Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. ryby i konserwy rybne
B. jaja i potrawy z jaj
C. drób i wędliny drobiowe
D. mleko i przetwory mleczne
Organizacja żywienia i usług …
Który z podanych surowców zawiera najwięcej białka w 100 g?
A. Porzeczka czerwona
B. Papryka zielona
C. Fasola biała
D. Śliwka żółta
Organizacja żywienia i usług …
Jakie zadania wykonuje sommelier?
A. parzenie kawy oraz herbaty
B. doradzanie i serwowanie win do dań
C. przygotowywanie napojów alkoholowych
D. wytwarzanie produktów garmażeryjnych
Organizacja żywienia i usług …
Ile kilogramów karkówki trzeba nabyć, aby uzyskać 10 kg pieczeni, jeżeli straty masy podczas obróbki cieplnej wynoszą 25%?
A. 8,50 kg
B. 15,00 kg
C. 10,00 kg
D. 12,50 kg
HGT.12 Pytanie 325
Organizacja żywienia i usług …
Jeśli do asortymentu restauracji zamierza się dodać dania przygotowywane techniką sous-vide, to lokal należy wyposażyć
A. w pakowaczkę próżniową oraz cyrkulator temperatury
B. w pakowaczkę próżniową oraz płytę grillową
C. w zamrażarkę szokową oraz cyrkulator temperatury
D. w zamrażarkę szokową oraz piec konwekcyjny
Organizacja żywienia i usług …
Wartość składnika odżywczego, która zaspokaja potrzeby 97,5% zdrowych, odpowiednio odżywionych ludzi, definiuje norma żywieniowa na poziomie
A. EAR
B. UL
C. RDA
D. AL
Organizacja żywienia i usług …
Który z pracowników w branży gastronomicznej odpowiada za zamawianie win, ich przechowywanie oraz pomoc w doborze win do dań?
A. Barman.
B. Sommelier
C. Kucharz.
D. Barista.
Organizacja żywienia i usług …
Który z produktów stanowi najbogatsze źródło witaminy C?
A. Natka pietruszki
B. Śliwka
C. Bób zielony
D. Jabłko
Organizacja żywienia i usług …
Jakie danie można określić jako typowe dla kuchni włoskiej?
A. Gulasz węgierski
B. Spaghetti Carbonara
C. Makaron z serem
D. Zupa cebulowa
Organizacja żywienia i usług …
Do kategorii usług dodatkowych oferowanych w lokalach gastronomicznych można zaliczyć
A. sprzedaż dań i napojów w lokalu
B. przygotowywanie potraw i napojów
C. organizację wydarzeń rozrywkowych
D. obsługę cateringową
Organizacja żywienia i usług …
Największą ilość żelaza organizm człowieka otrzyma z 100 gramów
A. sera podpuszczkowego
B. kaszy gryczanej
C. wątroby cielęcej
D. pieczywa razowego
HGT.12 Pytanie 332
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną obiadu dla mężczyzny, spożywającego 4 posiłki dziennie, który powinien dostarczyć organizmowi w ciągu dnia 3 000 kcal.
| Rozkład energii z całodziennej racji pokarmowej na 4 posiłki dziennie | |
|---|---|
| I śniadanie | 25-30% |
| II śniadanie | 5-10% |
| obiad | 35-40% |
| kolacja | 25-30% |
A. 1 950-1 800 kcal
B. 1 050-1 200 kcal
C. 750-900 kcal
D. 2 142-2 250 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów śmietany o zawartości tłuszczu 36% można użyć zamiast 20 g masła, jeśli 100 g masła zawiera 82% tłuszczu?
A. 46,0 g
B. 8,2 g
C. 16,4 g
D. 36,0 g
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość kilogramów pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5,0 kg kaszy, skoro według tabeli zamienności produktów spożywczych 153 g pieczywa odpowiada 100 g kaszy?
A. 7,65 kg
B. 0,53 kg
C. 5,30 kg
D. 0,76 kg
Organizacja żywienia i usług …
Jakie właściwości jakościowe potraw są oceniane metodą sensoryczną w skali pięciopunktowej?
A. Zapach, barwę, wagę w gramach
B. Zapach, konsystencję, intensywność smaku
C. Zapach, barwę, wartość kaloryczną
D. Zapach, konsystencję, temperaturę w °C
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość węglowodanów zapewni 1 porcja surówki z buraków i jabłek o wadze 150 g, jeżeli w 100 g tej surówki znajduje się 12,10 g węglowodanów?
A. 12,10 g
B. 15,00 g
C. 18,15 g
D. 16,21 g
Organizacja żywienia i usług …
Z wykorzystaniem współczynnika Atwatera wyznacz, o ile kilokalorii zwiększy się wartość energetyczna napoju z herbaty, gdy zostaną dodane 2 łyżeczki cukru, przy założeniu, że masa jednej łyżeczki cukru to 5 g?
A. O 40 kcal
B. O 50 kcal
C. O 20 kcal
D. O 90 kcal