Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

CHM.04 Pytanie 961
Wykonywanie badań analityczny…

Badanie organoleptyczne wody przeznaczonej do ludzkiego spożycia obejmuje określenie

A. stężenia jonów wodoru (pH) i przewodności elektrycznej
B. bakterii z grupy coli
C. łącznej liczby mikroorganizmów w temperaturze 22°C
D. koloru, mętności, smaku oraz zapachu
CHM.03 Pytanie 962
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Podczas pipetowania menisk górny określa się dla roztworów

A. I2 i (CH3COO)2Pb
B. K2CrO4 i Pb(NO3)2
C. I2 i KMnO4
D. (CH3CO) 2Pb i KMnO4
CHM.04 Pytanie 963
Wykonywanie badań analityczny…

Do zmiareczkowania próbki roztworu KOH wykorzystano 15,0 cm3 roztworu HCl o stężeniu 0,10 mol/dm3. Jaką zawartość KOH (M = 56 g/mol) zawierała próbka?

A. 0,084 g
B. 0,0084 g
C. 8,4 g
D. 0,84 g
CHM.03 Pytanie 964
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Nie należy podgrzewać cieczy w szczelnie zamkniętych pojemnikach, ponieważ

A. wzrost ciśnienia może spowodować wybuch
B. może to zwiększyć jej toksyczność
C. istnieje ryzyko zalania palnika
D. może wystąpić niebezpieczeństwo zgaszenia płomienia
CHM.03 Pytanie 965
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Metoda oczyszczania substancji, która opiera się na różnicy w rozpuszczalności substancji docelowej oraz zanieczyszczeń w zastosowanym rozpuszczalniku, nosi nazwę

A. ekstrakcją
B. krystalizacją
C. dekantacją
D. sublimacją
CHM.04 Pytanie 966
Wykonywanie badań analityczny…

Aby uzyskać właściwe wyniki w pomiarze skręcalności właściwej cukrów, należy

A. zastosować rozpuszczalniki czynne optycznie
B. odparować nadmiar rozpuszczalnika
C. uwzględnić zjawisko mutarotacji
D. skorzystać z rozcieńczonych roztworów
CHM.04 Pytanie 967
Wykonywanie badań analityczny…

Stosunek masy proszku luźno nasypanego do objętości, którą ten proszek zajmuje, definiuje gęstość

A. pozorna
B. bezwzględna
C. nasypowa
D. względna
CHM.03 Pytanie 968
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Odlanie cieczy z nad osadu to

A. dekantacja
B. sedymentacja
C. destylacja
D. filtracja
Strona wykorzystuje pliki cookies do poprawy doświadczenia użytkownika oraz analizy ruchu. Szczegóły