Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. 100,0 kg
B. 0,1 kg
C. 10,0 kg
D. 1,0 kg
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz, którą kwotę musi dopłacić klient za przyjęcie okolicznościowe dla 100 osób, jeżeli wpłacił zaliczkę w wysokości 1200 zł.
| Lp. | Oferta usługi | Cena za usługę |
|---|---|---|
| 1 | Menu na 1 osobę | 95 zł |
| 2 | Fotograf | 1000 zł |
| 3 | Kamerzysta | 1500 zł |
| 4 | Wodzirej | 600 zł |
| 5 | Pokaz sztucznych ogni | 400 zł |
A. 13000 zł
B. 3250 zł
C. 11800 zł
D. 4450 zł
Organizacja żywienia i usług …
Ile mrożonych ryb pokrytych wodną glazurą trzeba zakupić, jeśli normatyw surowcowy wskazuje na użycie 35 kg surowca, a straty wody podczas rozmrażania wynoszą 30%?
A. 70,00 kg
B. 35,00 kg
C. 30,00 kg
D. 50,00 kg
Organizacja żywienia i usług …
Ile pęczków rzodkiewki o ciężarze 0,25 kg trzeba zarezerwować do przygotowania 50 porcji surówki, jeśli do jednej porcji potrzeba 30 g tego składnika?
A. 2 pęczki
B. 8 pęczków
C. 4 pęczki
D. 6 pęczków
Organizacja żywienia i usług …
Ilu pracowników kuchni trzeba przydzielić do przygotowania 75 kg kopytek oraz 40 kg uszek w ciągu jednego dnia, jeśli jeden kucharz jest w stanie wykonać 15 kg kopytek i 8 kg uszek dziennie?
A. 5
B. 2
C. 4
D. 3
Organizacja żywienia i usług …
Organizacja regularnych warsztatów dla pracowników kuchni dotyczących tematu "Zdrowie na talerzu" jest zgodna z strategią
A. dystrybucji
B. promocji
C. personalną
D. ceny
Organizacja żywienia i usług …
Ile kilogramów chleba odpowiada 2 kg kaszy, jeśli według tabeli zamiany 100 g kaszy jest równoważne 135 g chleba?
A. 27,00 kg
B. 1,35 kg
C. 13,50 kg
D. 2,70 kg
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonego normatywu, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 40 porcji frytek.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji frytek | |
|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość |
| Ziemniaki | 3500 g |
| Olej | 750 ml |
A. Ziemniaki 14,00 kg, olej 0,3 l
B. Ziemniaki 14,00 kg, olej 3,0 l
C. Ziemniaki 1,40 kg, olej 0,03 l
D. Ziemniaki 1,40 kg, olej 3,00 l
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę brutto za gastronomię będzie miało 150 ml wina, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 250,00 zł, przedsiębiorstwo stosuje marżę wynoszącą 100%, a obowiązująca stawka podatku VAT to 23%?
A. 6,25 zł
B. 50,00 zł
C. 61,50 zł
D. 8,25 zł
Organizacja żywienia i usług …
Właściciel lokalu gastronomicznego nabywa chleb o wadze 800 g, płacąc za niego 4 zł za sztukę. Oblicz cenę gastronomiczną netto 100 g tego chleba, jeśli marża gastronomiczna wynosi 100%.
A. 0,5 zł
B. 1,0 zł
C. 2,0 zł
D. 1,5 zł
Organizacja żywienia i usług …
Całkowity koszt przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł. Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto za 1 zestaw, jeśli ustalona marża gastronomiczna wynosi 250%?
A. 10,00 zł
B. 20,50 zł
C. 14,00 zł
D. 6,50 zł
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz na jaką kwotę należy wystawić rachunek za usługę organizacji przerwy kawowej dla 125 osób.
| Dane do sporządzenia rachunku za usługę organizacji przerwy kawowej | |
|---|---|
| Ceny brutto produktów i napojów dla 1 osoby | 6,00 zł |
| Cena brutto usługi kelnerskiej dla 125 osób | 100,00 zł |
| Udzielony upust | 10% |
A. 765,00 zł
B. 750,00 zł
C. 600,00 zł
D. 850,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jaki instrument promocyjny został wykorzystany przez zamieszczenie w mediach nieodpłatnych pozytywnych recenzji dotyczących działalności lokalu gastronomicznego?
A. Reklamę prasową
B. Publicity
C. Promocję sprzedaży
D. Sponsoring
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę "1000 kalorii".
| Procentowy udział poszczególnych posiłków w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego | |||
|---|---|---|---|
| Nazwa posiłku | Liczba posiłków w ciągu dnia | ||
| 3 posiłki | 4 posiłki | 5 posiłków | |
| I śniadanie | 30-35% | 25-30% | 25-30% |
| II śniadanie | - | 5-10% | 5-10% |
| Obiad | 35-40% | 35-40% | 30-35% |
| Podwieczorek | - | - | 5-10% |
| Kolacja | 25-30% | 25-30% | 15-20% |
A. 200 kcal
B. 300 kcal
C. 150 kcal
D. 250 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu śniadaniowego.
| Zestaw śniadaniowy dla 80 osób | |
|---|---|
| Potrawa, dodatek, napój | Wartość brutto [zł] |
| pasta twarogowa ze szczypiorkiem i rzodkiewką | 154,50 |
| pieczywo mieszane | 124,40 |
| kakao | 65,00 |
A. 5,38 zł
B. 34,39 zł
C. 4,30 zł
D. 42,99 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna jednego zestawu, jeśli koszt składników potrzebnych do przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł, a marża gastronomiczna to 250%?
A. 14,00 zł
B. 6,50 zł
C. 20,50 zł
D. 10,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Do usług dodatkowych oferowanych przez zakład gastronomiczny dla klientów nie zalicza się
A. sprzedaż dań na wynos
B. usługa cateringu
C. występ kabaretowy
D. organizacja imprez
Organizacja żywienia i usług …
Jaką formę promocji wprowadziła kawiarnia, oferując w piątki do godziny 16.00 wszystkie desery z rabatem 20%?
A. Sponsoring
B. Promocję sprzedaży
C. Marketing bezpośredni
D. Public relations
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość będzie miała cena gastronomiczna netto jednej porcji zapiekanki, jeżeli całkowity wydatek na przygotowanie 10 porcji zapiekanki wynosi 12,00 zł, a zakład stosuje ryczałt na przyprawy w wysokości 10% oraz marżę gastronomiczną równą 150%?
A. 3,18 zł
B. 1,98 zł
C. 3,30 zł
D. 2,52 zł
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz kwotę należności za wyżywienie 10 osobowej grupy osób, która skorzystała z zamówionego śniadania podanego w formie bufetu oraz indywidualnie serwowanych obiadów i kolacji.
| Cennik usług żywieniowych (zł/os) | ||||
|---|---|---|---|---|
| Posiłek | Porcja indywidualna | Szwedzki stół | Rabat (%) | |
| Grupa 10 - 15 osób | Grupa powyżej 15 osób | |||
| Śniadanie | 15 | 19 | 5 | 10 |
| Obiad | 18 | - | 5 | 10 |
| Kolacja | 15 | 19 | 5 | 10 |
A. 468,00 zł
B. 546,00 zł
C. 520,00 zł
D. 494,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jaką formę promocji zastosowała pizzeria, która świadczy usługi dostawy pizzy do klientów?
A. Public relations
B. Publicity
C. Marketing bezpośredni
D. Sponsoring
Organizacja żywienia i usług …
Jakie narzędzie służy do analizy mocnych i słabych punktów przedsiębiorstwa gastronomicznego oraz identyfikacji szans i zagrożeń płynących z otoczenia?
A. model AIDA
B. marketing 7P
C. analiza SWOT
D. formuła 4P
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość wywaru trzeba przygotować, aby uzyskać 50 porcji zupy jarzynowej, biorąc pod uwagę, że na 10 porcji wymagana jest ilość 2,5 l wywaru?
A. 1,251
B. 25,01
C. 12,51
D. 5,001
Organizacja żywienia i usług …
Wyznacz cenę końcową brutto 200 ml soku, jeśli koszt zakupu 2 litrów soku wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna to 300% przy stawce VAT 23%?
A. 3,69 zł
B. 4,92 zł
C. 9,84 zł
D. 9,23 zł
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonego w tabeli normatywu surowcowego oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 75 porcji pierogów leniwych.
| Normatyw surowcowy na 5 porcji pierogów leniwych | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| ser twarogowy | 800 g |
| jaja | 4 szt. |
| cukier | 60 g |
| mąka pszenna | 250 g |
A. Ser twarogowy - 60 kg, jaja - 300 szt., cukier - 0,45 kg, mąka pszenna - 18,75 kg
B. Ser twarogowy - 12 kg, jaja - 60 szt., cukier - 0,90 kg, mąka pszenna - 3,75 kg
C. Ser twarogowy - 120 kg, jaja - 60 szt., cukier - 9,00 kg, mąka pszenna - 37,50 kg
D. Ser twarogowy - 6 kg, jaja - 300 szt., cukier - 4,50 kg, mąka pszenna - 1,88 kg
Organizacja żywienia i usług …
Właściciel lokalu gastronomicznego oferując 30% rabatu dla grupy turystów, która zamówi przynajmniej 10 zestawów obiadowych, wykorzystuje strategię
A. promocji
B. dystrybucji
C. produktu
D. ceny
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość netto ma cena gastronomiczna 100 ml wina, jeżeli zakupiona butelka o pojemności 0,75 l kosztowała 300 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%?
A. 6,00 zł
B. 60,00 zł
C. 100,00 zł
D. 10,00 zł
HGT.12 Pytanie 108
Organizacja żywienia i usług …
W kuchni gorącej planuje się wytworzenie 155 porcji kotletów mielonych. Ile elektrycznych patelni należy użyć do jednoczesnego usmażenia tych kotletów, jeśli wydajność katalogowa patelni wynosi 120 sztuk na godzinę, a czas smażenia kotletów to 30 minut?
A. 2 patelnie
B. 1 patelnię
C. 4 patelnie
D. 3 patelnie
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabelach, oblicz wartość energetyczną 100 g chleba graham oraz całego zestawu śniadaniowego.
| Zestaw śniadaniowy dla 1 osoby | ||
|---|---|---|
| Potrawa lub napój | Wielkość porcji | Wartość energetyczna |
| sok z marchwi i jabłek | 200 ml | 46 kcal |
| jajko na miękko | 1 szt. | 75 kcal |
| chleb graham | 100 g | |
| margaryna „Flora" | 10 g | 54 kcal |
| herbata zielona bez cukru | 200 ml | 2 kcal |
| Zawartość składników odżywczych w 100 g chleba graham | ||
| białko 8 g | tłuszcze 1 g | węglowodany 50 g |
A. Chleb graham 241 kcal, cały zestaw 418 kcal
B. Chleb graham 181 kcal, cały zestaw 358 kcal
C. Chleb graham 141 kcal, cały zestaw 318 kcal
D. Chleb graham 221 kcal, cały zestaw 398 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz wartość rabatu przy zakupie 8 zestawów obiadowych, gdy cena jednego zestawu na karcie menu wynosi 25,00 zł, a liczba zamówionych zestawów uprawnia do 10% zniżki?
A. 220,00 zł
B. 180,00 zł
C. 20,00 zł
D. 80,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Właściciel lokalu gastronomicznego, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem "Smaki dzieciństwa", działał w ramach
A. sprzedaży osobistej
B. reklamy prasowej
C. promocji sprzedaży
D. dystrybucji bezpośredniej
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość kilogramów karkówki należy nabyć, by uzyskać 10 kg pieczeni, biorąc pod uwagę, że straty masy podczas obróbki cieplnej wynoszą 20%?
A. 12,50 kg
B. 11,00 kg
C. 14,50 kg
D. 13,00 kg
Organizacja żywienia i usług …
Jaki typ sprzedaży realizuje firma, której klienci regularnie odbierają zamówienia opłacone z "góry" na cały okres?
A. Abonamentową
B. Sugerowaną
C. Ruchomą
D. Bezpośrednią
Organizacja żywienia i usług …
Wprowadzając zniżki dla stałych klientów, zakład gastronomiczny wykorzystuje marketing-mix w obszarze
A. dystrybucji
B. promocji
C. ceny
D. produktu
Organizacja żywienia i usług …
Jaką strategię promocyjną przyjęła restauracja, wprowadzając w ramach happy hours obniżkę cen o 20% w godzinach 13:00-17:00?
A. Sponsoring.
B. Public relations.
C. Promocję sprzedaży.
D. Marketing bezpośredni.
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z zamieszczonego harmonogramu pracy zakładu, oblicz ile pierogów i klusek śląskich można wyprodukować w ciągu jednego dnia, jeśli w ciągu 6 godzin pracy 1 pracownik przygotuje 8 kg pierogów i 15 kg klusek śląskich.
| Harmonogram pracy zakładu | ||
|---|---|---|
| Zmiana | Godziny pracy przy produkcji pierogów i klusek śląskich | Liczba osób zatrudnionych przy produkcji |
| Pierwsza | 7.00 - 13.00 | 1 |
| Druga | 14.00 – 20.00 | 2 |
A. 24 kg pierogów i 45 kg kopytek.
B. 8 kg pierogów i 15 kg kopytek.
C. 32 kg pierogów i 60 kg kopytek.
D. 16 kg pierogów i 30 kg kopytek.
Organizacja żywienia i usług …
W menu restauracyjnym powinno się zamieścić informację o
A. zawartości minerałów.
B. objętości serwowanej napoju.
C. wysokości narzutu.
D. stawce VAT.
Organizacja żywienia i usług …
W analizie metodą analityczną do oceny diety stosuje się
A. zestawienie częstotliwości konsumowania wybranych grup produktów w okresie 10 dni.
B. wyniki badań laboratoryjnych dotyczących wartości energetycznej oraz odżywczej posiłków.
C. wyniki obliczeń wartości odżywczych spożywanych potraw oraz napojów.
D. zestawienie miesięcznych kosztów poniesionych na żywność przez jedną osobę.
Organizacja żywienia i usług …
Obliczając ofertę przyjęcia, jaką stawkę VAT należy zastosować do kosztów usług kelnerskich?
A. 8%
B. 7%
C. 23%
D. 22%
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę zapłaci zleceniodawca za obsługę 50 gości na przyjęciu urodzinowym, które odbędzie się w godzinach od 1700 do 2100, jeśli cena brutto za usługi kelnerskie wynosi 30,00 zł za godzinę dla 1 kelnera obsługującego 10 osób?
A. 120,00 zł
B. 750,00 zł
C. 600,00 zł
D. 150,00 zł