Który z etapów przygotowania próbek do analizy opisano w ramce?
Proces polegający na usuwaniu wody z zamrożonego materiału na drodze sublimacji lodu, tzn. bezpośredniego jego przejścia w stan pary z pominięciem stanu ciekłego. |
Proces polegający na usuwaniu wody z zamrożonego materiału na drodze sublimacji lodu, tzn. bezpośredniego jego przejścia w stan pary z pominięciem stanu ciekłego. |
Tabela. Sposoby utrwalania próbek wody i ścieków, miejsce analizy, dopuszczalny czas przechowywania próbek | ||||
---|---|---|---|---|
Oznaczany parametr | Rodzaj naczynia do przechowywania próbki | Sposób utrwalania próbki | Miejsce wykonania analizy | Dopuszczalny czas przechowywania próbki |
Chlorki | szklane lub polietylenowe | - | laboratorium | 96 godzin |
Chlor pozostały | szklane | - | w miejscu pobrania próbki | - |
ChZT | szklane | zakwaszenie do pH<2, schłodzenie do temperatury 2-5°C | laboratorium | 24 godziny |
Kwasowość | szklane lub polietylenowe | schłodzenie do temperatury 2-5°C | laboratorium | 4 godziny |
Mangan | szklane lub polietylenowe | zakwaszenie do pH<2, schłodzenie do temperatury 2-5°C | laboratorium | 48 godziny |
Liczby właściwe wybranych tłuszczów | ||
---|---|---|
Rodzaj tłuszczu | Liczba zmydlania (LZ) mg KOH / g tłuszczu | Liczba jodowa (LJ) g I₂ / 100 g tłuszczu |
Olej lniany | 187 – 197 | 169 – 192 |
Olej sojowy | 188 – 195 | 114 – 138 |
Olej rzepakowy | 167 – 179 | 94 – 106 |
Tran wielorybi | 170 – 202 | 102 – 144 |
Masło krowie | 218 – 245 | 25 – 38 |
Smalec wieprzowy | 193 – 200 | 46 – 66 |
16S Siarka 32 | 29Cu Miedź 63,55 |
Procedura oznaczania kwasowości wody metodą miareczkowania wobec wskaźników. |
---|
Do kolby stożkowej odmierzyć 100 cm3 badanej wody, dodać 3 krople oranżu metylowego i miareczkować roztworem NaOH o stężeniu 0,05 mol/dm3 do pierwszej zmiany barwy z różowej na słomkowożółtą. Następnie dodać 10 kropli fenoloftaleiny i miareczkować roztworem NaOH do wyraźnie różowego zabarwienia utrzymującego się przez 3 minuty. |
Qi = Qsp - 24,42 · (W + 8,94 · ZH) |
Qsp – ciepło spalania, J/g W – zawartość wilgoci, % 24,42 – ciepło parowania wody w temp. 25°C odpowiadające 1% wody w paliwie, J/g 8,94 – współczynnik przeliczenia wodoru na wodę, % ZH – zawartość wodoru w próbce paliwa, % Zawartość wodoru w próbce należy obliczyć z dokładnością do części dziesiątych ze wzoru: ZH = (100 - W - A) / 18,5 A – zawartość popiołu, % |
Wymagania chemiczne dotyczące kwasu siarkowego | ||||
Wymagania | Gatunki | |||
I | II | III | IV | |
Chlorowodór, % | > 33 | > 29 | > 28 | > 27 |
Kwas siarkowy(VI) w przel. na SO42-, % | < 0,009 | < 0,5 | < 1,6 | < 1,8 |
Żelazo (Fe3+), % | < 0,005 | < 0,03 | < 0,03 | < 0,05 |
MNaOH = 40g / mol |
A. | B2+, Sr2+, Ca2+ |
B. | Mg2+, Na+, K+ |
C. | Fe3+, Al3+, Cr3+ |
D. | Ag+, H22+, Pb2+ |
Liczba | Wartość zmierzona |
---|---|
LZ | 196,8 mg KOH/1g |
LK | 1,2 mg KOH/1g |
LE | ? |
LOO | 4,25 milirównoważnika aktywnego tlenu/ kg |