Filtrowanie pytań
Wykonywanie prac pomocniczych…
A. masażer
B. czajnik elektryczny
C. rower stacjonarny
D. drukarka
Wykonywanie prac pomocniczych…
Które z poniższych działań jest częścią procedury uzupełniania zapasów w łazience hotelowej?
A. Wymiana zużytych mydeł i szamponów
B. Odkładanie brudnych kubków do szafy
C. Nieuzupełnianie zużytych zapasów
D. Zostawienie zużytych ręczników na podłodze
Wykonywanie prac pomocniczych…
Najważniejszym typem czyszczenia w hotelu, zarówno w pokojach gościnnych, jak i w ogólnodostępnych przestrzeniach, jest sprzątanie
A. specjalne
B. sezonowe
C. codzienne
D. okresowe
Wykonywanie prac pomocniczych…
Kluczowym elementem wyposażenia kuchni właściwej jest
A. trzon kuchenny
B. szafa chłodnicza
C. podgrzewacz talerzy
D. sprzęt ruchomy
Wykonywanie prac pomocniczych…
Wygodne spożywanie posiłków przez klienta hotelowego w apartamencie hotelu 5* umożliwia
A. biurko
B. kredens
C. stolik
D. etażerka
Wykonywanie prac pomocniczych…
Jakie środki wykorzystuje się do dezynfekcji wody w basenie?
A. fluoru
B. żelaza
C. chloru
D. siarki
Wykonywanie prac pomocniczych…
Przed umieszczeniem brudnych naczyń w zmywarce należy wykonać czynność, która polega na ich
A. wyparzeniu
B. wysuszeniu
C. polerowaniu
D. sortowaniu
Wykonywanie prac pomocniczych…
Jaką funkcję pełni szafa przelotowa?
A. do wyrzucania odpadów
B. do przechowywania napojów
C. do składowania czystych naczyń
D. do wystawiania gotowych potraw
Wykonywanie prac pomocniczych…
Co należy zrobić przed wejściem do pokoju hotelowego w celu jego posprzątania?
A. Bezpośrednio wejść bez zapowiedzi
B. Zapukać i zapowiedzieć wejście
C. Wejść tylko wtedy, gdy drzwi są otwarte
D. Otworzyć okno przed wejściem
Wykonywanie prac pomocniczych…
Zanim nałożysz czyste prześcieradło, powinieneś upewnić się, że
A. laufer
B. skirting
C. molton
D. napperon
Wykonywanie prac pomocniczych…
Zmywalnia w hotelowej restauracji powinna być połączona z kuchnią przez szafy przelotowe oraz
A. chłodnię.
B. salę dla gości.
C. magazyn napojów.
D. punkt kelnerski.
Wykonywanie prac pomocniczych…
Falbany, które są przygotowane w szczególny sposób i używane do ozdabiania bocznych części stołów bufetowych, noszą nazwę
A. laufry
B. skirtingi
C. moltony
D. napperony
Wykonywanie prac pomocniczych…
Wykonywanie dodatkowych prac porządkowych, związanych z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia, to sprzątanie
A. codzienne
B. gruntowne
C. okresowe
D. okolicznościowe
Wykonywanie prac pomocniczych…
Czyste i suche naczynia stołowe są przechowywane w szafkach w rozdzielni kelnerskiej. Przed ich ułożeniem na stole dla klienta, należy je
A. przeliczyć i zaprezentować
B. przepłukać i osuszyć
C. dokładnie policzyć
D. starannie wypolerować
Wykonywanie prac pomocniczych…
Do dań, których przygotowanie niesie ze sobą wysokie ryzyko zakażenia salmonellą, zaliczane są
A. sosy na bazie majonezu
B. sorbety malinowe
C. suflety czekoladowe
D. grzanki z pieczarkami
Wykonywanie prac pomocniczych…
Zawieszka z napisem don"t disturb oznacza
A. wstęp zabroniony
B. nie przeszkadzać
C. pokój w trakcie porządkowania
D. pokój w trakcie renowacji
Wykonywanie prac pomocniczych…
W skład wyposażenia terenowego hotelowego placu zabaw dla dzieci nie wchodzi
A. zjeżdżalni
B. karuzeli
C. huśtawek
D. gier planszowych
Wykonywanie prac pomocniczych…
Co powinien zrobić pracownik hotelu w przypadku zgubienia klucza przez gościa?
A. Poprosić o pozostawienie drzwi otwartych do czasu znalezienia klucza
B. Samodzielnie dorobić klucz i dostarczyć go gościowi
C. Zgłosić problem do kierownika i zablokować dostęp do pokoju
D. Zignorować sytuację, klucz się na pewno znajdzie
Wykonywanie prac pomocniczych…
W pomieszczeniu dla VIP-a, kelnerka powinna przygotować
A. dostawkę
B. nadstawkę
C. przystawkę
D. wstawkę
Wykonywanie prac pomocniczych…
Na stołach w jadalni, obok naczyń stołowych, sztućców i szkła, umieszcza się
A. ekspres do kawy
B. bemar wodny
C. tacę kelnerską
D. menaż z przyprawami
Wykonywanie prac pomocniczych…
Zestaw do pielęgnacji odzieży, obuwia oraz igielnik powinny być standardowym wyposażeniem w każdym pokoju hotelowym
A. 1- i 2-gwiazdkowych
B. 2-, 3- i 4-gwiazdkowych
C. 1-, 2- i 3-gwiazdkowych
D. 3-, 4- i 5-gwiazdkowych
Wykonywanie prac pomocniczych…
Jakie jest zastosowanie kutra?
A. do podgrzewania przygotowanych potraw mięsnych i rybnych
B. do wyciskania i mieszania soków z owoców i warzyw
C. do porcjowania mięsa, wędlin oraz ryb
D. do mielenia mięsa oraz jego mieszania z przyprawami
Wykonywanie prac pomocniczych…
Przed użyciem ostrych narzędzi należy koniecznie
A. ustawić odpowiednią temperaturę w kuchni
B. zapewnić dostęp świeżego powietrza
C. założyć rękawice ochronne
D. odpowiednio ustawić meble kuchenne
Wykonywanie prac pomocniczych…
Jak należy postąpić z rzeczami gościa, które zostały znalezione po jego wyjeździe z hotelu?
A. Zanieść rzeczy gościa do gabinetu dyrektora hotelu
B. Wypełnić formularz rzeczy znalezionych
C. Wyrzucić rzeczy gościa do kosza
D. Przechować rzeczy gościa w magazynie produktów suchych
Wykonywanie prac pomocniczych…
Szafka kelnerska to mebel umieszczony w sali konsumpcyjnej, w której przechowuje się
A. sztućce do serwowania oraz sosy i dodatki do potraw
B. bieliznę stołową oraz sztućce
C. potrawy wymagające niskiej temperatury
D. dania serwowane na gorąco w podgrzewaczach
Wykonywanie prac pomocniczych…
Umożliwiające łatwe manewrowanie wózkiem hotelowym są
A. skrętne koła
B. aluminiowe listwy
C. tarcze hamulcowe
D. drewniane stelaże
Wykonywanie prac pomocniczych…
Na podstawie danych z tabeli, wskaż roślinę najdłużej kwitnącą.
Roślina | Okres kwitnienia |
---|---|
Cynia | od połowy czerwca do połowy września |
Czarnuszka | lipiec i sierpień |
Malwa | od lipca do września |
Petunia | od maja do końca października |
A. Cynia.
B. Czarnuszka.
C. Malwa.
D. Petunia.
Wykonywanie prac pomocniczych…
Przy sprzątaniu toalety, pracownik powinien założyć
A. rękawice gumowe
B. czepek na głowę
C. fartuch kuchenny
D. maseczkę ochronną
Wykonywanie prac pomocniczych…
Nie należy używać do konserwacji roweru
A. sprzętu do czyszczenia
B. preparatu do smarowania
C. preparatu do polerowania
D. sprzętu do szorowania
Wykonywanie prac pomocniczych…
Podaj minimalne wymiary łóżka jednoosobowego w hotelowym pokoju.
A. 100 x 210 cm
B. 120 x 220 cm
C. 60 x 180 cm
D. 90 x 200 cm
Wykonywanie prac pomocniczych…
Zewnętrzną część stołów bufetowych ozdabia się specjalnie uformowanymi falbanami, co oznacza
A. serwetami.
B. bieżnikami.
C. moltonami.
D. skirtingami.
Wykonywanie prac pomocniczych…
Jakie urządzenie powinno być zastosowane do przygotowania stoku narciarskiego w hotelu?
A. ciągniki
B. pługi śnieżne
C. spycharki
D. ratraki gąsiennicowe
Wykonywanie prac pomocniczych…
Jaki jest prawidłowy sposób postępowania z brudną pościelą w hotelu?
A. Umieszczenie jej w specjalnym worku na brudną bieliznę
B. Pozostawienie jej na podłodze w pokoju
C. Spakowanie w plastikowy worek i schowanie do szuflady
D. Złożenie i umieszczenie na półce w szafie
Wykonywanie prac pomocniczych…
Aby sprawnie usunąć grubą warstwę śniegu z dużej powierzchni, które urządzenia są zalecane?
A. przecinarki
B. frezarki
C. odśnieżarki
D. zamiatarki
Wykonywanie prac pomocniczych…
Do przycinania żywopłotów wokół obiektu, który świadczy usługi hotelarskie, pracownik użyje
A. kosy
B. nożyc
C. szczypców
D. tasaka
Wykonywanie prac pomocniczych…
Czym jest obróbka wstępna żywności?
A. porcjonowaniem, myciem i gotowaniem
B. sortowaniem, oczyszczaniem i rozdrabnianiem
C. duszeniem, rozmrażaniem i patroszeniem
D. płukaniem, odpierzeniem i smażeniem
Wykonywanie prac pomocniczych…
Określ obowiązek bagażowego w stosunku do gościa, który zrealizował check-in w hotelu 5*?
A. Wskazanie kierunku do windy towarowej
B. Podanie informacji na temat menu w restauracji hotelowej
C. Przeniesienie bagażu gościa do pokoju hotelowego
D. Wręczenie klucza oraz karty pobytu
Wykonywanie prac pomocniczych…
Podczas burzy pracownik hotelu powinien
A. Zignorować sytuację i kontynuować pracę
B. Upewnić się, że wszystkie okna i drzwi są zamknięte
C. Pozostawić okna otwarte dla przewiewu
D. Włączyć wszystkie możliwe urządzenia elektryczne
Wykonywanie prac pomocniczych…
Czego używa się do polerowania powierzchni szklanych w hotelu?
A. ściereczki z mikrofibry
B. papieru ściernego
C. szczotki drucianej
D. zamrażarki
Wykonywanie prac pomocniczych…
Mięso powinno być składowane w magazynach
A. gospodarczych
B. zapewniających zasoby
C. niechłodzonych
D. chłodniczych