Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. 1,20 kg
B. 12,00 kg
C. 1,08 kg
D. 10,80 kg
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz wartość energetyczną 100 g sardynek w oleju, które mają 24,1 g białka oraz 13,9 g tłuszczu?
A. 221,5 kcal
B. 152,0 kcal
C. 279,1 kcal
D. 342,0 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Cennym źródłem białka roślinnego o największej wartości biologicznej po zjedzeniu są
A. rośliny strączkowe
B. produkty owocowe
C. produkty zbożowe
D. rośliny korzeniowe
Organizacja żywienia i usług …
Jaką metodę wykorzystano do analizy diety młodzieży w internacie, jeśli próbki posiłków zostały przebadane w laboratorium fizykochemicznym, w celu określenia ich wartości energetycznej oraz odżywczej?
A. Metoda ankietowa
B. Metoda analityczna
C. Ocena punktowa
D. Metoda szacunkowa
Organizacja żywienia i usług …
Białko, które pełni rolę w budowie oraz odbudowie komórek i tkanek, to
A. mioglobina
B. fibrynogen
C. hemoglobina
D. kolagen
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawiony na rysunku kieliszek służy do serwowania

A. likieru.
B. grappy.
C. koniaku.
D. whisky.
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość sera twarogowego trzeba przygotować, aby zastąpić 500 g mleka, skoro według tabeli zamienności produktów spożywczych 15 g sera twarogowego odpowiada 100 g mleka?
A. 1 500 g
B. 150 g
C. 75 g
D. 750 g
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma kotlet schabowy, który dostarcza 6,5 g białka, 1,4 g tłuszczu oraz 41,9 g węglowodanów?
A. 199,20 kcal
B. 238,70 kcal
C. 206,20 kcal
D. 415,70 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Zalecana ilość błonnika do spożycia przez piętnastoletniego chłopca wynosi 19 g dziennie. W 100 g puree z grochu znajduje się 9,0 g błonnika. Jaką ilość puree z grochu należy spożyć, aby zaspokoić dzienne potrzeby błonnika tego chłopca?
A. 212,11 g
B. 120,20 g
C. 300,00 g
D. 21,20 g
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.
| Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego | |
|---|---|
| Składnik odżywczy | Zawartość składnika odżywczego w 100 g kotleta mielonego |
| białko | 13 g |
| tłuszcz | 21 g |
| węglowodany | 12 g |
A. 46 kcal
B. 289 kcal
C. 184 kcal
D. 240 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma 100 g kabanosów, w których znajduje się 30,9 g białka oraz 16,0 g tłuszczu?
A. 422,1 kcal
B. 187,6 kcal
C. 146,9 kcal
D. 267,6 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Stek o wadze 100 g zawiera 20 g białka oraz zapewnia 215 kcal energii. Oblicz ilość tłuszczu w jednej porcji tej potrawy.
A. 25 g
B. 10 g
C. 15 g
D. 5 g
Organizacja żywienia i usług …
Przygotowując standardową kartę menu w restauracji, listę dostępnych dań powinno się rozpocząć od pozycji z kategorii
A. dania jarskie
B. przekąski zimne
C. dania mięsne
D. przekąski gorące
Organizacja żywienia i usług …
Jaki zestaw składników nie powinien być używany do przyrządzania potraw na śniadanie?
A. Bób, groch, ser
B. Marchewka, chleb pełnoziarnisty, jogurt bez dodatków
C. Jajka, dżem z truskawek, jabłko
D. Płatki owsiane, masło, jajka
Organizacja żywienia i usług …
Spożywanie potraw ma alkalizujący wpływ na organizm człowieka
A. z ryb morskich
B. z kaszy jaglanej
C. z mięsa wołowego
D. z mięsa wieprzowego
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów tłuszczu zawiera porcja bobu, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 102 kcal na 100 g, a białko dostarcza 28 kcal, natomiast węglowodany 56 kcal?
A. 18 g
B. 84 g
C. 2 g
D. 9 g
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 40 porcji frytek.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji frytek | |
|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g] |
| Ziemniaki | 3 500 |
| Olej | 750 |
A. Ziemniaki 14,00 kg, olej 3,0 kg
B. Ziemniaki 14,00 kg, olej 0,3 kg
C. Ziemniaki 1,40 kg, olej 0,03 kg
D. Ziemniaki 1,40 kg, olej 3,00 kg
Organizacja żywienia i usług …
O ile kcal zwiększy się wartość energetyczna naparu z herbaty, gdy dodamy 2 łyżeczki cukru, przy masie 1 łyżeczki wynoszącej 5 g?
A. O 20 kcal
B. O 90 kcal
C. O 40 kcal
D. O 50 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Najlepsza forma przyswajalnego żelaza dla ludzi znajduje się
A. w cielęcej wątrobie
B. w suszonych bananach
C. w mrożonym szpinaku
D. w kozim mleku
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość energii zapewni ludzkiemu organizmowi 300 g pasztecików drożdżowych, jeżeli energetyczna wartość 100 g tych pasztecików wynosi 343 kcal?
A. 1 372 kcal
B. 343 kcal
C. 1 029 kcal
D. 643 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, oblicz ile masła, mąki pszennej i mleka należy użyć do sporządzenia 20 porcji sosu beszamelowego.
| Normatyw surowcowy na 4 porcje sosu beszamelowego | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| masło | 30 g |
| mąka pszenna | 30 g |
| mleko | 500 ml |
| sól, gałka muszkatołowa | do smaku |
A. Masło 0,60 kg, mąka pszenna 0,60 kg, mleko 1,00 l
B. Masło 1,50 kg, mąka pszenna 1,50 kg, mleko 2,25 l
C. Masło 0,30 kg, mąka pszenna 0,30 kg, mleko 5,00 l
D. Masło 0,15 kg, mąka pszenna 0,15 kg, mleko 2,50 l
Organizacja żywienia i usług …
Który produkt spożywczy zapewni ludzkiemu organizmowi największą ilość fruktozy?
A. Jabłko
B. Orzechy włoskie
C. Miód
D. Mąka pszenna
Organizacja żywienia i usług …
Która kategoria produktów stanowi znakomite źródło pełnowartościowego białka?
A. Mleko i jego przetwory
B. Warzywa oraz owoce
C. Cukier i słodycze
D. Produkty zbożowe
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma jogurt owocowy, który zawiera 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?
A. 310 kcal
B. 445 kcal
C. 270 kcal
D. 220 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Jakie urządzenie powinno być zainstalowane w miejscu przygotowywania potraw przy zastosowaniu technologii sous-vide?
A. pakowarkę próżniową
B. kocioł warzelny
C. blender
D. dyspenser
Organizacja żywienia i usług …
Aby przygotować 1 porcję sufletu jabłkowego, potrzeba 135 g upieczonych i przetartych jabłek. Ile jabłek będzie potrzebnych do zrobienia 80 porcji deseru, jeśli odpady wynoszą 10%?
A. 10,80 kg
B. 12,00 kg
C. 1,08 kg
D. 1,20 kg
Organizacja żywienia i usług …
Który z podanych produktów wpływa alkalizująco na pH płynów ustrojowych człowieka?
A. Chleb.
B. Rybki.
C. Warzywa.
D. Jaja.
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów błonnika znajduje się w 300 g zupy cebulowej, jeśli w 100 g tej zupy jest 0,4 g błonnika?
A. 1,20 g
B. 0,75 g
C. 7,50 g
D. 0,12 g
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest zapotrzebowanie na surowiec potrzebny do przygotowania 500 porcji puree z batatów, gdy jedna porcja tej potrawy waży 80 g, a odpady poprodukcyjne wynoszą 20% masy surowca?
A. 32 kg
B. 40 kg
C. 50 kg
D. 42 kg
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kisielu karmelowego.
| Normatyw surowcowy na 4 porcje kisielu karmelowego | Wartość energetyczna w 100 g produktu [kcal] | |
|---|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g] | |
| Mleko 3,2 % tł. | 500 | 61 |
| Cukier | 100 | 386 |
| Mąka ziemniaczana | 70 | 358 |
A. 670,00 kcal
B. 305,00 kcal
C. 805,00 kcal
D. 235,40 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Jakie produkty mają działanie alkalizujące w organizmie człowieka?
A. mięso, warzywa strączkowe oraz mleko
B. orzechy, produkty zbożowe oraz świeże owoce
C. soki warzywne, owoce suszone i przetwory mleczne
D. kawa, pieczywo i migdały
Organizacja żywienia i usług …
Który z produktów ma najwyższą zawartość cholesterolu?
A. Tłusta ryba
B. Chleb żytni
C. Całe jajo
D. Żółtko jaja
HGT.12 Pytanie 113
Organizacja żywienia i usług …
Aby przygotować 4 porcje kawy latte, wykorzystano 160 ml espresso oraz 1 200 ml mleka. Jaką ilość kawy i mleka trzeba przygotować dla 17 osób?
A. Kawy 6 800 ml, mleka 5 100 ml
B. Kawy 680 ml, mleka 5 100 ml
C. Kawy 680 ml, mleka 510 ml
D. Kawy 6 800 ml, mleka 510 ml
Organizacja żywienia i usług …
Ile naturalnego miodu trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g naturalnego miodu odpowiada 100 g cukru?
A. 7,50 kg
B. 4,80 kg
C. 0,48 kg
D. 0,75 kg
HGT.12 Pytanie 115
Organizacja żywienia i usług …
W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie niskoenergetycznej zamienić należy
| Zestaw obiadowy |
|---|
| barszcz czerwony czysty bez dodatków pstrąg pieczony w folii ryż czarny na sypko brokuły z wody krem cytrynowy z biszkoptami |
A. zupę czystą na zagęszczany krem.
B. pieczoną rybę na gotowane żeberka.
C. ryż czarny na ziemniaki purée.
D. deser na surówkę owocową.
Organizacja żywienia i usług …
Mięso z kością jest niemożliwe do zastąpienia
A. suchymi nasionami grochu
B. makaronem pełnoziarnistym
C. rybą wędzoną
D. mlekiem w proszku
Organizacja żywienia i usług …
W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie 1000 kcal zamienić należy
| Zestaw obiadowy | |
|---|---|
| barszcz czerwony czysty bez dodatków pstrąg pieczony w folii, ryż czarny na sypko, brokuły z wody krem cytrynowy z biszkoptami | |
A. pieczoną rybę na gotowane żeberka.
B. zupę czystą na zagęszczany krem.
C. ryż czarny na ziemniaki purée.
D. deser na surówkę owocową.
Organizacja żywienia i usług …
Który składnik ma działanie alkalizujące na odczyn płynów ustrojowych człowieka?
A. Ser pleśniowy
B. Sałata liściasta
C. Płatki zbożowe
D. Szynka wędzona
Organizacja żywienia i usług …
Która z alternatywnych diet opiera się na jedzeniu posiłków składających się z produktów bogatych w białko?
A. Dieta wegańska
B. Dieta Montignaca
C. Dieta makrobiotyczna
D. Dieta Dukana
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji zupy kalafiorowej.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję zupy kalafiorowej | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] | |
|---|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g/ml] | |
| włoszczyzna | 100 | 25 |
| kalafior | 100 | 22 |
| śmietana 18% | 15 | 184 |
| ziemniaki | 60 | 77 |
A. 120,80 kcal
B. 308,00 kcal
C. 250,00 kcal
D. 261,80 kcal