Zestaw przedstawiony na rysunku służy do oznaczania zawartości
Opis schematu:
1 - kolba okrągłodenna
2 - odbieralnik
3 - chłodnica zwrotna


| Gęstość | Współczynnik załamania światła |
|---|---|
| 0,960 g/cm³ | 1,398 |
| RM = n2 - 1 n2 + 2 M d |
| RM – refrakcja molowa, cm3/mol n – współczynnik załamania światła d – gęstość, g/cm3 M – masa molowa, 88 g/mol |



| − fiolet krystaliczny, 2-3 minuty, |
| − płyn Lugola, 1-2 minuty, |
| − alkohol aż do odbarwienia, ok. 30 sekund, |
| − woda – spłukanie, |
| − fuksyna w roztworze fenolowym (rozcieńczenie1:10), 20 sekund, |
| − woda – spłukanie |

| Ilościowe oznaczenie cukrów polega na redukcji soli miedzi(II) roztworem cukru, a następnie dodaniu do próbki roztworu KI i odmiareczkowaniu wydzielonego jodu mianowanym roztworem tiosiarczanu sodu |
| Liczby właściwe wybranych tłuszczów | ||
|---|---|---|
| Rodzaj tłuszczu | Liczba zmydlania (LZ) mg KOH / g tłuszczu | Liczba jodowa (LJ) g I2 / 100 g tłuszczu |
| Olej lniany | 187 – 197 | 169 – 192 |
| Olej sojowy | 188 – 195 | 114 – 138 |
| Olej rzepakowy | 167 – 179 | 94 – 106 |
| Tran wielorybi | 170 – 202 | 102 – 144 |
| Masło krowie | 218 – 245 | 25 – 38 |
| Smalec wieprzowy | 193 – 200 | 46 – 66 |
| Próbka | Liczba zmydlania (LZ) | Liczba jodowa (LJ) |
|---|---|---|
| 1 | 190 | 140 |
| 2 | 171 | 99 |
| 3 | 194 | 105 |
| 4 | 195 | 60 |

