Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Jakie metody służą do zagęszczania zupy owocowej?

A. Zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody
B. Oprószaniem mąką pszenną
C. Zawiesiną z mąki pszennej i wody
D. Podprawą zacieraną z mąki pszennej i masła
Organizacja żywienia i usług …

W analizie metodą analityczną do oceny diety stosuje się

A. wyniki obliczeń wartości odżywczych spożywanych potraw oraz napojów.
B. wyniki badań laboratoryjnych dotyczących wartości energetycznej oraz odżywczej posiłków.
C. zestawienie miesięcznych kosztów poniesionych na żywność przez jedną osobę.
D. zestawienie częstotliwości konsumowania wybranych grup produktów w okresie 10 dni.
Organizacja żywienia i usług …

Ile kilogramów wypatroszonego drobiu może zastąpić 20 sztuk jajek, jeśli według tabeli zamienności produktów 120 g wypatroszonego drobiu odpowiada 2 jajkom?

A. 1,20 kg
B. 2,40 kg
C. 0,12 kg
D. 0,24 kg
Organizacja żywienia i usług …

Dieta eliminująca z diety potrawy poddane obróbce cieplnej, oparta głównie na spożywaniu owoców i warzyw, nazywa się

A. semiwegetarianizm
B. lakto wegetarianizm
C. weganizm
D. witarianizm
Organizacja żywienia i usług …

Zestaw kolacji, składający się z parówek, chleba razowego, masła i herbaty, powinien być wzbogacony zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania

A. jajkiem na bekonie
B. jajecznicą z boczkiem
C. śledziem w oleju
D. pomidorem i papryką
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji sałatki z buraków.

Sałatka z buraków
Lp.Nazwa surowcaIlość na
1 porcję [g]
Wartość energetyczna
100 g produktu [kcal]
1.buraki ćwikłowe10043
2.jabłka5027
3.olej10884
4.sól, pieprz, sok z cytrynydo smaku

A. 158,4 kcal
B. 144,9 kcal
C. 940,5 kcal
D. 954,0 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, wybierz rodzaj diety, której modyfikacją jest sposób żywienia, opracowany przez doktora Pierre'a Dukana.

Dane o diecie Dukana i normach WHO
SkładnikDieta DukanaNormy spożycia
wg WHO
Białko50-60% energii10-15% energii
Tłuszcz25-30% energiido 30% energii

A. Wysokotłuszczowa.
B. Wysokobiałkowa.
C. Niskobiałkowa.
D. Niskotłuszczowa.
Organizacja żywienia i usług …

Który produkt spożyty w ciągu dnia, w ilościach podanych w tabeli, dostarczy organizmowi człowieka najwięcej pełnowartościowego białka?

Nazwa produktuIlość produktu spożyta w ciągu dnia [g]Zawartość białka w 100 g produktu [g]
fasola biała8021
jaja12013
chleb mazowiecki2208
makrela10019

A. Chleb mazowiecki.
B. Fasola biała.
C. Jaja.
D. Makrela.
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zamieszczonymi zaleceniami, dopuszczalna maksymalna zawartość soli kuchennej, w żywieniu przedszkolnym dzieci w wieku od 4 do 6 lat wynosi

Zalecenia dotyczące żywienia dzieci w przedszkolu
Dziecko w przedszkolu powinno mieć zapewnione śniadanie, obiad i podwieczorek.
Zawartość soli kuchennej w całodziennej diecie dzieci w wieku 4-6 lat:
– na poziomie AI (wystarczające spożycie) – 2,50 g soli, czyli 1 000 mg sodu,
– na poziomie UL (najwyższy tolerowany) – 3,75 g soli, czyli 1 500 mg sodu.
Żywienie w przedszkolu powinno pokryć 75% dziennej normy na energię i niezbędne składniki odżywcze.

A. 1,87 g
B. 2,81 g
C. 2 500 mg
D. 3 750 mg
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę "1 000 kalorii".

Nazwa posiłkuUdział posiłków w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego
3
posiłki dziennie
4
posiłki dziennie
5
posiłków dziennie
I śniadanie30-35%25-30%25-30%
II śniadanie-5-10%5-10%
Obiad35-40%35-40%30-35%
Podwieczorek--5-10%
Kolacja25-30%25-30%15-20%

A. 150 kcal
B. 200 kcal
C. 300 kcal
D. 250 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 55 porcji mleczka czekoladowego.

Normatyw surowcowy na 5 porcji mleczka czekoladowego
Nazwa surowcaJ.m.Ilość
Mlekoml500
Jajaszt.3
Cukierg35
Czekoladag75

A. Mleko 5,5 l, jaja 33 szt., cukier 0,385 kg, czekolada 0,825 kg
B. Mleko 27,5 l, jaja 33 szt., cukier 19,3 kg, czekolada 41,3 kg
C. Mleko 27,5 l, jaja 165 szt., cukier 1,93 kg, czekolada 4,13 kg
D. Mleko 5,5 l, jaja 165 szt., cukier 3,85 kg, czekolada 8,25 kg
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadami tworzenia jadłospisów nie powinno się wymieniać porcji mięsa na ziemniaki

A. na ryż z kurczakiem w sosie koperkowym
B. na rybę z ziemniakami
C. na kaszę gryczaną z gulaszem
D. na makaron z sosem pomidorowym
HGT.12 Pytanie 269
Organizacja żywienia i usług …

W organizmie człowieka witamina K jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu

A. tworzenia krwi
B. krzepnięcia krwi
C. syntezy barwnika skóry
D. widzenia
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile białka dostarczy organizmowi 1 porcja makaronu carbonara.

Normatyw surowcowy na 1 porcję makaronu carbonara
L.p.Nazwa produktuIlość [g]Zawartość białka
w 100 g produktu
1.Śmietanka 30%1502
2.Boczek wędzony10015
3.Makaron penne10012
4.Ser żółty1026
5.Żółtko1016

A. 69,20 g
B. 33,12 g
C. 34,20 g
D. 71,00 g
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonej w tabeli analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.

Analiza wskaźników BMI
Wartości BMIInterpretacja
< 19Niedowaga
25 - 29,9Nadwaga
30 - 40Otyłość II stopnia
> 40Otyłość III stopnia

A. Otyłość skrajna.
B. Niedowaga.
C. Wychudzenie organizmu.
D. Nadwaga.
Organizacja żywienia i usług …

Jakie danie należy zaplanować do zestawu śniadaniowego, który składa się z pieczywa mieszanego, masła, polędwicy, sałaty zielonej oraz herbaty, zgodnie z zasadami układania jadłospisów?

A. owsiankę na mleku
B. dżem truskawkowy
C. mineralną wodę
D. sałatkę z brokułów