Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. Zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody
B. Oprószaniem mąką pszenną
C. Zawiesiną z mąki pszennej i wody
D. Podprawą zacieraną z mąki pszennej i masła
Organizacja żywienia i usług …
Wskaź produkt, który alkalizuje odczyn płynów ustrojowych człowieka?
A. Szynka wędzona
B. Sałata liściasta
C. Płatki zbożowe
D. Ser gouda
Organizacja żywienia i usług …
Jakie danie jest zalecane w diecie 1000 kcal?
A. karkówka saute z cebulą
B. dorsz gotowany w porach
C. rolada z pieczonego boczku
D. ser żółty panierowany
Organizacja żywienia i usług …
Proces trawienia węglowodanów zaczyna się
A. w dwunastnicy
B. w żołądku
C. w jamie ustnej
D. w j elicie cienkim
Organizacja żywienia i usług …
W analizie metodą analityczną do oceny diety stosuje się
A. wyniki obliczeń wartości odżywczych spożywanych potraw oraz napojów.
B. wyniki badań laboratoryjnych dotyczących wartości energetycznej oraz odżywczej posiłków.
C. zestawienie miesięcznych kosztów poniesionych na żywność przez jedną osobę.
D. zestawienie częstotliwości konsumowania wybranych grup produktów w okresie 10 dni.
Organizacja żywienia i usług …
Ile kilogramów wypatroszonego drobiu może zastąpić 20 sztuk jajek, jeśli według tabeli zamienności produktów 120 g wypatroszonego drobiu odpowiada 2 jajkom?
A. 1,20 kg
B. 2,40 kg
C. 0,12 kg
D. 0,24 kg
Organizacja żywienia i usług …
Żółć odgrywa kluczową rolę w procesie trawienia
A. składników mineralnych
B. tłuszczów
C. węglowodanów
D. białek
Organizacja żywienia i usług …
Jakie miejsce gastronomiczne uznaje się za typ zamknięty?
A. pizzeria
B. stołówka szkolna
C. kawiarnia
D. bar szybkiej obsługi
Organizacja żywienia i usług …
Dieta eliminująca z diety potrawy poddane obróbce cieplnej, oparta głównie na spożywaniu owoców i warzyw, nazywa się
A. semiwegetarianizm
B. lakto wegetarianizm
C. weganizm
D. witarianizm
Organizacja żywienia i usług …
Mocznik jest rezultatem procesów metabolicznych
A. kwasów tłuszczowych
B. etanolu
C. aminokwasów
D. cukrów prostych
Organizacja żywienia i usług …
Według tabeli zamienników produktów, mleko można wymienić na
A. dorsza
B. ser twarogowy
C. polędwicę
D. szynkę wieprzową
Organizacja żywienia i usług …
Zestaw kolacji, składający się z parówek, chleba razowego, masła i herbaty, powinien być wzbogacony zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania
A. jajkiem na bekonie
B. jajecznicą z boczkiem
C. śledziem w oleju
D. pomidorem i papryką
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji sałatki z buraków.
| Sałatka z buraków | |||
|---|---|---|---|
| Lp. | Nazwa surowca | Ilość na 1 porcję [g] | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] |
| 1. | buraki ćwikłowe | 100 | 43 |
| 2. | jabłka | 50 | 27 |
| 3. | olej | 10 | 884 |
| 4. | sól, pieprz, sok z cytryny | do smaku | |
A. 158,4 kcal
B. 144,9 kcal
C. 940,5 kcal
D. 954,0 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Stoiska z napojami oraz słodyczami funkcjonujące w kinach to jednostki gastronomiczne klasyfikowane jako
A. typ żywnościowy
B. sieci zamknięte
C. punkty gastronomiczne
D. zakłady gastronomiczne
Organizacja żywienia i usług …
Tworząc jadłospisy, nasiona roślin strączkowych można zastąpić
A. owocami
B. jajami
C. mięsem bez kości
D. mlekiem w proszku
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, wybierz rodzaj diety, której modyfikacją jest sposób żywienia, opracowany przez doktora Pierre'a Dukana.
| Dane o diecie Dukana i normach WHO | ||
|---|---|---|
| Składnik | Dieta Dukana | Normy spożycia wg WHO |
| Białko | 50-60% energii | 10-15% energii |
| Tłuszcz | 25-30% energii | do 30% energii |
A. Wysokotłuszczowa.
B. Wysokobiałkowa.
C. Niskobiałkowa.
D. Niskotłuszczowa.
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadami substytucji, produkt olejowy można zastąpić
A. maślanką
B. masłem
C. śmietaną
D. jajami
Organizacja żywienia i usług …
Który produkt spożyty w ciągu dnia, w ilościach podanych w tabeli, dostarczy organizmowi człowieka najwięcej pełnowartościowego białka?
| Nazwa produktu | Ilość produktu spożyta w ciągu dnia [g] | Zawartość białka w 100 g produktu [g] |
|---|---|---|
| fasola biała | 80 | 21 |
| jaja | 120 | 13 |
| chleb mazowiecki | 220 | 8 |
| makrela | 100 | 19 |
A. Chleb mazowiecki.
B. Fasola biała.
C. Jaja.
D. Makrela.
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zamieszczonymi zaleceniami, dopuszczalna maksymalna zawartość soli kuchennej, w żywieniu przedszkolnym dzieci w wieku od 4 do 6 lat wynosi
| Zalecenia dotyczące żywienia dzieci w przedszkolu | |
| Dziecko w przedszkolu powinno mieć zapewnione śniadanie, obiad i podwieczorek. | |
| Zawartość soli kuchennej w całodziennej diecie dzieci w wieku 4-6 lat: – na poziomie AI (wystarczające spożycie) – 2,50 g soli, czyli 1 000 mg sodu, – na poziomie UL (najwyższy tolerowany) – 3,75 g soli, czyli 1 500 mg sodu. | |
| Żywienie w przedszkolu powinno pokryć 75% dziennej normy na energię i niezbędne składniki odżywcze. |
A. 1,87 g
B. 2,81 g
C. 2 500 mg
D. 3 750 mg
HGT.12 Pytanie 260
Organizacja żywienia i usług …
Zestaw śniadaniowy, który nie zawiera wszystkich składników, składający się z jajecznicy, chleba razowego, masła oraz kakao, wymaga uzupełnienia
A. tymbalikiem drobiowym
B. rogalikiem croissant
C. zupą mleczną
D. salsą pomidorową
Organizacja żywienia i usług …
Niskie spożycie pokarmów będących źródłem żelaza w szczególności podnosi ryzyko wystąpienia
A. cukrzycy
B. próchnicy
C. celiakii
D. anemii
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę "1 000 kalorii".
| Nazwa posiłku | Udział posiłków w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego | ||
|---|---|---|---|
| 3 posiłki dziennie | 4 posiłki dziennie | 5 posiłków dziennie | |
| I śniadanie | 30-35% | 25-30% | 25-30% |
| II śniadanie | - | 5-10% | 5-10% |
| Obiad | 35-40% | 35-40% | 30-35% |
| Podwieczorek | - | - | 5-10% |
| Kolacja | 25-30% | 25-30% | 15-20% |
A. 150 kcal
B. 200 kcal
C. 300 kcal
D. 250 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Menu, które zawiera dania przeznaczone m.in. dla wegetarian lub dzieci, nazywamy
A. okazjonalnym
B. specjalnym dnia
C. specjalnym
D. zwykłym
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 55 porcji mleczka czekoladowego.
| Normatyw surowcowy na 5 porcji mleczka czekoladowego | ||
|---|---|---|
| Nazwa surowca | J.m. | Ilość |
| Mleko | ml | 500 |
| Jaja | szt. | 3 |
| Cukier | g | 35 |
| Czekolada | g | 75 |
A. Mleko 5,5 l, jaja 33 szt., cukier 0,385 kg, czekolada 0,825 kg
B. Mleko 27,5 l, jaja 33 szt., cukier 19,3 kg, czekolada 41,3 kg
C. Mleko 27,5 l, jaja 165 szt., cukier 1,93 kg, czekolada 4,13 kg
D. Mleko 5,5 l, jaja 165 szt., cukier 3,85 kg, czekolada 8,25 kg
HGT.12 Pytanie 265
Organizacja żywienia i usług …
Według zasad przygotowywania jadłospisu, do obiadu zawierającego boeuf Strogonowa, kaszę jęczmienną, sałatkę z buraków oraz kompot morelowy należy zaproponować
A. krem brokułowy
B. krupnik na mięsie
C. zupę gulaszową
D. barszcz z botwinki
Organizacja żywienia i usług …
Jakie produkty stanowią źródło białka pochodzenia roślinnego?
A. ser, bób, soczewica
B. mleko, fasola, ryby
C. groch, soja, jaja
D. fasola, ciecierzyca, soja
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadami tworzenia jadłospisów nie powinno się wymieniać porcji mięsa na ziemniaki
A. na ryż z kurczakiem w sosie koperkowym
B. na rybę z ziemniakami
C. na kaszę gryczaną z gulaszem
D. na makaron z sosem pomidorowym
Organizacja żywienia i usług …
Na którym etapie układu trawiennego u człowieka pepsyna zaczyna proces rozkładu białek?
A. W jelicie cienkim
B. W jamie ustnej
C. W dwunastnicy
D. W żołądku
Organizacja żywienia i usług …
W organizmie człowieka witamina K jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu
A. tworzenia krwi
B. krzepnięcia krwi
C. syntezy barwnika skóry
D. widzenia
Organizacja żywienia i usług …
Lipoproteiny o niskiej gęstości określane są jako "zły cholesterol" i zaliczane są
A. do frakcji HDL
B. do kwasów omega-3
C. do kwasów omega-6
D. do frakcji LDL
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile białka dostarczy organizmowi 1 porcja makaronu carbonara.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję makaronu carbonara | |||
|---|---|---|---|
| L.p. | Nazwa produktu | Ilość [g] | Zawartość białka w 100 g produktu |
| 1. | Śmietanka 30% | 150 | 2 |
| 2. | Boczek wędzony | 100 | 15 |
| 3. | Makaron penne | 100 | 12 |
| 4. | Ser żółty | 10 | 26 |
| 5. | Żółtko | 10 | 16 |
A. 69,20 g
B. 33,12 g
C. 34,20 g
D. 71,00 g
Organizacja żywienia i usług …
Co jest podstawą diety wegańskiej?
A. Rośliny
B. Ryby
C. Drób
D. Nabiał
Organizacja żywienia i usług …
Na imprezie organizowanej dla przedszkolaków nie powinno się podawać
A. chrupków z makiem
B. kompotu francuskiego
C. muszczyków ze śmietaną
D. ciastka piaskowego
Organizacja żywienia i usług …
Jeżeli wskaźnik masy ciała - BMI wynosi 29, co to oznacza?
A. prawidłową wagę
B. nadwagę
C. niedożywienie
D. otylność umiarkowaną
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonej w tabeli analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.
| Analiza wskaźników BMI | |
|---|---|
| Wartości BMI | Interpretacja |
| < 19 | Niedowaga |
| 25 - 29,9 | Nadwaga |
| 30 - 40 | Otyłość II stopnia |
| > 40 | Otyłość III stopnia |
A. Otyłość skrajna.
B. Niedowaga.
C. Wychudzenie organizmu.
D. Nadwaga.
Organizacja żywienia i usług …
Jakie danie należy zaplanować do zestawu śniadaniowego, który składa się z pieczywa mieszanego, masła, polędwicy, sałaty zielonej oraz herbaty, zgodnie z zasadami układania jadłospisów?
A. owsiankę na mleku
B. dżem truskawkowy
C. mineralną wodę
D. sałatkę z brokułów
HGT.12 Pytanie 277
Organizacja żywienia i usług …
Do zadań Instytutu Żywności i Żywienia wchodzi
A. propagowanie racjonalnego żywienia
B. nadzorowanie stanu placówek żywieniowych
C. nadzorowanie produktów spożywczych, które są w obrocie handlowym
D. ochrona praw konsumentów
Organizacja żywienia i usług …
Jakie białko można znaleźć w mleku?
A. kazeina
B. gliadyna
C. kolagen
D. glutenina
Organizacja żywienia i usług …
Niedobór w organizmie człowieka prowadzi do zaburzeń funkcjonowania tarczycy?
A. żelaza
B. jodu
C. magnezu
D. wapnia
Organizacja żywienia i usług …
Składnik odżywczy, który jest przechowywany w ludzkim organizmie w formie glikogenu, to
A. kwas linolenowy
B. glukoza
C. żelazo
D. kwas linolowy