Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie badań analityczny…

Zestaw przedstawiony na rysunku służy do oznaczania zawartości
Opis schematu:
1 - kolba okrągłodenna
2 - odbieralnik
3 - chłodnica zwrotna

Ilustracja do pytania 1
A. węglanu sodu metodą Wardera.
B. soli amonowych metodą formalinową.
C. wody metodą destylacji azeotropowej.
D. amoniaku metodą mineralizacji mokrej.
Wykonywanie badań analityczny…

W temperaturze 20°C wyznaczono gęstość i współczynnik załamania światła kwasu butanowego. Wyniki zestawiono w tabeli. Refrakcja molowa kwasu butanowego wynosi

GęstośćWspółczynnik załamania światła
0,960 g/cm³1,398


RM =
n2 - 1
n2 + 2
·
M
d
RM – refrakcja molowa, cm3/mol
n – współczynnik załamania światła
d – gęstość, g/cm3
M – masa molowa, 88 g/mol

A. 15,08
B. 22,12
C. 12,22
D. 25,90
CHM.04 Pytanie 486
Wykonywanie badań analityczny…

Bufor amonowy to system kwasowo-zasadowy złożony z wodnego roztworu

A. amoniaku oraz octanu amonu
B. amoniaku oraz kwasu solnego
C. azotanu(V) amonu i kwasu solnego
D. amoniaku i chlorku amonu
CHM.04 Pytanie 487
Wykonywanie badań analityczny…

Metoda analityczna opierająca się na pomiarze kąta rotacji płaszczyzny światła spolaryzowanego to

A. potencjometria
B. refraktometria
C. polarymetria
D. polarografia
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jak nazywa się naczynie o płaskim dnie, które wykorzystuje się do pozyskiwania substancji stałej poprzez stopniowe odparowanie rozpuszczalnika z roztworu?

A. Krystalizator
B. Tygiel Schotta
C. Eksykator
D. Kolba Kjeldahla
CHM.04 Pytanie 490
Wykonywanie badań analityczny…

Która z przedstawionych na wykresie długości fali widma absorpcyjnego jonów MnO4- powinna być stosowana jako długość analityczna?

Ilustracja do pytania 10
A. 420 nm
B. 700 nm
C. 528 nm
D. 548 nm
CHM.04 Pytanie 491
Wykonywanie badań analityczny…

Jakiego rodzaju proces uzdatniania wody ilustrują podane równania reakcji chemicznych?
CO2 + Ca(OH)2 → CaCO3 + H2O Ca(HCO3)2 + Ca(OH)2 → 2CaCO3 + 2H2O

A. Dekarbonizacji węglanem
B. Dekarbonizacji węglanem oraz kwasem
C. Dekarbonizacji wapnem
D. Dekarbonizacji wapnem oraz kwasem
Wykonywanie badań analityczny…

Konduktywność elektrolityczna wody destylowanej stosowanej w laboratorium chemicznym wynosi 0,001 mS cm-1. Z analizy danych przedstawionych na rysunku wynika, że woda ta jest

Ilustracja do pytania 12
A. nieczyszczona doskonałej jakości.
B. dobrej jakości.
C. zanieczyszczona chlorkiem sodu.
D. superczysta.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby przygotować 0,5 dm3 roztworu HCl o stężeniu 0,2 mol/dm3, jaką kolbę miarową o pojemności należy wykorzystać?

A. 0,5 dm3 oraz dwa fiksanale zawierające po 0,2 mola HCl
B. 1000 cm3 oraz dwa fiksanale zawierające po 0,1 mola HCl
C. 500 cm3 oraz fiksanal zawierający 0,2 mol HCl
D. 500 cm 3 oraz fiksanal zawierający 0,1 mola HCl
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Pobieranie próbek wody z zbiornika wodnego, który zasila system wodociągowy, powinno odbywać się

A. w miejscu oraz na głębokości, gdzie następuje czerpanie wody
B. na powierzchni wody, w centralnej części zbiornika
C. na powierzchni wody, w pobliżu brzegu zbiornika
D. w najgłębszym punkcie, z którego czerpana jest woda
Wykonywanie badań analityczny…

Zamieszczony opis dotyczy barwienia bakterii metodą

− fiolet krystaliczny, 2-3 minuty,
− płyn Lugola, 1-2 minuty,
− alkohol aż do odbarwienia, ok. 30 sekund,
− woda – spłukanie,
− fuksyna w roztworze fenolowym (rozcieńczenie1:10), 20 sekund,
− woda – spłukanie

A. Neissera.
B. Giemsy.
C. Grama.
D. Ziehla-Neelsena.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Dokonano pomiaru pH dwóch roztworów, uzyskując wartości pH= 2 oraz pH= 5. Wskaźnij poprawnie sformułowany wniosek.

A. Stężenie jonów [H+] w roztworze o pH= 5 jest 1000 razy mniejsze niż w roztworze o pH = 2
B. Stężenie jonów [H+] w roztworze o pH= 5 jest większe o 3 mol/dm3 niż w roztworze o pH = 2
C. Stężenie jonów [H+] w roztworze o pH= 5 jest 1000 razy wyższe niż w roztworze o pH = 2
D. Stężenie jonów [H+] w roztworze o pH= 5 jest trzykrotnie mniejsze niż w roztworze o pH = 2
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Przedstawiony schemat ideowy ilustruje proces wytwarzania N2 → NO → NO2 → HNO3

A. kwasu azotowego(II) z azotu
B. kwasu azotowego(III) z azotu
C. kwasu azotowego(V) z azotu
D. kwasu azotowego(IV) z azotu
CHM.04 Pytanie 502
Wykonywanie badań analityczny…

Opisana metoda miareczkowania zaliczana jest do

Ilościowe oznaczenie cukrów polega na redukcji soli miedzi(II) roztworem cukru, a następnie dodaniu do próbki roztworu KI i odmiareczkowaniu wydzielonego jodu mianowanym roztworem tiosiarczanu sodu

A. precypitometrii.
B. bromianometrii.
C. redoksymetrii.
D. acydymetrii.
Wykonywanie badań analityczny…

Oznaczono LZ i LJ dla czterech różnych próbek tłuszczów. Wyniki zestawiono w tabeli:
Na podstawie zamieszczonych danych o liczbach właściwych wybranych tłuszczów wskaż próbkę, którą stanowi olej rzepakowy.

Liczby właściwe wybranych tłuszczów
Rodzaj tłuszczuLiczba zmydlania (LZ)
mg KOH / g tłuszczu
Liczba jodowa (LJ)
g I2 / 100 g tłuszczu
Olej lniany187 – 197169 – 192
Olej sojowy188 – 195114 – 138
Olej rzepakowy167 – 17994 – 106
Tran wielorybi170 – 202102 – 144
Masło krowie218 – 24525 – 38
Smalec wieprzowy193 – 20046 – 66
PróbkaLiczba zmydlania (LZ)Liczba jodowa (LJ)
1190140
217199
3194105
419560

A. Próbka 2
B. Próbka 3
C. Próbka 4
D. Próbka 1
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Próbkę laboratoryjną dzieli się na dwie części, ponieważ

A. jedna część jest przeznaczona do potencjalnego przeprowadzenia analizy rozjemczej
B. jedna część jest skierowana do dostawcy, a druga do odbiorcy produktu
C. analizę produktu zawsze realizuje się dwiema różnymi metodami
D. przeprowadza się dwie analizy badanego produktu i przyjmuje wartość średnią z wyników
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W laboratoriach roztwór potasu dichromianu(VI) w stężonym kwasie siarkowym(VI) wykorzystuje się do

A. wytrącania trudno rozpuszczalnych soli w wodzie
B. czyszczenia szkła laboratoryjnego
C. odkamieniania urządzeń wodnych
D. roztwarzania różnych stopów
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Sód powinien być przechowywany

A. w pojemniku z dowolnym zamknięciem pod warstwą chloroformu
B. w pojemniku z dowolnym zamknięciem pod warstwą nafty
C. w szczelnie zamkniętym pojemniku pod warstwą chloroformu
D. w szczelnie zamkniętym pojemniku pod warstwą nafty
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Przy przygotowywaniu 100 cm3 roztworu o określonym stężeniu procentowym (m/V) konieczne jest odważenie wyliczonej ilości substancji, a następnie przeniesienie jej do

A. kolby miarowej, dodać 100 cm3 rozpuszczalnika, wymieszać, opisać
B. zlewki, rozpuścić w 100 cm3 rozpuszczalnika, opisać, wymieszać bagietką
C. kolby miarowej, rozpuścić, uzupełnić kolbę rozpuszczalnikiem do kreski, wymieszać, opisać
D. zlewki, rozpuścić w 100 cm3 rozpuszczalnika, przenieść do kolby miarowej, opisać
Wykonywanie badań analityczny…

W trakcie mikrobiologicznych analiz żywności przed posiewem konieczne jest dokonanie rozcieńczenia próbki. W tym celu po dokładnym wymieszaniu badanego płynu pobiera się 10 cm3 za pomocą jałowej pipety, umieszcza w kolbie z 90 cm3 płynu rozcieńczającego i starannie miesza. Następnie z pierwszego rozcieńczenia przenosi się 1 cm3 do probówki, wzbogaconej o 9 cm3 płynu rozcieńczającego. W ten sposób uzyskuje się rozcieńczenie

A. 1:100
B. 1:9
C. 1:90
D. 1:10
Wykonywanie badań analityczny…

Na rysunkach przedstawiono serie pomiarów o różnej dokładności i precyzji (środek najmniejszego okręgu oznacza wartość prawdziwą). Serię pomiarów precyzyjnych, ale niedokładnych przedstawiono na rysunku

Ilustracja do pytania 37
A. B.
B. A.
C. D.
D. C.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Część partii pobrana w sposób jednorazowy z jednego źródła towaru zapakowanego lub z jednego opakowania jednostkowego określana jest mianem próbki

A. analitycznej
B. pierwotnej
C. średniej laboratoryjnej
D. ogólnej
Wykonywanie badań analityczny…

Przed każdym pomiarem pryzmaty refraktometru powinny być starannie oczyszczone

A. roztworem kwasu octowego i pozostawić do wyschnięcia
B. acetonem lub eterem i osuszyć
C. 2% roztworem zasady sodowej i osuszyć
D. 10% roztworem kwasu solnego i wysuszyć
Wykonywanie badań analityczny…

W wodzie do picia identyfikacja stężenia jonów Fe3+ może być zrealizowana

A. chromatograficznie, ponieważ próbka zyskuje żółte zabarwienie
B. spektrofotometrycznie, ponieważ jony Fe3+ tworzą barwne kompleksy z jonami SCN-
C. refraktometrycznie, ponieważ wartość współczynnika załamania światła w wodzie pitnej ma prostoliniowy związek z zawartością jonów Fe3+ w wodzie
D. polarymetrycznie, ponieważ związki żelaza wykazują aktywność optyczną