Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

CHM.04 Pytanie 802
Wykonywanie badań analityczny…

Która z podanych metod pozwala na oznaczenie stężenia kwasu solnego (HCl)?

A. Spektrofotometria UV-Vis
B. Miareczkowanie potencjometryczne
C. Fluorymetria
D. Chromatografia HPLC
CHM.04 Pytanie 803
Wykonywanie badań analityczny…

W wodzie poddawanej procesowi dezynfekcji mierzy się zawartość chloru wolnego. Co oznacza ten parametr?

A. stężeniem chloramin
B. sumą stężenia Cl2, HClO, ClO-
C. sumą stężenia ClO2-, ClO3-
D. sumą stężenia chloramin oraz chloranów
Wykonywanie badań analityczny…

W celu oceny jakości masła wykonano oznaczenie liczby kwasowej LK, liczby zmydlania LZ i liczby nadtlenkowej LOO. Wyniki zapisano w tabeli.
Wartość liczby estrowej LE w badanym maśle wynosi

LiczbaWartość zmierzona
LZ196,8 mg KOH/1g
LK1,2 mg KOH/1g
LE?
LOO4,25 milirównoważnika aktywnego tlenu/ kg

A. 195,6 mg KOH/1g
B. 198,0 mg KOH/1g
C. 164,0 mg KOH/1g
D. 234,7 mg KOH/1g
Wykonywanie badań analityczny…

Do barwienia preparatów metodą Grama w badaniach mikrobiologicznych używa się płynu Lugola, który jest

A. rozpuszczonym w alkoholu jodkiem potasu
B. roztworem jodku potasu w wodzie
C. rozpuszczonym w alkoholu jodem
D. wodnym roztworem jodu w jodku potasu
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Temperatura wrzenia aniliny przy normalnym ciśnieniu wynosi 457,13 K. W trakcie jej oczyszczania metodą destylacji prostej pod ciśnieniem atmosferycznym należy zebrać frakcję wrzącą w przedziale temperatur

A. 185 °C - 190 °C
B. 175 °C - 179 °C
C. 181 °C - 185 °C
D. 178 °C - 182 °C
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Poniżej jest równanie reakcji prażenia węglanu wapnia. 200 g węglanu wapnia zawierającego 10% zanieczyszczeń poddano prażeniu. Masa otrzymanego tlenku wapnia wyniosła

CaCO3 → CaO + CO2
(MCaCO3 = 100 g/mol, MCaO = 56 g/mol, MCO2 = 44 g/mol)

A. 28,0 g
B. 100,8 g
C. 112,0 g
D. 31,1 g
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wykonano ocenę jakości dostarczonej partii wodorotlenku sodu.
Zgodne ze specyfikacją towaru są

Parametr oznaczanyJednostkaWartość parametru
Według specyfikacjiZbadana analitycznie
Zawartość wodorotlenku sodu%>=9898,3
Zawartość węglanu sodu%<=0,40,39
Zawartość chlorku sodu%<=0,0150,015

A. zawartości procentowe wodorotlenku sodu, węglanu sodu i chlorku sodu.
B. tylko zawartości procentowe wodorotlenku sodu i chlorku sodu.
C. tylko zawartości procentowe węglanu sodu i chlorku sodu.
D. tylko zawartości procentowe wodorotlenku sodu i węglanu sodu.
CHM.04 Pytanie 811
Wykonywanie badań analityczny…

Która z przedstawionych na wykresie długości fali widma absorpcyjnego jonów MnO4- powinna być stosowana jako długość analityczna?

Ilustracja do pytania 11
A. 548 nm
B. 700 nm
C. 528 nm
D. 420 nm
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby uzyskać Cr2O3, dichromian(VI) amonu został poddany rozkładowi. Po rozpoczęciu, egzotermiczna reakcja rozkładu przebiega samorzutnie.
(NH4)2Cr2O7 → Cr2O3 + 4 H2O + N2 Jak oceniasz zakończenie tej reakcji?

A. W otrzymanym zielonym proszku Cr<sub>2</sub>O<sub>3</sub> nie powinny być widoczne pomarańczowe kryształy substratu
B. Woda, po dodaniu szczypty uzyskanego preparatu, nie zabarwi się na pomarańczowo niewykorzystanym dichromianem (VI)
C. Ocena nie jest potrzebna, ponieważ tego typu reakcja zawsze zachodzi do końca
D. Ocena nie jest potrzebna, ponieważ wytworzone produkty są w stanie gazowym w temperaturze reakcji
Wykonywanie badań analityczny…

Zawartość wody w produktach spożywczych można oznaczyć za pomocą przedstawionego na rysunku aparatu Deana-Starka metodą

Ilustracja do pytania 17
A. destylacji azeotropowej.
B. destylacji próżniowej.
C. ekstrakcji w układzie ciecz-ciecz.
D. ekstrakcji w układzie ciecz-ciało stałe.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Który sposób przechowywania próbek żywności jest niezgodny z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia?

Fragment Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego
(...)
Zakład przechowuje próbki, przez co najmniej 3 dni, licząc od chwili, kiedy cała partia została spożyta w miejscu wyłącznym właściwym do tego celu oraz w warunkach zapewniających utrzymanie temperatury +4°C lub niższej, w zależności od przechowywanego produktu.
Miejsce przechowywania próbek musi być tak zabezpieczone, aby dostęp do niego posiadał tylko kierujący zakładem lub osoba przez niego upoważniona.

A. Przechowywanie przez co najmniej 3 dni od czasu spożycia całej partii żywności.
B. Przechowywanie w specjalnie do tego celu wyznaczonym miejscu, do którego dostęp posiada kierownik zakładu lub osoba przez niego upoważniona.
C. Przechowywanie przez maksymalnie 3 dni od czasu pobrania próbek.
D. Przechowywanie w temperaturze maksymalnej +4°C.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Zestaw do filtracji pod obniżonym ciśnieniem powinien obejmować między innymi

A. kolbę ssawkową, lejek Büchnera, płuczkę bezpieczeństwa
B. kolbę stożkową, lejek szklany z sączkiem, pompę próżniową
C. kolbę miarową, lejek Büchnera, pompę próżniową
D. kolbę okrągłodenną, lejek szklany z sączkiem, płuczkę bezpieczeństwa
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W laboratoriach roztwór potasu dichromianu(VI) w stężonym kwasie siarkowym(VI) wykorzystuje się do

A. wytrącania trudno rozpuszczalnych soli w wodzie
B. roztwarzania różnych stopów
C. odkamieniania urządzeń wodnych
D. czyszczenia szkła laboratoryjnego
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby przygotować miano kwasu solnego, konieczne jest odważenie węglanu sodu o masie wynoszącej około 400 mg. Jaką precyzję powinna mieć waga używana do odważenia węglanu sodu?

A. 0,01 g
B. 0,1 g
C. 1 g
D. 0,001 g
Wykonywanie badań analityczny…

Określenie punktu końcowego miareczkowania (PK) na podstawie analizy zmian przewodnictwa roztworu miareczkowanego w zależności od objętości wprowadzanego titranta jest podstawą miareczkowania?

A. spektrofotometrycznego
B. konduktometrycznego
C. amperometrycznego
D. potencjometrycznego
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby podnieść temperaturę roztworu do 330 K, jakie wyposażenie jest potrzebne?

A. trójnogu, siatki ceramicznej, zlewki, termometru z zakresem temperatur 0-+100°C
B. statywu, siatki, zlewki, termometru z zakresem temperatur 0+100°C
C. statywu, siatki, zlewki, termometru z zakresem temperatur 0--50°C
D. trójnogu, siatki ceramicznej, zlewki, termometru z zakresem temperatur 0--0°C
Wykonywanie badań analityczny…

Próbkę tłuszczu poddano analizie, której wyniki zapisano w tabeli. Która substancja była zawarta w próbce?

OdczynnikObserwacje
woda bromowaodbarwienie wody bromowej

A. Masło.
B. Smalec.
C. Olej.
D. Słonina.
CHM.04 Pytanie 832
Wykonywanie badań analityczny…

Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli wskaż nazwę badanego związku.

Dodany odczynnikObserwacje
Cu(OH)₂Zawiesina Cu(OH)₂ rozpuściła się, a roztwór przyjął szafirową barwę
Cu(OH)₂Po ogrzaniu probówki pojawił się ceglastoczerwony osad
[Ag(NH₃)₂]⁺Na ściankach probówki pojawiło się srebro metaliczne

A. Glicerol.
B. Glukoza.
C. Butanon.
D. Kwas metanowy.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Do filtracji osadów drobnokrystalicznych wykorzystuje się filtry

A. sztywne, o największych porach
B. sztywne, o najmniejszych porach
C. elastyczne, o największych porach
D. elastyczne, o najmniejszych porach
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Podstawowa substancja w analizie miareczkowej charakteryzuje się następującymi właściwościami:

A. ciekła, czysta, niehigroskopijna
B. stała, czysta, której przebieg reakcji niekoniecznie musi być ściśle stechiometryczny
C. czysta, higroskopijna, przebieg reakcji ściśle zgodny ze stechiometrią
D. czysta, niehigroskopijna, ściśle odpowiadająca swojemu wzorowi
CHM.04 Pytanie 837
Wykonywanie badań analityczny…

W oznaczeniach kompleksonometrycznych dużej grupy kationów metali jako titrant stosowany jest związek chemiczny o ogólnym wzorze Na2H2Y. Przebieg oznaczenia przedstawia schematyczny zapis równania reakcji. Który z jonów metali nie jest oznaczany tą metodą?

Me(H2O)xn+ + H2Y2- ↔ MeYn-4 + 2H3O+ + (x-2) H2O

A. Na+
B. Zn2+
C. Ca2+
D. Al3+
Wykonywanie badań analityczny…

Posługując się wagą techniczną o dokładności 0,1 g, odważono trzy próbki stopu żelaza. Masy stopów żelaza wynosiły odpowiednio:
Próbka 1 — masa 100 g Próbka 2 — masa 10 g Próbka 3 — masa 1 g Obliczone błędy względne oznaczenia wynoszą:

Próbka 1Próbka 2Próbka 3
A.0,1%1%10%
B.10%1%0,1%
C.1%1%1%
D.0,1%0,1%0,1%

A. D.
B. B.
C. C.
D. A.