Filtrowanie pytań
Materiały wykorzystywane w laboratoriach, mogące prowadzić do powstawania mieszanin wybuchowych, powinny być przechowywane
Aby zregenerować rozpuszczalnik organiczny, należy wykonać proces
Wartość pH punktu równoważnikowego w miareczkowaniu mocnych kwasów przy użyciu mocnych zasad wynosi
Jakie jest stężenie procentowe roztworu uzyskanego poprzez rozpuszczenie 25 g jodku potasu w 100 cm3 destylowanej wody (o gęstości 1 g/cm3)?
Do oznaczania stężenia nadtlenku wodoru w roztworze wody utlenionej jako titrant wykorzystuje się roztwór o znanym mianie
Ilość flawonoidów, które wykazują działanie antyoksydacyjne, powinna wynosić dziennie 1000 mg. Oblicz, jak wiele gramów czarnej porzeczki należy zjeść, aby zaspokoić potrzebę na antyoksydanty, wiedząc, że 100 g czarnej porzeczki zawiera 640 mg flawonoidów.
Wody pobrane ze studni powinny być przewożone w szczelnie zamkniętych butelkach z przezroczystego materiału
Między wodorotlenkiem baru a chlorkiem amonu dochodzi do spontanicznej reakcji, która powoduje silne schłodzenie mieszaniny oraz wydobycie się charakterystycznego zapachu amoniaku.
Ba(OH)2(s) + 2 NH4Cl(s) → BaCl2(aq) + 2 H2O(c) + 2 NH3(g) Wskaź, które sformułowanie właściwie wyjaśnia to zjawisko.
nieodwracalnie jej równowagę.
Do 300 g wody o temperaturze 30oC dodano 120 g substancji, co zaowocowało powstaniem roztworu nasyconego. Jaką ma rozpuszczalność ta substancja w temperaturze 30oC?
Z próbek przygotowuje się ogólną próbkę
Do osadów amorficznych serowatych zalicza się
Wielkość określająca zmienność wyników przy wielokrotnym pomiarze tego samego składnika tą samą metodą nosi nazwę
Losowo należy pobierać próbki z opakowań
Zabarwienie roztworu soli prostej w wodzie na zielono wskazuje na obecność jonu
Zawartość nadtlenków w oleju rzepakowym nie powinna przekraczać 5 milirównoważników aktywnego tlenu na 1 kg tłuszczu. Wartość ta, gdy jest wyższa, oznacza
Zawarty fragment instrukcji odnosi się do
Po dodaniu do kolby Kjeldahla próbki analizowanego materiału, kwasu siarkowego(VI) oraz katalizatora, należy delikatnie ogrzewać zawartość kolby za pomocą palnika gazowego. W początkowym etapie ogrzewania zawartość kolby wykazuje pienienie i zmienia kolor na ciemniejszy. W tym czasie należy przeprowadzać ogrzewanie bardzo ostrożnie, a nawet z przerwami, aby uniknąć "wydostania się" czarnobrunatnej masy do szyjki kolby.