Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. 239,50 kcal
B. 350,00 kcal
C. 278,00 kcal
D. 347,50 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, dzieciom w wieku szkolnym na pierwsze śniadanie powinno się zaproponować
A. bułkę maślaną, powidła śliwkowe, miód oraz herbatę owocową
B. płatki kukurydziane z mlekiem
C. pumpernikiel, masło i herbatę z cytryną
D. chleb razowy, ser gouda, masło, pomidor, kakao
Organizacja żywienia i usług …
Lipaza trzustkowa uczestniczy w procesie trawienia
A. polipeptydów
B. tłuszczów
C. pektyn
D. węglowodanów
Organizacja żywienia i usług …
Usługi barmańskie planuje się świadczyć w lokalach
A. rozrywkowych
B. sałatkowych
C. przekąskowych
D. uniwersalnych
Organizacja żywienia i usług …
Zwiększenie wchłaniania żelaza przez organizm człowieka następuje przy spożywaniu produktów, które są bogate
A. w fityniany
B. w witaminę C
C. w witaminę B
D. w szczawiany
Organizacja żywienia i usług …
Jakie posiłki powinny być uwzględnione w menu dla młodzieży w przedziale wiekowym 16-20 lat?
A. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja
B. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad
C. I. śniadanie, obiad i kolacja
D. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad i kolacja
Organizacja żywienia i usług …
Cukier, który znajduje się w mleku to
A. glukoza
B. celuloza
C. laktoza
D. fruktoza
Organizacja żywienia i usług …
Który zestaw dań na kolację został zaplanowany zgodnie z zasadami zdrowego żywienia dzieci w wieku szkolnym?
A. Chleb razowy, masło, wędzony węgorz, cebula, bawarka
B. Chleb razowy, pasta z fasoli i buraków, herbata, banan
C. Chleb pszeniczny, pasta z jajek, pomidor, kawa z mlekiem
D. Chleb pszeniczny, masło, dżem z wiśni, kakao, pączek
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadami substitucji, mleko można zastąpić
A. maślanką
B. mięsem
C. makaronem
D. masłem
Organizacja żywienia i usług …
Nadmiar jodu w organizmie może skutkować
A. zahamowaniem syntezy hormonów tarczycy
B. zawałem mięśnia sercowego
C. opóźnieniem w rozwoju umysłowym i fizycznym
D. powstawaniem wola
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz wartość energetyczną 100 g sardynek w oleju, które mają 24,1 g białka oraz 13,9 g tłuszczu?
A. 279,1 kcal
B. 221,5 kcal
C. 342,0 kcal
D. 152,0 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Która witamina spełnia w organizmie funkcje wymienione w zamieszczonym opisie?
n
| n
A. Witamina E.
B. Witamina A.
C. Witamina B2.
D. Witamina PP.
Organizacja żywienia i usług …
Cennym źródłem białka roślinnego o największej wartości biologicznej po zjedzeniu są
A. rośliny strączkowe
B. produkty owocowe
C. rośliny korzeniowe
D. produkty zbożowe
Organizacja żywienia i usług …
Jaką metodę wykorzystano do analizy diety młodzieży w internacie, jeśli próbki posiłków zostały przebadane w laboratorium fizykochemicznym, w celu określenia ich wartości energetycznej oraz odżywczej?
A. Metoda analityczna
B. Metoda ankietowa
C. Ocena punktowa
D. Metoda szacunkowa
Organizacja żywienia i usług …
Białko, które pełni rolę w budowie oraz odbudowie komórek i tkanek, to
A. fibrynogen
B. mioglobina
C. kolagen
D. hemoglobina
Organizacja żywienia i usług …
Organizacją zajmującą się poprawą jakości odżywiania ludzi na całym świecie jest
A. Komitet Żywienia Człowieka PAN
B. Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych FAO
C. Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
D. Światowa Organizacja Zdrowia WHO
Organizacja żywienia i usług …
Zwiększone obciążenie nerek oraz wątroby u człowieka powoduje nadmierne przyjmowanie
A. wody
B. węglowodanów
C. białek
D. składników mineralnych
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną mają 2 kostki czekolady o łącznej wadze 12 g, jeśli 100 g czekolady dostarcza 500 kcal?
A. 44 kcal
B. 2 kcal
C. 250 kcal
D. 60 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość sera twarogowego trzeba przygotować, aby zastąpić 500 g mleka, skoro według tabeli zamienności produktów spożywczych 15 g sera twarogowego odpowiada 100 g mleka?
A. 750 g
B. 150 g
C. 75 g
D. 1 500 g
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma kotlet schabowy, który dostarcza 6,5 g białka, 1,4 g tłuszczu oraz 41,9 g węglowodanów?
A. 206,20 kcal
B. 238,70 kcal
C. 415,70 kcal
D. 199,20 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Z diety osoby cierpiącej na celiakię powinny zostać wykluczone produkty, które zawierają
A. białko jaja kurzego
B. cukier mleczny, czyli laktoza
C. białko pszenicy
D. sacharyd o nazwie sacharoza
Organizacja żywienia i usług …
Zalecana ilość błonnika do spożycia przez piętnastoletniego chłopca wynosi 19 g dziennie. W 100 g puree z grochu znajduje się 9,0 g błonnika. Jaką ilość puree z grochu należy spożyć, aby zaspokoić dzienne potrzeby błonnika tego chłopca?
A. 300,00 g
B. 120,20 g
C. 21,20 g
D. 212,11 g
Organizacja żywienia i usług …
Które menu obiadowe zostało skomponowane zgodnie z zasadami sporządzania jadłospisu?
A. Zupa wiśniowa, naleśniki z jagodami, surówka z marchewki i jabłek
B. Botwina, duszona pierś z kurczaka, ryż z ziołami, mizeria, kompot
C. Sałatka z kurczaka, kremowa zupa drobiowa, stek z piersi kurczaka
D. Halibut w cieście, cielęce medaliony, placuszki jabłkowe, kompot
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.
| Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego | |
|---|---|
| Składnik odżywczy | Zawartość składnika odżywczego w 100 g kotleta mielonego |
| białko | 13 g |
| tłuszcz | 21 g |
| węglowodany | 12 g |
A. 289 kcal
B. 46 kcal
C. 184 kcal
D. 240 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami przede wszystkim
| Zmiany w organizmie człowieka |
|---|
| Nadwaga Rozwój procesów miażdżycowych Wzrost ryzyka nadciśnienia Zawał serca |
A. niedoboru cukrów prostych.
B. nadmiaru tłuszczu.
C. nadmiaru białka.
D. niedoboru cukrów złożonych.
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma 100 g kabanosów, w których znajduje się 30,9 g białka oraz 16,0 g tłuszczu?
A. 422,1 kcal
B. 187,6 kcal
C. 146,9 kcal
D. 267,6 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Stek o wadze 100 g zawiera 20 g białka oraz zapewnia 215 kcal energii. Oblicz ilość tłuszczu w jednej porcji tej potrawy.
A. 10 g
B. 25 g
C. 5 g
D. 15 g
Organizacja żywienia i usług …
Jaki zestaw składników nie powinien być używany do przyrządzania potraw na śniadanie?
A. Jajka, dżem z truskawek, jabłko
B. Bób, groch, ser
C. Płatki owsiane, masło, jajka
D. Marchewka, chleb pełnoziarnisty, jogurt bez dodatków
Organizacja żywienia i usług …
Spożywanie potraw ma alkalizujący wpływ na organizm człowieka
A. z mięsa wieprzowego
B. z kaszy jaglanej
C. z mięsa wołowego
D. z ryb morskich
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów tłuszczu zawiera porcja bobu, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 102 kcal na 100 g, a białko dostarcza 28 kcal, natomiast węglowodany 56 kcal?
A. 18 g
B. 9 g
C. 2 g
D. 84 g
Organizacja żywienia i usług …
Jaką rolę pełni błonnik pokarmowy w organizmie człowieka?
A. podwyższa poziom cholesterolu we krwi
B. zwiększa ruchliwość jelit
C. wpływa na prawidłowy rytm serca
D. reguluje równowagę kwasowo-zasadową
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz średnią ważoną rację dla mieszkańców internatu, w której 40% stanowią dziewczęta, a chłopcy 60%.
| Racje pokarmowe dla produktów zbożowych | |
|---|---|
| Grupa ludności | Racja pokarmowa dla produktów zbożowych w g |
| Dziewczęta 16 – 20 lat | 290 |
| Chłopcy 16 – 20 lat | 380 |
A. 228 g
B. 344 g
C. 335 g
D. 670 g
Organizacja żywienia i usług …
Która forma wegetarianizmu zezwala na jedzenie takich produktów jak: mięso drobiowe, ryby, jaja, miód, mleko?
A. Laktoowowegetarianizm
B. Witarianizm
C. Ichtiowegetarianizm
D. Semiwegetarianizm
Organizacja żywienia i usług …
O ile kcal zwiększy się wartość energetyczna naparu z herbaty, gdy dodamy 2 łyżeczki cukru, przy masie 1 łyżeczki wynoszącej 5 g?
A. O 40 kcal
B. O 20 kcal
C. O 90 kcal
D. O 50 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Najlepsza forma przyswajalnego żelaza dla ludzi znajduje się
A. w kozim mleku
B. w mrożonym szpinaku
C. w cielęcej wątrobie
D. w suszonych bananach
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość energii zapewni ludzkiemu organizmowi 300 g pasztecików drożdżowych, jeżeli energetyczna wartość 100 g tych pasztecików wynosi 343 kcal?
A. 1 029 kcal
B. 643 kcal
C. 343 kcal
D. 1 372 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Który produkt spożywczy zapewni ludzkiemu organizmowi największą ilość fruktozy?
A. Miód
B. Mąka pszenna
C. Orzechy włoskie
D. Jabłko
Organizacja żywienia i usług …
Jakiej zasady żywieniowej należy przestrzegać, aby zapewnić organizmowi człowieka wszystkie niezbędne składniki odżywcze?
A. Systematyczne jedzenie posiłków.
B. Konsumpcja produktów ze wszystkich grup żywności.
C. Ograniczanie w diecie ilości soli, cukru i tłuszczu.
D. Utrzymanie zerowego bilansu kalorycznego.
Organizacja żywienia i usług …
Która kategoria produktów stanowi znakomite źródło pełnowartościowego białka?
A. Produkty zbożowe
B. Mleko i jego przetwory
C. Cukier i słodycze
D. Warzywa oraz owoce
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma jogurt owocowy, który zawiera 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?
A. 445 kcal
B. 310 kcal
C. 270 kcal
D. 220 kcal