Filtrowanie pytań
CHM.03 Pytanie 161
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
A. malinowy
B. fioletowy
C. czerwony
D. niebieski
CHM.03 Pytanie 162
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Proces chemiczny, który polega na przejściu substancji w stanie stałym do roztworu, związany z reakcją tej substancji z rozpuszczalnikiem, to
A. rozpuszczanie
B. roztwarzanie
C. ekstrakcja
D. krystalizacja
CHM.03 Pytanie 163
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Woda, która została poddana dwukrotnej destylacji, to woda
A. odmineralizowana
B. odejonizowana
C. redestylowana
D. ultra czysta
CHM.04 Pytanie 164
Wykonywanie badań analityczny…
Jaką metodą oznacza się kwas solny w analizie miareczkowej?
A. manganometryczną
B. jodometryczną
C. alkalimetryczną
D. acydymetryczną
CHM.03 Pytanie 165
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Po zakończeniu pomiarów pH, elektrody powinny być przepłukane
A. roztworem chlorku potasu
B. wodą destylowaną
C. wodą destylowaną z dodatkiem roztworu wzorcowego
D. roztworem buforowym o ustalonym pH
CHM.04 Pytanie 166
Wykonywanie badań analityczny…
Aby określić całkowitą zawartość żelaza w próbce wody, konieczne jest zredukowanie żelaza(III) do żelaza(II), a następnie wykorzystanie metody analitycznej, która nazywa się
A. redoksometria
B. kompleksometria
C. analiza strąceniowa
D. alkacymetria
CHM.03 Pytanie 167
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Jakie środki stosuje się do czyszczenia szkła miarowego, które zostało zanieczyszczone substancjami tłustymi?
A. słabą zasadę
B. słaby kwas
C. mieszaninę chromową
D. gorącą wodę
CHM.04 Pytanie 168
Wykonywanie badań analityczny…
Stężenie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w analizowanej próbce wynosi 4 g/dm3.
Po przeliczeniu jednostki na mg/m3 stężenie WWA będzie wynosić
A. 4 · 106
B. 4 · 104
C. 4 · 102
D. 4 · 103
CHM.03 Pytanie 169
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Który sposób przechowywania próbek żywności jest niezgodny z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia?
Fragment Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego |
(...) Zakład przechowuje próbki, przez co najmniej 3 dni, licząc od chwili, kiedy cała partia została spożyta w miejscu wyłącznym właściwym do tego celu oraz w warunkach zapewniających utrzymanie temperatury +4°C lub niższej, w zależności od przechowywanego produktu. Miejsce przechowywania próbek musi być tak zabezpieczone, aby dostęp do niego posiadał tylko kierujący zakładem lub osoba przez niego upoważniona. |
A. Przechowywanie przez co najmniej 3 dni od czasu spożycia całej partii żywności.
B. Przechowywanie w temperaturze maksymalnej +4°C.
C. Przechowywanie przez maksymalnie 3 dni od czasu pobrania próbek.
D. Przechowywanie w specjalnie do tego celu wyznaczonym miejscu, do którego dostęp posiada kierownik zakładu lub osoba przez niego upoważniona.
CHM.03 Pytanie 170
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Podczas pobierania próby wody do oznaczania metali ciężkich zaleca się stosowanie butelek wykonanych z:
A. ceramiki
B. polietylenu wysokiej gęstości (HDPE)
C. aluminium
D. szkła sodowego
CHM.04 Pytanie 171
Wykonywanie badań analityczny…
Jakie substancje stosuje się do barwienia preparatów mikroskopowych według metody Grama?
A. fuksyny fenolowej
B. nadmanganianu potasu
C. fioletu krystalicznego
D. zieleni malachitowej
CHM.03 Pytanie 172
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Sód powinien być przechowywany
A. w szczelnie zamkniętym pojemniku pod warstwą nafty
B. w szczelnie zamkniętym pojemniku pod warstwą chloroformu
C. w pojemniku z dowolnym zamknięciem pod warstwą chloroformu
D. w pojemniku z dowolnym zamknięciem pod warstwą nafty
CHM.04 Pytanie 173
Wykonywanie badań analityczny…
Wykonano badanie, działając świeżo strąconym wodorotlenkiem miedzi(II) na wodny roztwór badanej próbki. Obserwacje zamieszczono w tabeli. Z obserwacji zawartych w tabeli wynika, że badaniu poddano
Odczynnik | Obserwacje |
---|---|
Cu(OH)2 na gorąco | ceglastoczerwony osad |
Cu(OH)2 na zimno | klarowny, szafirowy roztwór |
A. etanal.
B. etanol.
C. glicerol.
D. glukozę.
CHM.04 Pytanie 174
Wykonywanie badań analityczny…
Który spośród tłuszczów wymienionych w przedstawionej tabeli wykazuje najbardziej nienasycony charakter?
Liczby właściwe wybranych tłuszczów | ||
---|---|---|
Rodzaj tłuszczu | Liczba zmydlania (LZ) mg KOH / g tłuszczu | Liczba jodowa (LJ) g I₂ / 100 g tłuszczu |
Olej lniany | 187 – 197 | 169 – 192 |
Olej sojowy | 188 – 195 | 114 – 138 |
Olej rzepakowy | 167 – 179 | 94 – 106 |
Tran wielorybi | 170 – 202 | 102 – 144 |
Masło krowie | 218 – 245 | 25 – 38 |
Smalec wieprzowy | 193 – 200 | 46 – 66 |
A. Masło krowie.
B. Tran wielorybi.
C. Olej rzepakowy.
D. Olej lniany.
CHM.03 Pytanie 175
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
W wyniku rozkładu 100 g węglanu wapnia, otrzymano 25 g tlenku wapnia. Wydajność procentowa reakcji wynosi
MCaCO3 = 100g / mol | MCaO = 56g / mol |
A. 100%
B. 44,6%
C. 56,0%
D. 4,4%
CHM.04 Pytanie 176
Wykonywanie badań analityczny…
Podstawą klasyfikacji kationów w analizie jakościowej jest wydzielanie trudno rozpuszczalnych osadów?
A. chlorków, siarczanów(VI), szczawianów
B. bromków, fosforanów(V), węglanów
C. chlorków, krzemianów, chromianów(VI)
D. chlorków, siarczków, węglanów
CHM.03 Pytanie 177
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
W przypadku zanieczyszczeń szklanych naczyń osadami o charakterze nieorganicznym, takimi jak wodorotlenki, tlenki oraz węglany, do ich oczyszczania używa się
A. wody destylowanej
B. płynu do zmywania naczyń
C. kwasu solnego
D. roztworu KMnO4 z dodatkiem kwasu solnego
CHM.04 Pytanie 178
Wykonywanie badań analityczny…
Gdy pH próbki ścieków wynosi 3, to jakie jest stężenie jonów wodorowych?
A. 0,01 mol/dm3
B. 0,003 mol/dm3
C. 0,001 mol/dm3
D. 0,03 mol/dm3
CHM.04 Pytanie 179
Wykonywanie badań analityczny…
Do barwienia preparatów metodą Grama w badaniach mikrobiologicznych używa się płynu Lugola, który jest
A. roztworem jodku potasu w wodzie
B. wodnym roztworem jodu w jodku potasu
C. rozpuszczonym w alkoholu jodem
D. rozpuszczonym w alkoholu jodkiem potasu
CHM.04 Pytanie 180
Wykonywanie badań analityczny…
Zjawisko polegające na przepuszczaniu rozpuszczalnika przez membranę półprzepuszczalną z roztworu o wyższym stężeniu do roztworu o niższym stężeniu substancji rozpuszczonej określa się mianem
A. dyfuzją prostą
B. elektroforezą kapilarną
C. mineralizacją na mokro
D. odwróconą osmozą
CHM.04 Pytanie 181
Wykonywanie badań analityczny…
Do analizy pobrano próbkę o masie 200 mg. Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli określ, w której skali będzie wykonana ta analiza.
Wielkość próbki | Skala analizy |
---|---|
> 0,1 g | makro |
0,01 – 0,1 g | semimikro |
0,0001 – 0,01 g | mikro |
< 10-4 g | ultramikro |
A. Semimikro.
B. Ultramikro.
C. Makro.
D. Mikro.
CHM.03 Pytanie 182
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Instalacja, do której należy podłączyć palnik, powinna być pokryta farbą w kolorze
A. szarym
B. zielonym
C. żółtym
D. niebieskim
CHM.03 Pytanie 183
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Wykonano ocenę jakości dostarczonej partii wodorotlenku sodu.
Zgodne ze specyfikacją towaru są
Parametr oznaczany | Jednostka | Wartość parametru | |
---|---|---|---|
Według specyfikacji | Zbadana analitycznie | ||
Zawartość wodorotlenku sodu | % | >=98 | 98,3 |
Zawartość węglanu sodu | % | <=0,4 | 0,39 |
Zawartość chlorku sodu | % | <=0,015 | 0,015 |
A. zawartości procentowe wodorotlenku sodu, węglanu sodu i chlorku sodu.
B. tylko zawartości procentowe wodorotlenku sodu i chlorku sodu.
C. tylko zawartości procentowe wodorotlenku sodu i węglanu sodu.
D. tylko zawartości procentowe węglanu sodu i chlorku sodu.
CHM.03 Pytanie 184
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Sporządzono 250 cm3 roztworu glicerolu o gęstości 1,05 g/cm3 w temperaturze 20°C. Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ stężenie procentowe sporządzonego roztworu glicerolu.
Glicerolu [%] | 10% | 20% | 30% | 50% |
---|---|---|---|---|
d20 [g/dm3] | 1023,70 | 1048,40 | 1073,95 | 1127,20 |
A. 30%
B. 10%
C. 20%
D. 40%
CHM.04 Pytanie 185
Wykonywanie badań analityczny…
Do oceny kwasowości mleka wykorzystuje się metodę miareczkowania
A. alkalimetrycznego
B. strąceniowego
C. acydymetrycznego
D. manganometrycznego
CHM.04 Pytanie 186
Wykonywanie badań analityczny…
W dwóch nieoznakowanych kolbach znajdują się roztwory HCl o różnych stężeniach: 0,1 mol/dm3 oraz 0,01 mol/dm3. Aby odróżnić te roztwory, nie można zastosować
A. pomiaru pH korzystając z pH-metru oraz skalibrowanej elektrody szklanej
B. papierków lakmusowych
C. miareczkowania alkacymetrycznego przy użyciu mianowanego roztworu NaOH z oranżem metylowym
D. miareczkowania konduktometrycznego przy użyciu mianowanego roztworu NaOH
CHM.03 Pytanie 187
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Przy transporcie próbek wody zaleca się, aby próbki były
A. narażone na działanie światła
B. zakwaszone do pH < 6
C. zalkalizowane
D. schłodzone do temperatury 2 - 5°C
CHM.04 Pytanie 188
Wykonywanie badań analityczny…
W celu preparatywnego rozdzielania aminokwasów wykorzystuje się metodę elektroforezy, która bazuje na
A. wartościach skręcalności właściwej [α]D w wodzie wielu aminokwasów, w szczególności alifatycznych
B. różnicy powinowactwa cząsteczek analitu oraz rozpuszczalnika do miejsc aktywnych
C. wartości współczynnika podziału substancji pomiędzy wodę a mniej polarną fazę ruchomą
D. różnicach w szybkości przemieszczania się naładowanych elektrycznie cząstek w polu elektrycznym
CHM.04 Pytanie 189
Wykonywanie badań analityczny…
Podłoże, które zawiera wyłącznie substancje niezbędne do rozwoju mikroorganizmów, określane jest jako
A. minimalne
B. naturalne
C. wzbogacone
D. pełne
CHM.04 Pytanie 190
Wykonywanie badań analityczny…
Z analizy danych zawartych w tabeli wynika, że
Tabela. Rodzaj paliwa stałego, zawartość węgla pierwiastkowego i wartość opałowa | ||||
---|---|---|---|---|
Rodzaj paliwa | Torf | Węgiel brunatny | Węgiel kamienny | Antracyt |
Zawartość C, % | 55 – 63 | 63 – 76 | 80 – 90 | 93 – 98 |
Wartość opałowa, MJ/kg | 21 – 24 | 26 – 32 | 30 – 35 | 36 |
A. wartość opałowa paliw stałych rośnie wraz ze stopniem uwęglenia.
B. wartość opałowa paliw stałych maleje wraz ze wzrostem uwęglenia.
C. stopień uwęglenia nie wpływa na jakość paliwa.
D. stopień uwęglenia paliw stałych maleje wraz ze wzrostem wartości opałowej.
CHM.04 Pytanie 191
Wykonywanie badań analityczny…
W ramce scharakteryzowano odczynniki
Łączą się z danym jonem ubocznym, wiążąc go w trwałe zespoły i tym samym wyłączają go z udziału w roztworze lub obniżają znacznie jego stężenie. |
A. specyficzne.
B. maskujące.
C. grupowe.
D. selektywne.
CHM.03 Pytanie 192
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Na podstawie informacji zawartych w tabeli wskaż mieszaninę oziębiającą o temperaturze -21 °C.
Temperatura mieszaniny | Skład mieszaniny | Stosunek masowy |
-15 °C | lód + octan sodu | 10:9 |
-18 °C | lód + chlorek amonu | 10:3 |
-21 °C | lód + chlorek sodu | 3:1 |
-25 °C | lód + azotan amonu | 1:9 |
A. 100 g lodu i 30 g chlorku amonu.
B. 90 g lodu i 30 g chlorku amonu.
C. 10 g lodu i 3 g chlorku sodu.
D. 150 g lodu i 50 g chlorku sodu.
CHM.04 Pytanie 193
Wykonywanie badań analityczny…
Do czego służy aparat Soxhleta w kontekście ekstrakcji składnika?
A. łatwego do ekstrakcji z fazy ciekłej
B. trudnego do wyizolowania z fazy stałej
C. trudnego do ekstrakcji z fazy ciekłej
D. łatwego do ekstrahowania z fazy gazowej
CHM.03 Pytanie 194
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Sączków o najmniejszych średnicach, nazywanych "twardymi" i oznaczonych kolorem niebieskim, używa się do filtracji osadów?
A. drobnokrystalicznych
B. grubokrystalicznych
C. serowatych
D. galaretowatych
CHM.03 Pytanie 195
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Do narzędzi pomiarowych zalicza się
A. naczynko wagowe
B. zlewkę
C. cylinder
D. kolbę stożkową
CHM.04 Pytanie 196
Wykonywanie badań analityczny…
Z uwagi na niską zawartość żelaza w wodzie, najbardziej adekwatną metodą określania całkowitej ilości jonów żelaza(II) oraz (III) w próbkach wody pitnej jest
A. argentometryczne wykrywanie jonów żelaza(III) przy zastosowaniu metody Mohra
B. polarograficzne oznaczanie jonów żelaza(III) z użyciem rodanku potasu
C. manganometryczne wykrywanie jonów żelaza(II)
D. spektrfotometryczne wykrywanie jonów żelaza(III) z użyciem metody rodankowej
CHM.04 Pytanie 197
Wykonywanie badań analityczny…
Dostanie się do środowiska pałeczek Salmonella, hodowanych na podłożach mikrobiologicznych, skutkuje
A. pojawią się u ludzi schorzenia układu oddechowego
B. długotrwałym zanieczyszczeniem gruntów
C. długotrwałym zanieczyszczeniem atmosfery
D. pojawią się u ludzi schorzenia układu pokarmowego
CHM.03 Pytanie 198
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Próbkę wody przeznaczoną do oznaczenia zawartości metali poddaje się utrwalaniu za pomocą
Sposoby utrwalania i przechowywania próbek wody przeznaczonych do badań fizykochemicznych. | |
---|---|
Oznaczenie | Sposób utrwalania i przechowywania |
Barwa | Przechowywać w ciemności |
Mętność | Przechowywać w ciemności |
Twardość | pH = 3 z użyciem HNO₃ |
OWO | 0,7 ml HCl/30 ml próbki |
ChZT | pH 1-2 z użyciem H₂SO₄ |
Fosfor | Przechowywać w temperaturze 1-5°C |
Glin | pH 1-2 z użyciem HNO₃ |
Żelazo | pH 1-2 z użyciem HNO₃ |
Utlenialność | pH1-2 z użyciem H₂SO₄. Przechowywać w ciemności |
A. kwasu fosforowego(V).
B. kwasu solnego.
C. kwasu siarkowego(VI).
D. kwasu azotowego(V).
CHM.03 Pytanie 199
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Proces usuwania substancji z cieczy lub wydobywania składnika z mieszanin cieczy, oparty na równowadze fazowej ciecz-gaz, nazywa się
A. destylacja
B. dekantacja
C. filtracja
D. krystalizacja
CHM.04 Pytanie 200
Wykonywanie badań analityczny…
W jakich oznaczeniach analitycznych wykorzystuje się fenoloftaleinę jako wskaźnik?
A. Kompleksometrycznych
B. Alkacymetrycznych
C. Redoksymetrycznych
D. Konduktometrycznych