Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

CHM.03 Pytanie 321
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Zamieszczony fragment procedury opisuje sposób otrzymywania

„W zlewce o pojemności 250 cm3 rozpuść w 50 cm3 wody destylowanej 5 g uwodnionego siarczanu(VI) miedzi(II). Do roztworu dodaj 16,7 cm3 roztworu NaOH o stężeniu 6 mol/dm3. Następnie dodaj 10 g glukozy w celu przeprowadzenia reakcji redukcji jonów miedzi(II) do miedzi(I). Ostrożnie ogrzewaj zlewkę z mieszaniną reakcyjną do otrzymania czerwonego osadu (...)Osad odsącz, przemyj alkoholem i susz na bibule na powietrzu."

A. Cu(OH)2.
B. CuO.
C. Na2SO4.
D. Cu20.
CHM.03 Pytanie 322
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakie urządzenie jest wykorzystywane do procesu ekstrakcji?

A. aparat Kippa
B. pompa próżniowa
C. kolba ssawkowa
D. aparat Soxhleta
CHM.04 Pytanie 323
Wykonywanie badań analityczny…

W równaniu dotyczącym iloczynu rozpuszczalności siarczanu(VI) baru: Kso = [Ba2+][SO42-], jonowe stężenia Ba2+ oraz SO42- są przedstawione jako

A. stężenia roztworów soli baru oraz kwasu siarkowego(VI) przed ich połączeniem
B. równowagowe stężenie jonów Ba<sup>2+</sup> i SO<sub>4</sub><sup>2-</sup> w wytrąconym osadzie BaSO<sub>4</sub>
C. stężenia jonów Ba<sup>2+</sup> i SO<sub>4</sub><sup>2-</sup> w roztworze bezpośrednio po połączeniu reagentów
D. równowagowe stężenia jonów Ba<sup>2+</sup> i SO<sub>4</sub><sup>2-</sup> w nasyconym roztworze nad osadem BaSO<sub>4</sub>
CHM.03 Pytanie 324
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakie oznaczenie znajduje się na naczyniach szklanych kalibrowanych do wlewu?

A. R
B. Ex
C. In
D. W
CHM.03 Pytanie 325
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Naczynia miarowe o kształcie rurek poszerzonych w środku, z wąskim i wydłużonym dolnym końcem, przeznaczone do pobierania i transportowania cieczy o ściśle określonej objętości, to

A. wkraplacze
B. biurety
C. pipety
D. cylindry
CHM.04 Pytanie 326
Wykonywanie badań analityczny…

Próbkę tłuszczu poddano analizie, której wyniki zapisano w tabeli. Która substancja była zawarta w próbce?

OdczynnikObserwacje
woda bromowaodbarwienie wody bromowej

A. Masło.
B. Słonina.
C. Olej.
D. Smalec.
CHM.04 Pytanie 327
Wykonywanie badań analityczny…

Która z podanych metod analitycznych jest klasyfikowana jako technika łączona?

A. Spektroskopia w zakresie widzialnym oraz UV
B. Chromatografia gazowa z zastosowaniem spektrometrii mas
C. Spektroskopia rezonansu jądrowego w polu magnetycznym
D. Atomowa spektrometria absorpcyjna
CHM.04 Pytanie 328
Wykonywanie badań analityczny…

Do zmiany objętości próbki roztworu NaOH wykorzystano 10,0 cm3 roztworu HCl o stężeniu 0,1000 mol/dm3. Jaką ilość NaOH (M = 40 g/mol) zawierała próbka?

A. 0,04 g
B. 40,00 g
C. 4,00 g
D. 0,40 g
CHM.03 Pytanie 329
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jak definiuje się próbkę wzorcową?

A. próbkę o ściśle określonym składzie
B. fragment materiału pobrany z próbki laboratoryjnej, przeznaczony wyłącznie do jednego badania
C. próbkę uzyskaną w wyniku zbierania próbek jednostkowych do jednego zbiornika zgodnie z ustalonym schematem
D. próbkę utworzoną z próbki laboratoryjnej, z której następnie pobiera się próbkę analityczną
CHM.03 Pytanie 330
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Po zakończeniu pomiarów pH, elektrody powinny być przepłukane

A. wodą destylowaną z dodatkiem roztworu wzorcowego
B. roztworem chlorku potasu
C. wodą destylowaną
D. roztworem buforowym o ustalonym pH
CHM.03 Pytanie 331
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W karcie charakterystyki substancji znajduje się piktogram, którym powinna być oznakowana substancja

Ilustracja do pytania 11
A. łatwopalna.
B. wybuchowa.
C. utleniająca.
D. redukująca.
CHM.03 Pytanie 332
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jak nazywa się proces, w którym następuje wytrącenie ciała stałego z przesyconego roztworu w wyniku spadku temperatury?

A. krystalizacja
B. sedymentacja
C. odparowanie
D. dekantacja
CHM.04 Pytanie 333
Wykonywanie badań analityczny…

Klasyfikacja kwasowości soku owocowego jest związana z metodami

A. chemicznymi
B. mikrobiologicznymi
C. fizycznymi
D. biologicznymi
CHM.03 Pytanie 334
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Które z wymienionych reakcji chemicznych stanowi reakcję redoks?

A. 3 Ca(OH)2 + 2 H3PO4 → Ca3(PO4)2 + 6 H2O
B. CaCO3 → CaO + CO2
C. 2 KMnO4 → K2MnO4 + MnO2 + O2
D. 2 NaOH + CuSO4 → Cu(OH)2 + Na2SO4
CHM.03 Pytanie 335
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na podstawie danych w tabeli wskaż, którego środka suszącego można użyć do osuszenia związku o wzorze (CH3)2CO

Środek suszącyStosowany do suszeniaNie nadaje się do suszenia
NaEter, węglowodory, aminy trzeciorzędoweChlorowcopochodne węglowodorów
CaCl₂Węglowodory, aceton, eter, gazy obojętneAlkohole, amoniak, aminy
Żel krzemionkowyW eksykatorzeHF
H₂SO₄Gazy obojętne i kwasoweZwiązki nienasycone, alkohole, substancje zasadowe

A. CaCl2
B. żel krzemionkowy
C. Na
D. H2SO4
CHM.04 Pytanie 336
Wykonywanie badań analityczny…

Z danych zawartych w tabeli wynika, że gazem w warunkach standardowych jest związek oznaczony numerem

Wybrane właściwości fizyczne czterech różnych związków organicznych
Związek organicznyTemperatura topnienia [°C]Temperatura wrzenia [°C]Gęstość [g/cm³]Rozpuszczalność w wodzie
1.5,580,00,8765słaba
2.-95,0110,620,8623nie rozpuszczalny
3.-182,8- 88,60,0012nie rozpuszczalny
4.-114,178,20,7893miesza się bez ograniczeń

A. 2.
B. 1.
C. 4.
D. 3.
CHM.03 Pytanie 337
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wybierz spośród wymienionych właściwości tę, która nie dotyczy naczyń kwarcowych.

A. Niska wrażliwość na zmiany temperatury
B. Przepuszczalność promieniowania ultrafioletowego
C. Odporność na działanie kwasu fluorowodorowego oraz roztworu wodorotlenku potasu
D. Większa kruchość oraz mniejsza odporność na uderzenia niż naczynia wykonane z normalnego szkła
CHM.03 Pytanie 338
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Do narzędzi pomiarowych zalicza się

A. naczynko wagowe
B. cylinder
C. zlewkę
D. kolbę stożkową
CHM.03 Pytanie 339
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na ilustracji oznaczono numery 1 i 4:

A. 1 - chłodnicę zwrotną, 4 - kolbę destylacyjną
B. 1 - kolbę destylacyjną, 4 - chłodnicę zwrotną
C. 1 - ekstraktor, 4 - chłodnicę zwrotną
D. 1 - kolbę destylacyjną, 4 - ekstraktor
CHM.03 Pytanie 340
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Procedura przygotowania roztworu Zimmermana-Reinharda
70 g MnSO4·10H2O rozpuścić w 500 cm3 wody destylowanej, dodając ostrożnie 125 cm3 stężonego H2SO4 i 125 cm3 85% H3PO4, ciągle mieszając. Uzupełnić wodą destylowaną do objętości 1dm3.
Który zestaw ilości odczynników jest niezbędny do otrzymania 0,5 dm3 roztworu Zimmermana-Reinharda, zgodnie z podaną procedurą?

MnSO4·10H2O
[g]
Stężony H2SO4
[cm3]
85% H3PO4
[cm3]
Woda destylowana
[cm3]
A.35 g62,5 cm362,5 cm3ok. 370 cm3
B.35 g62,5 cm362,5 cm3ok. 420 cm3
C.70 g125 cm3125 cm3ok. 500 cm3
D.70 g125 cm3125 cm3ok. 800 cm3

A. A.
B. B.
C. D.
D. C.
CHM.03 Pytanie 341
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Różnica pomiędzy średnim wynikiem pomiaru a wartością rzeczywistą stanowi błąd

A. względny
B. systematyczny
C. bezwzględny
D. przypadkowy
CHM.03 Pytanie 342
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Czego brakuje w zestawie pokazanym na ilustracji?

A. stojak, łącznik i łapa
B. stojak, termometr oraz siatka
C. bagietka, termometr oraz siatka
D. stojak, łącznik oraz termometr
CHM.04 Pytanie 343
Wykonywanie badań analityczny…

W celu oceny jakości masła wykonano oznaczenie liczby kwasowej LK, liczby zmydlania LZ i liczby nadtlenkowej LOO. Wyniki zapisano w tabeli.
Wartość liczby estrowej LE w badanym maśle wynosi

LiczbaWartość zmierzona
LZ196,8 mg KOH/1g
LK1,2 mg KOH/1g
LE?
LOO4,25 milirównoważnika aktywnego tlenu/ kg

A. 195,6 mg KOH/1g
B. 198,0 mg KOH/1g
C. 164,0 mg KOH/1g
D. 234,7 mg KOH/1g
CHM.03 Pytanie 344
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wykonano ocenę jakości dostarczonej partii wodorotlenku sodu.
Zgodne ze specyfikacją towaru są

Parametr oznaczanyJednostkaWartość parametru
Według specyfikacjiZbadana analitycznie
Zawartość wodorotlenku sodu%>=9898,3
Zawartość węglanu sodu%<=0,40,39
Zawartość chlorku sodu%<=0,0150,015

A. tylko zawartości procentowe wodorotlenku sodu i chlorku sodu.
B. zawartości procentowe wodorotlenku sodu, węglanu sodu i chlorku sodu.
C. tylko zawartości procentowe wodorotlenku sodu i węglanu sodu.
D. tylko zawartości procentowe węglanu sodu i chlorku sodu.
CHM.03 Pytanie 345
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Etykiety chemikaliów zawierają zwroty H, które informują o rodzaju zagrożenia. Cyfra "3" pojawiająca się po literze "H" w oznaczeniu, definiuje rodzaj zagrożenia?

A. chemiczne
B. dla środowiska
C. dla człowieka
D. fizyczne
CHM.03 Pytanie 346
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Po zmieszaniu wszystkie pierwotne próbki danej partii materiału tworzą próbkę

A. analityczną
B. średnią
C. wtórną
D. ogólną
CHM.04 Pytanie 347
Wykonywanie badań analityczny…

W wodzie poddawanej procesowi dezynfekcji mierzy się zawartość chloru wolnego. Co oznacza ten parametr?

A. sumą stężenia Cl2, HClO, ClO-
B. sumą stężenia chloramin oraz chloranów
C. stężeniem chloramin
D. sumą stężenia ClO2-, ClO3-
CHM.03 Pytanie 348
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Nie należy używać do czyszczenia szklanych naczyń laboratoryjnych

A. stężonego kwasu siarkowego(VI) technicznego
B. alkoholowego roztworu NaOH
C. mydlanego roztworu
D. piasku oraz ściernych detergentów
CHM.03 Pytanie 349
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Urządzeniem pomiarowym nie jest

A. termometr
B. konduktometr
C. eksykator
D. pehametr
CHM.03 Pytanie 350
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Naważkę NaOH o masie 0,0400 g rozpuścić w małej ilości wody, a następnie przelać ten roztwór do kolby miarowej o pojemności 500 cm3 i uzupełnić kolbę miarową wodą do tzw. kreski. Masa molowa NaOH wynosi 40,0 g/mol. Jakie jest stężenie molowe przygotowanego roztworu?

A. 0,200 mol/dm3
B. 0,002 mol/dm3
C. 2,000 mol/dm3
D. 0,020 mol/dm3
CHM.04 Pytanie 351
Wykonywanie badań analityczny…

Zawartość olejku w liściach eukaliptusa zmierzono za pomocą destylacji w aparacie Derynga. Z 20 g surowca uzyskano 0,5 cm3 olejku o gęstości 0,920 g/cm3. Jak oblicza się procentową zawartość olejku w liściach eukaliptusa?

A. 2,7% (m/m)
B. 2,5% (m/m)
C. 2,1% (m/m)
D. 2,3% (m/m)
CHM.03 Pytanie 352
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakie zestawienie sprzętu laboratoryjnego wykorzystuje się do filtracji osadów?

A. Zlewka, lejek, waga, bagietka
B. Zlewka, lejek, statyw, bagietka
C. Zlewka, waga, tryskawka, bagietka
D. Zlewka, lejek, trójnóg, tygiel
CHM.03 Pytanie 353
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aspirator jest urządzeniem wykorzystywanym do pobierania próbek

A. powietrza
B. ścieków
C. gleby
D. wody
CHM.03 Pytanie 354
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Z uwagi na bezpieczeństwo pracy, ciecze żrące powinny być podgrzewane w łaźniach

A. wodnych
B. olejowych
C. powietrznych
D. piaskowych
CHM.04 Pytanie 355
Wykonywanie badań analityczny…

Który z wskaźników wskazuje na zawartość minerałów w ściekach?

A. Pozostałość po prażeniu
B. Biochemiczne zapotrzebowanie tlenu
C. Ogólny węgiel organiczny
D. Chemiczne zapotrzebowanie tlenu
CHM.03 Pytanie 356
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

200 g soli zostało poddane procesowi oczyszczania poprzez krystalizację. Uzyskano 125 g czystego produktu. Jaką wydajność miała krystalizacja?

A. 60,5%
B. 125%
C. 62,5%
D. 75%
CHM.04 Pytanie 357
Wykonywanie badań analityczny…

Nie można wytworzyć roztworu mianowanego, wykorzystując jako substancję wyjściową naważkę

A. NaOH
B. Na2CO3
C. NaCl
D. KBrO3
CHM.04 Pytanie 358
Wykonywanie badań analityczny…

Analizując próbkę wody powierzchniowej stwierdzono, że zawartość azotanów wynosi 4,5 mg/dm3, siarczanów 120 mg/dm3, a stężenie jonów chlorkowych 180 mg/dm3. Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż klasę czystości wody, z której została pobrana próbka.

Wartości graniczne wskaźników jakości wody w klasach jakości wód powierzchniowych
Wskaźnik [mg/dm³]I klasa czystościII klasa czystościIII klasa czystościIV klasa czystościV klasa czystości
Wartości dopuszczalne
azotany5,015,025,050,0>50,0
siarczany100150250300> 300
chlorki100200300400> 400

A. I klasa czystości.
B. III klasa czystości.
C. II klasa czystości.
D. IV klasa czystości.
CHM.04 Pytanie 359
Wykonywanie badań analityczny…

W trakcie analiz mikrobiologicznych wody ze studni stwierdzono obecność bakterii rodzaju coli w ilości 200 bakterii/100 ml. To oznacza, że woda

A. jest odpowiednia do picia jedynie dla zwierząt hodowlanych
B. nie nadaje się do picia
C. może być spożywana bezpośrednio
D. jest odpowiednia do konsumpcji po przegotowaniu
CHM.03 Pytanie 360
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakie urządzenie wykorzystuje się do określania lepkości płynów?

A. piknometr
B. areometr
C. kolorymetr
D. wiskozymetr