Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie badań analityczny…

W celu wykonania posiewu redukcyjnego należy nanieść drobnoustroje na podłoże, a następnie

A.1. wyżarzyć ezę,
2. obrócić szalkę,
3. ponownie nanosić drobnoustroje, zahaczając przynajmniej raz o wcześniejszą ścieżkę.
B.1. nie wyżarzać ezy,
2. obrócić szalkę,
3. ponownie nanosić drobnoustroje, zahaczając przynajmniej raz o wcześniejszą ścieżkę.
C.1. wyżarzyć ezę,
2. obrócić szalkę,
3. ponownie nanosić drobnoustroje, nie zahaczając ani razu o wcześniejszą ścieżkę.
D.1. wyżarzyć ezę,
2. pozostawić szalkę w tym samym miejscu,
3. ponownie nanosić drobnoustroje, zahaczając przynajmniej raz o wcześniejszą ścieżkę.

A. B.
B. C.
C. A.
D. D.
CHM.04 Pytanie 882
Wykonywanie badań analityczny…

Wskaż grupę związków chemicznych powodujących twardość niewęglanową wody.

A.CaSO4, MgCl2, Ca(NO3)2, MgSO4
B.CaCl2, Ca(HCO3)2, MgCl2, MnSO4
C.Ca(NO3)2, Ca(HCO3)2, MgCl2, MnSO4
D.CaCO3, Mg(HCO3)2, MgSO4, Ca(NO3)2

A. C.
B. B.
C. D.
D. A.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Ustalanie miana roztworu polega na

A. określaniu przybliżonego stężenia roztworu
B. zważeniu substancji i rozpuszczeniu jej w wodzie
C. miareczkowaniu przy użyciu roztworu o precyzyjnie znanym stężeniu roztworu oznaczanej próbki
D. miareczkowaniu próbki roztworu o dokładnie znanym stężeniu przy pomocy roztworu nastawianego
Wykonywanie badań analityczny…

Przedstawiona na rysunku komora laminarna jest stosowana w laboratorium w celu bezpiecznego wykonywania prac

Ilustracja do pytania 8
A. w podwyższonym ciśnieniu.
B. w sztucznym mikroklimacie.
C. w obniżonej temperaturze.
D. mikrobiologicznych.
CHM.04 Pytanie 889
Wykonywanie badań analityczny…

Którego procesu stosowanego w laboratorium dotyczy zamieszczony opis?

Jest to ciągły proces precyzyjnego określenia stopnia wiarygodności danej metody analitycznej za pomocą metod statystycznych. Przed wykonaniem właściwej analizy wykonuje się szereg analiz wzorców tzn. mieszanin zawierających ściśle określone ilości badanych substancji. Na podstawie dużej liczby takich wyników określa się dokładność, precyzję (wariancję) badanej metody, często też wpływ substancji przeszkadzających lub też wpływ innych warunków na pracę stosowanych urządzeń analitycznych.

A. Walidacji metody analitycznej
B. Dostosowania metody analitycznej
C. Audytowania metody analitycznej
D. Weryfikacji metody analitycznej
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Pobieranie próbek wody z zbiornika wodnego, który zasila system wodociągowy, powinno odbywać się

A. na powierzchni wody, w centralnej części zbiornika
B. w miejscu oraz na głębokości, gdzie następuje czerpanie wody
C. na powierzchni wody, w pobliżu brzegu zbiornika
D. w najgłębszym punkcie, z którego czerpana jest woda
Wykonywanie badań analityczny…

Który spośród tłuszczów wymienionych w przedstawionej tabeli wykazuje najbardziej nienasycony charakter?

Liczby właściwe wybranych tłuszczów
Rodzaj tłuszczuLiczba zmydlania (LZ)
mg KOH / g tłuszczu
Liczba jodowa (LJ)
g I₂ / 100 g tłuszczu
Olej lniany187 – 197169 – 192
Olej sojowy188 – 195114 – 138
Olej rzepakowy167 – 17994 – 106
Tran wielorybi170 – 202102 – 144
Masło krowie218 – 24525 – 38
Smalec wieprzowy193 – 20046 – 66

A. Masło krowie.
B. Olej lniany.
C. Tran wielorybi.
D. Olej rzepakowy.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Preparaty zawierające KOH (tzw. żrący potaż), oznaczone są symbolem S 1/2. Na podstawie informacji zawartych w tabeli, określ zasady przechowywania tych preparatów.

Numer zwrotu SWarunki bezpiecznego stosowaniaNumer zwrotu SWarunki bezpiecznego stosowania
S1Przechowywać pod zamknięciemS12Nie przechowywać pojemnika szczelnie zamkniętego
S2Chronić przed dziećmiS13Nie przechowywać razem z żywnością, napojami i karmą dla zwierząt
S3Przechowywać w chłodnym miejscuS15Przechowywać z dala od źródeł ciepła
S4Nie przechowywać w pomieszczeniach mieszkalnychS16Nie przechowywać w pobliżu źródeł zapłonu – nie palić tytoniu

A. Przechowywać z dala od źródeł ciepła i ognia.
B. Nie przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
C. Przechowywać w zamknięciu, z daleka od dzieci.
D. Przechowywać w zamkniętym, chłodnym miejscu.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Podczas przygotowywania roztworów buforowych do analizy pH w laboratorium istotne jest, aby:

A. Przygotować bufor wyłącznie z wody kranowej.
B. Dokładnie odmierzyć masy składników i rozpuścić je w określonej objętości wody destylowanej.
C. Zmierzyć pH po przypadkowym zmieszaniu soli i kwasu.
D. Dodać soli buforowej do dowolnej ilości wody.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Podczas reakcji chlorku żelaza(III) z wodorotlenkiem potasu dochodzi do wytrącenia wodorotlenku żelaza(III) w formie

A. grubokrystalicznego osadu
B. galaretowatego osadu
C. drobnokrystalicznego osadu
D. serowatego osadu
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Sód metaliczny powinien być przechowywany w laboratorium

A. w butelkach plastikowych
B. w szklanych pojemnikach wypełnionych naftą
C. w szklanych naczyniach
D. w butlach metalowych z wodą destylowaną
Wykonywanie badań analityczny…

W procedurze analitycznej zapisano:
Ile wynosi zawartość procentowa Na2B4O7·10H2O w badanej próbce boraksu, jeżeli na zmiareczkowanie 0,3 g próbki zużyto 15,4 cm3 roztworu NaOH?

1 cm3 roztworu NaOH o stężeniu 0,1 mol/dm3 odpowiada 19,07 mg tetraboranu sodu Na2B4O7 · H2O

A. 93,05%
B. 9,80%
C. 97,9%
D. 0,98%
Wykonywanie badań analityczny…

Zestaw przedstawiony na rysunku służy do oznaczania zawartości
Opis schematu:
1 - kolba okrągłodenna
2 - odbieralnik
3 - chłodnica zwrotna

Ilustracja do pytania 18
A. amoniaku metodą mineralizacji mokrej.
B. soli amonowych metodą formalinową.
C. wody metodą destylacji azeotropowej.
D. węglanu sodu metodą Wardera.
Wykonywanie badań analityczny…

Z danych zawartych w tabeli wynika, że gazem w warunkach standardowych jest związek oznaczony numerem

Wybrane właściwości fizyczne czterech różnych związków organicznych
Związek organicznyTemperatura topnienia [°C]Temperatura wrzenia [°C]Gęstość [g/cm³]Rozpuszczalność w wodzie
1.5,580,00,8765słaba
2.-95,0110,620,8623nie rozpuszczalny
3.-182,8- 88,60,0012nie rozpuszczalny
4.-114,178,20,7893miesza się bez ograniczeń

A. 4.
B. 2.
C. 1.
D. 3.
Wykonywanie badań analityczny…

Aby uzyskać właściwe wyniki w pomiarze skręcalności właściwej cukrów, należy

A. odparować nadmiar rozpuszczalnika
B. skorzystać z rozcieńczonych roztworów
C. uwzględnić zjawisko mutarotacji
D. zastosować rozpuszczalniki czynne optycznie
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Proces oddzielania składników jednorodnej mieszaniny, polegający na eliminacji jednego lub większej ilości składników z roztworu lub substancji stałej przy użyciu odpowiednio wybranego rozpuszczalnika, to

A. rektyfikacja
B. adsorpcja
C. destylacja
D. ekstrakcja
CHM.04 Pytanie 903
Wykonywanie badań analityczny…

Hydroliza sacharozy zachodzi pod działaniem kwasów mineralnych oraz enzymu inwertazy. W wyniku tej reakcji tworzy się mieszanina

A. D-glukozy i D-fruktozy
B. D-galaktozy i D-mannozy
C. D-fruktozy i D-galaktozy
D. D-glukozy i D-arabinozy
CHM.04 Pytanie 904
Wykonywanie badań analityczny…

Aby zidentyfikować substancje poprzez pomiar wartości współczynników załamania światła, wykorzystuje się

A. spektrofotometry.
B. polarymetry.
C. fotometry.
D. refraktometry.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby rozpuścić próbkę tłuszczu o wadze 5 g, wykorzystuje się 50 cm3 mieszanki 96% alkoholu etylowego oraz eteru dietylowego, połączonych w proporcji objętościowej 1 : 2. Jakie ilości cm3 każdego ze składników są potrzebne do przygotowania 150 cm3 tej mieszanki?

A. 75 cm3 alkoholu etylowego oraz 75 cm3 eteru dietylowego
B. 100 cm3 alkoholu etylowego oraz 200 cm3 eteru dietylowego
C. 100 cm3 alkoholu etylowego oraz 50 cm3 eteru dietylowego
D. 50 cm3 alkoholu etylowego oraz 100 cm3 eteru dietylowego
CHM.04 Pytanie 907
Wykonywanie badań analityczny…

Jakie sole nie podlegają procesowi hydrolizy?

A. Słabego kwasu oraz mocnej zasady
B. Mocnego kwasu oraz słabej zasady
C. Słabego kwasu oraz słabej zasady
D. Mocnego kwasu oraz mocnej zasady
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Próbki wody, które mają być badane pod kątem zawartości krzemu, powinny być przechowywane w pojemnikach

A. z tworzywa sztucznego
B. ze szkła sodowego
C. z kwarcu
D. ze szkła borowo-krzemowego
CHM.04 Pytanie 912
Wykonywanie badań analityczny…

Aby określić gęstość na podstawie siły wyporu działającej na pływak zanurzony w analizowanej cieczy, należy użyć

A. piknometru
B. anemometru
C. termoanemometru
D. wagi hydrostatycznej
Wykonywanie badań analityczny…

Czym zajmuje się System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)?

A. zapewnienia bezpieczeństwa żywności w odniesieniu do wymagań zdrowotnych oraz ryzyka pojawienia się zagrożeń
B. zapewnienia jakości analiz w obszarze bezpieczeństwa oraz zdrowia ludzi i ochrony środowiska
C. wdrażania standardów w produkcji przemysłowej, a coraz częściej także w sektorze gastronomicznym
D. realizacji działań dotyczących przestrzegania zasad higienicznych podczas produkcji przemysłowej
CHM.04 Pytanie 915
Wykonywanie badań analityczny…

Zapach z grupy oznaczonej symbolem G może być spowodowany zawartością w wodzie

Grupa zapachówSymbolPochodzenieZapach
roślinnyRobecność substancji organicznych nie będących w stanie rozkładuziemisty, kwiatowy
gnilnyGobecność substancji organicznych w stanie rozkładu gnilnegostęchły, fekalny
specyficznySobecność substancji nie występujących normalnie w wodach naturalnychnafty, chloru

A. siarkowodoru.
B. fenolu.
C. torfu.
D. glonów.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Średnia masa wody wypływająca z pipety o deklarowanej pojemności 25 cm3, w temperaturze 25°C wynosi 24,80 g. Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli wskaż wartość poprawki kalibracyjnej dla tej pipety.

Masa wody zajmującej objętość 1 dm3 w zależności od temperatury pomiaru
Temperatura
°C
Masa wody
g
20997,17
21997,00
22996,80
23996,59
24996,38
25996,16
26995,93
27995,69
28995,45
29995,18
30994,92

A. 0,10 ml
B. 0,16 ml
C. 0,18 ml
D. 0,25 ml
CHM.04 Pytanie 920
Wykonywanie badań analityczny…

Który zestaw zawiera wyłącznie odczynniki grupowe stosowane w analizie jakościowej jonów?

A. AgNO3, (NH4)2CO3, KOH
B. HCl, AgNO3, BaCl2
C. H2S, HCl, KOH
D. KI, HCl, NH3aq

A. D.
B. B.
C. A.
D. C.