Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Ile kilogramów wypatroszonego drobiu może zastąpić 20 sztuk jajek, jeśli według tabeli zamienności produktów 120 g wypatroszonego drobiu odpowiada 2 jajkom?

A. 0,24 kg
B. 1,20 kg
C. 2,40 kg
D. 0,12 kg
Organizacja żywienia i usług …

Dieta eliminująca z diety potrawy poddane obróbce cieplnej, oparta głównie na spożywaniu owoców i warzyw, nazywa się

A. lakto wegetarianizm
B. semiwegetarianizm
C. witarianizm
D. weganizm
Organizacja żywienia i usług …

Zestaw kolacji, składający się z parówek, chleba razowego, masła i herbaty, powinien być wzbogacony zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania

A. śledziem w oleju
B. jajkiem na bekonie
C. pomidorem i papryką
D. jajecznicą z boczkiem
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji sałatki z buraków.

Sałatka z buraków
Lp.Nazwa surowcaIlość na
1 porcję [g]
Wartość energetyczna
100 g produktu [kcal]
1.buraki ćwikłowe10043
2.jabłka5027
3.olej10884
4.sól, pieprz, sok z cytrynydo smaku

A. 158,4 kcal
B. 954,0 kcal
C. 144,9 kcal
D. 940,5 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Który produkt spożyty w ciągu dnia, w ilościach podanych w tabeli, dostarczy organizmowi człowieka najwięcej pełnowartościowego białka?

Nazwa produktuIlość produktu spożyta w ciągu dnia [g]Zawartość białka w 100 g produktu [g]
fasola biała8021
jaja12013
chleb mazowiecki2208
makrela10019

A. Jaja.
B. Fasola biała.
C. Makrela.
D. Chleb mazowiecki.
Organizacja żywienia i usług …

System a la carte w restauracji dotyczący produkcji potraw obejmuje

A. przygotowywanie, przechowywanie i ekspedycję
B. przygotowywanie, schładzanie, podgrzewanie i ekspedycję
C. przygotowywanie i ekspedycję
D. przygotowywanie, zamrażanie, podgrzewanie i ekspedycję
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 55 porcji mleczka czekoladowego.

Normatyw surowcowy na 5 porcji mleczka czekoladowego
Nazwa surowcaJ.m.Ilość
Mlekoml500
Jajaszt.3
Cukierg35
Czekoladag75

A. Mleko 27,5 l, jaja 165 szt., cukier 1,93 kg, czekolada 4,13 kg
B. Mleko 5,5 l, jaja 33 szt., cukier 0,385 kg, czekolada 0,825 kg
C. Mleko 5,5 l, jaja 165 szt., cukier 3,85 kg, czekolada 8,25 kg
D. Mleko 27,5 l, jaja 33 szt., cukier 19,3 kg, czekolada 41,3 kg
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadami tworzenia jadłospisów nie powinno się wymieniać porcji mięsa na ziemniaki

A. na kaszę gryczaną z gulaszem
B. na makaron z sosem pomidorowym
C. na ryż z kurczakiem w sosie koperkowym
D. na rybę z ziemniakami
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile białka dostarczy organizmowi 1 porcja makaronu carbonara.

Normatyw surowcowy na 1 porcję makaronu carbonara
L.p.Nazwa produktuIlość [g]Zawartość białka
w 100 g produktu
1.Śmietanka 30%1502
2.Boczek wędzony10015
3.Makaron penne10012
4.Ser żółty1026
5.Żółtko1016

A. 34,20 g
B. 69,20 g
C. 33,12 g
D. 71,00 g
Organizacja żywienia i usług …

Jakie danie należy zaplanować do zestawu śniadaniowego, który składa się z pieczywa mieszanego, masła, polędwicy, sałaty zielonej oraz herbaty, zgodnie z zasadami układania jadłospisów?

A. dżem truskawkowy
B. sałatkę z brokułów
C. owsiankę na mleku
D. mineralną wodę
Organizacja żywienia i usług …

Wykorzystując informacje zawarte w tabeli, oblicz jakie są wymagania surowcowe dla przygotowania 40 porcji frytek.
Normatyw surowcowy
na 10 porcji frytek
Nazwa produktuIlość
Ziemniaki3 500 g
Olej750 ml

A. Ziemniaki 14,00 kg, olej 3,0 l
B. Ziemniaki 14,00 kg, olej 0,3 l
C. Ziemniaki 1,40 kg, olej 3,00 l
D. Ziemniaki 1,40 kg, olej 0,03 l
Organizacja żywienia i usług …

Po spożyciu zestawu śniadaniowego, którego skład przedstawiono w tabeli, najwięcej pełnowartościowego białka dostarczy organizmowi człowieka

Zestaw śniadaniowy
Potrawa/dodatek/napójIlość
omlet naturalny100 g
pieczywo mieszane30 g
masło extra30 g
kawa cappuccino125 ml

A. masło extra.
B. omlet naturalny.
C. pieczywo mieszane.
D. kawa cappuccino.
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile kilogramów truskawek potrzeba do wykonania deserów zaplanowanych w barze mlecznym.

Plan produkcji deserów w barze mlecznym
DeserIlość truskawek potrzebna
do wykonania 1 porcji deseru
Ilość porcji deseru
kisiel truskawkowy50 g20 porcji
omlet z truskawkami80 g50 porcji
galaretka z truskawkami50 g30 porcji
truskawki z bitą śmietaną100 g40 porcji

A. 8,0 kg
B. 10,5 kg
C. 11,0 kg
D. 7,5 kg
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 45 porcji pieczeni wieprzowej.

Normatyw surowcowy pieczeni wieprzowej
na 10 porcji
Nazwa surowcaIlość surowca
Szynka wieprzowa b/k1 400 g
Olej80 ml
Cebula100 g
Mąka pszenna50 g

A. Szynka wieprzowa 1 400 g, olej 80 ml, cebula 100 g, mąka pszenna 50 g.
B. Szynka wieprzowa 14 000 g, olej 360 ml, cebula 450 g, mąka pszenna 225 g.
C. Szynka wieprzowa 6 300 g, olej 360 ml, cebula 450 g, mąka pszenna 225 g.
D. Szynka wieprzowa 63 000 g, olej 3600 ml, cebula 4 000 g, mąka pszenna 2 250 g.
Organizacja żywienia i usług …

Pozytywny wpływ na redukcję napięcia nerwowego oraz poprawę pamięci i koncentracji wywiera spożywanie produktów, które są bogate

A. w witaminę C.
B. w witaminę K.
C. w cynk.
D. w magnez.
Organizacja żywienia i usług …

Ile gramów błonnika pokarmowego znajduje się w jednej porcji 0,3 kg zupy fasolowej, jeśli 100 gramów zupy dostarcza 2,4 grama tego składnika?

A. 0,7 g
B. 7,2 g
C. 17,2 g
D. 12,7 g
Organizacja żywienia i usług …

Zamieniając ziemniaki na kaszę, powinno się w posiłku dodać większą ilość warzyw, aby zrównoważyć składniki odżywcze

A. witaminy C i potasu
B. skrobi i potasu
C. skrobi i białka
D. witaminy C i białka
Organizacja żywienia i usług …

Zamawiający organizację przyjęcia weselnego określił, że o godzinie 22.00 ma nastąpić podział tortu weselnego przez nowożeńców. Zleceniobiorca jest zobowiązany zaproponować metodę serwowania tortu gościom

A. niemiecką
B. rosyjską
C. amerykańską
D. angielską
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawiony w tabeli zestaw obiadowy, sporządzony z surowców reprezentujących wszystkie grupy produktów dopuszczonych w diecie, opracowano dla

Zestaw obiadowy
Zakąska zimnaTatar ze świeżych warzyw z pumperniklem
ZupaAksamitny krem porowo-gruszkowy z dodatkiem oliwy truflowej
Danie główneKotlety z ciecierzycy panierowane w orzechach na ostrym musie z dyni z karmelizowanymi warzywami
DeserRacuchy z mleka sojowego z bananami i syropem klonowym

A. owowegetarian.
B. semiwegetarian.
C. futurian.
D. wegan.
Organizacja żywienia i usług …

Jeżeli zgodnie z recepturą kulinarną zastosowano 4 000 g surowców do przygotowania 2 000 g gotowego dania, to jaka jest wydajność procesu technologicznego?

A. 2 000 g
B. 50%
C. 4 000 g
D. 200%