Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.05 Pytanie 81
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakie wyposażenie dodatkowe można znaleźć w pokoju hotelowym wyższej kategorii?

A. masażer
B. czajnik elektryczny
C. rower stacjonarny
D. drukarka
Wykonywanie prac pomocniczych…

Które z poniższych działań jest częścią procedury uzupełniania zapasów w łazience hotelowej?

A. Wymiana zużytych mydeł i szamponów
B. Odkładanie brudnych kubków do szafy
C. Nieuzupełnianie zużytych zapasów
D. Zostawienie zużytych ręczników na podłodze
HGT.05 Pytanie 83
Wykonywanie prac pomocniczych…

Najważniejszym typem czyszczenia w hotelu, zarówno w pokojach gościnnych, jak i w ogólnodostępnych przestrzeniach, jest sprzątanie

A. specjalne
B. sezonowe
C. codzienne
D. okresowe
HGT.05 Pytanie 87
Wykonywanie prac pomocniczych…

Przed umieszczeniem brudnych naczyń w zmywarce należy wykonać czynność, która polega na ich

A. wyparzeniu
B. wysuszeniu
C. polerowaniu
D. sortowaniu
HGT.05 Pytanie 88
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jaką funkcję pełni szafa przelotowa?

A. do wyrzucania odpadów
B. do przechowywania napojów
C. do składowania czystych naczyń
D. do wystawiania gotowych potraw
Wykonywanie prac pomocniczych…

Co należy zrobić przed wejściem do pokoju hotelowego w celu jego posprzątania?

A. Bezpośrednio wejść bez zapowiedzi
B. Zapukać i zapowiedzieć wejście
C. Wejść tylko wtedy, gdy drzwi są otwarte
D. Otworzyć okno przed wejściem
HGT.05 Pytanie 91
Wykonywanie prac pomocniczych…

Zmywalnia w hotelowej restauracji powinna być połączona z kuchnią przez szafy przelotowe oraz

A. chłodnię.
B. salę dla gości.
C. magazyn napojów.
D. punkt kelnerski.
HGT.05 Pytanie 92
Wykonywanie prac pomocniczych…

Falbany, które są przygotowane w szczególny sposób i używane do ozdabiania bocznych części stołów bufetowych, noszą nazwę

A. laufry
B. skirtingi
C. moltony
D. napperony
HGT.05 Pytanie 93
Wykonywanie prac pomocniczych…

Wykonywanie dodatkowych prac porządkowych, związanych z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia, to sprzątanie

A. codzienne
B. gruntowne
C. okresowe
D. okolicznościowe
HGT.05 Pytanie 94
Wykonywanie prac pomocniczych…

Czyste i suche naczynia stołowe są przechowywane w szafkach w rozdzielni kelnerskiej. Przed ich ułożeniem na stole dla klienta, należy je

A. przeliczyć i zaprezentować
B. przepłukać i osuszyć
C. dokładnie policzyć
D. starannie wypolerować
Wykonywanie prac pomocniczych…

Do dań, których przygotowanie niesie ze sobą wysokie ryzyko zakażenia salmonellą, zaliczane są

A. sosy na bazie majonezu
B. sorbety malinowe
C. suflety czekoladowe
D. grzanki z pieczarkami
HGT.05 Pytanie 96
Wykonywanie prac pomocniczych…

Zawieszka z napisem don"t disturb oznacza

A. wstęp zabroniony
B. nie przeszkadzać
C. pokój w trakcie porządkowania
D. pokój w trakcie renowacji
HGT.05 Pytanie 97
Wykonywanie prac pomocniczych…

W skład wyposażenia terenowego hotelowego placu zabaw dla dzieci nie wchodzi

A. zjeżdżalni
B. karuzeli
C. huśtawek
D. gier planszowych
Wykonywanie prac pomocniczych…

Co powinien zrobić pracownik hotelu w przypadku zgubienia klucza przez gościa?

A. Poprosić o pozostawienie drzwi otwartych do czasu znalezienia klucza
B. Samodzielnie dorobić klucz i dostarczyć go gościowi
C. Zgłosić problem do kierownika i zablokować dostęp do pokoju
D. Zignorować sytuację, klucz się na pewno znajdzie
HGT.05 Pytanie 100
Wykonywanie prac pomocniczych…

Na stołach w jadalni, obok naczyń stołowych, sztućców i szkła, umieszcza się

A. ekspres do kawy
B. bemar wodny
C. tacę kelnerską
D. menaż z przyprawami
HGT.05 Pytanie 101
Wykonywanie prac pomocniczych…

Zestaw do pielęgnacji odzieży, obuwia oraz igielnik powinny być standardowym wyposażeniem w każdym pokoju hotelowym

A. 1- i 2-gwiazdkowych
B. 2-, 3- i 4-gwiazdkowych
C. 1-, 2- i 3-gwiazdkowych
D. 3-, 4- i 5-gwiazdkowych
HGT.05 Pytanie 102
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakie jest zastosowanie kutra?

A. do podgrzewania przygotowanych potraw mięsnych i rybnych
B. do wyciskania i mieszania soków z owoców i warzyw
C. do porcjowania mięsa, wędlin oraz ryb
D. do mielenia mięsa oraz jego mieszania z przyprawami
Wykonywanie prac pomocniczych…

Przed użyciem ostrych narzędzi należy koniecznie

A. ustawić odpowiednią temperaturę w kuchni
B. zapewnić dostęp świeżego powietrza
C. założyć rękawice ochronne
D. odpowiednio ustawić meble kuchenne
HGT.05 Pytanie 104
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jak należy postąpić z rzeczami gościa, które zostały znalezione po jego wyjeździe z hotelu?

A. Zanieść rzeczy gościa do gabinetu dyrektora hotelu
B. Wypełnić formularz rzeczy znalezionych
C. Wyrzucić rzeczy gościa do kosza
D. Przechować rzeczy gościa w magazynie produktów suchych
HGT.05 Pytanie 105
Wykonywanie prac pomocniczych…

Szafka kelnerska to mebel umieszczony w sali konsumpcyjnej, w której przechowuje się

A. sztućce do serwowania oraz sosy i dodatki do potraw
B. bieliznę stołową oraz sztućce
C. potrawy wymagające niskiej temperatury
D. dania serwowane na gorąco w podgrzewaczach
HGT.05 Pytanie 107
Wykonywanie prac pomocniczych…

Na podstawie danych z tabeli, wskaż roślinę najdłużej kwitnącą.

RoślinaOkres kwitnienia
Cyniaod połowy czerwca do połowy września
Czarnuszkalipiec i sierpień
Malwaod lipca do września
Petuniaod maja do końca października

A. Cynia.
B. Czarnuszka.
C. Malwa.
D. Petunia.
HGT.05 Pytanie 111
Wykonywanie prac pomocniczych…

Zewnętrzną część stołów bufetowych ozdabia się specjalnie uformowanymi falbanami, co oznacza

A. serwetami.
B. bieżnikami.
C. moltonami.
D. skirtingami.
HGT.05 Pytanie 112
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakie urządzenie powinno być zastosowane do przygotowania stoku narciarskiego w hotelu?

A. ciągniki
B. pługi śnieżne
C. spycharki
D. ratraki gąsiennicowe
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jaki jest prawidłowy sposób postępowania z brudną pościelą w hotelu?

A. Umieszczenie jej w specjalnym worku na brudną bieliznę
B. Pozostawienie jej na podłodze w pokoju
C. Spakowanie w plastikowy worek i schowanie do szuflady
D. Złożenie i umieszczenie na półce w szafie
HGT.05 Pytanie 114
Wykonywanie prac pomocniczych…

Aby sprawnie usunąć grubą warstwę śniegu z dużej powierzchni, które urządzenia są zalecane?

A. przecinarki
B. frezarki
C. odśnieżarki
D. zamiatarki
HGT.05 Pytanie 115
Wykonywanie prac pomocniczych…

Do przycinania żywopłotów wokół obiektu, który świadczy usługi hotelarskie, pracownik użyje

A. kosy
B. nożyc
C. szczypców
D. tasaka
HGT.05 Pytanie 116
Wykonywanie prac pomocniczych…

Czym jest obróbka wstępna żywności?

A. porcjonowaniem, myciem i gotowaniem
B. sortowaniem, oczyszczaniem i rozdrabnianiem
C. duszeniem, rozmrażaniem i patroszeniem
D. płukaniem, odpierzeniem i smażeniem
HGT.05 Pytanie 117
Wykonywanie prac pomocniczych…

Określ obowiązek bagażowego w stosunku do gościa, który zrealizował check-in w hotelu 5*?

A. Wskazanie kierunku do windy towarowej
B. Podanie informacji na temat menu w restauracji hotelowej
C. Przeniesienie bagażu gościa do pokoju hotelowego
D. Wręczenie klucza oraz karty pobytu
Wykonywanie prac pomocniczych…

Podczas burzy pracownik hotelu powinien

A. Zignorować sytuację i kontynuować pracę
B. Upewnić się, że wszystkie okna i drzwi są zamknięte
C. Pozostawić okna otwarte dla przewiewu
D. Włączyć wszystkie możliwe urządzenia elektryczne
HGT.05 Pytanie 119
Wykonywanie prac pomocniczych…

Czego używa się do polerowania powierzchni szklanych w hotelu?

A. ściereczki z mikrofibry
B. papieru ściernego
C. szczotki drucianej
D. zamrażarki