Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Po spożyciu zestawu śniadaniowego, którego skład przedstawiono w tabeli, najwięcej pełnowartościowego białka dostarczy organizmowi człowieka

Zestaw śniadaniowy
Potrawa/dodatek/napójIlość
omlet naturalny100 g
pieczywo mieszane30 g
masło extra30 g
kawa cappuccino125 ml

A. masło extra.
B. kawa cappuccino.
C. omlet naturalny.
D. pieczywo mieszane.
Organizacja żywienia i usług …

Wzrost temperatury ciała, obniżona sprawność umysłowa oraz zatrucie niebezpiecznymi produktami metabolizmu to przykłady objawów wywołanych

A. ujemnym bilansem wody w organizmie.
B. nadmiernym spożyciem prostych węglowodanów
C. niedoborem witamin B1 i PP.
D. nadmiernym przyjmowaniem chloru, sodu i potasu.
Organizacja żywienia i usług …

Zestaw posiłków dostarcza ludzkiemu organizmowi 15 g białka, 5 g tłuszczu oraz 45 g węglowodanów przyswajalnych. Oblicz całkowitą wartość energetyczną tego zestawu w kilodżulach (kJ), znając, że 1 kcal to 4,19 kJ.

A. 1 089,40 kJ
B. 1 068,45 kJ
C. 1 257,00 kJ
D. 1 194,15 kJ
Organizacja żywienia i usług …

Pozytywny wpływ na redukcję napięcia nerwowego oraz poprawę pamięci i koncentracji wywiera spożywanie produktów, które są bogate

A. w witaminę K.
B. w cynk.
C. w witaminę C.
D. w magnez.
Organizacja żywienia i usług …

Ile gramów błonnika pokarmowego znajduje się w jednej porcji 0,3 kg zupy fasolowej, jeśli 100 gramów zupy dostarcza 2,4 grama tego składnika?

A. 7,2 g
B. 17,2 g
C. 12,7 g
D. 0,7 g
Organizacja żywienia i usług …

Zamieniając ziemniaki na kaszę, powinno się w posiłku dodać większą ilość warzyw, aby zrównoważyć składniki odżywcze

A. skrobi i białka
B. skrobi i potasu
C. witaminy C i potasu
D. witaminy C i białka
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawiony w tabeli zestaw obiadowy, sporządzony z surowców reprezentujących wszystkie grupy produktów dopuszczonych w diecie, opracowano dla

Zestaw obiadowy
Zakąska zimnaTatar ze świeżych warzyw z pumperniklem
ZupaAksamitny krem porowo-gruszkowy z dodatkiem oliwy truflowej
Danie główneKotlety z ciecierzycy panierowane w orzechach na ostrym musie z dyni z karmelizowanymi warzywami
DeserRacuchy z mleka sojowego z bananami i syropem klonowym

A. semiwegetarian.
B. wegan.
C. owowegetarian.
D. futurian.
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami

Zmiany w organizmie człowieka
Zahamowanie wzrostu
Suchy wygląd skóry
Pogorszenie widzenia
Zmiany w układzie nerwowym

A. nadmiaru witaminy A.
B. nadmiaru tłuszczów.
C. niedoboru witaminy A.
D. niedoboru węglowodanów.
Organizacja żywienia i usług …

W jaki sposób można zmniejszyć straty witamin podczas gotowania warzyw?

A. Gotowanie w dużej ilości wody
B. Długotrwałe gotowanie
C. Smażenie na głębokim oleju
D. Gotując na parze
Organizacja żywienia i usług …

Która z wymienionych chorób nie jest skutkiem nadmiernego spożycia tłuszczów zwierzęcych w odniesieniu do potrzeb fizjologicznych organizmu?

A. Cukrzyca
B. Nadciśnienie tętnicze
C. Otyłość
D. Miażdżyca
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 450 g zupy fasolowej.

Wartości odżywcze 100 g zupy fasolowej
Nazwa składnika odżywczegoZawartość składnika odżywczego
w 100 g zupy fasolowej
Białko4,0 g
Tłuszcz1,8 g
Węglowodany10,0 g

A. 324,9 kcal
B. 122,2 kcal
C. 549,9 kcal
D. 72,2 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Laktoowowegetarianie nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem

A. jaj i produktów mlecznych
B. mięsa drobiowego i jaj
C. mięsa drobiowego i ryb
D. ryb i produktów mlecznych
Organizacja żywienia i usług …

W jogurcie naturalnym umieszczono 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika. Oblicz, o ile wzrośnie zawartość błonnika w jogurcie, jeśli 100 g pestek zawiera 10 g błonnika, a ciężar jednej łyżki słonecznika wynosi 10 g?

A. 2,00 g
B. 20,00 g
C. 10,00 g
D. 1,00 g
Organizacja żywienia i usług …

Zaburzenie związane z odżywianiem, które charakteryzuje się obsesyjnym dążeniem do utraty wagi oraz występowaniem psychicznego jadłowstrętu to

A. miażdżyca
B. bulimia
C. celiakia
D. anoreksja
Organizacja żywienia i usług …

Wprowadzając kaszę zamiast ziemniaków, należy włączyć do posiłku większą ilość warzyw, aby zbalansować składniki odżywcze

A. witaminy C i białka
B. skrobi i białka
C. witaminy C i potasu
D. skrobi i potasu
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami

Zmiany w organizmie człowieka
– zahamowanie wzrostu
– opóźnienie rozwoju fizycznego
– pogorszenie gojenia ran

A. niedoboru tłuszczów.
B. niedoboru białek.
C. nadmiaru jodu.
D. nadmiaru witaminy C.
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, ile gramów tłuszczu dostarczy organizmowi człowieka spożycie 100 g bobu.

Wartość odżywcza 100 g bobu
wartość energetyczna102 kcal
białka7 g
węglowodany ogółem14 g

A. 18 g
B. 84 g
C. 9 g
D. 2 g
HGT.12 Pytanie 318
Organizacja żywienia i usług …

Mała konsumpcja produktów obfitujących w wapń oraz witaminę D może skutkować wystąpieniem

A. nadciśnienia
B. niedokrwistości
C. osteoporozy
D. cukrzycy
Organizacja żywienia i usług …

Wśród lokali gastronomicznych specjalizujących się w żywności wyróżniamy

A. kawiarnie, restauracje oraz bary
B. bistra, piwiarnie oraz bary
C. bistra, jadłodajnie i cukiernie
D. bistra, jadłodajnie oraz bary
Organizacja żywienia i usług …

Który obiad dla dzieci w wieku przedszkolnym został stworzony zgodnie z zasadami zdrowego żywienia?

A. Zupa jarzynowa, golonka pieczona, ziemniaki z wody, ćwikła z chrzanem
B. Zupa fasolowa, zrazy w sosie grzybowym, kasza gryczana na sypko, sałatka z buraków
C. Zupa ogórkowa, polędwica po angielsku, frytki z ziemniaków, sałata ze śmietaną
D. Zupa kalafiorowa, pulpety drobiowe w sosie koperkowym, ryż na sypko, surówka z marchwi