Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

CHM.03 Pytanie 1
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Do wykonania preparatu według zamieszczonej procedury należy przygotować wagę, łyżeczkę, palnik gazowy, trójnóg, bagietkę, szczypce metalowe oraz

Procedura otrzymywania tlenku magnezu przez prażenie węglanu magnezu.
Odważoną ilość węglanu magnezu ubić dokładnie w tyglu (wcześniej zważonym) i przykryć pokrywką.
Początkowo ogrzewać niewielkim kopcącym płomieniem, a następnie gdy tygiel ogrzeje się, ogrzewać
silniej w temperaturze czerwonego żaru przez około 20 minut. Po zakończeniu prażenia tygiel odstawić
do ostudzenia chroniąc przed wilgocią. Zważyć tygiel z preparatem i obliczyć wydajność.

A. tygiel, siatkę grzewczą, eksykator.
B. tygiel z pokrywką, trójkąt ceramiczny, eksykator.
C. tygiel z pokrywką, siatkę grzewczą, zlewkę z zimną wodą.
D. tygiel, trójkąt ceramiczny, krystalizator.
CHM.04 Pytanie 2
Wykonywanie badań analityczny…

Metoda, która polega na przemieszczaniu się naładowanych cząstek do odpowiednich elektrod podłączonych do źródła prądu stałego, używana m.in. do separacji białek, nazywa się

A. elektroliza
B. elektroforeza
C. elektrograwimetria
D. elektroindukcja
CHM.03 Pytanie 3
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Roztwór amoniaku o stężeniu 25% nie powinien być trzymany

A. w butelce z ciemnego szkła.
B. pod sprawnie działającym wyciągiem.
C. z dala od źródeł ciepła i promieni słonecznych.
D. w pobliżu otwartego ognia.
CHM.03 Pytanie 4
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Który z poniższych zestawów obejmuje jedynie sprzęt do pomiarów?

A. Kolba miarowa, cylinder miarowy oraz eza
B. Kolba miarowa, zlewka oraz bagietka
C. Kolba miarowa, kolba stożkowa oraz pipeta
D. Kolba miarowa, biureta i pipeta
CHM.04 Pytanie 5
Wykonywanie badań analityczny…

Który nawóz, spośród wymienionych w tabeli, zawiera najwięcej azotu azotanowego?

Tabela. Zawartość składnika czynnego w nawozach azotowych
NawózZawartość składników, %
Saletra potasowaN – 13,5%
Saletra magnezowaN – 10,8%
Saletra amonowaN – 34% (NH4+ – 17%, NO3- – 17%)
Saletra wapniowaN – 14,5%
Siarczan amonuN – 21%
MocznikN – 46%

A. Saletra amonowa
B. Saletra magnezowa
C. Mocznik
D. Siarczan amonu
CHM.03 Pytanie 6
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Transformacja zolu w żel to zjawisko określane jako

A. azulacja
B. koagulacja
C. sedymentacja
D. peptyzacja
CHM.03 Pytanie 7
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Z próbki zawierającej siarczany(VI) należy najpierw wydzielić metodą filtracji zanieczyszczenia, które są nierozpuszczalne w wodzie. Dokładność wypłukania tych zanieczyszczeń weryfikuje się za pomocą roztworu

A. oranżu metylowego
B. BaCl2
C. fenoloftaleiny
D. AgNO3
CHM.03 Pytanie 8
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Który z poniższych czynników nie mógł przyczynić się do błędnego określenia całkowitej liczby drobnoustrojów w surowym mleku?

A. Pobranie nadmiernej liczby próbek pierwotnych
B. Nieodpowiednie mycie i dezynfekcja zbiorników do przechowywania mleka
C. Nieprawidłowe czyszczenie i dezynfekcja pipet do pobierania próbek pierwotnych
D. Transport próbki mleka w temperaturze 30°C
CHM.04 Pytanie 9
Wykonywanie badań analityczny…

Zgodnie z informacją zawartą w ramce zawartość jonów chlorkowych i jodkowych w roztworze można oznaczyć

Zasada oznaczenia zawartości jonów chlorkowych i jodkowych w roztworze.

Podstawą metody jest reakcja strąceniowa zachodząca między jonami Cl- i I- a jonami Ag+. Oznaczenie polega na badaniu zmian potencjału elektrody wskaźnikowej podczas dodawania do analizowanego roztworu, mianowanego roztworu AgNO3.

A. refraktometrycznie.
B. spektrofotometrycznie.
C. potencjometrycznie.
D. polarymetrycznie.
CHM.03 Pytanie 10
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Podczas przygotowywania roztworów buforowych do analizy pH w laboratorium istotne jest, aby:

A. Zmierzyć pH po przypadkowym zmieszaniu soli i kwasu.
B. Przygotować bufor wyłącznie z wody kranowej.
C. Dodać soli buforowej do dowolnej ilości wody.
D. Dokładnie odmierzyć masy składników i rozpuścić je w określonej objętości wody destylowanej.
CHM.04 Pytanie 11
Wykonywanie badań analityczny…

Badanie organoleptyczne wody przeznaczonej do ludzkiego spożycia obejmuje określenie

A. stężenia jonów wodoru (pH) i przewodności elektrycznej
B. koloru, mętności, smaku oraz zapachu
C. łącznej liczby mikroorganizmów w temperaturze 22°C
D. bakterii z grupy coli
CHM.03 Pytanie 12
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Które z poniższych równań ilustruje reakcję, w której powstają produkty gazowe?

A. Fe + S —> FeS
B. 2HgO —> 2Hg + O2
C. Fe(CN)2 + 4KCN —> K4[Fe(CN)6]
D. AgNO3 + KBr —> AgBr↓ + KNO3
CHM.03 Pytanie 13
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Zgodnie z instrukcją dotyczącą pobierania próbek nawozów (na podstawie normy PN-EN 12579:2001), liczbę punktów pobierania próbek pierwotnych ustala się według wzoru nsp = 0,5·√V, gdzie V oznacza objętość jednostki badanej w m3. Wartość nsp zaokrągla się do liczby całkowitej, a dodatkowo nie może być mniejsza niż 12 ani większa niż 30.
Dlatego dla objętości V = 4900 m3, nsp wynosi

A. 70
B. 30
C. 12
D. 35
CHM.03 Pytanie 14
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż, które opakowania zawierają produkt zgodny ze specyfikacją.

WŁAŚCIWOŚCINORMA KLASY A
wg specyfikacji produktu
OPAKOWANIE
123
POSTAĆBezbarwna ciecz, bez zanieczyszczeń.
Dopuszcza się niebieskawе zabаrwienie
i obecność skrystalizowanego osadu
Bezbarwna ciecz
Zawartość ługu sodowego
(NaOH), min, % masy
46,046,546,848,0
Węglan sodu (Na₂CO₃),
nie więcej niż, % masy
0,40,30,30,2
Chlorek sodu (NaCl),
nie więcej niż, % masy
0,0200,0150,0140,011
Chloran sodu (NaClO₃),
nie więcej niż, % masy
0,0070,0060,0050,002
Siarczan sodu (Na₂SO₄),
nie więcej niż, % masy
0,0400,0380,0350,029
Zawartość żelaza (Fe₂O₃),
max, WT. PPM
15151510

A. Żadne.
B. Wszystkie.
C. Tylko 1 i 2.
D. Tylko 3.
CHM.03 Pytanie 15
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Podczas reakcji chlorku żelaza(III) z wodorotlenkiem potasu dochodzi do wytrącenia wodorotlenku żelaza(III) w formie

A. galaretowatego osadu
B. serowatego osadu
C. grubokrystalicznego osadu
D. drobnokrystalicznego osadu
CHM.04 Pytanie 16
Wykonywanie badań analityczny…

Jedna z analizowanych cech jakości wody ma wartość 0,8 NTU. Cechą tą jest

A. utlenialność
B. mętność
C. zapach
D. barwa
CHM.03 Pytanie 17
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby zebrać próbki gazów, wykorzystuje się

A. miarki cylindryczne
B. butelki z plastikowym wieczkiem
C. aspiratory
D. detektory gazów
CHM.03 Pytanie 18
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Podczas pobierania skoncentrowanego roztworu kwasu solnego konieczne jest pracowanie w włączonym dygestorium oraz zastosowanie

A. fartucha, okularów ochronnych, maski ochronnej, rękawic lateksowych
B. fartucha, okularów ochronnych, rękawic odpornych na kwasy
C. rękawic odpornych na kwasy, maski ochronnej
D. okularów ochronnych, rękawic lateksowych, maski ochronnej
CHM.03 Pytanie 19
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakie środki ochronne należy zastosować podczas sporządzania 1M roztworu zasady sodowej ze stężonego roztworu NaOH, na opakowaniu którego widnieje oznaczenie S/36/37/39?

Numer zwrotu SWarunki bezpiecznego stosowania
S36Używać odpowiedniej odzieży ochronnej
S37Używać odpowiednich rękawic
S38W przypadku niewystarczającej wentylacji używać sprzętu do oddychania
S39Używać okularów lub maski ochronnej

A. Odzież ochronną i maskę tlenową.
B. Odzież ochronną, rękawice i okulary ochronne.
C. Fartuch ochronny, rękawice i maskę tlenową.
D. Gumowe rękawice i maskę ochronną.
CHM.03 Pytanie 20
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby oddzielić galaretowaty osad typu Fe(OH)3 od roztworu, jaki sączek należy zastosować?

A. średni
B. częściowy
C. miękki
D. twardy
CHM.04 Pytanie 21
Wykonywanie badań analityczny…

Na czym polega odwrotne miareczkowanie?

A. Do precyzyjnie odmierzonej objętości roztworu mianowanego wprowadza się odpowiedni odczynnik, a następnie produkt reakcji jest oznaczany właściwym roztworem badanego
B. Do precyzyjnie odmierzonej objętości roztworu mianowanego dodaje się w niewielkich dawkach badany roztwór, aż do momentu osiągnięcia punktu końcowego miareczkowania
C. Do analizowanego roztworu wprowadza się ściśle wymierzoną ilość roztworu mianowanego w nadmiarze, który jest tytrowany odpowiednio dobranym titrantem
D. Do analizowanego roztworu wprowadza się w niewielkich porcjach roztwór mianowany, aż do osiągnięcia punktu końcowego miareczkowania
CHM.03 Pytanie 22
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Gęstość próbki cieczy wyznacza się przy użyciu

A. refraktometru
B. piknometru
C. spektrofotometru
D. biurety
CHM.03 Pytanie 23
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Z 250 g benzenu (M = 78 g/mol) uzyskano 350 g nitrobenzenu (M = 123 g/mol). Jaka jest wydajność reakcji nitrowania?

A. 83,5%
B. 88,8%
C. 77,7%
D. 93,4%
CHM.04 Pytanie 24
Wykonywanie badań analityczny…

Proces stapiania substancji z perłą fosforanową lub boraksową realizuje się

A. w probówce o kształcie stożkowym
B. na płytce z porcelany
C. na bibule do filtracji
D. w uszku wykonanym z drucika platynowego
CHM.04 Pytanie 25
Wykonywanie badań analityczny…

Twardość całkowita wody

A. definiuje ilość chlorków, siarczanów i azotanów, głównie wapnia i magnezu
B. dotyczy łącznej zawartości jonów wapnia i magnezu oraz innych jonów metali, które wpływają na twardość wody
C. nazywana jest przemijającą, ponieważ znika podczas gotowania
D. odnosi się do całkowitej ilości wodorowęglanów wapnia i magnezu
CHM.03 Pytanie 26
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Ogólna próbka, jednostkowa lub pierwotna powinna

A. być tym większa, im bardziej jednorodny jest skład produktu
B. być tym większa, im bardziej niejednorodny jest skład produktu
C. być tym mniejsza, im większa jest niejednorodność składu produktu
D. mieć masę 1-10 kg dla produktów stałych lub objętość 1-10 dm3 dla cieczy
CHM.04 Pytanie 27
Wykonywanie badań analityczny…

Analiza składników chemicznych próbki substancji organicznej odbywa się w badaniu

A. elementarnej
B. specjacyjnej
C. skróconej
D. półilościowej
CHM.04 Pytanie 28
Wykonywanie badań analityczny…

Wymaganie chemiczne na tlen ChZT określa ilość

A. tlenu w mg/dm3 pobranego z utleniacza do utleniania organicznych związków obecnych w wodzie
B. tlenu w mg/dm3 pobranego z utleniacza na utlenianie obecnych w wodzie związków organicznych i niektórych nieorganicznych
C. tlenku węgla(IV) w mg/dm3 pobranego z utleniacza w celu utlenienia związków organicznych znajdujących się w wodzie
D. tlenku węgla(IV) w mg/dm3 pobranego z utleniacza do utlenienia związków organicznych oraz niektórych nieorganicznych obecnych w wodzie
CHM.03 Pytanie 29
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Etykiety chemikaliów zawierają zwroty H, które informują o rodzaju zagrożenia. Cyfra "3" pojawiająca się po literze "H" w oznaczeniu, definiuje rodzaj zagrożenia?

A. dla środowiska
B. fizyczne
C. chemiczne
D. dla człowieka
CHM.03 Pytanie 30
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby oddzielić połączenia szlifów, należy w miejscu ich styku wprowadzić

A. kwas fluorowodorowy
B. wodorotlenek sodu
C. wodorotlenek potasu
D. glicerynę
CHM.03 Pytanie 31
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakie procedury powinny być stosowane podczas ustalania miana roztworu?

A. Ustalanie miana roztworu polega na dokładnym rozcieńczeniu roztworu, aby uzyskać wcześniej zaplanowane stężenie
B. Ustalanie miana roztworu polega na starannym zagęszczeniu roztworu, aby osiągnąć wcześniej ustalone stężenie
C. Ustalanie miana roztworu polega na dokładnym określeniu stężenia roztworu, w reakcji z roztworem substancji podstawowej o precyzyjnie znanym stężeniu
D. Ustalanie miana każdego roztworu powinno być wykonane natychmiast po jego przygotowaniu
CHM.04 Pytanie 32
Wykonywanie badań analityczny…

W próbce wody pitnej o objętości 100 cm3 oznaczono zawartość azotanów 4 mg, chlorków 23 mg, manganu 0,006 mg i żelaza 0,01 mg. Korzystając z danych zawartych w tabeli, można stwierdzić, że badana woda

Tabela. Wybrane parametry, jakim powinna odpowiadać woda do picia
Wskaźnik jakości wodyJednostkaNajwyższe dopuszczalne stężenie lub zakres
BarwamgPt/l15
MętnośćNTU1
Zapach-akceptowalny
OdczynpH6,5 – 9,5
PrzewodnośćμS/cm w 20°C2500
Azotanymg/l50
Chlorkimg/l250
Chlor – wolnymg/l0,1 – 0,3
Manganmg/l0,05
Twardość ogólnamg CaCO₃/l60 - 500
Twardość niewęglanowamval/l-
UtlenialnośćmgO₂/l5
Żelazomg/l0,2

A. nie spełnia wymagań ze względu na zawartość żelaza.
B. nie spełnia wymagań ze względu na zawartość azotanów.
C. nie spełnia wymagań ze względu na zawartość manganu.
D. spełnia wymagania dla badanych parametrów.
CHM.03 Pytanie 33
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby przeprowadzać ręczną obróbkę szkła w laboratorium, konieczne jest posiadanie okularów ochronnych oraz rękawic.

A. płócienne
B. zwykłe gumowe
C. chroniące przed substancjami chemicznymi
D. zapewniające izolację termiczną
CHM.03 Pytanie 34
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Co oznacza zapis cz.d.a. na etykiecie opakowania odczynnika chemicznego?

A. zawiera maksymalnie 0,1% zanieczyszczeń
B. zawiera maksymalnie 0,05% zanieczyszczeń
C. zawiera co najmniej 0,05% zanieczyszczeń
D. zawiera co najmniej 0,1% zanieczyszczeń
CHM.04 Pytanie 35
Wykonywanie badań analityczny…

Reakcja ksantoproteinowa umożliwia identyfikację aminokwasu, który zawiera w swojej budowie

A. dwie grupy karboksylowe
B. dwie grupy aminowe
C. łańcuch alifatyczny
D. pierścień aromatyczny
CHM.04 Pytanie 36
Wykonywanie badań analityczny…

Z analizy danych zawartych w tabeli wynika, że

Tabela. Rodzaj paliwa stałego, zawartość węgla pierwiastkowego i wartość opałowa
Rodzaj paliwaTorfWęgiel brunatnyWęgiel kamiennyAntracyt
Zawartość C, %55 – 6363 – 7680 – 9093 – 98
Wartość opałowa, MJ/kg21 – 2426 – 3230 – 3536

A. stopień uwęglenia nie wpływa na jakość paliwa.
B. stopień uwęglenia paliw stałych maleje wraz ze wzrostem wartości opałowej.
C. wartość opałowa paliw stałych rośnie wraz ze stopniem uwęglenia.
D. wartość opałowa paliw stałych maleje wraz ze wzrostem uwęglenia.
CHM.03 Pytanie 37
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Po zmieszaniu wszystkie pierwotne próbki danej partii materiału tworzą próbkę

A. analityczną
B. ogólną
C. średnią
D. wtórną
CHM.03 Pytanie 38
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Błąd związany z odczytem poziomu cieczy w kolbie miarowej, spowodowany niewłaściwą pozycją oka w stosunku do skali, nazywany jest błędem

A. paralaksy
B. dokładności
C. losowym
D. instrumentalnym
CHM.03 Pytanie 39
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby przygotować 500 g roztworu o stężeniu 10% (m/m), ile substancji należy odważyć?

A. 5 g substancji
B. 100 g substancji
C. 50 g substancji
D. 10 g substancji
CHM.04 Pytanie 40
Wykonywanie badań analityczny…

Aby określić całkowitą zawartość żelaza w próbce wody, konieczne jest zredukowanie żelaza(III) do żelaza(II), a następnie wykorzystanie metody analitycznej, która nazywa się

A. analiza strąceniowa
B. alkacymetria
C. kompleksometria
D. redoksometria
Strona wykorzystuje pliki cookies do poprawy doświadczenia użytkownika oraz analizy ruchu. Szczegóły