Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

CHM.04 Pytanie 161
Wykonywanie badań analityczny…

W warunkach neutralnych manganian(VII) potasu ulega redukcji do

A. MnO2
B. Mn
C. MnO42-
D. Mn2+
CHM.04 Pytanie 162
Wykonywanie badań analityczny…

W ramce zamieszczono opis wykonania oznaczenia metodą

Oznaczenie aktywności amylaz opiera się na pomiarze ilości rozpuszczonej skrobi, co określa się na podstawie zmiany intensywności zabarwienia w mieszaninie reakcyjnej, w skład której wchodzi jod.

A. konduktometryczną.
B. refraktometryczną.
C. spektrofotometryczną.
D. potencjometryczną.
CHM.04 Pytanie 163
Wykonywanie badań analityczny…

Jakie jednostki stosuje się do określenia tzw. indeksu nadmanganianowego, który symbolicznie reprezentuje ilość związków organicznych w wodzie pitnej?

A. mg O2/l
B. mg C/l
C. ug/l Mn
D. mval/l
CHM.04 Pytanie 164
Wykonywanie badań analityczny…

Na czym polega odwrotne miareczkowanie?

A. Do precyzyjnie odmierzonej objętości roztworu mianowanego wprowadza się odpowiedni odczynnik, a następnie produkt reakcji jest oznaczany właściwym roztworem badanego
B. Do analizowanego roztworu wprowadza się w niewielkich porcjach roztwór mianowany, aż do osiągnięcia punktu końcowego miareczkowania
C. Do precyzyjnie odmierzonej objętości roztworu mianowanego dodaje się w niewielkich dawkach badany roztwór, aż do momentu osiągnięcia punktu końcowego miareczkowania
D. Do analizowanego roztworu wprowadza się ściśle wymierzoną ilość roztworu mianowanego w nadmiarze, który jest tytrowany odpowiednio dobranym titrantem
CHM.03 Pytanie 165
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jaką masę siarczanu(VI) miedzi(II)-woda(1/5) należy poddać suszeniu, aby otrzymać 300 g soli bezwodnej?

CuSO4 · 5H2O → CuSO4 + 5H2O
(MCuSO4·5H2O = 249,5 g/mol, MCuSO4 = 159,5 g/mol, MH2O = 18,0 g/mol)

A. 210,0 g
B. 469,3 g
C. 584,1 g
D. 390,5 g
CHM.03 Pytanie 166
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakie czynniki wpływają na zmiany jakościowe w składzie próbki?

A. przeprowadzonych analiz.
B. składu biologicznego próbki.
C. lokalizacji pobrania.
D. wiedzy i umiejętności próbobiorcy.
CHM.04 Pytanie 167
Wykonywanie badań analityczny…

Gdzie wykorzystuje się efekt Tyndalla?

A. w polarymetrii
B. w absorpcjometrii
C. w refraktometrii
D. w nefelometrii
CHM.04 Pytanie 168
Wykonywanie badań analityczny…

Techniką polegającą na mierzeniu siły elektromotorycznej ogniwa składającego się z dwóch elektrod umieszczonych w analizowanym roztworze jest

A. konduktometria
B. potencjometria
C. elektrograwimetria
D. polarografia
CHM.03 Pytanie 169
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W trakcie destylacji cieczy wykorzystuje się tzw. kamienie wrzenne, ponieważ

A. obniżają temperaturę wrzenia cieczy
B. przyspieszają proces wrzenia cieczy
C. umożliwiają równomierne wrzenie cieczy
D. przyspieszają przebieg destylacji
CHM.04 Pytanie 170
Wykonywanie badań analityczny…

W procesie oddzielania osadu od cieczy podczas realizacji analiz jakościowych metodą półmikro, używa się

A. zlewki oraz zestaw do sączenia pod próżnią
B. probówki cylindryczne i lejek analityczny
C. kolby stożkowe oraz lejek jakościowy
D. probówki stożkowe i wirówkę
CHM.04 Pytanie 171
Wykonywanie badań analityczny…

Oblicz ilość amoniaku w badanej próbce, jeśli do jej zmiareczkowania wykorzystano 20,0 cm3 roztworu HCl o stężeniu 0,1 mol/dm3.

A. 68 mg
B. 34 mg
C. 170 mg
D. 136 mg
CHM.03 Pytanie 172
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Metodą, która nie służy do utrwalania próbek wody, jest

A. dodanie biocydów
B. naświetlanie lampą UV
C. zakwaszenie do pH < 2
D. schłodzenie do temperatury 2-5°C
CHM.03 Pytanie 173
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Deminimalizowaną wodę można uzyskać przez

A. filtrację
B. destylację próżniową
C. wymianę jonową
D. destylację prostą
CHM.04 Pytanie 174
Wykonywanie badań analityczny…

Jednym z kroków w procesie przygotowania preparatu mikrobiologicznego w stanie żywym jest

A. utrwalanie preparatu poprzez suszenie go.
B. przygotowanie szkiełka nakrywkowego z kroplą wiszącą.
C. barwienie preparatu za pomocą jednego barwnika.
D. barwienie preparatu przy użyciu co najmniej dwóch barwników.
CHM.04 Pytanie 175
Wykonywanie badań analityczny…

W analizie najczęściej oznacza się parametry CHZT i BZT

A. wody
B. tłuszczów
C. białek
D. cukrów
CHM.03 Pytanie 176
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na diagramie przedstawiającym proces pobierania prób środowiskowych do analizy literą Y oznaczono próbkę

A. wtórną
B. laboratoryjną
C. do analizy
D. ogólną
CHM.04 Pytanie 177
Wykonywanie badań analityczny…

Batymetr jest narzędziem do pozyskiwania próbek

A. gleby
B. wody
C. powietrza
D. odpadów
CHM.03 Pytanie 178
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Metoda oczyszczania substancji oparta na różnicach w rozpuszczalności poszczególnych składników w określonym rozpuszczalniku to

A. chromatografia
B. adsorpcja
C. destylacja
D. krystalizacja
CHM.03 Pytanie 179
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Odpady, które w przeważającej mierze składają się z osadów siarczków metali ciężkich, nazywa się

A. stałe, palne
B. stałe, niepalne
C. toksyczne, palne
D. bardzo toksyczne, niepalne
CHM.04 Pytanie 180
Wykonywanie badań analityczny…

Do technik rozdzielania należy

A. kolorymetrię
B. elektroforezę
C. polarymetrię
D. refraktometrię
CHM.03 Pytanie 181
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Osady kłaczkowe, które powstają w wyniku prostego koagulowania, określa się mianem osadów

A. grubokrystalicznymi
B. drobnokrystalicznymi
C. liofilowymi
D. liofobowymi
CHM.04 Pytanie 182
Wykonywanie badań analityczny…

Z analizy danych w tabeli rozpuszczalności wynika, że w formie osadu z roztworu wytrąci się

Na+Fe2+Pb2+Mg2+Fe3+Ag+Zn2+
SO42-
Br-
Cl-
S2-

A. siarczan(VI) magnezu.
B. siarczek żelaza(III).
C. chlorek żelaza(II).
D. siarczan(VI) cynku.
CHM.03 Pytanie 183
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby uzyskać roztwór CuSO4 o stężeniu 15%, w jakim stosunku należy połączyć roztwory 10% oraz 20%?

A. 3:2
B. 2:3
C. 1:1
D. 2:1
CHM.04 Pytanie 184
Wykonywanie badań analityczny…

W mikrobiologii metoda sterylizacji przy użyciu suchego, gorącego powietrza zalicza się do

A. metod mechanicznych
B. metod fizycznych
C. metod chemicznych
D. metod biologicznych
CHM.04 Pytanie 185
Wykonywanie badań analityczny…

Liczba wskazująca ilość (w mg) KOH potrzebną do zneutralizowania wolnych kwasów tłuszczowych obecnych w badanym tłuszczu, to liczba

A. jodowa
B. kwasowa
C. zmydlania
D. estrowa
CHM.03 Pytanie 186
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby wykonać czynności analityczne wskazane w ramce, należy użyć:

Otrzymaną do badań próbkę badanego roztworu rozcieńczyć wodą destylowaną w kolbie miarowej o pojemności 100 cm3 do kreski i dokładnie wymieszać. Następnie przenieść pipetą 10 cm3 tego roztworu do kolby stożkowej, dodać ok. 50 cm3 wody destylowanej.

A. kolby stożkowej, kolby miarowej, pipety, cylindra miarowego.
B. zlewki, kolby ssawkowej, lejka Buchnera, cylindra miarowego.
C. kolby stożkowej, moździerza, lejka Shotta, naczynka wagowego.
D. kolby miarowej, tygla, pipety, naczynka wagowego.
CHM.04 Pytanie 187
Wykonywanie badań analityczny…

W trakcie analiz mikrobiologicznych wody ze studni stwierdzono obecność bakterii rodzaju coli w ilości 200 bakterii/100 ml. To oznacza, że woda

A. może być spożywana bezpośrednio
B. jest odpowiednia do picia jedynie dla zwierząt hodowlanych
C. jest odpowiednia do konsumpcji po przegotowaniu
D. nie nadaje się do picia
CHM.04 Pytanie 188
Wykonywanie badań analityczny…

Woda pobrana do analizy mikrobiologicznej została rozcieńczona w proporcji 1:1000. Z uzyskanej mieszanki pobrano 0,1 ml, który następnie umieszczono na szalce z pożywką. Po hodowli na szalce zaobserwowano 10 jtk. Jakie było stężenie bakterii w analizowanej wodzie?

A. 1 000 komórek/ml
B. 10 000 komórek/ml
C. 100 komórek/ml
D. 100 000 komórek/ml
CHM.03 Pytanie 189
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby przyspieszyć reakcję, należy zwiększyć stężenie substratów

A. zmniejszyć, a temperaturę obniżyć
B. zwiększyć, a temperaturę zmniejszyć
C. zmniejszyć, a temperaturę podnieść
D. zwiększyć, a temperaturę podnieść
CHM.04 Pytanie 190
Wykonywanie badań analityczny…

Urządzenie, które umożliwia pomiar gęstości na podstawie masy oraz objętości analizowanej próbki, to

A. piknometr
B. areometr
C. waga hydrostatyczna
D. waga analityczna
CHM.04 Pytanie 191
Wykonywanie badań analityczny…

W trakcie analizy przeprowadzonej metodą fotometrii płomieniowej próbkę nawozu o wadze 0,1000 g rozpuszczono w 250 cm3 wody destylowanej. Po wykonaniu badań uzyskano zawartość potasu równą 0,0830 mg/cm3. Jaką wartość procentową K2O ma badany nawóz i czy mieści się ona w normie, jeśli współczynnik przeliczeniowy K na K2O wynosi 1,205, a zawartość procentowa K2O w nawozie powinna być w zakresie 40-50%?

A. 2,5% i nie jest zgodna z normą
B. 40% i jest zgodna z normą
C. 45% i jest zgodna z normą
D. 25% i nie jest zgodna z normą
CHM.03 Pytanie 192
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Skalę wzorców do oznaczenia barwy przygotowano w cylindrach Nesslera o pojemności 100 cm3. Barwa oznaczona w tabeli jako X wynosi

Skala wzorców do barwy
Ilość wzorcowego roztworu podstawowego cm3 (c=500 mg Pt/dm3)01,02,03,0
Barwa w stopniach
mg Pt/dm3
05X15

A. 5,5
B. 20
C. 10
D. 7
CHM.03 Pytanie 193
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Proces, w którym woda jest usuwana z zamrożonego materiału poprzez sublimację lodu
(czyli bezpośrednie przejście do stanu pary z pominięciem stanu ciekłego) nazywa się

A. pasteryzacja
B. asocjacja
C. liofilizacja
D. homogenizacja
CHM.03 Pytanie 194
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Podczas przygotowywania roztworu mianowanego kwasu solnego o określonym stężeniu należy:

A. zmieszać dowolną ilość kwasu z wodą i sprawdzić pH, aby uzyskać potrzebne stężenie
B. połączyć stężony kwas solny z przypadkowym innym roztworem, by osiągnąć wymagane stężenie
C. najpierw rozcieńczyć kwas wodą w przybliżeniu, a dopiero potem odmierzyć potrzebną ilość roztworu
D. dokładnie odmierzyć odpowiednią objętość stężonego kwasu solnego i rozcieńczyć ją wodą destylowaną do pożądanej objętości końcowej, zachowując zasady bezpieczeństwa
CHM.04 Pytanie 195
Wykonywanie badań analityczny…

Analiza obecności pałeczek Salmonella w żywności zalicza się do badań

A. fizycznych
B. chemicznych
C. fizykochemicznych
D. mikrobiologicznych
CHM.03 Pytanie 196
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby uzyskać Cr2O3, dichromian(VI) amonu został poddany rozkładowi. Po rozpoczęciu, egzotermiczna reakcja rozkładu przebiega samorzutnie.
(NH4)2Cr2O7 → Cr2O3 + 4 H2O + N2 Jak oceniasz zakończenie tej reakcji?

A. Woda, po dodaniu szczypty uzyskanego preparatu, nie zabarwi się na pomarańczowo niewykorzystanym dichromianem (VI)
B. W otrzymanym zielonym proszku Cr<sub>2</sub>O<sub>3</sub> nie powinny być widoczne pomarańczowe kryształy substratu
C. Ocena nie jest potrzebna, ponieważ wytworzone produkty są w stanie gazowym w temperaturze reakcji
D. Ocena nie jest potrzebna, ponieważ tego typu reakcja zawsze zachodzi do końca
CHM.03 Pytanie 197
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W wyniku rozkładu 100 g węglanu wapnia, otrzymano 25 g tlenku wapnia. Wydajność procentowa reakcji wynosi

MCaCO3 = 100g / molMCaO = 56g / mol

A. 100%
B. 44,6%
C. 4,4%
D. 56,0%
CHM.03 Pytanie 198
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Średnia masa wody wypływająca z pipety o deklarowanej pojemności 25 cm3, w temperaturze 25°C wynosi 24,80 g. Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli wskaż wartość poprawki kalibracyjnej dla tej pipety.

Masa wody zajmującej objętość 1 dm3 w zależności od temperatury pomiaru
Temperatura
°C
Masa wody
g
20997,17
21997,00
22996,80
23996,59
24996,38
25996,16
26995,93
27995,69
28995,45
29995,18
30994,92

A. 0,10 ml
B. 0,18 ml
C. 0,16 ml
D. 0,25 ml
CHM.03 Pytanie 199
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na rysunku przedstawiono wagę

Ilustracja do pytania 39
A. hydrostatyczną.
B. precyzyjną.
C. automatyczną.
D. mikroanalityczną.
CHM.04 Pytanie 200
Wykonywanie badań analityczny…

W wyniku pomiaru wagowego uzyskano 0,2451 g tlenku żelaza(III). Jaką masę żelaza zawierała badana próbka? MFe = 55,845 g/mol, MO = 15,999 g/mol?

A. 0,1905 g
B. 0,0857 g
C. 0,1714 g
D. 0,0491 g