Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Jeśli do asortymentu restauracji zamierza się dodać dania przygotowywane techniką sous-vide, to lokal należy wyposażyć

A. w pakowaczkę próżniową oraz cyrkulator temperatury
B. w pakowaczkę próżniową oraz płytę grillową
C. w zamrażarkę szokową oraz cyrkulator temperatury
D. w zamrażarkę szokową oraz piec konwekcyjny
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną obiadu dla mężczyzny, spożywającego 4 posiłki dziennie, który powinien dostarczyć organizmowi w ciągu dnia 3 000 kcal.

Rozkład energii z całodziennej racji pokarmowej na 4 posiłki dziennie
I śniadanie25-30%
II śniadanie5-10%
obiad35-40%
kolacja25-30%

A. 1 950-1 800 kcal
B. 1 050-1 200 kcal
C. 750-900 kcal
D. 2 142-2 250 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość kilogramów pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5,0 kg kaszy, skoro według tabeli zamienności produktów spożywczych 153 g pieczywa odpowiada 100 g kaszy?

A. 7,65 kg
B. 0,53 kg
C. 5,30 kg
D. 0,76 kg
Organizacja żywienia i usług …

Jakie właściwości jakościowe potraw są oceniane metodą sensoryczną w skali pięciopunktowej?

A. Zapach, barwę, wagę w gramach
B. Zapach, konsystencję, intensywność smaku
C. Zapach, barwę, wartość kaloryczną
D. Zapach, konsystencję, temperaturę w °C
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość węglowodanów zapewni 1 porcja surówki z buraków i jabłek o wadze 150 g, jeżeli w 100 g tej surówki znajduje się 12,10 g węglowodanów?

A. 12,10 g
B. 15,00 g
C. 18,15 g
D. 16,21 g
Organizacja żywienia i usług …

Z wykorzystaniem współczynnika Atwatera wyznacz, o ile kilokalorii zwiększy się wartość energetyczna napoju z herbaty, gdy zostaną dodane 2 łyżeczki cukru, przy założeniu, że masa jednej łyżeczki cukru to 5 g?

A. O 40 kcal
B. O 50 kcal
C. O 20 kcal
D. O 90 kcal