Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. trzustce
B. jajnikach
C. tarczycy
D. nadnerczach
Organizacja żywienia i usług …
Jaki z podanych produktów ma działanie alkalizujące na pH płynów ustrojowych człowieka?
A. Ser gouda
B. Płatki zbożowe
C. Szynka wędzona
D. Sałata liściasta
Organizacja żywienia i usług …
Ile nektaru trzeba przygotować, aby zastąpić 300 g świeżych owoców, jeśli według tabel zamienności 100 g świeżych owoców można zastąpić 60 g nektaru?
A. 180 g
B. 1 800 g
C. 600 g
D. 500 g
Organizacja żywienia i usług …
Za ustabilizowanie poziomu glukozy w krwi u człowieka odpowiedzialna jest
A. żółć
B. insulina
C. pepsyna
D. limfa
Organizacja żywienia i usług …
Jednym z powodów niedoczynności tarczycy jest
A. nadmiar magnezu
B. nadmiar jodu
C. niedobór magnezu
D. niedobór jodu
Organizacja żywienia i usług …
Który zestaw posiłków został zaplanowany według zasad żywienia?
A. Krupnik, wołowe zrazy z kaszą gryczaną, surówka z ogórków kiszonych
B. Rosół z kurczaka, kotlet de volaille, ziemniaki, marchewka podsmażana
C. Zupa jarzynowa, pulpety w sosie koperkowym, kluski kładzione, surówka z marchwi
D. Zupa pomidorowa z ryżem, risotto z warzywami oraz mięsem, surówka z pomidorów
Organizacja żywienia i usług …
Jakie danie można przygotować, używając metodę sous-vide?
A. Sałatka grecka
B. Ciasto czekoladowe
C. Stek wołowy
D. Zupa pomidorowa
Organizacja żywienia i usług …
Oprócz niewłaściwej higieny jamy ustnej, co jeszcze w codziennym odżywianiu może przyczyniać się do rozwoju próchnicy zębów?
A. niedobór żelaza
B. niedostateczna ilość fluoru
C. przesyt potasu
D. przesyt wapnia
Organizacja żywienia i usług …
Rola błonnika w ludzkim organizmie
A. podnosi poziom cholesterolu we krwi.
B. zwiększa ruchliwość jelit.
C. wpływa na równowagę kwasowo-zasadową.
D. ma wpływ na prawidłową pracę serca.
Organizacja żywienia i usług …
Który z poniższych składników jest najbogatszym źródłem białka?
A. Masło
B. Kurczak
C. Ryż
D. Pomidor
Organizacja żywienia i usług …
Czy nadmierna konsumpcja białek prowadzi do
A. kwasicy metabolicznej.
B. obniżenia odporności.
C. przeciążenia nerek.
D. przeciążenia wątroby.
Organizacja żywienia i usług …
Lipazy to enzymy, które rozkładają
A. witaminy
B. białka
C. tłuszcze
D. węglowodany
Organizacja żywienia i usług …
Do potrawy z jajkami w stylu sadzonym warto dodać element, który skompensuje brak w potrawie
A. białka pełnowartościowego
B. składników mineralnych, głównie fosforu
C. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
D. węglowodanów złożonych
Organizacja żywienia i usług …
Która z diet wegetariańskich pozwala na jedzenie mleka oraz jego produktów?
A. Owowegetarianizm
B. Frutarianizm
C. Weganizm
D. Laktowegetarianizm
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma 200 g jajecznicy z dodatkiem szynki, która zawiera 12,0 g białka, 14,0 g tłuszczu oraz 1,0 g węglowodanów?
A. 178,0 kcal
B. 356,0 kcal
C. 183,0 kcal
D. 238,0 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Głównym rodzajem węglowodanów obecnych w ziemniakach jest
A. błonnik
B. fruktoza
C. maltoza
D. skrobia
Organizacja żywienia i usług …
W wyniku odwodnienia w organizmie człowieka mogą występować braki
A. cynku oraz jodu
B. białek prostych
C. sodu i potasu
D. żelaza oraz witaminy C
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadami substytucji produktów spożywczych, rybę można zastąpić
A. oliwkami
B. mlekiem
C. kaszą
D. pieczarkami
Organizacja żywienia i usług …
Wskaźnik WHR (stosunek obwodu talii do obwodu bioder) jest używany do
A. oceny rozwoju fizycznego dzieci oraz młodzieży
B. oceny gęstości mineralnej kości u dorosłych
C. określenia odpowiedniej masy ciała
D. określenia rodzaju otyłości u dorosłych
Organizacja żywienia i usług …
Który z wymienionych w tabeli tłuszczów zawiera największą ilość NNKT?
| Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych w 100 g surowca | |||
|---|---|---|---|
| Tłuszcz | Kwasy nasycone [g] | Kwasy jednonienasycone [g] | Kwasy wielonienasycone [g] |
| Tran | 21 | 57 | 16,00 |
| Smalec | 46,54 | 42,48 | 6,52 |
| Masło | 54,72 | 22,41 | 1,16 |
| Oliwa | 14,86 | 70,12 | 10,61 |
A. Masło.
B. Tran.
C. Oliwa.
D. Smalec.
Organizacja żywienia i usług …
W sali bankietowej powinien być przygotowany bufet z różnorodnym wyborem tartinek, ciasteczek, owoców, napojów bezalkoholowych oraz z alkoholem
A. na przyjęcie koktajlowe
B. na przerwę kawową
C. na śniadanie bufetowe
D. na przyjęcie typu lampka wina
Organizacja żywienia i usług …
Który produkt po spożyciu dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?
| Produkt [100 g] | Węglowodany ogółem [g] | Błonnik [g] |
|---|---|---|
| Banan | 23,5 | 1,7 |
| Porzeczka czerwona | 13,8 | 7,7 |
| Chleb żytni razowy | 51,5 | 5,9 |
| Kasza jęczmienna | 75,0 | 6,2 |
A. Kasza jęczmienna.
B. Banan.
C. Porzeczka czerwona.
D. Chleb żytni razowy.
Organizacja żywienia i usług …
Planowanie produkcji gastronomicznej opiera się na jadłospisie dekadowym?
A. w restauracjach
B. w stołówkach
C. w barach
D. w jadłodajniach
Organizacja żywienia i usług …
Ile wody powinno być spożywane dziennie przez osobę dorosłą?
A. od 4 l do 4,5 l
B. od 2 l do 2,5 l
C. od 1 l do 1,5 l
D. od 3 l do 3,5 l
Organizacja żywienia i usług …
Jakim obiektem gastronomicznym o charakterze żywieniowym jest
A. bar mleczny
B. smażalnia
C. kawiarnia
D. bar aperitif
Organizacja żywienia i usług …
Jakie enzymy są zaangażowane w proces trawienia węglowodanów?
A. Amylazy
B. Proteazy
C. Nukleazy
D. Lipazy
Organizacja żywienia i usług …
Jeśli w 100 g zupy z zielonego groszku znajduje się 3,10 g błonnika, to ile błonnika będzie miała porcja tej zupy ważąca 250 g?
A. 7,75 g błonnika
B. 31,10 g błonnika
C. 77,50 g błonnika
D. 3,10 g błonnika
Organizacja żywienia i usług …
Aby przygotować boeuf Strogonow, co należy uwzględnić?
A. łopatkę wołową
B. polędwicę wołową
C. polędwicę wieprzową
D. filet drobiowy
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz wartość energetyczną 1 porcji klusek francuskich.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję klusek francuskich | ||
|---|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g] | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] |
| mąka krupczatka | 40 | 347,00 |
| masło | 20 | 735,00 |
| jaja | 50 | 139,00 |
| sól | do smaku | |
A. 138,80 kcal
B. 355,30 kcal
C. 424,80 kcal
D. 347,00 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Która z poniższych diet dopuszcza spożycie mleka oraz produktów nabiałowych?
A. Frutarianizm
B. Laktowegetarianizm
C. Owowegetarianizm
D. Witarianizm
Organizacja żywienia i usług …
W diecie dla osób starszych nie powinno się uwzględniać
A. jogurtu naturalnego
B. pulpetów z wołowiny
C. zupy pieczarkowej
D. margaryny w wersji miękkiej
Organizacja żywienia i usług …
Typowym zakładem gastronomicznym zajmującym się żywieniem jest
A. ciastkarnia
B. stołówka
C. kafejka
D. bistro
Organizacja żywienia i usług …
Zestaw śniadaniowy składający się z chleba razowego z masłem, jajka sadzonego oraz kakao jest ubogi pod względem
A. witamin
B. białka pełnowartościowego
C. składników mineralnych
D. tłuszczów
Organizacja żywienia i usług …
Dieta laktoowowegetariańska, oprócz elementów roślinnych, pozwala na konsumpcję mleka oraz jego produktów i
A. drobiu.
B. jaj.
C. ryb.
D. podrobów.
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oceń, w którym tygodniu jadłospis jest niezgodny z normą na energię dla dziewcząt w wieku 18 lat.
|
A. Jadłospis w III tygodniu.
B. Jadłospis w II tygodniu.
C. Jadłospis w I tygodniu.
D. Jadłospis w IV tygodniu.
Organizacja żywienia i usług …
Insulina to hormon, który wpływa na regulację poziomu we krwi
A. cholesterolu
B. wapnia
C. glukozy
D. adrenaliny
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie informacji zawartych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm. Wskaźnik WHR = obwód w talii / obwód bioder.
| Ocena rozmieszczenia tkanki tłuszczowej na podstawie wskaźnika WHR | ||
|---|---|---|
| Płeć | WHR dla typu gynoidalnego (gruszka) | WHR dla typu androidalnego (jabłko) |
| Kobieta | <0,8 | >0,8 |
| Mężczyzna | <1,0 | >1,0 |
A. WHR = 1,18, otyłość gynoidalna.
B. WHR = 0,85, otyłość androidalna.
C. WHR = 0,85, otyłość gynoidalna.
D. WHR = 1,18, otyłość androidalna.
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile białka dostarczy organizmowi jedna porcja jajecznicy na boczku.
| Normatyw surowcowy: jajecznica na boczku | ||
|---|---|---|
| Surowiec | Ilość na 1 porcję | Zawartość białka w 100 g |
| jaja | 100 g | 13 g |
| boczek | 40 g | 10 g |
| szczypior | 10 g | 4 g |
A. 23,9 g
B. 27,0 g
C. 17,4 g
D. 40,5 g
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma jogurt owocowy, który zawiera 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?
A. 220 kcal
B. 270 kcal
C. 310 kcal
D. 445 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami niedoboru
| Zmiany w organizmie człowieka |
|---|
| – spadek masy ciała kosztem masy mięśniowej, – spadek odporności organizmu, – obrzęki nóg, wodobrzusze, – starczy wygląd twarzy. |
A. wapnia.
B. biotyny.
C. białka.
D. glukozy.