Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. Długotrwałe gotowanie
B. Gotowanie w dużej ilości wody
C. Smażenie na głębokim oleju
D. Gotując na parze
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 15 porcji schabu pieczonego ze śliwkami, korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji schabu pieczonego ze śliwkami | |
|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g] |
| schab b/k | 1 200 |
| śliwki suszone | 200 |
| olej | 40 |
A. Schab 1,80 kg, śliwki suszone 0,30 kg, olej 0,006 kg
B. Schab 1,80 kg, śliwki suszone 0,30 kg, olej 0,60 kg
C. Schab 1,80 kg, śliwki suszone 0,30 kg, olej 0,06 k
D. Schab 1,80 kg, śliwki suszone 0,03 kg, olej 0,006 kg
Organizacja żywienia i usług …
Największą zawartość błonnika pokarmowego mają
A. otręby
B. orzechy
C. ostrygi
D. oliwki
Organizacja żywienia i usług …
W procesie trawienia białek do aminokwasów w układzie pokarmowym, gdzie rozpoczyna się ten proces?
A. w wątrobie
B. w żołądku
C. w przełyku
D. w trzustce
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 450 g zupy fasolowej.
| Wartości odżywcze 100 g zupy fasolowej | |
|---|---|
| Nazwa składnika odżywczego | Zawartość składnika odżywczego w 100 g zupy fasolowej |
| Białko | 4,0 g |
| Tłuszcz | 1,8 g |
| Węglowodany | 10,0 g |
A. 122,2 kcal
B. 324,9 kcal
C. 72,2 kcal
D. 549,9 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Który z poniższych składników żywnościowych jest uważany za balastowy?
A. skrobia
B. gluten
C. glikogen
D. błonnik
Organizacja żywienia i usług …
Laktoowowegetarianie nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem
A. mięsa drobiowego i jaj
B. ryb i produktów mlecznych
C. jaj i produktów mlecznych
D. mięsa drobiowego i ryb
Organizacja żywienia i usług …
W jogurcie naturalnym umieszczono 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika. Oblicz, o ile wzrośnie zawartość błonnika w jogurcie, jeśli 100 g pestek zawiera 10 g błonnika, a ciężar jednej łyżki słonecznika wynosi 10 g?
A. 10,00 g
B. 1,00 g
C. 2,00 g
D. 20,00 g
HGT.12 Pytanie 249
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z zamieszczonego harmonogramu pracy pierogami, oblicz ile pierogów i kopytek można wyprodukować w ciągu jednego dnia, jeśli w ciągu 6 godzin pracy 1 pracownik przygotuje 10 kg pierogów i 20 kg kopytek?
| Harmonogram pracy w pierogami | ||
|---|---|---|
| Zmiana | Godziny pracy przy produkcji pierogów i kopytek | Liczba osób zatrudnionych przy produkcji |
| Pierwsza | 7.00 - 13.00 | 3 |
| Druga | 14.00 – 20.00 | 2 |
A. 20 kg pierogów i 40 kg kopytek.
B. 50 kg pierogów i 100 kg kopytek.
C. 50 kg pierogów i 60 kg kopytek.
D. 30 kg pierogów i 100 kg kopytek.
Organizacja żywienia i usług …
Wprowadzając kaszę zamiast ziemniaków, należy włączyć do posiłku większą ilość warzyw, aby zbalansować składniki odżywcze
A. skrobi i potasu
B. witaminy C i potasu
C. witaminy C i białka
D. skrobi i białka
Organizacja żywienia i usług …
W technologii produkcji marchwi zasmażanej, po pobraniu surowców z magazynu, jakim etapem jest następny?
A. obróbka cieplna
B. obróbka wstępna brudna
C. obróbka wstępna czysta
D. obróbka wykończeniowa
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, ile gramów tłuszczu dostarczy organizmowi człowieka spożycie 100 g bobu.
| Wartość odżywcza 100 g bobu | |
|---|---|
| wartość energetyczna | 102 kcal |
| białka | 7 g |
| węglowodany ogółem | 14 g |
A. 2 g
B. 84 g
C. 9 g
D. 18 g
Organizacja żywienia i usług …
Ile wynosi wartość energetyczna 200 g potrawy z 100 g papryki nadziewanej mięsem, która zawiera 4 g białka, 10 g tłuszczu oraz 14 g węglowodanów?
A. 324 kcal
B. 100 kcal
C. 300 kcal
D. 162 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie normatywu surowcowego 1 porcji bitej śmietanki z owocami, oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 10 porcji tego deseru.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję bitej śmietanki z owocami | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość[g] |
| śmietanka 30% | 50 |
| cukier | 2 |
| owoce | 100 |
A. Śmietanka 0,50 kg, cukier 0,02 kg, owoce 0,10 kg
B. Śmietanka 0,50 kg, cukier 0,02 kg, owoce 1,00 kg
C. Śmietanka 5,00 kg, cukier 0,02 kg, owoce 1,00 kg
D. Śmietanka 0,50 kg, cukier 0,20 kg, owoce 1,00 kg
Organizacja żywienia i usług …
Jak długo można przechowywać potrawy przygotowane w systemie cook-freeze?
A. 2 miesiące
B. 4 miesiące
C. 3 miesiące
D. 6 miesięcy
HGT.12 Pytanie 256
Organizacja żywienia i usług …
Który obiad dla dzieci w wieku przedszkolnym został stworzony zgodnie z zasadami zdrowego żywienia?
A. Zupa ogórkowa, polędwica po angielsku, frytki z ziemniaków, sałata ze śmietaną
B. Zupa kalafiorowa, pulpety drobiowe w sosie koperkowym, ryż na sypko, surówka z marchwi
C. Zupa jarzynowa, golonka pieczona, ziemniaki z wody, ćwikła z chrzanem
D. Zupa fasolowa, zrazy w sosie grzybowym, kasza gryczana na sypko, sałatka z buraków
Organizacja żywienia i usług …
Jaki z podanych produktów ma działanie alkalizujące na pH płynów ustrojowych człowieka?
A. Płatki zbożowe
B. Ser gouda
C. Sałata liściasta
D. Szynka wędzona
Organizacja żywienia i usług …
Ile nektaru trzeba przygotować, aby zastąpić 300 g świeżych owoców, jeśli według tabel zamienności 100 g świeżych owoców można zastąpić 60 g nektaru?
A. 1 800 g
B. 500 g
C. 600 g
D. 180 g
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z tabeli oblicz, ile fasoli szparagowej i bułki tartej należy przygotować do sporządzenia 38 porcji fasoli szparagowej z wody.
| Normatyw surowcowy na 2 porcje fasoli szparagowej | ||
|---|---|---|
| Nazwa surowca | J.m. | Ilość |
| Fasola szparagowa | g | 650 |
| Bułka tarta | g | 20 |
| Masło | g | 50 |
| Sól | do smaku | |
A. Fasola 12,38 kg, bułka 3,80 kg
B. Fasola 24,70 kg, bułka 7,60 kg
C. Fasola 12,35 kg, bułka 0,38 kg
D. Fasola 24,70 kg, bułka 0,76 kg
Organizacja żywienia i usług …
Aby przygotować espresso, konieczne jest użycie
A. ekspresu przelewowego
B. tygielka
C. ekspresu ciśnieniowego
D. kawiarki
Organizacja żywienia i usług …
Jakie danie można przygotować, używając metodę sous-vide?
A. Ciasto czekoladowe
B. Sałatka grecka
C. Stek wołowy
D. Zupa pomidorowa
Organizacja żywienia i usług …
Do kluczowych usług gastronomicznych w restauracji zalicza się
A. przygotowywanie potraw i napojów oraz ich konsumpcję na miejscu
B. organizowanie działalności rozrywkowej.
C. przekazywanie produkcji gastronomicznej do innych punktów.
D. sprzedaż dań i napojów na wynos.
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość ziemniaków należy pobrać z magazynu, jeśli przewidziano wykorzystanie 20 kg obranych ziemniaków, a strata masy podczas wstępnej obróbki brudnego surowca wynosi 20%?
A. 25,00 kg
B. 20,00 kg
C. 2700 kg
D. 22,00 kg
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawione na ilustracji urządzenie służy do sporządzania

A. grzanego wina.
B. gorącej czekolady.
C. soków owocowych.
D. napojów mieszanych.
Organizacja żywienia i usług …
Który z poniższych składników jest najbogatszym źródłem białka?
A. Ryż
B. Masło
C. Kurczak
D. Pomidor
Organizacja żywienia i usług …
Jaką masę odpadów uzyskano podczas ręcznej obróbki wstępnej 10 kg ziemniaków, jeśli strata masy surowca wyniosła 40%?
A. 3 kg
B. 4 kg
C. 2 kg
D. 1 kg
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest główne zadanie barmanów podczas imprezy okolicznościowej?
A. Dekorowanie sali
B. Przygotowywanie i serwowanie napojów alkoholowych i bezalkoholowych
C. Obsługa gości przy stolikach
D. Przygotowywanie potraw
Organizacja żywienia i usług …
W jakim systemie samoobsługowym dania oraz napoje są podawane przez "okienko" łączące kuchnię z częścią konsumpcyjną?
A. Czeskim
B. Szwedzkim
C. Polskim
D. Francuskim
Organizacja żywienia i usług …
Lipazy to enzymy, które rozkładają
A. węglowodany
B. białka
C. tłuszcze
D. witaminy
Organizacja żywienia i usług …
Do potrawy z jajkami w stylu sadzonym warto dodać element, który skompensuje brak w potrawie
A. składników mineralnych, głównie fosforu
B. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
C. białka pełnowartościowego
D. węglowodanów złożonych
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma 200 g jajecznicy z dodatkiem szynki, która zawiera 12,0 g białka, 14,0 g tłuszczu oraz 1,0 g węglowodanów?
A. 356,0 kcal
B. 183,0 kcal
C. 178,0 kcal
D. 238,0 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Głównym rodzajem węglowodanów obecnych w ziemniakach jest
A. skrobia
B. błonnik
C. fruktoza
D. maltoza
Organizacja żywienia i usług …
Którą potrawę z menu bankietowego można zamrozić po przygotowaniu i poddać restytucji tuż przed spożyciem?
A. Schab pieczony
B. Jaja faszerowane
C. Tymbaliki drobiowe
D. Suflet czekoladowy
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadami substytucji produktów spożywczych, rybę można zastąpić
A. oliwkami
B. pieczarkami
C. kaszą
D. mlekiem
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość groszku ptysiowego należy przygotować do 150 porcji zupy, jeżeli przewidziano 15 gramów tego składnika na jedną porcję?
A. 1,50 kg
B. 2,25 kg
C. 0,75 kg
D. 0,25 kg
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego na 10 porcji ziemniaków pieczonych oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 25 porcji tej potrawy.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji ziemniaków pieczonych | |
|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość |
| ziemniaki | 1 500 g |
| czosnek | 50 g |
| olej | 100 ml |
| sól, majeranek | do smaku |
A. Ziemniaki 3,750 kg, czosnek 1,250 kg, olej 2,500 l.
B. Ziemniaki 2,100 kg, czosnek 1,300 kg, olej 2,500 l.
C. Ziemniaki 2,100 kg, czosnek 0,130 kg, olej 0,250 l.
D. Ziemniaki 3,750 kg, czosnek 0,125 kg, olej 0,250 l.
Organizacja żywienia i usług …
Który z wymienionych w tabeli tłuszczów zawiera największą ilość NNKT?
| Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych w 100 g surowca | |||
|---|---|---|---|
| Tłuszcz | Kwasy nasycone [g] | Kwasy jednonienasycone [g] | Kwasy wielonienasycone [g] |
| Tran | 21 | 57 | 16,00 |
| Smalec | 46,54 | 42,48 | 6,52 |
| Masło | 54,72 | 22,41 | 1,16 |
| Oliwa | 14,86 | 70,12 | 10,61 |
A. Oliwa.
B. Masło.
C. Smalec.
D. Tran.
Organizacja żywienia i usług …
Jakiego rodzaju alkohol powinno się podać na zakończenie bankietu?
A. Digestif
B. Diverse drinks
C. Aperitif
D. Long drink
Organizacja żywienia i usług …
Ile świeżych filetów z dorsza trzeba przygotować, aby uzyskać 30 porcji dorsza w sosie greckim, jeśli w przepisie na tę potrawę przewidziano użycie 750 g filetów na 10 porcji?
A. 2,25 kg
B. 22,50 kg
C. 75,00 kg
D. 7,50 kg
Organizacja żywienia i usług …
Który produkt po spożyciu dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?
| Produkt [100 g] | Węglowodany ogółem [g] | Błonnik [g] |
|---|---|---|
| Banan | 23,5 | 1,7 |
| Porzeczka czerwona | 13,8 | 7,7 |
| Chleb żytni razowy | 51,5 | 5,9 |
| Kasza jęczmienna | 75,0 | 6,2 |
A. Porzeczka czerwona.
B. Banan.
C. Chleb żytni razowy.
D. Kasza jęczmienna.