Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie badań analityczny…

Zestaw przedstawiony na rysunku służy do oznaczania zawartości
Opis schematu:
1 - kolba okrągłodenna
2 - odbieralnik
3 - chłodnica zwrotna

Ilustracja do pytania 1
A. wody metodą destylacji azeotropowej.
B. amoniaku metodą mineralizacji mokrej.
C. soli amonowych metodą formalinową.
D. węglanu sodu metodą Wardera.
Wykonywanie badań analityczny…

W temperaturze 20°C wyznaczono gęstość i współczynnik załamania światła kwasu butanowego. Wyniki zestawiono w tabeli. Refrakcja molowa kwasu butanowego wynosi

GęstośćWspółczynnik załamania światła
0,960 g/cm³1,398


RM =
n2 - 1
n2 + 2
·
M
d
RM – refrakcja molowa, cm3/mol
n – współczynnik załamania światła
d – gęstość, g/cm3
M – masa molowa, 88 g/mol

A. 12,22
B. 15,08
C. 25,90
D. 22,12
CHM.04 Pytanie 486
Wykonywanie badań analityczny…

Bufor amonowy to system kwasowo-zasadowy złożony z wodnego roztworu

A. azotanu(V) amonu i kwasu solnego
B. amoniaku i chlorku amonu
C. amoniaku oraz octanu amonu
D. amoniaku oraz kwasu solnego
CHM.04 Pytanie 487
Wykonywanie badań analityczny…

Metoda analityczna opierająca się na pomiarze kąta rotacji płaszczyzny światła spolaryzowanego to

A. polarografia
B. refraktometria
C. polarymetria
D. potencjometria
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jak nazywa się naczynie o płaskim dnie, które wykorzystuje się do pozyskiwania substancji stałej poprzez stopniowe odparowanie rozpuszczalnika z roztworu?

A. Krystalizator
B. Eksykator
C. Tygiel Schotta
D. Kolba Kjeldahla
CHM.04 Pytanie 490
Wykonywanie badań analityczny…

Która z przedstawionych na wykresie długości fali widma absorpcyjnego jonów MnO4- powinna być stosowana jako długość analityczna?

Ilustracja do pytania 10
A. 700 nm
B. 548 nm
C. 420 nm
D. 528 nm
CHM.04 Pytanie 491
Wykonywanie badań analityczny…

Jakiego rodzaju proces uzdatniania wody ilustrują podane równania reakcji chemicznych?
CO2 + Ca(OH)2 → CaCO3 + H2O Ca(HCO3)2 + Ca(OH)2 → 2CaCO3 + 2H2O

A. Dekarbonizacji wapnem oraz kwasem
B. Dekarbonizacji węglanem
C. Dekarbonizacji węglanem oraz kwasem
D. Dekarbonizacji wapnem
Wykonywanie badań analityczny…

Konduktywność elektrolityczna wody destylowanej stosowanej w laboratorium chemicznym wynosi 0,001 mS cm-1. Z analizy danych przedstawionych na rysunku wynika, że woda ta jest

Ilustracja do pytania 12
A. nieczyszczona doskonałej jakości.
B. superczysta.
C. zanieczyszczona chlorkiem sodu.
D. dobrej jakości.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby przygotować 0,5 dm3 roztworu HCl o stężeniu 0,2 mol/dm3, jaką kolbę miarową o pojemności należy wykorzystać?

A. 1000 cm3 oraz dwa fiksanale zawierające po 0,1 mola HCl
B. 500 cm 3 oraz fiksanal zawierający 0,1 mola HCl
C. 0,5 dm3 oraz dwa fiksanale zawierające po 0,2 mola HCl
D. 500 cm3 oraz fiksanal zawierający 0,2 mol HCl
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Pobieranie próbek wody z zbiornika wodnego, który zasila system wodociągowy, powinno odbywać się

A. na powierzchni wody, w pobliżu brzegu zbiornika
B. na powierzchni wody, w centralnej części zbiornika
C. w najgłębszym punkcie, z którego czerpana jest woda
D. w miejscu oraz na głębokości, gdzie następuje czerpanie wody
Wykonywanie badań analityczny…

Zamieszczony opis dotyczy barwienia bakterii metodą

− fiolet krystaliczny, 2-3 minuty,
− płyn Lugola, 1-2 minuty,
− alkohol aż do odbarwienia, ok. 30 sekund,
− woda – spłukanie,
− fuksyna w roztworze fenolowym (rozcieńczenie1:10), 20 sekund,
− woda – spłukanie

A. Neissera.
B. Ziehla-Neelsena.
C. Grama.
D. Giemsy.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Dokonano pomiaru pH dwóch roztworów, uzyskując wartości pH= 2 oraz pH= 5. Wskaźnij poprawnie sformułowany wniosek.

A. Stężenie jonów [H+] w roztworze o pH= 5 jest większe o 3 mol/dm3 niż w roztworze o pH = 2
B. Stężenie jonów [H+] w roztworze o pH= 5 jest 1000 razy mniejsze niż w roztworze o pH = 2
C. Stężenie jonów [H+] w roztworze o pH= 5 jest 1000 razy wyższe niż w roztworze o pH = 2
D. Stężenie jonów [H+] w roztworze o pH= 5 jest trzykrotnie mniejsze niż w roztworze o pH = 2
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Przedstawiony schemat ideowy ilustruje proces wytwarzania N2 → NO → NO2 → HNO3

A. kwasu azotowego(III) z azotu
B. kwasu azotowego(IV) z azotu
C. kwasu azotowego(II) z azotu
D. kwasu azotowego(V) z azotu
CHM.04 Pytanie 502
Wykonywanie badań analityczny…

Opisana metoda miareczkowania zaliczana jest do

Ilościowe oznaczenie cukrów polega na redukcji soli miedzi(II) roztworem cukru, a następnie dodaniu do próbki roztworu KI i odmiareczkowaniu wydzielonego jodu mianowanym roztworem tiosiarczanu sodu

A. acydymetrii.
B. redoksymetrii.
C. precypitometrii.
D. bromianometrii.
Wykonywanie badań analityczny…

Oznaczono LZ i LJ dla czterech różnych próbek tłuszczów. Wyniki zestawiono w tabeli:
Na podstawie zamieszczonych danych o liczbach właściwych wybranych tłuszczów wskaż próbkę, którą stanowi olej rzepakowy.

Liczby właściwe wybranych tłuszczów
Rodzaj tłuszczuLiczba zmydlania (LZ)
mg KOH / g tłuszczu
Liczba jodowa (LJ)
g I2 / 100 g tłuszczu
Olej lniany187 – 197169 – 192
Olej sojowy188 – 195114 – 138
Olej rzepakowy167 – 17994 – 106
Tran wielorybi170 – 202102 – 144
Masło krowie218 – 24525 – 38
Smalec wieprzowy193 – 20046 – 66
PróbkaLiczba zmydlania (LZ)Liczba jodowa (LJ)
1190140
217199
3194105
419560

A. Próbka 1
B. Próbka 4
C. Próbka 2
D. Próbka 3
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Próbkę laboratoryjną dzieli się na dwie części, ponieważ

A. jedna część jest skierowana do dostawcy, a druga do odbiorcy produktu
B. jedna część jest przeznaczona do potencjalnego przeprowadzenia analizy rozjemczej
C. przeprowadza się dwie analizy badanego produktu i przyjmuje wartość średnią z wyników
D. analizę produktu zawsze realizuje się dwiema różnymi metodami
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W laboratoriach roztwór potasu dichromianu(VI) w stężonym kwasie siarkowym(VI) wykorzystuje się do

A. czyszczenia szkła laboratoryjnego
B. odkamieniania urządzeń wodnych
C. wytrącania trudno rozpuszczalnych soli w wodzie
D. roztwarzania różnych stopów
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Sód powinien być przechowywany

A. w pojemniku z dowolnym zamknięciem pod warstwą nafty
B. w pojemniku z dowolnym zamknięciem pod warstwą chloroformu
C. w szczelnie zamkniętym pojemniku pod warstwą chloroformu
D. w szczelnie zamkniętym pojemniku pod warstwą nafty
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Przy przygotowywaniu 100 cm3 roztworu o określonym stężeniu procentowym (m/V) konieczne jest odważenie wyliczonej ilości substancji, a następnie przeniesienie jej do

A. zlewki, rozpuścić w 100 cm3 rozpuszczalnika, opisać, wymieszać bagietką
B. zlewki, rozpuścić w 100 cm3 rozpuszczalnika, przenieść do kolby miarowej, opisać
C. kolby miarowej, rozpuścić, uzupełnić kolbę rozpuszczalnikiem do kreski, wymieszać, opisać
D. kolby miarowej, dodać 100 cm3 rozpuszczalnika, wymieszać, opisać
Wykonywanie badań analityczny…

W trakcie mikrobiologicznych analiz żywności przed posiewem konieczne jest dokonanie rozcieńczenia próbki. W tym celu po dokładnym wymieszaniu badanego płynu pobiera się 10 cm3 za pomocą jałowej pipety, umieszcza w kolbie z 90 cm3 płynu rozcieńczającego i starannie miesza. Następnie z pierwszego rozcieńczenia przenosi się 1 cm3 do probówki, wzbogaconej o 9 cm3 płynu rozcieńczającego. W ten sposób uzyskuje się rozcieńczenie

A. 1:90
B. 1:100
C. 1:9
D. 1:10
Wykonywanie badań analityczny…

Na rysunkach przedstawiono serie pomiarów o różnej dokładności i precyzji (środek najmniejszego okręgu oznacza wartość prawdziwą). Serię pomiarów precyzyjnych, ale niedokładnych przedstawiono na rysunku

Ilustracja do pytania 37
A. D.
B. C.
C. B.
D. A.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Część partii pobrana w sposób jednorazowy z jednego źródła towaru zapakowanego lub z jednego opakowania jednostkowego określana jest mianem próbki

A. analitycznej
B. pierwotnej
C. ogólnej
D. średniej laboratoryjnej
Wykonywanie badań analityczny…

Przed każdym pomiarem pryzmaty refraktometru powinny być starannie oczyszczone

A. 2% roztworem zasady sodowej i osuszyć
B. 10% roztworem kwasu solnego i wysuszyć
C. roztworem kwasu octowego i pozostawić do wyschnięcia
D. acetonem lub eterem i osuszyć
Wykonywanie badań analityczny…

W wodzie do picia identyfikacja stężenia jonów Fe3+ może być zrealizowana

A. chromatograficznie, ponieważ próbka zyskuje żółte zabarwienie
B. spektrofotometrycznie, ponieważ jony Fe3+ tworzą barwne kompleksy z jonami SCN-
C. refraktometrycznie, ponieważ wartość współczynnika załamania światła w wodzie pitnej ma prostoliniowy związek z zawartością jonów Fe3+ w wodzie
D. polarymetrycznie, ponieważ związki żelaza wykazują aktywność optyczną