Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, dzieciom w wieku szkolnym na pierwsze śniadanie powinno się zaproponować

A. bułkę maślaną, powidła śliwkowe, miód oraz herbatę owocową
B. płatki kukurydziane z mlekiem
C. pumpernikiel, masło i herbatę z cytryną
D. chleb razowy, ser gouda, masło, pomidor, kakao
Organizacja żywienia i usług …

Zwiększenie wchłaniania żelaza przez organizm człowieka następuje przy spożywaniu produktów, które są bogate

A. w fityniany
B. w witaminę C
C. w witaminę B
D. w szczawiany
Organizacja żywienia i usług …

Jakie posiłki powinny być uwzględnione w menu dla młodzieży w przedziale wiekowym 16-20 lat?

A. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja
B. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad
C. I. śniadanie, obiad i kolacja
D. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad i kolacja
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw dań na kolację został zaplanowany zgodnie z zasadami zdrowego żywienia dzieci w wieku szkolnym?

A. Chleb razowy, masło, wędzony węgorz, cebula, bawarka
B. Chleb razowy, pasta z fasoli i buraków, herbata, banan
C. Chleb pszeniczny, pasta z jajek, pomidor, kawa z mlekiem
D. Chleb pszeniczny, masło, dżem z wiśni, kakao, pączek
Organizacja żywienia i usług …

Nadmiar jodu w organizmie może skutkować

A. zahamowaniem syntezy hormonów tarczycy
B. zawałem mięśnia sercowego
C. opóźnieniem w rozwoju umysłowym i fizycznym
D. powstawaniem wola
Organizacja żywienia i usług …

Która witamina spełnia w organizmie funkcje wymienione w zamieszczonym opisie?

n n nn
n
    n
  • „Witamina płodności" - jest niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych.
  • n
  • „Witamina młodości" - opóźnia proces starzenia się skóry.
  • n
  • Przeciwutleniacz - chroni organizm przed nowotworami.
  • n
n

A. Witamina E.
B. Witamina A.
C. Witamina B2.
D. Witamina PP.
Organizacja żywienia i usług …

Jaką metodę wykorzystano do analizy diety młodzieży w internacie, jeśli próbki posiłków zostały przebadane w laboratorium fizykochemicznym, w celu określenia ich wartości energetycznej oraz odżywczej?

A. Metoda analityczna
B. Metoda ankietowa
C. Ocena punktowa
D. Metoda szacunkowa
Organizacja żywienia i usług …

Organizacją zajmującą się poprawą jakości odżywiania ludzi na całym świecie jest

A. Komitet Żywienia Człowieka PAN
B. Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych FAO
C. Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
D. Światowa Organizacja Zdrowia WHO
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość energetyczną mają 2 kostki czekolady o łącznej wadze 12 g, jeśli 100 g czekolady dostarcza 500 kcal?

A. 44 kcal
B. 2 kcal
C. 250 kcal
D. 60 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość sera twarogowego trzeba przygotować, aby zastąpić 500 g mleka, skoro według tabeli zamienności produktów spożywczych 15 g sera twarogowego odpowiada 100 g mleka?

A. 750 g
B. 150 g
C. 75 g
D. 1 500 g
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość energetyczną ma kotlet schabowy, który dostarcza 6,5 g białka, 1,4 g tłuszczu oraz 41,9 g węglowodanów?

A. 206,20 kcal
B. 238,70 kcal
C. 415,70 kcal
D. 199,20 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Z diety osoby cierpiącej na celiakię powinny zostać wykluczone produkty, które zawierają

A. białko jaja kurzego
B. cukier mleczny, czyli laktoza
C. białko pszenicy
D. sacharyd o nazwie sacharoza
Organizacja żywienia i usług …

Zalecana ilość błonnika do spożycia przez piętnastoletniego chłopca wynosi 19 g dziennie. W 100 g puree z grochu znajduje się 9,0 g błonnika. Jaką ilość puree z grochu należy spożyć, aby zaspokoić dzienne potrzeby błonnika tego chłopca?

A. 300,00 g
B. 120,20 g
C. 21,20 g
D. 212,11 g
Organizacja żywienia i usług …

Które menu obiadowe zostało skomponowane zgodnie z zasadami sporządzania jadłospisu?

A. Zupa wiśniowa, naleśniki z jagodami, surówka z marchewki i jabłek
B. Botwina, duszona pierś z kurczaka, ryż z ziołami, mizeria, kompot
C. Sałatka z kurczaka, kremowa zupa drobiowa, stek z piersi kurczaka
D. Halibut w cieście, cielęce medaliony, placuszki jabłkowe, kompot
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.

Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego
Składnik odżywczyZawartość składnika odżywczego
w 100 g kotleta mielonego
białko13 g
tłuszcz21 g
węglowodany12 g

A. 289 kcal
B. 46 kcal
C. 184 kcal
D. 240 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami przede wszystkim

Zmiany w organizmie człowieka
Nadwaga
Rozwój procesów miażdżycowych
Wzrost ryzyka nadciśnienia
Zawał serca

A. niedoboru cukrów prostych.
B. nadmiaru tłuszczu.
C. nadmiaru białka.
D. niedoboru cukrów złożonych.
Organizacja żywienia i usług …

Jaki zestaw składników nie powinien być używany do przyrządzania potraw na śniadanie?

A. Jajka, dżem z truskawek, jabłko
B. Bób, groch, ser
C. Płatki owsiane, masło, jajka
D. Marchewka, chleb pełnoziarnisty, jogurt bez dodatków
Organizacja żywienia i usług …

Ile gramów tłuszczu zawiera porcja bobu, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 102 kcal na 100 g, a białko dostarcza 28 kcal, natomiast węglowodany 56 kcal?

A. 18 g
B. 9 g
C. 2 g
D. 84 g
HGT.12 Pytanie 111
Organizacja żywienia i usług …

Jaką rolę pełni błonnik pokarmowy w organizmie człowieka?

A. podwyższa poziom cholesterolu we krwi
B. zwiększa ruchliwość jelit
C. wpływa na prawidłowy rytm serca
D. reguluje równowagę kwasowo-zasadową
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz średnią ważoną rację dla mieszkańców internatu, w której 40% stanowią dziewczęta, a chłopcy 60%.

Racje pokarmowe dla produktów zbożowych
Grupa ludnościRacja pokarmowa dla produktów zbożowych w g
Dziewczęta 16 – 20 lat290
Chłopcy 16 – 20 lat380

A. 228 g
B. 344 g
C. 335 g
D. 670 g
Organizacja żywienia i usług …

O ile kcal zwiększy się wartość energetyczna naparu z herbaty, gdy dodamy 2 łyżeczki cukru, przy masie 1 łyżeczki wynoszącej 5 g?

A. O 40 kcal
B. O 20 kcal
C. O 90 kcal
D. O 50 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość energii zapewni ludzkiemu organizmowi 300 g pasztecików drożdżowych, jeżeli energetyczna wartość 100 g tych pasztecików wynosi 343 kcal?

A. 1 029 kcal
B. 643 kcal
C. 343 kcal
D. 1 372 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Jakiej zasady żywieniowej należy przestrzegać, aby zapewnić organizmowi człowieka wszystkie niezbędne składniki odżywcze?

A. Systematyczne jedzenie posiłków.
B. Konsumpcja produktów ze wszystkich grup żywności.
C. Ograniczanie w diecie ilości soli, cukru i tłuszczu.
D. Utrzymanie zerowego bilansu kalorycznego.