Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. Płatki zbożowe
B. Ser gouda
C. Sałata liściasta
D. Szynka wędzona
Organizacja żywienia i usług …
Jakie danie jest zalecane w diecie 1000 kcal?
A. karkówka saute z cebulą
B. ser żółty panierowany
C. dorsz gotowany w porach
D. rolada z pieczonego boczku
Organizacja żywienia i usług …
Proces trawienia węglowodanów zaczyna się
A. w j elicie cienkim
B. w jamie ustnej
C. w dwunastnicy
D. w żołądku
Organizacja żywienia i usług …
Ile kilogramów wypatroszonego drobiu może zastąpić 20 sztuk jajek, jeśli według tabeli zamienności produktów 120 g wypatroszonego drobiu odpowiada 2 jajkom?
A. 0,24 kg
B. 1,20 kg
C. 2,40 kg
D. 0,12 kg
Organizacja żywienia i usług …
Żółć odgrywa kluczową rolę w procesie trawienia
A. składników mineralnych
B. węglowodanów
C. tłuszczów
D. białek
Organizacja żywienia i usług …
Dieta eliminująca z diety potrawy poddane obróbce cieplnej, oparta głównie na spożywaniu owoców i warzyw, nazywa się
A. lakto wegetarianizm
B. semiwegetarianizm
C. witarianizm
D. weganizm
Organizacja żywienia i usług …
Mocznik jest rezultatem procesów metabolicznych
A. cukrów prostych
B. etanolu
C. kwasów tłuszczowych
D. aminokwasów
Organizacja żywienia i usług …
Według tabeli zamienników produktów, mleko można wymienić na
A. dorsza
B. szynkę wieprzową
C. polędwicę
D. ser twarogowy
Organizacja żywienia i usług …
Zestaw kolacji, składający się z parówek, chleba razowego, masła i herbaty, powinien być wzbogacony zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania
A. śledziem w oleju
B. jajkiem na bekonie
C. pomidorem i papryką
D. jajecznicą z boczkiem
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji sałatki z buraków.
| Sałatka z buraków | |||
|---|---|---|---|
| Lp. | Nazwa surowca | Ilość na 1 porcję [g] | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] |
| 1. | buraki ćwikłowe | 100 | 43 |
| 2. | jabłka | 50 | 27 |
| 3. | olej | 10 | 884 |
| 4. | sól, pieprz, sok z cytryny | do smaku | |
A. 158,4 kcal
B. 954,0 kcal
C. 144,9 kcal
D. 940,5 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Tworząc jadłospisy, nasiona roślin strączkowych można zastąpić
A. mlekiem w proszku
B. owocami
C. jajami
D. mięsem bez kości
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadami substytucji, produkt olejowy można zastąpić
A. maślanką
B. jajami
C. śmietaną
D. masłem
Organizacja żywienia i usług …
Który produkt spożyty w ciągu dnia, w ilościach podanych w tabeli, dostarczy organizmowi człowieka najwięcej pełnowartościowego białka?
| Nazwa produktu | Ilość produktu spożyta w ciągu dnia [g] | Zawartość białka w 100 g produktu [g] |
|---|---|---|
| fasola biała | 80 | 21 |
| jaja | 120 | 13 |
| chleb mazowiecki | 220 | 8 |
| makrela | 100 | 19 |
A. Jaja.
B. Fasola biała.
C. Makrela.
D. Chleb mazowiecki.
HGT.12 Pytanie 214
Organizacja żywienia i usług …
Zestaw śniadaniowy, który nie zawiera wszystkich składników, składający się z jajecznicy, chleba razowego, masła oraz kakao, wymaga uzupełnienia
A. zupą mleczną
B. tymbalikiem drobiowym
C. salsą pomidorową
D. rogalikiem croissant
Organizacja żywienia i usług …
System a la carte w restauracji dotyczący produkcji potraw obejmuje
A. przygotowywanie, przechowywanie i ekspedycję
B. przygotowywanie, schładzanie, podgrzewanie i ekspedycję
C. przygotowywanie i ekspedycję
D. przygotowywanie, zamrażanie, podgrzewanie i ekspedycję
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 55 porcji mleczka czekoladowego.
| Normatyw surowcowy na 5 porcji mleczka czekoladowego | ||
|---|---|---|
| Nazwa surowca | J.m. | Ilość |
| Mleko | ml | 500 |
| Jaja | szt. | 3 |
| Cukier | g | 35 |
| Czekolada | g | 75 |
A. Mleko 27,5 l, jaja 165 szt., cukier 1,93 kg, czekolada 4,13 kg
B. Mleko 5,5 l, jaja 33 szt., cukier 0,385 kg, czekolada 0,825 kg
C. Mleko 5,5 l, jaja 165 szt., cukier 3,85 kg, czekolada 8,25 kg
D. Mleko 27,5 l, jaja 33 szt., cukier 19,3 kg, czekolada 41,3 kg
HGT.12 Pytanie 217
Organizacja żywienia i usług …
Według zasad przygotowywania jadłospisu, do obiadu zawierającego boeuf Strogonowa, kaszę jęczmienną, sałatkę z buraków oraz kompot morelowy należy zaproponować
A. barszcz z botwinki
B. krupnik na mięsie
C. krem brokułowy
D. zupę gulaszową
Organizacja żywienia i usług …
Jakie produkty stanowią źródło białka pochodzenia roślinnego?
A. groch, soja, jaja
B. ser, bób, soczewica
C. mleko, fasola, ryby
D. fasola, ciecierzyca, soja
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadami tworzenia jadłospisów nie powinno się wymieniać porcji mięsa na ziemniaki
A. na kaszę gryczaną z gulaszem
B. na makaron z sosem pomidorowym
C. na ryż z kurczakiem w sosie koperkowym
D. na rybę z ziemniakami
Organizacja żywienia i usług …
Na którym etapie układu trawiennego u człowieka pepsyna zaczyna proces rozkładu białek?
A. W jelicie cienkim
B. W dwunastnicy
C. W jamie ustnej
D. W żołądku
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile białka dostarczy organizmowi 1 porcja makaronu carbonara.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję makaronu carbonara | |||
|---|---|---|---|
| L.p. | Nazwa produktu | Ilość [g] | Zawartość białka w 100 g produktu |
| 1. | Śmietanka 30% | 150 | 2 |
| 2. | Boczek wędzony | 100 | 15 |
| 3. | Makaron penne | 100 | 12 |
| 4. | Ser żółty | 10 | 26 |
| 5. | Żółtko | 10 | 16 |
A. 34,20 g
B. 69,20 g
C. 33,12 g
D. 71,00 g
Organizacja żywienia i usług …
Na imprezie typu "lampka wina" można podawać bezpośrednio z tacy
A. łososia w galarecie
B. tartinki z łososiem
C. suflet z łososia
D. łososia z grilla
Organizacja żywienia i usług …
Jakie danie należy zaplanować do zestawu śniadaniowego, który składa się z pieczywa mieszanego, masła, polędwicy, sałaty zielonej oraz herbaty, zgodnie z zasadami układania jadłospisów?
A. dżem truskawkowy
B. sałatkę z brokułów
C. owsiankę na mleku
D. mineralną wodę
Organizacja żywienia i usług …
Jakie białko można znaleźć w mleku?
A. kolagen
B. gliadyna
C. kazeina
D. glutenina
Organizacja żywienia i usług …
Składnik odżywczy, który jest przechowywany w ludzkim organizmie w formie glikogenu, to
A. kwas linolenowy
B. żelazo
C. glukoza
D. kwas linolowy
Organizacja żywienia i usług …
Wykorzystując informacje zawarte w tabeli, oblicz jakie są wymagania surowcowe dla przygotowania 40 porcji frytek.
| ||||||||
A. Ziemniaki 14,00 kg, olej 3,0 l
B. Ziemniaki 14,00 kg, olej 0,3 l
C. Ziemniaki 1,40 kg, olej 3,00 l
D. Ziemniaki 1,40 kg, olej 0,03 l
Organizacja żywienia i usług …
Po spożyciu zestawu śniadaniowego, którego skład przedstawiono w tabeli, najwięcej pełnowartościowego białka dostarczy organizmowi człowieka
| Zestaw śniadaniowy | |
|---|---|
| Potrawa/dodatek/napój | Ilość |
| omlet naturalny | 100 g |
| pieczywo mieszane | 30 g |
| masło extra | 30 g |
| kawa cappuccino | 125 ml |
A. masło extra.
B. omlet naturalny.
C. pieczywo mieszane.
D. kawa cappuccino.
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile kilogramów truskawek potrzeba do wykonania deserów zaplanowanych w barze mlecznym.
| Plan produkcji deserów w barze mlecznym | ||
|---|---|---|
| Deser | Ilość truskawek potrzebna do wykonania 1 porcji deseru | Ilość porcji deseru |
| kisiel truskawkowy | 50 g | 20 porcji |
| omlet z truskawkami | 80 g | 50 porcji |
| galaretka z truskawkami | 50 g | 30 porcji |
| truskawki z bitą śmietaną | 100 g | 40 porcji |
A. 8,0 kg
B. 10,5 kg
C. 11,0 kg
D. 7,5 kg
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 45 porcji pieczeni wieprzowej.
| Normatyw surowcowy pieczeni wieprzowej na 10 porcji | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość surowca |
| Szynka wieprzowa b/k | 1 400 g |
| Olej | 80 ml |
| Cebula | 100 g |
| Mąka pszenna | 50 g |
A. Szynka wieprzowa 1 400 g, olej 80 ml, cebula 100 g, mąka pszenna 50 g.
B. Szynka wieprzowa 14 000 g, olej 360 ml, cebula 450 g, mąka pszenna 225 g.
C. Szynka wieprzowa 6 300 g, olej 360 ml, cebula 450 g, mąka pszenna 225 g.
D. Szynka wieprzowa 63 000 g, olej 3600 ml, cebula 4 000 g, mąka pszenna 2 250 g.
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadą wymiany produktów spożywczych, olej można zamienić na
A. maślankę
B. jajka
C. masło
D. śmietanę
Organizacja żywienia i usług …
W którym etapie układu trawiennego człowieka enzym pepsyna zaczyna proces rozkładu białka?
A. Żołądku
B. Jelicie cienkim
C. Dwunastnicy
D. Jamie ustnej
Organizacja żywienia i usług …
Pozytywny wpływ na redukcję napięcia nerwowego oraz poprawę pamięci i koncentracji wywiera spożywanie produktów, które są bogate
A. w witaminę C.
B. w witaminę K.
C. w cynk.
D. w magnez.
Organizacja żywienia i usług …
W diecie owowegetariańskiej uwzględnia się warzywa, owoce oraz
A. jaja
B. drób
C. ryby
D. nabiał
Organizacja żywienia i usług …
Jakie informacje na temat napojów gorących, dostępnych każdego dnia w kawiarni, można znaleźć?
A. menu okolicznościowe
B. menu
C. menu specjalne
D. menu alkoholi
Organizacja żywienia i usług …
Przy jakiej temperaturze należy przechowywać ryby w lodówce, aby zapewnić ich świeżość i bezpieczeństwo spożycia?
A. 0-4°C
B. 5-10°C
C. 10-15°C
D. 20-25°C
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów błonnika pokarmowego znajduje się w jednej porcji 0,3 kg zupy fasolowej, jeśli 100 gramów zupy dostarcza 2,4 grama tego składnika?
A. 0,7 g
B. 7,2 g
C. 17,2 g
D. 12,7 g
Organizacja żywienia i usług …
Zamieniając ziemniaki na kaszę, powinno się w posiłku dodać większą ilość warzyw, aby zrównoważyć składniki odżywcze
A. witaminy C i potasu
B. skrobi i potasu
C. skrobi i białka
D. witaminy C i białka
Organizacja żywienia i usług …
Zamawiający organizację przyjęcia weselnego określił, że o godzinie 22.00 ma nastąpić podział tortu weselnego przez nowożeńców. Zleceniobiorca jest zobowiązany zaproponować metodę serwowania tortu gościom
A. niemiecką
B. rosyjską
C. amerykańską
D. angielską
HGT.12 Pytanie 239
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawiony w tabeli zestaw obiadowy, sporządzony z surowców reprezentujących wszystkie grupy produktów dopuszczonych w diecie, opracowano dla
| Zestaw obiadowy | |
|---|---|
| Zakąska zimna | Tatar ze świeżych warzyw z pumperniklem |
| Zupa | Aksamitny krem porowo-gruszkowy z dodatkiem oliwy truflowej |
| Danie główne | Kotlety z ciecierzycy panierowane w orzechach na ostrym musie z dyni z karmelizowanymi warzywami |
| Deser | Racuchy z mleka sojowego z bananami i syropem klonowym |
A. owowegetarian.
B. semiwegetarian.
C. futurian.
D. wegan.
Organizacja żywienia i usług …
Jeżeli zgodnie z recepturą kulinarną zastosowano 4 000 g surowców do przygotowania 2 000 g gotowego dania, to jaka jest wydajność procesu technologicznego?
A. 2 000 g
B. 50%
C. 4 000 g
D. 200%