Filtrowanie pytań
HGT.12 Pytanie 1
Organizacja żywienia i usług …
A. sosem pomidorowym
B. pierogami z mięsem
C. sałatką z buraków
D. serem panierowanym
Organizacja żywienia i usług …
Który produkt spożyty w tej samej ilości w ciągu dnia dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?
| Nazwa produktu | Ilość produktu spożyta w ciągu dnia (g) | Zawartość w 100 g produktu (g) | |
|---|---|---|---|
| węglowodany ogółem | błonnik pokarmowy | ||
| Kasza gryczana | 50 | 70,0 | 6,0 |
| Groszek zielony | 100 | 17,0 | 6,0 |
| Miód pszczeli | 10 | 80,0 | 0,0 |
| Mleko w proszku | 35 | 51,0 | 0,0 |
A. Miód pszczeli.
B. Groszek zielony.
C. Kasza gryczana.
D. Mleko w proszku.
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest źródło kolagenu?
A. pieczywo pełnoziarniste
B. mięso wieprzowe
C. ryż biały
D. mleko tłuste
Organizacja żywienia i usług …
Po spożyciu zestawu kolacyjnego najwięcej cholesterolu dostarczy organizmowi człowieka
| Zestaw kolacyjny | ||
|---|---|---|
| Produkt | Ilość produktu [g] | Zawartość cholesterolu w 100 g produktu [mg] |
| chleb razowy | 100 | 0,00 |
| masło | 20 | 248,00 |
| jajo | 25 | 360,00 |
| węgorz wędzony | 50 | 140,00 |
| pasztet pieczony | 20 | 370,00 |
A. jajo.
B. węgorz wędzony.
C. masło.
D. pasztet pieczony.
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadą zamienności produktów w trakcie tworzenia jadłospisu, mięso powinno być zastąpione
A. warzywami
B. owocami
C. jajami
D. mlekiem
Organizacja żywienia i usług …
Świadczenie usług kulinarnych dla klientów stanowi działalność gastronomiczną
A. uzupełniająca
B. podstawowa
C. kulturalna
D. rozrywkowa
Organizacja żywienia i usług …
Aby przygotować kawę ristretto, konieczne jest użycie
A. ekspresu przelewowego
B. kawiarki
C. ekspresu ciśnieniowego
D. tygielka
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną 1 porcji klusek francuskich.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję klusek francuskich | Wartość energetyczna 100 g surowca [kcal] | |
|---|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość [g] | |
| mąka krupczatka | 40 | 347,00 |
| masło | 20 | 735,00 |
| jaja | 50 | 139,00 |
| sól | do smaku | |
A. 424,80 kcal
B. 347,00 kcal
C. 355,30 kcal
D. 138,80 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma 100 g chudego twarogu, który zawiera 19,8 g białka, 4,7 g tłuszczu oraz 3,7 g węglowodanów?
A. 112,80 kcal
B. 178,20 kcal
C. 136,30 kcal
D. 154,80 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Żółć występująca w ciele człowieka ułatwia proces trawienia?
A. tłuszczu
B. błonnika
C. białka
D. skrobi
Organizacja żywienia i usług …
Jakie produkty spożywcze można zakwalifikować jako trwałe?
A. Mąka kukurydziana, kasza perłowa, sałata
B. Cukier puder, kawa zbożowa, melon
C. Truskawki, fasola szparagowa, orzechy
D. Mąka ziemniaczana, kasza manna, groch
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz zawartość witaminy A w 1 porcji mizerii.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję mizerii | ||
|---|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość [g] | Zawartość witaminy A w 100 g surowca [μg] |
| Ogórek świeży | 110 | 28 |
| Śmietana | 20 | 150 |
| Koper | 2 | 350 |
A. 65,0 µg
B. 130,8 µg
C. 67,8 µg
D. 528,0 µg
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość miodu naturalnego w kilogramach trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g miodu naturalnego odpowiada 100 g cukru?
A. 4,80 kg
B. 7,50 kg
C. 0,48 kg
D. 0,75 kg
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kalafiora gotowanego, podanego z roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą.
| Nazwa surowca | Surowce po obróbce wstępnej na 1 porcję | Zawartość energii w 100 g produktu |
|---|---|---|
| kalafior | 120 g | 22 kcal |
| masło | 10 g | 735 kcal |
| bułka tarta | 3 g | 347 kcal |
A. 133,00 kcal
B. 98,97 kcal
C. 110,31 kcal
D. 134,60 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Gdzie można znaleźć białko pełnowartościowe?
A. w orzechach laskowych
B. w fasoli białej
C. w kaszy gryczanej
D. w kefirze owocowym
Organizacja żywienia i usług …
Która grupa składników pokarmowych pełni w organizmie człowieka funkcje wymienione w tabeli?
| Funkcje pełnione w organizmie |
|---|
| – Regulacja gospodarki wodno - elektrolitowej. – Składnik biologicznie aktywnych związków wpływających na przemiany metaboliczne. – Udział w procesie tworzenia składników krwi, głównie hemoglobiny. – Budowa tkanki kostnej, zębów, skóry, włosów i paznokci. |
A. Składniki mineralne.
B. Witaminy rozpuszczalne w wodzie.
C. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
D. Kwasy tłuszczowe nienasycone.
Organizacja żywienia i usług …
Posiłek składający się z bułki pszennej z masłem, twarogiem i herbatą jest uważany za niepełnowartościowy z powodu braku
A. białka
B. witamin
C. węglowodanów
D. tłuszczów
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kaszy jaglanej z musem bananowym.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję kaszy jaglanej z musem bananowym | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] | |
| Nazwa surowca | Ilość [g/ml] | |
| kasza jaglana | 90 | 350 |
| mleko 2% | 200 | 51 |
| banan | 80 | 95 |
| miód | 6 | 324 |
A. 315,00 kcal
B. 512,44 kcal
C. 820,00 kcal
D. 376,00 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Na płaskim talerzu o średnicy 21 cm powinno się serwować
A. masło.
B. grzanki.
C. deser.
D. chleb.
Organizacja żywienia i usług …
Która potrawa z zamieszczonego w ramce menu uzupełnia posiłek w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe?
| Lunch Tatar z łososia Kaczka pieczona Buraczki zasmażane Sorbet z kiwi |
A. Buraczki zasmażane.
B. Tatar z łososia.
C. Sorbet z kiwi.
D. Kaczka pieczona.
Organizacja żywienia i usług …
Jaką barwę ma sok z pieczonego mięsa, jeśli temperatura wewnętrzna nie wzrośnie ponad
A. 69 °C
B. 63 °C
C. 73 °C
D. 79 °C
Organizacja żywienia i usług …
Skoro 100 g fasolki po bretońsku zawiera 3,10 g błonnika, to jaka ilość błonnika znajdzie się w porcji tej potrawy o wadze 300 g?
A. 1,04 g błonnika
B. 9,30 g błonnika
C. 3,10 g błonnika
D. 6,20 g błonnika
Organizacja żywienia i usług …
Który z następujących składników jest odpowiedzialny za zagęszczanie sosu?
A. Woda
B. Cukier
C. Olej
D. Mąka pszenna
Organizacja żywienia i usług …
Jaki deser powinien być przygotowany dla osoby intensywnie pracującej fizycznie?
A. Pieczone jabłko
B. Mus jabłkowy
C. Racuchy z jabłkami
D. Sałatkę z jabłek
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość białka można znaleźć w 110 g pieczeni cielęcej, jeśli w 100 g tego dania znajduje się 20,10 g białka?
A. 18,27 g
B. 22,11 g
C. 2,21 g
D. 20,10 g
Organizacja żywienia i usług …
Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny ograniczać konsumpcję
A. grillowanego bakłażana
B. pulpetów drobiowych
C. potrawki cielęcej
D. placków ziemniaczanych
Organizacja żywienia i usług …
Amylaza ślinowa inicjuje proces trawienia
A. składników mineralnych
B. węglowodanów
C. białek
D. tłuszczu z mleka krowiego
Organizacja żywienia i usług …
Ile kilogramów chleba odpowiada 2 kg kaszy, jeśli według tabeli wymiany produktów 100 g kaszy można zastąpić 135 g chleba?
A. 27,00 kg
B. 2,70 kg
C. 13,50 kg
D. 1,35 kg
Organizacja żywienia i usług …
Który z surowców posiada najwięcej białka pochodzenia roślinnego?
A. Borówka czarna
B. Porzeczka czerwona
C. Fasola biała
D. Papryka zielona
Organizacja żywienia i usług …
Jakie enzymy biorą udział w trawieniu skrobi w dwunastnicy?
A. lipazy trzustkowej
B. amylazy trzustkowej
C. lipazy jelitowej
D. amylazy jelitowej
HGT.12 Pytanie 31
Organizacja żywienia i usług …
Jakie zmiany należy wprowadzić w zestawie obiadowym, aby był on odpowiedni do przygotowania w sezonie zimowym?
A. Zupa jarzynowa, gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym, kasza gryczana, sok jabłkowy
B. Botwina, pierogi leniwe ze śmietaną, surówka ze świeżych truskawek, kompot ze świeżych śliwek
C. Zupa ogórkowa, słodko-kwaśny kurczak, ryż, surówka z marchwi, sok pomarańczowy
D. Zupa porowa, cielęcina w sosie ziołowym, ziemniaki, surówka z buraków, kompot z suszu
Organizacja żywienia i usług …
Aby zrealizować produkcję potraw w metodzie sous-vide, jakie wyposażenie jest niezbędne?
A. mixer.
B. pakowarkę próżniową.
C. dyspenser.
D. kocioł do gotowania.
Organizacja żywienia i usług …
Przy tworzeniu menu, makaron można zastąpić
A. kaszą
B. serem
C. mlekiem
D. rybą
Organizacja żywienia i usług …
Ile miodu jest równoważne spożyciu 20 g cukru, jeśli według tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?
A. 25 g miodu
B. 50 g miodu
C. 16 g miodu
D. 62,5 g miodu
Organizacja żywienia i usług …
W diecie laktovegetariańskiej powinny znaleźć się
A. owoc morza
B. jaja
C. mleko
D. mięso drobiowe
Organizacja żywienia i usług …
Dzienne potrzeby makroelementów dla jednej osoby przekraczają
A. 100,0 mg
B. 90,0 mg
C. 9,0 mg
D. 10,0 mg
Organizacja żywienia i usług …
Jaką zupę powinno się serwować w głębokim talerzu?
A. Bulion drobiowy z żółtkiem
B. Barszcz czerwony z krokietem
C. Krem pomidorowy z grzankami
D. Rosół wołowy z kołdunami
Organizacja żywienia i usług …
Który surowiec należy wpisać do zamieszczonego wykazu, aby sporządzić budyń z sera twarogowego?
| Wykaz surowców do sporządzenia budyniu z sera twarogowego | |
| Ser twarogowy | |
| Cukier | |
| Kasza manna | |
| Masło | |
| ? | |
| Kandyzowana skórka pomarańczowa | |
| Masło do smarowania formy | |
| Bułka tarta do posypania formy | |
| Cukier waniliowy | |
A. Mąkę pszenną.
B. Jaja.
C. Budyń waniliowy.
D. Mąkę ziemniaczaną.
Organizacja żywienia i usług …
Jakie monosacharydy uzyskamy poprzez hydrolizę maltozy?
A. Fruktoza-glukoza
B. Galaktoza-glukoza
C. Glukoza-glukoza
D. Galaktoza-fruktoza
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość witaminy C zawiera porcja zasmażanych buraczków, biorąc pod uwagę, że przeciętne straty tej witaminy podczas obróbki wstępnej i cieplnej wynoszą 60%, a zawartość witaminy C w 100 gramach surowych buraków to 10 mg, natomiast do przygotowania jednej porcji potrawy potrzebne jest 200 g buraków?
A. 20 mg
B. 12 mg
C. 6 mg
D. 8 mg