Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Zaburzenie żywieniowe, które charakteryzuje się świadomym zmniejszeniem masy ciała oraz obecnością psychicznego jadłowstrętu, nazywane jest terminem

A. anemia
B. celiakia
C. bulimia
D. anoreksja
Organizacja żywienia i usług …

Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka 1 porcja leniwych pierogów sporządzonych zgodnie z zamieszczonym w tabeli normatywem surowcowym?

Normatyw surowcowy na 1 porcję pierogów leniwych
Lp.Nazwa surowca[g]Zawartość białka w 100 g produktu [g]
1Ser twarogowy tłusty20018
2Jaja5012
3Mąka pszenna3010
4Margaryna20-
5Bułka tarta10-
6Cukier15-

A. 42,00 g
B. 27,00 g
C. 30,00 g
D. 45,00 g
Organizacja żywienia i usług …

Dekoracja z wykorzystaniem kwiatów oraz wstążek w odcieniach białym i różowym jest odpowiednia do aranżacji stołu

A. na przyjęcie cocktailowe
B. na konferencję
C. na przyjęcie rodzinne zasiadane
D. na oficjalne przyjęcie państwowe
Organizacja żywienia i usług …

Zaleca się stosowanie produktów o niskim indeksie glikemicznym w diecie osób chorych?

A. w przypadku osteoporozy
B. w przypadku miażdżycy
C. w przypadku niedokrwistości
D. w przypadku cukrzycy
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw dań jest ułożony zgodnie z zasadami tworzenia menu?

A. Rosół z kury z makaronem, potrawka z kurczaka, frytki, surówka z selera, kompot
B. Zupa ogórkowa z ryżem, kotlet schabowy, ziemniaki z wody, surówka z pomidorów, napój
C. Zupa pomidorowa z ryżem, risotto, surówka z kapusty pekińskiej, napój
D. Barszcz ukraiński, kotlet schabowy, ziemniaki gotowane, sałatka z buraków, kompot
Organizacja żywienia i usług …

Który z błędów żywieniowych popełnianych przez Polaków przyczynia się do powstawania osteoporozy?

A. Niedostateczne spożycie owoców
B. Niedostateczne spożycie ryb
C. Niedostateczne spożycie olejów roślinnych
D. Niedostateczne spożycie mleka i jego produktów
Organizacja żywienia i usług …

Ile gramów mleka jest równoważne 150 g serka homogenizowanego, jeśli według tabeli zamiany produktów 100 g mleka odpowiada 30 g serka homogenizowanego?

A. 300 g
B. 500 g
C. 150 g
D. 450 g
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z tabeli określ, która witamina występuje w największej ilości w 100 g czarnej porzeczki.

Zawartość witamin w 100 g czarnej porzeczki
Witamina A14,00 μg
Witamina E1,00 mg
Witamina B₁0,062 mg
Witamina B₂0,032 mg
Witamina B50,398 mg
Witamina C182,60 mg

A. Kwas askorbinowy.
B. Kwas pantotenowy.
C. Tokoferol.
D. Retinol.
Organizacja żywienia i usług …

W składzie substancji wpływających na procesy zachodzące w ciele ludzkim można wyróżnić

A. tłuszcze i witaminy
B. witaminy i składniki mineralne
C. węglowodany i składniki mineralne
D. białka i witaminy
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę "1000 kalorii".

Procentowy udział poszczególnych posiłków w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego
Nazwa posiłkuLiczba posiłków w ciągu dnia
3 posiłki4 posiłki5 posiłków
I śniadanie30-35%25-30%25-30%
II śniadanie-5-10%5-10%
Obiad35-40%35-40%30-35%
Podwieczorek--5-10%
Kolacja25-30%25-30%15-20%

A. 300 kcal
B. 150 kcal
C. 250 kcal
D. 200 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Aby przygotować pierogi leniwe, oprócz ugotowanych ziemniaków, należy uwzględnić:

A. mąkę pszenną, masło, jaja
B. mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jaja
C. mąkę pszenną, ser twarogowy, jaja
D. mąkę ziemniaczaną, jaja, sól
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.

Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego
Składnik odżywczyZawartość składnika odżywczego
w 100 g kotleta mielonego
[g]
białko13
tłuszcze21
węglowodany12

A. 244 kcal
B. 289 kcal
C. 184 kcal
D. 46 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Którą z poniższych potraw powinno się uwzględnić w jadłospisie osoby z celiakią?

A. Ryż z indykiem i brokułami
B. Pęczak z dorszem i pomidorami
C. Kuskus z wieprzowiną i papryką
D. Bulgur z kurczakiem i cukinią
Organizacja żywienia i usług …

Zmiany w organizmie człowieka przedstawione w tabeli są objawami głównie
Zmiany zachodzące w organizmie człowieka
Niedokrwistość
Obniżenie sprawności fizycznej
Pogorszenie koncentracji

A. nadmiaru cynku.
B. nadmiaru miedzi.
C. niedoboru potasu.
D. niedoboru żelaza.
Organizacja żywienia i usług …

Jaką metodę stosuje się do oceny jakościowej menu?

A. przeprowadzenia wywiadu z klientem na temat dziennego spożycia posiłków i napojów
B. porównania zestawień magazynowych z codziennymi racjami żywieniowymi
C. analizy składu chemicznego potraw
D. punktowej oceny menu
Organizacja żywienia i usług …

Do grupy substancji odżywczych, które pełnią funkcję budulcową w organizmie człowieka, zaliczają się

A. białka oraz węglowodany
B. składniki mineralne i tłuszcze
C. białka oraz tłuszcze
D. składniki mineralne i białka
Organizacja żywienia i usług …

Który produkt po spożyciu zestawu śniadaniowego dostarczy organizmowi człowieka najwięcej błonnika?

Zestaw śniadaniowy
Nazwa produktuIlość [g]Zawartość błonnika
w 100 g produktu [g]
grahamka1006,7
masło200,0
cieciorka807,6
ziemniak1001,5
papryka1502,0
szczypiorek502,5

A. Cieciorka.
B. Szczypiorek.
C. Grahamka.
D. Papryka.
Organizacja żywienia i usług …

Zamieszczone w ramce informacje odnoszą się do diety

Dieta powinna dostarczyć organizmowi: 60 g białka, 145 g węglowodanów, 20 g tłuszczu. i ok. 2 litrów płynów dziennie.

Unikaj cukru i słodyczy.

Pamiętaj o źródłach błonnika w ilości 30-40 g: pełnoziarniste pieczywo, otręby, płatki, warzywa, zioła i kiełki.

Stosuj źródła białka: chudy i odtłuszczony nabiał, białko jaja, mięso i wędliny drobiowe oraz ryby.

Spożywaj regularnie 5 posiłków dziennie.

A. bogatoresztkowej.
B. laktoowowegetariańskiej.
C. 1000 kalorii.
D. niskobiałkowej.
Organizacja żywienia i usług …

W którym zestawie zaplanowano potrawy różniące się barwą, smakiem i metodą obróbki cieplnej?

Zestaw A.Zestaw B.Zestaw C.Zestaw D.
Krem z dyni
z grzankami,
Pulpety w sosie
potrawkowym,
Ziemniaki z wody,
Surówka z selera
Zupa grochowa
z ziemniakami,
Żeberka duszone,
Ziemniaki z wody,
Purée z fasoli
Zupa ogórkowa z ryżem,
Risotto z warzywami,
Mizeria
Zupa koperkowa
z ziemniakami,
Kasza gryczana
z gulaszem wołowym,
Buraczki zasmażane

A. C.
B. A.
C. D.
D. B.
Organizacja żywienia i usług …

Zestaw posiłków zaplanowany według zasad tworzenia menu to:

A. zupa ogórkowa, zrazy wołowe, pęczak, surówka z kapusty i marchwi, napój wiśniowy
B. barszcz ukraiński, paprykarz z kurczaka, ziemniaki gotowane, puree z fasoli, sok jabłkowy
C. zupa pomidorowa z ryżem, gołąbki, frytki, surówka z pomidora, napój wiśniowy
D. krupnik ryżowy, gulasz wołowy, kasza jaglana, surówka z papryki, kompot jabłkowy
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm.

Ocena rozmieszczenia tkanki tłuszczowej na podstawie wskaźnika WHR
Wskaźnik WHR = obwód talii / obwód bioder.
PłećWHR dla typu gynoidalnego (gruszka)WHR dla typu androidalnego (jabłko)
Kobieta<0,8>0,8
Mężczyzna<1,0>1,0

A. WHR = 0,85, otyłość androidalna.
B. WHR = 1,18, otyłość androidalna.
C. WHR = 0,85, otyłość gynoidalna.
D. WHR = 1,18, otyłość gynoidalna.
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli objawy są spowodowane niedoborem w diecie

Wybrane objawy niedoboru
  • szybkie męczenie się
  • spadek odporności organizmu
  • rozpulchnione i krwawiące dziąsła
  • skłonność do występowania siniaków

A. glukozy.
B. witaminy C.
C. witaminy A.
D. elastyny.