Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Niewystarczające spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają witaminę B12, może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia

A. pelagry
B. kurczów mięśni
C. niedokrwistości
D. osteoporozy
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw potraw na kolację został skomponowany według zasad prawidłowego odżywiania dzieci w wieku szkolnym?

A. Pieczywo razowe, smalec, ogórek małosolny, herbata, banan
B. Pieczywo razowe, masło, węgorz wędzony, cebula, bawarka
C. Pieczywo pszenne, pasta jajeczna, pomidor, kawa zbożowa z mlekiem
D. Pieczywo pszenne, masło, dżem wiśniowy, kakao, pączek
Organizacja żywienia i usług …

Nadmiar cholesterolu w diecie prowadzi do

A. wzrostu ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej - miażdżycy.
B. nadmiernego obciążenia nerek i wątroby.
C. zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.
D. predyspozycji do owrzodzeń.
Organizacja żywienia i usług …

Przezroczysty bilans energetyczny w ciele ludzkim utrzymujący się przez dłuższy czas prowadzi do

A. problemów ze wzrokiem
B. spowolnienia wzrostu
C. przyrostu masy ciała
D. redukcji masy ciała
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną obiadu dla mężczyzny, spożywającego 4 posiłki dziennie, który powinien dostarczyć organizmowi w ciągu dnia 3 000 kcal.

Rozkład energii z całodziennej racji pokarmowej na 4 posiłki dziennie
I śniadanie25-30%
II śniadanie5-10%
obiad35-40%
kolacja25-30%

A. 750-900 kcal
B. 1 050-1 200 kcal
C. 2 142-2 250 kcal
D. 1 950-1 800 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Ilościowe metody służące do analizy diety danej grupy ludzi lub konkretnej osoby, dostarczają danych

A. na temat liczby posiłków jedzonych w ciągu dnia
B. o liczbie posiłków spożywanych w okresie 24 godzin
C. na temat rodzajów produktów spożywczych lub częstotliwości ich konsumpcji
D. o ilości produktów spożywczych przyjmowanych dziennie lub ich cenie
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość kilogramów pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5,0 kg kaszy, skoro według tabeli zamienności produktów spożywczych 153 g pieczywa odpowiada 100 g kaszy?

A. 7,65 kg
B. 0,53 kg
C. 5,30 kg
D. 0,76 kg
Organizacja żywienia i usług …

Jakie właściwości jakościowe potraw są oceniane metodą sensoryczną w skali pięciopunktowej?

A. Zapach, konsystencję, intensywność smaku
B. Zapach, konsystencję, temperaturę w °C
C. Zapach, barwę, wagę w gramach
D. Zapach, barwę, wartość kaloryczną
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość węglowodanów zapewni 1 porcja surówki z buraków i jabłek o wadze 150 g, jeżeli w 100 g tej surówki znajduje się 12,10 g węglowodanów?

A. 15,00 g
B. 18,15 g
C. 16,21 g
D. 12,10 g
Organizacja żywienia i usług …

Z wykorzystaniem współczynnika Atwatera wyznacz, o ile kilokalorii zwiększy się wartość energetyczna napoju z herbaty, gdy zostaną dodane 2 łyżeczki cukru, przy założeniu, że masa jednej łyżeczki cukru to 5 g?

A. O 20 kcal
B. O 90 kcal
C. O 50 kcal
D. O 40 kcal