Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Oblicz, korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, wartość energetyczną 1 porcji surówki z porów.

Normatyw surowcowy na 10 porcji surówki z porów
Nazwa surowcaIlość
[g]
Wartość energetyczna w 100 g
[kcal]
Por1 00060,90
Jabłko40052,10
Majonez150679,70
Śmietana 18%150189,00
Sok z cytryny, sóldo smakuxxx

A. 817,40 kcal
B. 609,00 kcal
C. 208,40 kcal
D. 212,05 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Z 300 g świeżej papryki i 1 200 g kapusty kwaszonej sporządzono surówkę zgodnie z normatywem surowcowym na 10 porcji. Ile natki pietruszki należy dodać, by jedna porcja surówki zawierała 60 mg witaminy C?

Tabela wartości odżywczej
ProduktZawartość witaminy C
[mg witaminy C/100 g]
Natka pietruszki150
Papryka120
Kapusta kwaszona15

A. 120 g
B. 120 mg
C. 40 mg
D. 40 g
Organizacja żywienia i usług …

Ile kalorii może dostarczyć organizmowi człowieka spożycie 100 g lodów waniliowych w mlecznej czekoladzie z migdałami, które posiadają 4,1 g białka, 20,7 g tłuszczu oraz 32,3 g węglowodanów?

A. 151,7 kcal
B. 331,9 kcal
C. 352,4 kcal
D. 228,4 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Jakie potrawy powinny się znaleźć na śniadanie w diecie, która jest łatwa do strawienia?

A. kiełbasę smażoną z cebulą.
B. jajecznicę na parze.
C. kiełbasę gotowaną z musztardą.
D. jaja na twardo.
Organizacja żywienia i usług …

Ile kilogramów mięsa bez kości powinno się przygotować, aby zastąpić 30 jaj, skoro według tabeli zamienności 80 g mięsa bez kości odpowiada 100 g (2 szt.) jaj?

A. 0,8 kg
B. 2,4 kg
C. 1,2 kg
D. 8,0 kg
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż wielkość zapotrzebowania na surowce, niezbędne do sporządzenia 50 porcji mizerii.

Normatyw surowcowy na 1 porcję mizerii
Nazwa surowcaIlość [g]
ogórek110
śmietana20

A. Ogórki 0,55 kg, śmietana 0,10 kg
B. Ogórki 55,00 kg, śmietana 10,00 kg
C. Ogórki 11,00 kg, śmietana 2,00 kg
D. Ogórki 5,50 kg, śmietana 1,00 kg
Organizacja żywienia i usług …

Na obiad przewidziano: zupę jarzynową, gulasz wołowy z kaszą, sałatę zieloną ze śmietaną oraz kisiel mleczny z sokiem. W jakiej sekwencji powinno się przystąpić do przygotowania tych dań?

A. Kasza, gulasz wołowy, zupa jarzynowa, kisiel mleczny, sałata zielona ze śmietaną
B. Gulasz wołowy, kisiel mleczny, zupa jarzynowa, kasza, sałata zielona ze śmietaną
C. Sałata zielona ze śmietaną, kisiel mleczny, zupa jarzynowa, gulasz wołowy, kasza
D. Kisiel mleczny, kasza, sałata zielona ze śmietaną, gulasz wołowy, zupa jarzynowa
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość energetyczną mają 100 g placków ziemniaczanych, które zawierają 4 g białka, 14 g tłuszczu oraz 24 g węglowodanów, w tym 2 g błonnika?

A. 244 kcal
B. 242 kcal
C. 234 kcal
D. 238 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Podaj kolejność przygotowywania potraw wchodzących w skład zestawu obiadowego, który obejmuje makaron, sos boloński oraz galaretkę owocową?

A. Makaron, galaretka, sos boloński
B. Sos boloński, galaretka, makaron
C. Galaretka, sos boloński, makaron
D. Makaron, sos boloński, galaretka
Organizacja żywienia i usług …

Produkt spożywczy używany jako substytut mleka w daniach, według tabeli zamienności produktów, to

A. ser twarogowy
B. fasolka szparagowa
C. polędwica wołowa
D. masło śmietankowe
Organizacja żywienia i usług …

Obiad składający się z barszczu ukraińskiego, purée z ziemniaków, sałatki ze śmietaną oraz kompotu z rabarbaru, według zasad racjonalnego odżywiania, powinien być wzbogacony

A. kotletem z buraków
B. pierogami z mięsem
C. sos pomidorowy
D. serem w panierce
Organizacja żywienia i usług …

Normatyw surowcowy na 10 porcji dorsza panierowanego wymaga użycia 1 000 g filetów. Jaką ilość surowca należy przygotować do wyprodukowania 100 porcji tej potrawy?

A. 1,0 kg
B. 10,0 kg
C. 0,1 kg
D. 100,0 kg
Organizacja żywienia i usług …

Kucharz przygotował przepis na nową sałatkę warzywną z sosem winegret. Po przeprowadzeniu próbnej produkcji zauważono, że sałatka nie jest wystarczająco soczysta, rozdrobnione warzywa w szybkim czasie tracą wilgoć, a świeże warzywa ciemnieją. Jakie modyfikacje można wprowadzić do przepisu, by wyeliminować te problemy?

A. Zwiększyć objętość sosu winegret
B. Zwiększyć ilość warzyw
C. Dodać sok z cytryny
D. Dodać cukier
Organizacja żywienia i usług …

Ile pęczków rzodkiewki o ciężarze 0,25 kg trzeba zarezerwować do przygotowania 50 porcji surówki, jeśli do jednej porcji potrzeba 30 g tego składnika?

A. 4 pęczki
B. 8 pęczków
C. 6 pęczków
D. 2 pęczki
Organizacja żywienia i usług …

Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka 1 porcja leniwych pierogów sporządzonych zgodnie z zamieszczonym w tabeli normatywem surowcowym?

Normatyw surowcowy na 1 porcję pierogów leniwych
Lp.Nazwa surowca[g]Zawartość białka w 100 g produktu [g]
1Ser twarogowy tłusty20018
2Jaja5012
3Mąka pszenna3010
4Margaryna20-
5Bułka tarta10-
6Cukier15-

A. 42,00 g
B. 27,00 g
C. 30,00 g
D. 45,00 g
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonego normatywu, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 40 porcji frytek.

Normatyw surowcowy
na 10 porcji frytek
Nazwa produktuIlość
Ziemniaki3500 g
Olej750 ml

A. Ziemniaki 14,00 kg, olej 3,0 l
B. Ziemniaki 1,40 kg, olej 0,03 l
C. Ziemniaki 1,40 kg, olej 3,00 l
D. Ziemniaki 14,00 kg, olej 0,3 l
Organizacja żywienia i usług …

Ile gramów mleka jest równoważne 150 g serka homogenizowanego, jeśli według tabeli zamiany produktów 100 g mleka odpowiada 30 g serka homogenizowanego?

A. 150 g
B. 300 g
C. 450 g
D. 500 g
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z tabeli określ, która witamina występuje w największej ilości w 100 g czarnej porzeczki.

Zawartość witamin w 100 g czarnej porzeczki
Witamina A14,00 μg
Witamina E1,00 mg
Witamina B₁0,062 mg
Witamina B₂0,032 mg
Witamina B50,398 mg
Witamina C182,60 mg

A. Retinol.
B. Kwas askorbinowy.
C. Kwas pantotenowy.
D. Tokoferol.
Organizacja żywienia i usług …

W składzie substancji wpływających na procesy zachodzące w ciele ludzkim można wyróżnić

A. białka i witaminy
B. witaminy i składniki mineralne
C. węglowodany i składniki mineralne
D. tłuszcze i witaminy
Organizacja żywienia i usług …

Aby przygotować pierogi leniwe, oprócz ugotowanych ziemniaków, należy uwzględnić:

A. mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jaja
B. mąkę pszenną, ser twarogowy, jaja
C. mąkę pszenną, masło, jaja
D. mąkę ziemniaczaną, jaja, sól
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.

Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego
Składnik odżywczyZawartość składnika odżywczego
w 100 g kotleta mielonego
[g]
białko13
tłuszcze21
węglowodany12

A. 289 kcal
B. 46 kcal
C. 244 kcal
D. 184 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Którą z poniższych potraw powinno się uwzględnić w jadłospisie osoby z celiakią?

A. Pęczak z dorszem i pomidorami
B. Bulgur z kurczakiem i cukinią
C. Ryż z indykiem i brokułami
D. Kuskus z wieprzowiną i papryką