Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. Śliwka żółta
B. Fasola biała
C. Papryka zielona
D. Porzeczka czerwona
Organizacja żywienia i usług …
Spożywanie produktów obfitych w witaminy wpływa korzystnie na proces widzenia u człowieka
A. w witaminę A
B. w witaminę E
C. w wapń
D. w potas
Organizacja żywienia i usług …
Niewystarczające spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają witaminę B12, może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia
A. pelagry
B. kurczów mięśni
C. niedokrwistości
D. osteoporozy
Organizacja żywienia i usług …
Wartość składnika odżywczego, która zaspokaja potrzeby 97,5% zdrowych, odpowiednio odżywionych ludzi, definiuje norma żywieniowa na poziomie
A. AL
B. RDA
C. EAR
D. UL
Organizacja żywienia i usług …
Nadmierne spożycie białka w ludzkim organizmie prowadzi do
A. kwasicy
B. obniżenia odporności
C. kurzej ślepoty
D. zahamowania wzrostu
Organizacja żywienia i usług …
Który z produktów stanowi najbogatsze źródło witaminy C?
A. Bób zielony
B. Śliwka
C. Jabłko
D. Natka pietruszki
Organizacja żywienia i usług …
Który zestaw potraw na kolację został skomponowany według zasad prawidłowego odżywiania dzieci w wieku szkolnym?
A. Pieczywo razowe, smalec, ogórek małosolny, herbata, banan
B. Pieczywo razowe, masło, węgorz wędzony, cebula, bawarka
C. Pieczywo pszenne, pasta jajeczna, pomidor, kawa zbożowa z mlekiem
D. Pieczywo pszenne, masło, dżem wiśniowy, kakao, pączek
Organizacja żywienia i usług …
Nadmiar cholesterolu w diecie prowadzi do
A. wzrostu ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej - miażdżycy.
B. nadmiernego obciążenia nerek i wątroby.
C. zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.
D. predyspozycji do owrzodzeń.
Organizacja żywienia i usług …
Jakie danie można określić jako typowe dla kuchni włoskiej?
A. Gulasz węgierski
B. Zupa cebulowa
C. Spaghetti Carbonara
D. Makaron z serem
Organizacja żywienia i usług …
Przezroczysty bilans energetyczny w ciele ludzkim utrzymujący się przez dłuższy czas prowadzi do
A. problemów ze wzrokiem
B. spowolnienia wzrostu
C. przyrostu masy ciała
D. redukcji masy ciała
Organizacja żywienia i usług …
Największą ilość żelaza organizm człowieka otrzyma z 100 gramów
A. kaszy gryczanej
B. wątroby cielęcej
C. pieczywa razowego
D. sera podpuszczkowego
HGT.12 Pytanie 412
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną obiadu dla mężczyzny, spożywającego 4 posiłki dziennie, który powinien dostarczyć organizmowi w ciągu dnia 3 000 kcal.
| Rozkład energii z całodziennej racji pokarmowej na 4 posiłki dziennie | |
|---|---|
| I śniadanie | 25-30% |
| II śniadanie | 5-10% |
| obiad | 35-40% |
| kolacja | 25-30% |
A. 750-900 kcal
B. 1 050-1 200 kcal
C. 2 142-2 250 kcal
D. 1 950-1 800 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Ilościowe metody służące do analizy diety danej grupy ludzi lub konkretnej osoby, dostarczają danych
A. na temat liczby posiłków jedzonych w ciągu dnia
B. o liczbie posiłków spożywanych w okresie 24 godzin
C. na temat rodzajów produktów spożywczych lub częstotliwości ich konsumpcji
D. o ilości produktów spożywczych przyjmowanych dziennie lub ich cenie
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów śmietany o zawartości tłuszczu 36% można użyć zamiast 20 g masła, jeśli 100 g masła zawiera 82% tłuszczu?
A. 46,0 g
B. 36,0 g
C. 8,2 g
D. 16,4 g
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość kilogramów pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5,0 kg kaszy, skoro według tabeli zamienności produktów spożywczych 153 g pieczywa odpowiada 100 g kaszy?
A. 7,65 kg
B. 0,53 kg
C. 5,30 kg
D. 0,76 kg
Organizacja żywienia i usług …
Jakie właściwości jakościowe potraw są oceniane metodą sensoryczną w skali pięciopunktowej?
A. Zapach, konsystencję, intensywność smaku
B. Zapach, konsystencję, temperaturę w °C
C. Zapach, barwę, wagę w gramach
D. Zapach, barwę, wartość kaloryczną
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość węglowodanów zapewni 1 porcja surówki z buraków i jabłek o wadze 150 g, jeżeli w 100 g tej surówki znajduje się 12,10 g węglowodanów?
A. 15,00 g
B. 18,15 g
C. 16,21 g
D. 12,10 g
Organizacja żywienia i usług …
Z wykorzystaniem współczynnika Atwatera wyznacz, o ile kilokalorii zwiększy się wartość energetyczna napoju z herbaty, gdy zostaną dodane 2 łyżeczki cukru, przy założeniu, że masa jednej łyżeczki cukru to 5 g?
A. O 20 kcal
B. O 90 kcal
C. O 50 kcal
D. O 40 kcal