Filtrowanie pytań
Który z podanych składników stanowi źródło pełnowartościowego białka?
Kto jest instytucją odpowiedzialną za stworzenie polskich tabel dotyczących składu oraz wartości odżywczej żywności?
W organizmie ludzkim przyswajanie żelaza zwiększa
Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka 1 porcja leniwych pierogów sporządzonych zgodnie z zamieszczonym w tabeli normatywem surowcowym?
| Normatyw surowcowy na 1 porcję pierogów leniwych | |||
|---|---|---|---|
| Lp. | Nazwa surowca | [g] | Zawartość białka w 100 g produktu [g] |
| 1 | Ser twarogowy tłusty | 200 | 18 |
| 2 | Jaja | 50 | 12 |
| 3 | Mąka pszenna | 30 | 10 |
| 4 | Margaryna | 20 | - |
| 5 | Bułka tarta | 10 | - |
| 6 | Cukier | 15 | - |
Dekoracja z wykorzystaniem kwiatów oraz wstążek w odcieniach białym i różowym jest odpowiednia do aranżacji stołu
Jakie menu powinno być dostępne w lokalu gastronomicznym przynajmniej przez miesiąc?
Które z poniższych składników odżywczych należy do grupy energetycznych?
Zaleca się stosowanie produktów o niskim indeksie glikemicznym w diecie osób chorych?
Zgodnie z normami zamienności, nie powinno się zastępować
Który zestaw dań jest ułożony zgodnie z zasadami tworzenia menu?
Który z błędów żywieniowych popełnianych przez Polaków przyczynia się do powstawania osteoporozy?
Ile gramów mleka jest równoważne 150 g serka homogenizowanego, jeśli według tabeli zamiany produktów 100 g mleka odpowiada 30 g serka homogenizowanego?
Korzystając z tabeli określ, która witamina występuje w największej ilości w 100 g czarnej porzeczki.
| Zawartość witamin w 100 g czarnej porzeczki | |
|---|---|
| Witamina A | 14,00 μg |
| Witamina E | 1,00 mg |
| Witamina B₁ | 0,062 mg |
| Witamina B₂ | 0,032 mg |
| Witamina B5 | 0,398 mg |
| Witamina C | 182,60 mg |
Ile gramów miodu jest równoważne spożyciu 20 g cukru, jeśli wg tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?
W składzie substancji wpływających na procesy zachodzące w ciele ludzkim można wyróżnić
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę "1000 kalorii".
| Procentowy udział poszczególnych posiłków w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego | |||
|---|---|---|---|
| Nazwa posiłku | Liczba posiłków w ciągu dnia | ||
| 3 posiłki | 4 posiłki | 5 posiłków | |
| I śniadanie | 30-35% | 25-30% | 25-30% |
| II śniadanie | - | 5-10% | 5-10% |
| Obiad | 35-40% | 35-40% | 30-35% |
| Podwieczorek | - | - | 5-10% |
| Kolacja | 25-30% | 25-30% | 15-20% |
Który z produktów zbożowych jest niewskazany w diecie łatwostrawnej?
Aby przygotować pierogi leniwe, oprócz ugotowanych ziemniaków, należy uwzględnić:
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.
| Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego | ||
|---|---|---|
| Składnik odżywczy | Zawartość składnika odżywczego w 100 g kotleta mielonego [g] | |
| białko | 13 | |
| tłuszcze | 21 | |
| węglowodany | 12 | |
Do kategorii składników odżywczych, które po spożyciu w ludzkim organizmie mają działanie regulujące, należy
Zastąpienie chleba płatkami owsianymi w diecie wymaga sprawdzenia ich zawartości
Którą z poniższych potraw powinno się uwzględnić w jadłospisie osoby z celiakią?
W której wersji diety wegetariańskiej zezwala się na jedzenie jedynie surowych owoców, orzechów oraz nasion?
Zmiany w organizmie człowieka przedstawione w tabeli są objawami głównie
|
Jaką metodę stosuje się do oceny jakościowej menu?
Jaką metodę wykorzystuje się do oceny diety na podstawie jakościowej analizy jadłospisów?
Do grupy substancji odżywczych, które pełnią funkcję budulcową w organizmie człowieka, zaliczają się
Który z poniższych składników odżywczych można uznać za antyodżywczy?
Który produkt po spożyciu zestawu śniadaniowego dostarczy organizmowi człowieka najwięcej błonnika?
| Zestaw śniadaniowy | ||
|---|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g] | Zawartość błonnika w 100 g produktu [g] |
| grahamka | 100 | 6,7 |
| masło | 20 | 0,0 |
| cieciorka | 80 | 7,6 |
| ziemniak | 100 | 1,5 |
| papryka | 150 | 2,0 |
| szczypiorek | 50 | 2,5 |
Osoba, która nie może spożywać glutenu, cierpi na
Jak długo powinny trwać przerwy między posiłkami zdrowej, dorosłej osoby?
Zamieszczone w ramce informacje odnoszą się do diety
Dieta powinna dostarczyć organizmowi: 60 g białka, 145 g węglowodanów, 20 g tłuszczu. i ok. 2 litrów płynów dziennie. Unikaj cukru i słodyczy. Pamiętaj o źródłach błonnika w ilości 30-40 g: pełnoziarniste pieczywo, otręby, płatki, warzywa, zioła i kiełki. Stosuj źródła białka: chudy i odtłuszczony nabiał, białko jaja, mięso i wędliny drobiowe oraz ryby. Spożywaj regularnie 5 posiłków dziennie. |
Jaką chorobę może spowodować zbyt niska podaż białka w porównaniu do potrzeb organizmu?
Skąd pochodzi kolagen?
W którym zestawie zaplanowano potrawy różniące się barwą, smakiem i metodą obróbki cieplnej?
| Zestaw A. | Zestaw B. | Zestaw C. | Zestaw D. |
| Krem z dyni z grzankami, Pulpety w sosie potrawkowym, Ziemniaki z wody, Surówka z selera | Zupa grochowa z ziemniakami, Żeberka duszone, Ziemniaki z wody, Purée z fasoli | Zupa ogórkowa z ryżem, Risotto z warzywami, Mizeria | Zupa koperkowa z ziemniakami, Kasza gryczana z gulaszem wołowym, Buraczki zasmażane |
Zestaw posiłków zaplanowany według zasad tworzenia menu to:
Która z diet wegetariańskich pozwala na spożywanie maślanki?
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm.
| Ocena rozmieszczenia tkanki tłuszczowej na podstawie wskaźnika WHR | ||
|---|---|---|
| Wskaźnik WHR = obwód talii / obwód bioder. | ||
| Płeć | WHR dla typu gynoidalnego (gruszka) | WHR dla typu androidalnego (jabłko) |
| Kobieta | <0,8 | >0,8 |
| Mężczyzna | <1,0 | >1,0 |
Przedstawione w tabeli objawy są spowodowane niedoborem w diecie
| Wybrane objawy niedoboru |
|---|
|