Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.12 Pytanie 321
Organizacja żywienia i usług …

Jakim gruczołem w organizmie jest miejsce produkcji insuliny?

A. trzustce
B. jajnikach
C. tarczycy
D. nadnerczach
Organizacja żywienia i usług …

Ile nektaru trzeba przygotować, aby zastąpić 300 g świeżych owoców, jeśli według tabel zamienności 100 g świeżych owoców można zastąpić 60 g nektaru?

A. 180 g
B. 1 800 g
C. 600 g
D. 500 g
HGT.12 Pytanie 325
Organizacja żywienia i usług …

Jednym z powodów niedoczynności tarczycy jest

A. nadmiar magnezu
B. nadmiar jodu
C. niedobór magnezu
D. niedobór jodu
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw posiłków został zaplanowany według zasad żywienia?

A. Krupnik, wołowe zrazy z kaszą gryczaną, surówka z ogórków kiszonych
B. Rosół z kurczaka, kotlet de volaille, ziemniaki, marchewka podsmażana
C. Zupa jarzynowa, pulpety w sosie koperkowym, kluski kładzione, surówka z marchwi
D. Zupa pomidorowa z ryżem, risotto z warzywami oraz mięsem, surówka z pomidorów
Organizacja żywienia i usług …

Oprócz niewłaściwej higieny jamy ustnej, co jeszcze w codziennym odżywianiu może przyczyniać się do rozwoju próchnicy zębów?

A. niedobór żelaza
B. niedostateczna ilość fluoru
C. przesyt potasu
D. przesyt wapnia
HGT.12 Pytanie 329
Organizacja żywienia i usług …

Rola błonnika w ludzkim organizmie

A. podnosi poziom cholesterolu we krwi.
B. zwiększa ruchliwość jelit.
C. wpływa na równowagę kwasowo-zasadową.
D. ma wpływ na prawidłową pracę serca.
Organizacja żywienia i usług …

Do potrawy z jajkami w stylu sadzonym warto dodać element, który skompensuje brak w potrawie

A. białka pełnowartościowego
B. składników mineralnych, głównie fosforu
C. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
D. węglowodanów złożonych
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość energetyczną ma 200 g jajecznicy z dodatkiem szynki, która zawiera 12,0 g białka, 14,0 g tłuszczu oraz 1,0 g węglowodanów?

A. 178,0 kcal
B. 356,0 kcal
C. 183,0 kcal
D. 238,0 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Wskaźnik WHR (stosunek obwodu talii do obwodu bioder) jest używany do

A. oceny rozwoju fizycznego dzieci oraz młodzieży
B. oceny gęstości mineralnej kości u dorosłych
C. określenia odpowiedniej masy ciała
D. określenia rodzaju otyłości u dorosłych
Organizacja żywienia i usług …

Który z wymienionych w tabeli tłuszczów zawiera największą ilość NNKT?

Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych
w 100 g surowca
TłuszczKwasy
nasycone
[g]
Kwasy
jednonienasycone
[g]
Kwasy
wielonienasycone
[g]
Tran215716,00
Smalec46,5442,486,52
Masło54,7222,411,16
Oliwa14,8670,1210,61

A. Masło.
B. Tran.
C. Oliwa.
D. Smalec.
Organizacja żywienia i usług …

W sali bankietowej powinien być przygotowany bufet z różnorodnym wyborem tartinek, ciasteczek, owoców, napojów bezalkoholowych oraz z alkoholem

A. na przyjęcie koktajlowe
B. na przerwę kawową
C. na śniadanie bufetowe
D. na przyjęcie typu lampka wina
Organizacja żywienia i usług …

Który produkt po spożyciu dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?

Produkt
[100 g]
Węglowodany ogółem
[g]
Błonnik
[g]
Banan23,51,7
Porzeczka czerwona13,87,7
Chleb żytni razowy51,55,9
Kasza jęczmienna75,06,2

A. Kasza jęczmienna.
B. Banan.
C. Porzeczka czerwona.
D. Chleb żytni razowy.
HGT.12 Pytanie 344
Organizacja żywienia i usług …

Ile wody powinno być spożywane dziennie przez osobę dorosłą?

A. od 4 l do 4,5 l
B. od 2 l do 2,5 l
C. od 1 l do 1,5 l
D. od 3 l do 3,5 l
Organizacja żywienia i usług …

Jeśli w 100 g zupy z zielonego groszku znajduje się 3,10 g błonnika, to ile błonnika będzie miała porcja tej zupy ważąca 250 g?

A. 7,75 g błonnika
B. 31,10 g błonnika
C. 77,50 g błonnika
D. 3,10 g błonnika
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz wartość energetyczną 1 porcji klusek francuskich.

Normatyw surowcowy na 1 porcję
klusek francuskich
Nazwa produktuIlość
[g]
Wartość energetyczna 100 g produktu
[kcal]
mąka krupczatka40347,00
masło20735,00
jaja50139,00
sóldo smaku

A. 138,80 kcal
B. 355,30 kcal
C. 424,80 kcal
D. 347,00 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Zestaw śniadaniowy składający się z chleba razowego z masłem, jajka sadzonego oraz kakao jest ubogi pod względem

A. witamin
B. białka pełnowartościowego
C. składników mineralnych
D. tłuszczów
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oceń, w którym tygodniu jadłospis jest niezgodny z normą na energię dla dziewcząt w wieku 18 lat.

  • Norma na energię dla dziewcząt w wieku 18 lat wynosi 2 500 kcal
  • Średnia wartość energetyczna jadłospisów tygodniowych dla dziewcząt w wieku 18 lat:
    • I tydzień - 2240 kcal/dzień
    • II tydzień - 2485 kcal/dzień
    • III tydzień - 2515 kcal/dzień
    • IV tydzień - 2740 kcal/dzień
  • Dopuszczalne odchylenie wartości energetycznej tygodniowego jadłospisu w stosunku do zalecanych norm na energię wynosi ± 10%.

A. Jadłospis w III tygodniu.
B. Jadłospis w II tygodniu.
C. Jadłospis w I tygodniu.
D. Jadłospis w IV tygodniu.
HGT.12 Pytanie 356
Organizacja żywienia i usług …

Insulina to hormon, który wpływa na regulację poziomu we krwi

A. cholesterolu
B. wapnia
C. glukozy
D. adrenaliny
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie informacji zawartych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm. Wskaźnik WHR = obwód w talii / obwód bioder.

Ocena rozmieszczenia tkanki tłuszczowej na podstawie wskaźnika WHR
PłećWHR dla typu gynoidalnego (gruszka)WHR dla typu androidalnego (jabłko)
Kobieta<0,8>0,8
Mężczyzna<1,0>1,0

A. WHR = 1,18, otyłość gynoidalna.
B. WHR = 0,85, otyłość androidalna.
C. WHR = 0,85, otyłość gynoidalna.
D. WHR = 1,18, otyłość androidalna.
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile białka dostarczy organizmowi jedna porcja jajecznicy na boczku.

Normatyw surowcowy: jajecznica na boczku
SurowiecIlość na 1 porcjęZawartość białka w 100 g
jaja100 g13 g
boczek40 g10 g
szczypior10 g4 g

A. 23,9 g
B. 27,0 g
C. 17,4 g
D. 40,5 g
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami niedoboru

Zmiany w organizmie człowieka
– spadek masy ciała kosztem masy mięśniowej,
– spadek odporności organizmu,
– obrzęki nóg, wodobrzusze,
– starczy wygląd twarzy.

A. wapnia.
B. biotyny.
C. białka.
D. glukozy.