Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Który tłuszcz zawiera największą ilość NNKT, zgodnie z danymi zamieszczonymi w tabeli?

Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych w wybranych produktach (g/100 g produktu)
ProduktKwasy nasyconeKwasy jednonienasyconeKwasy wielonienasycone
Tran215716,00
Smalec46,5442,486,52
Masło54,7222,411,16
Oliwa14,8670,1210,61

A. Masło.
B. Smalec.
C. Tran.
D. Oliwa
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z informacji zawartych w tabeli, oceń masę ciała kobiety, której BMI wynosi 39.

Analiza wskaźników BMI
InterpretacjaWartości BMI
Niedowaga< 19,00
Norma19 - 24,90
Nadwaga25 - 29,90
Otyłość II stopnia30 - 40
Otyłość III stopnia> 40

A. Nadwaga, podejrzenie o przekarmienie.
B. Otyłość duża III stopnia.
C. Otyłość umiarkowana II stopnia.
D. Podejrzenie o stan niedożywienia organizmu.
Organizacja żywienia i usług …

Jaki zestaw dań powinien być polecany w diecie zdrowotnej?

A. Zupa pomidorowa z ryżem, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka warzywna, gofry
B. Zupa pieczarkowa, smażona ryba, frytki, surówka z kiszonej kapusty, lody
C. Bulion wołowy, pulpety cielęce, ziemniaki, marchewka glazurowana, sorbet
D. Zupa krem z soczewicy, gołąbki z mięsem i ryżem, ziemniaki, mizeria, pączki
Organizacja żywienia i usług …

Jaki deser powinien wzbogacić wartość odżywczą zestawu obiadowego, który zawiera zupę jarzynową oraz pierogi z jagodami?

A. Kompot z truskawek
B. Kisiel z jabłek
C. Galaretka pomarańczowa
D. Budyń z sera
Organizacja żywienia i usług …

Jakie grupy produktów, według Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanej przez IŻŻ, powinny być spożywane w największych ilościach przez zdrową osobę?

A. Nabiałowe
B. Tłuszczowe
C. Mięsne
D. Warzywne
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile żelaza i witaminy C dostarczą organizmowi człowieka produkty spożyte na śniadanie.

Śniadanie:
nazwa produktu
Ilość
(g)
Zawartość składników pokarmowych w 100 g produktu
Żelazo (mg)Wit. C (mg)
pieczywo1001,20,0
masło100,10,0
szynka drobiowa400,50,0
pomidor500,523,0

A. 1,66 mg żelaza, 23,00 mg witaminy C
B. 1,66 mg żelaza, 11,50 mg witaminy C
C. 2,30 mg żelaza, 11,50 mg witaminy C
D. 2,30 mg żelaza, 23,00 mg witaminy C
Organizacja żywienia i usług …

Ile pęczków rzodkiewek, każdy o wadze 0,25 kg, trzeba przygotować, aby uzyskać 50 porcji surówki, jeśli do jednej porcji potrzebne jest 30 g tego składnika?

A. 2 pęczki
B. 8 pęczków
C. 6 pęczków
D. 4 pęczki
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając ze wzorów Schofielda, oblicz podstawową przemianę materii (PPM) dla kobiety w wieku 20 lat i masie ciała 55 kg.

Wzory Schofielda do obliczania PPM zależnie od płci i wieku
Chłopcy/mężczyźniDziewczęta/kobiety
Wiek (lata)PPM (kcal/dobę)Wiek (lata)PPM (kcal/dobę)
<3(59,512 x W ) – 30,4<3(58,317 x W ) – 31,1
3-10(22,706 x W ) + 504,33-10(20,315 x W ) + 485,9
11-18(17,686 x W ) + 658,211-18(13,384 x W ) + 692,6
19-30(15,057 x W ) + 692,219-30(14,818 x W ) + 486,6
31-60(11,472 x W ) + 873,131-60(8,126 x W ) + 845,6
>60(11,711 x W ) + 587,7>60(9,082 x W ) + 658,5
W – masa ciała [kg]

A. 1520,34 kcal
B. 1428,72 kcal
C. 1301,59 kcal
D. 1603,23 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zawartość białka w 1 porcji medalionów z indyka.

Nazwa surowcaNormatyw surowcowy
na 1 porcję
Zawartość białka
w 100 g produktu
filet z indyka120 g20 g
mąka10 g10 g
olej10 g0

A. 30 g
B. 35 g
C. 20 g
D. 25 g
Organizacja żywienia i usług …

Brak którego składnika odżywczego w organizmie może prowadzić do zaburzeń rytmu serca oraz nadciśnienia tętniczego?

A. Sole wapnia
B. Potas
C. Kolekalcyferol
D. Kwas askorbinowy
Organizacja żywienia i usług …

Weganizm to typ diety, który zezwala na spożycie

A. wyłącznie składników pochodzenia roślinnego
B. produktów roślinnych, mleka i jego przetworów oraz jaj
C. wyłącznie składników zwierzęcych
D. produktów pochodzenia roślinnego, mleka oraz jego przetworów
Organizacja żywienia i usług …

Wskaźnik BMI o wartości 28 świadczy o

Tabela wartości wskaźników BMI
Niedowaga<18
Norma18,5÷24,9
Nadwaga25÷29,9
Otyłość I i II stopnia30÷40
Otyłość III stopnia>40

A. otyłości dużej.
B. nadwadze.
C. otyłości umiarkowanej.
D. niedowadze.
Organizacja żywienia i usług …

W przedszkolu na poranny posiłek przewidziano kanapkę z szynką. Zgodnie z zasadami zamienności produktów, co można użyć zamiast szynki?

A. dżemem wieloowocowym
B. pastą z twarogu
C. serem tofu
D. pomidorem ze szczypiorkiem
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji sałatki z kapusty czerwonej.

Normatyw surowcowy na 5 porcji sałatki z kapusty czerwonej
Nazwa surowcaSurowce po obróbce wstępnejZawartość witaminy C w 100 g produktu
kapusta czerwona400 g54 mg
cebula50 g6 mg
ogórek kiszony100 g4 mg
jabłko50 g9 mg
majonez100 g0 mg

A. 45,5 mg
B. 73,0 mg
C. 227,5 mg
D. 14,6 mg
Organizacja żywienia i usług …

Jaki jadłospis na obiad został przygotowany według zasad prawidłowego żywienia?

A. Zupa krem z marchewki, naleśniki z dżemem brzoskwiniowym oraz bita śmietana, woda mineralna
B. Rosół z kołdunami, pierogi z mięsem, surówka z selera, kompot truskawkowy
C. Rosół z makaronem, gulasz wołowy, kluski kładzione, buraki posypane, woda mineralna
D. Zupa krem z marchewki, potrawka z kurczaka, ryż sypki, sałata z jogurtem, kompot jabłkowy
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość tłuszczu zawiera 100 g rogala maślanego, który ma wartość energetyczną 330 kcal oraz zawartość 8 g białka i 61 g węglowodanów?

A. 60,0 g
B. 6,0 g
C. 54,0 g
D. 5,4 g
Organizacja żywienia i usług …

Metoda obsługi gości przy stole konsumenckim, gdzie konsument sam nakłada potrawę na talerz z półmiska, który trzyma kelner, to

A. serwis niemiecki
B. serwis angielski
C. serwis francuski pełny
D. serwis francuski niepełny
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wapnia dostarczy organizmowi 1 porcja dipu serowego.

Dip serowy
Lp.Nazwa surowcaIlość na
1 porcję
[g]
Zawartość wapnia
w 100 g produktu
[mg]
1.Ser pleśniowy10096
2.Ser twarogowy150600
3.Jogurt naturalny50170
4.Sól, pieprz, paprykado smaku

A. 781 mg
B. 866 mg
C. 1 081 mg
D. 1 166 mg
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi wartość energetyczna 50 g pieczywa.

Tabela zawartości składników odżywczych w 100 g produktu
Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
6250

A. 111 kcal
B. 242 kcal
C. 121 kcal
D. 222 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia, dorosłym zaleca się planowanie dziennego spożycia błonnika pokarmowego w ilości

A. od 40 do 60 g
B. od 20 do 40 g
C. od 0 do 20 g
D. od 60 do 80 g
Organizacja żywienia i usług …

W trakcie ceremonii obiadowej potrawy powinny być serwowane w następującej kolejności:

A. przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, sery, deser
B. przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, deser, sery
C. przystawka gorąca, przystawka zimna, zupa, danie główne, sery, deser
D. przystawka zimna, zupa, danie główne, przystawka gorąca, sery, deser
Organizacja żywienia i usług …

Zamieszczony fragment karty menu jest właściwy dla oferty

Karta menu (fragment)
Jajecznica na szynce ze szczypiorkiem
(ogórek, pomidor, masło, koszyk pieczywa)
14,00 zł
Parówki po parysku z serem zapiekane
w cieście naleśnikowym
(masło, koszyk pieczywa)
9,00 zł
Kiełbasa smażona z cebulką
(sałatka z pomidorów, frytki)
15,00 zł

A. w grupie dań obiadowych.
B. w grupie dań jarskich.
C. z karty sezonowej.
D. z karty śni adaniowej.