Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. Amylazy
B. Proteazy
C. Nukleazy
D. Lipazy
Organizacja żywienia i usług …
Podczas tranżerowania, filetowania oraz flambirowania, kelner obsługuje gości serwisem
A. francuskim niepełnym.
B. angielskim.
C. francuskim pełnym.
D. rosyjskim.
Organizacja żywienia i usług …
Jeśli w 100 g zupy z zielonego groszku znajduje się 3,10 g błonnika, to ile błonnika będzie miała porcja tej zupy ważąca 250 g?
A. 77,50 g błonnika
B. 31,10 g błonnika
C. 7,75 g błonnika
D. 3,10 g błonnika
Organizacja żywienia i usług …
Aby przygotować boeuf Strogonow, co należy uwzględnić?
A. polędwicę wołową
B. filet drobiowy
C. łopatkę wołową
D. polędwicę wieprzową
Organizacja żywienia i usług …
W jakiej kategorii napojów w menu należy uplasować Tokaj, Merlot oraz Chardonnay?
A. Drinków
B. Likierów
C. Wódek
D. Win
Organizacja żywienia i usług …
W kieliszku przedstawionym na ilustracji należy podać

A. wermut.
B. wodę mineralną.
C. koniak.
D. wino musujące.
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz wartość energetyczną 1 porcji klusek francuskich.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję klusek francuskich | ||
|---|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g] | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] |
| mąka krupczatka | 40 | 347,00 |
| masło | 20 | 735,00 |
| jaja | 50 | 139,00 |
| sól | do smaku | |
A. 355,30 kcal
B. 347,00 kcal
C. 424,80 kcal
D. 138,80 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Zestaw śniadaniowy składający się z chleba razowego z masłem, jajka sadzonego oraz kakao jest ubogi pod względem
A. składników mineralnych
B. białka pełnowartościowego
C. witamin
D. tłuszczów
Organizacja żywienia i usług …
Dieta laktoowowegetariańska, oprócz elementów roślinnych, pozwala na konsumpcję mleka oraz jego produktów i
A. jaj.
B. podrobów.
C. drobiu.
D. ryb.
Organizacja żywienia i usług …
Jaki instrument jest używany do pomiaru ciśnienia pary w kotle warzelnym?
A. Termometr
B. Manometr
C. Higrometr
D. Pirometr
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile białka dostarczy organizmowi jedna porcja jajecznicy na boczku.
| Normatyw surowcowy: jajecznica na boczku | ||
|---|---|---|
| Surowiec | Ilość na 1 porcję | Zawartość białka w 100 g |
| jaja | 100 g | 13 g |
| boczek | 40 g | 10 g |
| szczypior | 10 g | 4 g |
A. 23,9 g
B. 40,5 g
C. 27,0 g
D. 17,4 g
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma jogurt owocowy, który zawiera 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?
A. 310 kcal
B. 270 kcal
C. 220 kcal
D. 445 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Który tłuszcz zawiera największą ilość NNKT, zgodnie z danymi zamieszczonymi w tabeli?
| Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych w wybranych produktach (g/100 g produktu) | |||
|---|---|---|---|
| Produkt | Kwasy nasycone | Kwasy jednonienasycone | Kwasy wielonienasycone |
| Tran | 21 | 57 | 16,00 |
| Smalec | 46,54 | 42,48 | 6,52 |
| Masło | 54,72 | 22,41 | 1,16 |
| Oliwa | 14,86 | 70,12 | 10,61 |
A. Oliwa
B. Masło.
C. Smalec.
D. Tran.
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów miodu można użyć zamiast 20 g cukru, jeśli według tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?
A. 50 g
B. 25 g
C. 16 g
D. 62,5 g
Organizacja żywienia i usług …
W standardowym menu restauracyjnym lista dostępnych potraw powinna być rozpoczęta od dań z kategorii
A. przekąski gorące
B. dania rybne
C. przekąski zimne
D. dania jarskie
HGT.12 Pytanie 296
Organizacja żywienia i usług …
Jaki zestaw dań powinien być polecany w diecie zdrowotnej?
A. Zupa pomidorowa z ryżem, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka warzywna, gofry
B. Zupa krem z soczewicy, gołąbki z mięsem i ryżem, ziemniaki, mizeria, pączki
C. Bulion wołowy, pulpety cielęce, ziemniaki, marchewka glazurowana, sorbet
D. Zupa pieczarkowa, smażona ryba, frytki, surówka z kiszonej kapusty, lody
Organizacja żywienia i usług …
Jaki deser powinien wzbogacić wartość odżywczą zestawu obiadowego, który zawiera zupę jarzynową oraz pierogi z jagodami?
A. Kisiel z jabłek
B. Galaretka pomarańczowa
C. Kompot z truskawek
D. Budyń z sera
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile żelaza i witaminy C dostarczą organizmowi człowieka produkty spożyte na śniadanie.
| Śniadanie: nazwa produktu | Ilość (g) | Zawartość składników pokarmowych w 100 g produktu | |
|---|---|---|---|
| Żelazo (mg) | Wit. C (mg) | ||
| pieczywo | 100 | 1,2 | 0,0 |
| masło | 10 | 0,1 | 0,0 |
| szynka drobiowa | 40 | 0,5 | 0,0 |
| pomidor | 50 | 0,5 | 23,0 |
A. 1,66 mg żelaza, 23,00 mg witaminy C
B. 1,66 mg żelaza, 11,50 mg witaminy C
C. 2,30 mg żelaza, 23,00 mg witaminy C
D. 2,30 mg żelaza, 11,50 mg witaminy C
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wagę powinny mieć próbki kontrolne żywności?
A. 100 g
B. 50 g
C. 25 g
D. 150 g
Organizacja żywienia i usług …
Według tabeli zamienników produktów, mleko powinno być wymienione na
A. szynkę wieprzową
B. polędwicę
C. ser twarogowy
D. dorsza
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zawartość białka w 1 porcji medalionów z indyka.
| Nazwa surowca | Normatyw surowcowy na 1 porcję | Zawartość białka w 100 g produktu |
|---|---|---|
| filet z indyka | 120 g | 20 g |
| mąka | 10 g | 10 g |
| olej | 10 g | 0 |
A. 25 g
B. 30 g
C. 35 g
D. 20 g
Organizacja żywienia i usług …
Klasycznym sposobem serwowania węgierskiej zupy gulaszowej jest podanie jej w
A. nelsonce
B. kokilce
C. bulionówce
D. kociołku
Organizacja żywienia i usług …
Jeżeli 200 g deseru dostarcza 7 g węglowodanów, 5 g białka oraz 4 g tłuszczu, to jaka będzie wartość energetyczna 300 g deseru?
A. 42 kcal
B. 126 kcal
C. 84 kcal
D. 168 kcal
Organizacja żywienia i usług …
W przedszkolu na poranny posiłek przewidziano kanapkę z szynką. Zgodnie z zasadami zamienności produktów, co można użyć zamiast szynki?
A. dżemem wieloowocowym
B. pastą z twarogu
C. pomidorem ze szczypiorkiem
D. serem tofu
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji sałatki z kapusty czerwonej.
| Normatyw surowcowy na 5 porcji sałatki z kapusty czerwonej | ||
|---|---|---|
| Nazwa surowca | Surowce po obróbce wstępnej | Zawartość witaminy C w 100 g produktu |
| kapusta czerwona | 400 g | 54 mg |
| cebula | 50 g | 6 mg |
| ogórek kiszony | 100 g | 4 mg |
| jabłko | 50 g | 9 mg |
| majonez | 100 g | 0 mg |
A. 73,0 mg
B. 45,5 mg
C. 227,5 mg
D. 14,6 mg
Organizacja żywienia i usług …
Befsztyk tatarski powinien znaleźć się w menu restauracji w kategorii
A. dania wegetariańskie
B. przystawki gorące
C. przystawki zimne
D. dania z drobiu
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość błonnika dostarczy 300 g zupy cebulowej, jeśli 100 g tej zupy zawiera 0,4 g błonnika?
A. 7,50 g
B. 0,75 g
C. 0,12 g
D. 1,20 g
HGT.12 Pytanie 308
Organizacja żywienia i usług …
Jaki jadłospis na obiad został przygotowany według zasad prawidłowego żywienia?
A. Zupa krem z marchewki, potrawka z kurczaka, ryż sypki, sałata z jogurtem, kompot jabłkowy
B. Rosół z kołdunami, pierogi z mięsem, surówka z selera, kompot truskawkowy
C. Rosół z makaronem, gulasz wołowy, kluski kładzione, buraki posypane, woda mineralna
D. Zupa krem z marchewki, naleśniki z dżemem brzoskwiniowym oraz bita śmietana, woda mineralna
Organizacja żywienia i usług …
Jakie produkty stanowią najlepsze źródło pełnowartościowego białka?
A. Mięso i fasola
B. Mleko i ryż
C. Mięso i mleko
D. Jaja oraz soja
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość tłuszczu zawiera 100 g rogala maślanego, który ma wartość energetyczną 330 kcal oraz zawartość 8 g białka i 61 g węglowodanów?
A. 54,0 g
B. 60,0 g
C. 6,0 g
D. 5,4 g
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość wywaru trzeba przygotować do zrobienia 50 porcji zupy jarzynowej, skoro na 10 porcji potrzeba 2,5 l wywaru?
A. 52,5 l
B. 12,5 l
C. 20,0 l
D. 25,0 l
Organizacja żywienia i usług …
Produktem spożywczym, który zawiera cholesterol, jest
A. masło śmietankowe
B. olej rzepakowy
C. orzech laskowy
D. ryż długoziarnisty
Organizacja żywienia i usług …
Placki z mięsem, grzybami i serem przygotowywane według klasycznej receptury, znane jako "Rzucania kaszubskie", są dostępne w lokalu gastronomicznym
A. szybkiej obsługi
B. azjatyckiej
C. regionalnej
D. rosyjskiej
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonego normatywu na 10 porcji sufletu jabłkowego oblicz zapotrzebowanie surowcowe na sporządzenie 45 porcji tego deseru.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji sufletu jabłkowego | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| jabłka | 500 g |
| cukier kryształ | 200 g |
| jaja | 6 szt. |
| masło | 30 g |
| cytryna | 60 g |
A. jabłka - 22,5 kg, cukier - 9 kg, jaja - 27 szt. masło - 0,135 kg, cytryna - 0,27 kg
B. jabłka - 2,25 kg, cukier - 0,9 kg, jaja - 27 szt. masło - 0,135 kg, cytryna - 0,27 kg
C. jabłka - 22,5 kg, cukier - 9 kg, jaja - 24 szt. masło - 0,12 kg, cytryna - 0,3 kg
D. jabłka - 2,25 kg, cukier - 0,9 kg, jaja - 24 szt. masło - 0,2 kg, cytryna - 0,3 kg
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z tabelami zamienności mleka spożywczego brak możliwości zastąpienia
A. serem podpuszczkowym
B. mlekiem kokosowym
C. jogurtem naturalnym
D. maślanką owocową
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 85 porcji ziemniaków purée.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji ziemniaków purée | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| ziemniaki | 3 000 g |
| masło | 100 g |
| mleko | 300 cm³ |
| koperek | 20 g |
| sól | do smaku |
A. Ziemniaki 25,5 kg, masło 8,5 kg, mleko 2,55 l, koperek 1,7 kg
B. Ziemniaki 2,55 kg, masło 8,5 kg, mleko 25,5 l, koperek 127 kg
C. Ziemniaki 25,5 kg, masło 0,85 kg, mleko 2,55 l, koperek 0,17 kg
D. Ziemniaki 2,55 kg, masło 0,85 kg, mleko 2,55 l, koperek 0,17 kg
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wapnia dostarczy organizmowi 1 porcja dipu serowego.
| Dip serowy | |||
|---|---|---|---|
| Lp. | Nazwa surowca | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość wapnia w 100 g produktu [mg] |
| 1. | Ser pleśniowy | 100 | 96 |
| 2. | Ser twarogowy | 150 | 600 |
| 3. | Jogurt naturalny | 50 | 170 |
| 4. | Sól, pieprz, papryka | do smaku | |
A. 781 mg
B. 866 mg
C. 1 166 mg
D. 1 081 mg
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi wartość energetyczna 50 g pieczywa.
| Tabela zawartości składników odżywczych w 100 g produktu | ||
|---|---|---|
| Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
| 6 | 2 | 50 |
A. 121 kcal
B. 111 kcal
C. 222 kcal
D. 242 kcal
Organizacja żywienia i usług …
W jakiej sekwencji powinny być uporządkowane wina w karcie win?
A. Czerwone, różowe, białe, deserowe
B. Czerwone, białe, różowe, deserowe
C. Białe, czerwone, różowe, deserowe
D. Białe, różowe, czerwone, deserowe
Organizacja żywienia i usług …
Ile kilogramów koncentratu pomidorowego trzeba przygotować, aby zastąpić 4 kg pomidorów, jeśli 60 g koncentratu odpowiada 100 g pomidorów?
A. 2,40 kg
B. 1,50 kg
C. 6,00 kg
D. 4,00 kg