Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

CHM.03 Pytanie 1
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Zgodnie z zasadami BHP w laboratorium, po zakończeniu pracy z odczynnikami chemicznymi należy:

A. Wylać pozostałości odczynników do zlewu niezależnie od ich rodzaju.
B. Zostawić otwarte pojemniki i natychmiast opuścić laboratorium.
C. Zamknąć szczelnie pojemniki z odczynnikami, posegregować odpady chemiczne zgodnie z instrukcjami i dokładnie umyć stanowisko pracy.
D. Wszystkie nieużyte odczynniki pozostawić na stole roboczym.
CHM.04 Pytanie 2
Wykonywanie badań analityczny…

Woda pobrana do analizy mikrobiologicznej została rozcieńczona w proporcji 1:1000. Z uzyskanej mieszanki pobrano 0,1 ml, który następnie umieszczono na szalce z pożywką. Po hodowli na szalce zaobserwowano 10 jtk. Jakie było stężenie bakterii w analizowanej wodzie?

A. 10 000 komórek/ml
B. 100 000 komórek/ml
C. 1 000 komórek/ml
D. 100 komórek/ml
CHM.04 Pytanie 3
Wykonywanie badań analityczny…

Wykonano identyfikację opisaną w schemacie:
BaCl2 + X — biały osad 
Jaki wzór reprezentuje substrat X?

A. CH3COOH
B. HNO3
C. H2S
D. H2SO4
CHM.04 Pytanie 4
Wykonywanie badań analityczny…

Z analizy danych zawartych w tabeli wynika, że

Tabela. Rodzaj paliwa stałego, zawartość węgla pierwiastkowego i wartość opałowa
Rodzaj paliwaTorfWęgiel brunatnyWęgiel kamiennyAntracyt
Zawartość C, %55 – 6363 – 7680 – 9093 – 98
Wartość opałowa, MJ/kg21 – 2426 – 3230 – 3536

A. stopień uwęglenia nie wpływa na jakość paliwa.
B. wartość opałowa paliw stałych rośnie wraz ze stopniem uwęglenia.
C. wartość opałowa paliw stałych maleje wraz ze wzrostem uwęglenia.
D. stopień uwęglenia paliw stałych maleje wraz ze wzrostem wartości opałowej.
CHM.04 Pytanie 5
Wykonywanie badań analityczny…

Część enzymu, która nie ma budowy białkowej i jest trwale związana z jego białkowym komponentem, nosi nazwę

A. centrum aktywności.
B. holoenzymu.
C. koenzymu.
D. grupy prostetycznej
CHM.03 Pytanie 6
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Do wykrywania pierwiastków w niskich stężeniach w badaniach spektrograficznych należy używać reagentów

A. czystych do badań
B. czystych
C. chemicznie czystych
D. spektralnie czystych
CHM.04 Pytanie 7
Wykonywanie badań analityczny…

Obecność wiązań podwójnych w cząsteczkach nienasyconych kwasów tłuszczowych powoduje, że zazwyczaj mają one

A. niższe temperatury topnienia niż ich nasycone odpowiedniki
B. wyższe temperatury wrzenia niż ich nasycone odpowiedniki
C. wyższe temperatury topnienia niż ich nasycone odpowiedniki
D. niższe temperatury wrzenia niż ich nasycone odpowiedniki
CHM.03 Pytanie 8
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakim narzędziem dokonuje się poboru próbki wody?

A. pływaka.
B. odbieralnika.
C. przelewki.
D. czerpaka.
CHM.03 Pytanie 9
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Butle gazowe (czasy butli) napełnione wodorem są oznaczone kolorem

A. czerwonym
B. jasnozielonym
C. żółtym
D. niebieskim
CHM.03 Pytanie 10
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Z podanego wykazu wybierz sprzęt potrzebny do zmontowania zestawu do sączenia pod próżnią.

123456
pompka wodnalejek
z długą nóżką
kolba
okrągłodenna
kolba ssawkowalejek sitowychłodnica
powietrzna

A. 4,5,6
B. 1,2,4
C. 1,2,3
D. 1,4,5
CHM.03 Pytanie 11
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby w badanej próbie w trakcie zmiany pH nastąpiła zmiana barwy na malinową, należy użyć

Zmiany barw najważniejszych wskaźników kwasowo-zasadowych
WskaźnikBarwa w środowiskuZakres pH zmiany barwy
KwasowymObojętnymZasadowym
oranż metylowyczerwonażółtażółta3,2÷4,4
lakmus
(mieszanina substancji)
czerwonafioletowaniebieska4,5÷8,2
fenoloftaleinabezbarwnabezbarwnamalinowa8,2÷10,0
wskaźnik uniwersalny
(mieszanina substancji)
czerwona
(silnie kwaśne)
pomarańczowa
(słabo kwaśne)
żółtaniebieska
(silnie zasadowe)
zielona
(słabo zasadowe)
co jeden stopień skali
herbatażółtaczerwona-brunatnabrązowa
sok z czerwonej kapustyfioletowaniebieskazielona

A. fenoloftaleiny.
B. wskaźnika uniwersalnego.
C. oranżu metylowego.
D. lakmusu.
CHM.04 Pytanie 12
Wykonywanie badań analityczny…

Jakie aspekty nie są objęte badaniami organoleptycznymi olejów rafinowanych?

A. aromatu
B. liczby jodowej
C. tekstury
D. przezroczystości
CHM.03 Pytanie 13
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Rozpuszczalność siarczanu(VI) potasu przy temperaturze 30oC wynosi 13 g na 100 g wody. Jaką masę tego związku należy dodać do wody, aby uzyskać 500 g roztworu nasyconego?

A. 57,5 g
B. 52,0 g
C. 74,4 g
D. 65,0 g
CHM.03 Pytanie 14
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Symbol "In" znajduje się na

A. kolbach miarowych i wskazuje na sprzęt kalibrowany "na wylew"
B. biuretach i oznacza sprzęt kalibrowany "na wlew"
C. pipetach i oznacza sprzęt kalibrowany "na wylew"
D. kolbach miarowych i wskazuje na sprzęt kalibrowany "na wlew"
CHM.04 Pytanie 15
Wykonywanie badań analityczny…

Określ typ pożywki, która składa się z agarów zwykłych (1000 ml) oraz 5% baraniej krwi (50-100 ml)?

A. Prosta.
B. Wzbogacona.
C. Specjalistyczna.
D. Selektywna.
CHM.03 Pytanie 16
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Chemikalia, dla których upłynął okres przydatności,

A. należy zutylizować z odpadami chemicznymi
B. można je stosować, pod warunkiem że substancja pozostaje czysta
C. powinny być przechowywane w magazynie
D. można wykorzystać do końca opakowania
CHM.03 Pytanie 17
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Najskuteczniejszą techniką separacji ketonu oraz kwasu karboksylowego obecnych w roztworze benzenowym jest

A. zatężenie i krystalizacja
B. ekstrakcja roztworem zasady
C. destylacja z parą wodną
D. ekstrakcja chloroformem
CHM.03 Pytanie 18
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakie jest stężenie molowe roztworu, jeśli w 100 cm3 roztworu znajduje się 5,6 g KOH?
MK = 39 g/mol, MO = 16 g/mol, MH = 1 g/mol

A. 100 mol/dm3
B. 1 mol/dm3
C. 10 mol/dm3
D. 0,1 mol/dm3
CHM.03 Pytanie 19
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W celu rozdrabniania niewielkich ilości bardzo twardego materiału wykorzystuje się moździerze

A. ze stali molibdenowej
B. melaminowe
C. teflonowe
D. agatowe
CHM.04 Pytanie 20
Wykonywanie badań analityczny…

Jaką metodą można ustalić ilość tłuszczów w produktach pochodzenia roślinnego?

A. Ekstrakcyjną.
B. Hanusa.
C. Refraktometryczną.
D. Dole.
CHM.03 Pytanie 21
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Zgłębniki o konstrukcji przypominającej świder są wykorzystywane do pobierania próbek różnych materiałów

A. płynnych
B. sypkich
C. półpłynnych
D. ciastowatych
CHM.04 Pytanie 22
Wykonywanie badań analityczny…

Czym jest wskaźnik metalochromowy?

A. czerń erichromowa T stosowana w kompleksometrycznym pomiarze magnezu
B. sól żelaza(III) wykorzystywana do oznaczania chlorków techniką Volharda
C. chromian(VI) potasu stosowany do wykrywania chlorków metodą Mohra
D. manganian(VII) potasu używany w manganometrycznym pomiarze żelaza(II)
CHM.03 Pytanie 23
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Ile gramów 80% kwasu mrówkowego trzeba zważyć, aby uzyskać 200 g 20% roztworu tego kwasu?

A. 80g
B. 200g
C. 20g
D. 50g
CHM.03 Pytanie 24
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Reagenty o czystości na poziomie 99,999% — 99,9999% to reagenty

A. czyste do badań
B. czyste
C. czyste chemicznie
D. spektralnie czyste
CHM.03 Pytanie 25
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wskaż metodę rozdzielenia układu, w którym fazą rozproszoną jest ciało stałe, a fazą rozpraszającą gaz.

faza rozproszonafaza rozpraszająca
gazcieczciało stałe
gaz-pianapiana stała
cieczaerozol ciekłyemulsjaemulsja stała
ciało stałeaerozol stałyzolzol stały

A. Filtracja.
B. Sedymentacja.
C. Dekantacja.
D. Destylacja.
CHM.04 Pytanie 26
Wykonywanie badań analityczny…

Kwasowość mleka można zmierzyć w stopniach Soxhleta-Henkla [oSH], co oznacza liczbę cm3 roztworu NaOH o stężeniu 0,25 mol/dm3 używaną do zmiareczkowania 100 cm3 próbki. Jeśli na zmiareczkowanie mleka o objętości 50 cm3 potrzeba 3,25 cm3 roztworu NaOH o stężeniu 0,25 mol/dm3, to kwasowość mleka wynosi

A. 8oSH
B. 3,25oSH
C. 1,63oSH
D. 6,5oSH
CHM.04 Pytanie 27
Wykonywanie badań analityczny…

Analizując dane zawarte w tabeli, można stwierdzić, że w smalcu w wyniku jełczenia

Stadium jełczenia smalcuLiczba jodowa, LJLiczba kwasowa, LK
Smalec świeży55,9 - 61,00,35 - 0,45
Smalec zjełczały47,8 - 51,06,0 - 8,4
Smalec silnie zjełczały31,9 - 41,126,0 - 30,0

A. wzrasta liczba wiązań podwójnych i maleje zawartość wolnych kwasów.
B. maleje liczba wiązań podwójnych i wzrasta zawartość wolnych kwasów.
C. maleje liczba wiązań podwójnych i maleje zawartość wolnych kwasów.
D. wzrasta liczba wiązań podwójnych i wzrasta zawartość wolnych kwasów.
CHM.03 Pytanie 28
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby przygotować 500 cm3 roztworu KMnO4 (M = 158 g/mol) o stężeniu 0,02 mol/dm3, ile należy zważyć?

A. 3,16 g KMnO4
B. 15,8 g KMnO4
C. 1,58 g KMnO4
D. 7,95 g KMnO4
CHM.04 Pytanie 29
Wykonywanie badań analityczny…

Urządzenie, które mierzy absorpcję promieniowania elektromagnetycznego o danej długości fali przez cząsteczkę, to

A. chromatograf cieczowy
B. detektor wychwytu elektronów
C. spektrofotometr
D. refraktometr Abbego
CHM.04 Pytanie 30
Wykonywanie badań analityczny…

W tabeli przedstawiono charakterystykę

Charakterystyka wybranych metod optycznych stosowanych w analizie instrumentalnej
MetodaObserwowane zjawiskoPomiar
1załamanie światławspółczynnik załamania światła padającego na powierzchnię próbki
2skręcanie płaszczyzny światła spolaryzowanegokąt skręcenia płaszczyzny polaryzacji światła
3rozproszenie promieniowanianatężenie wiązki światła rozproszonego wychodzącego z kuwety pomiarowej

A. 1 - polarymetrii, 2 - refraktometrii, 3 - nefelometrii.
B. 1 - refraktometrii, 2 - polarymetrii, 3 - nefelometrii.
C. 1 - nefelometrii, 2 - refraktometrii, 3 - polarymetrii.
D. 1 - refraktometrii, 2 - nefelometrii, 3 - polarymetrii.
CHM.03 Pytanie 31
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jeżeli partia towaru składa się z 10 dużych opakowań, wtedy z jednego opakowania pobiera się kilka próbek, które następnie łączy, uzyskując próbkę

A. jednostkową
B. średnią
C. laboratoryjną
D. pierwotną
CHM.03 Pytanie 32
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Po rozpuszczeniu substancji w kolbie miarowej, należy odczekać przed dopełnieniem jej wodą "do kreski" miarowej. Taki sposób postępowania jest uzasadniony

A. potrzebą wyrównania temperatury roztworu z otoczeniem
B. opóźnieniem w ustaleniu się kontrakcji objętości
C. opóźnieniem w osiągnięciu równowagi dysocjacji
D. koniecznością dokładnego wymieszania roztworu
CHM.03 Pytanie 33
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Proces nitrowania najczęściej realizuje się, stosując organiczny substrat

A. rozcieńczonym kwasem azotowym(V)
B. stężonym kwasem azotowym(V)
C. mieszaniną kwasów azotowego(V) oraz siarkowego(VI)
D. mieszaniną kwasów azotowego(V) oraz solnego
CHM.03 Pytanie 34
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby przygotować 250 cm3 roztworu wodorotlenku potasu o stężeniu 0,25 mola, potrzebne będzie

A. 14,0 g KOH (K — 39 g/mol, O — 16 g/mol, H — 1 g/mol)
B. 35,0 g KOH
C. 3,5 g KOH
D. 0,35 g KOH
CHM.03 Pytanie 35
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wybierz poprawny zapis jonowy spośród podanych reakcji, w których otrzymywany jest siarczan(VI) baru.

A. Ba2+ + 2Cl- + 2H+ + SO42- → BaSO4 + 2H+ + 2Cl-
B. BaCl2 + 2H+ + SO42- → BaSO4 + 2H+ + 2Cl-
C. BaCl2 + H2SO4 → BaSO4 + 2HCl
D. Ba2+ + 2Cl- + 2H+ + SO42- → BaSO4 + 2H+ + Cl-
CHM.04 Pytanie 36
Wykonywanie badań analityczny…

Wielkość określająca zmienność wyników przy wielokrotnym pomiarze tego samego składnika tą samą metodą nosi nazwę

A. dokładności
B. powtarzalności metody
C. selektywności
D. precyzji metody
CHM.04 Pytanie 37
Wykonywanie badań analityczny…

Jakie jest zastosowanie metody Winklera?

A. zasadowości wody
B. tlenu rozpuszczonego w wodzie
C. manganu rozpuszczonego w wodzie
D. pH wody
CHM.04 Pytanie 38
Wykonywanie badań analityczny…

Zawartość całkowitą białka oznacza się przy użyciu spektrofotometru w metodzie

A. wirówkowej
B. ksantoproteinowej
C. ekstrakcyjnej
D. biuretowej
CHM.04 Pytanie 39
Wykonywanie badań analityczny…

Na etykiecie odczynnika chemicznego zawarte są następujące informacje: Z informacji wynika, że odczynnik ten może być zastosowany do sporządzenia roztworu o stężeniu około 0,1 mol/dm3 z dokładnością do

NH4SCN amonu tiocyjanian0,1 mol/dm3
Stężenie po rozcieńczeniu do 1000 cm3 w 20°C0,1 mol/dm3 ± 0,2 %

A. 0,002 mol/dm3
B. 0,02 mol/dm3
C. 0,2 mol/dm3
D. 0,0002 mol/dm3
CHM.03 Pytanie 40
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Destylacja to metoda

A. zmiany ze stanu stałego w stan gazowy, omijając stan ciekły
B. syntezy substancji zachodząca w obecności katalizatora
C. oddzielania płynnej mieszanki poprzez odparowanie i kondensację jej składników
D. transformacji ciała z formy ciekłej w stałą