.12 Pytanie 197
Organizacja żywienia i usług …

Rodzajem systemu samoobsługowego, w którym dania i napoje wydawane są poprzez "okienko" łączące kuchnię z częścią dla gości, jest

A. system szwedzki
B. system polski
C. system francuski
D. system czeski
Organizacja żywienia i usług …

Zamieszczone w ramce informacje odnoszą się do diety

Dieta powinna dostarczyć organizmowi: 60 g białka, 145 g węglowodanów, 20 g tłuszczu. i ok. 2 litrów płynów dziennie.

Unikaj cukru i słodyczy.

Pamiętaj o źródłach błonnika w ilości 30-40 g: pełnoziarniste pieczywo, otręby, płatki, warzywa, zioła i kiełki.

Stosuj źródła białka: chudy i odtłuszczony nabiał, białko jaja, mięso i wędliny drobiowe oraz ryby.

Spożywaj regularnie 5 posiłków dziennie.

A. bogatoresztkowej.
B. niskobiałkowej.
C. 1000 kalorii.
D. laktoowowegetariańskiej.