Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Wartość stężenia, która w związku z zagrożeniem dla zdrowia lub życia pracowników nie może być w miejscu pracy przekroczona w żadnym przypadku, określana jest jako najwyższe dozwolone

A. stężeniem pułapowym
B. stężeniem
C. stężeniem chwilowym
D. natężeniem
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Na stanowisku spawacza zmierzono średnie stężenie tlenku żelaza wynoszące 4,3 mg/m3 przy NDS=5 mg/m3. Nie odnotowano przekroczeń maksymalnych dopuszczalnych stężeń ani natężeń substancji szkodliwych dla zdrowia ani obecności czynników rakotwórczych. Jak często powinny być przeprowadzane badania poziomu tlenku żelaza w tym miejscu?

A. Co 3 lata
B. Co 2 lata
C. Co pół roku
D. Co 12 miesięcy
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Przeprowadzenie badań kontrolnych dla pracownika odbywa się przez lekarza medycyny pracy w sytuacji, gdy

A. człowiek spędził trzy tygodnie w sanatorium
B. praca odbywa się w warunkach narażenia na szkodliwe czynniki
C. niezdolność do pracy trwa dłużej niż 30 dni
D. nastąpiło pogorszenie warunków pracy
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Pracownik obsługujący młot kuźniczy jest narażony na wibracje. Oceń, jaka częstotliwość drgań jest szczególnie niebezpieczna dla jego wątroby.

Wybrane częstotliwości rezonansowe
NarządCzęstotliwość rezonansowa w Hz
Płuca i serce4 - 9
Żołądek8
Narządy jamy brzusznej4,5 - 10
Pęcherz moczowy10 - 18
Gałka oczna60 - 90

A. 10 - 60 Hz
B. 4,5 - 10 Hz
C. 8 - 10 Hz
D. 9 - 18 Hz
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Sygnał dźwiękowy powinien być łatwo dostrzegalny w obecności hałasu otoczenia. Zaleca się, aby

A. poziom dźwięku sygnału był wyższy od poziomu dźwięku hałasu otoczenia o więcej niż 15 dB
B. poziom dźwięku sygnału był wyższy od poziomu dźwięku hałasu otoczenia o więcej niż 10 dB
C. dźwięk sygnału był wyraźnie słyszalny, poziom dźwięku był odpowiednio wyższy od poziomu hałasu tła (otoczenia), a jednocześnie sygnał nie może być zagłuszany
D. poziom dźwięku sygnału był równy poziomowi dźwięku hałasu otoczenia
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Wartość średnia stężenia, które nie powinno powodować negatywnych skutków zdrowotnych u pracownika, jeżeli jest obecne w miejscu pracy przez maksymalnie 15 minut oraz nie częściej niż 2 razy w trakcie zmiany roboczej, w odstępie co najmniej 1 godziny, oznaczana jest symbolem

A. NDS
B. NDSP
C. NDN
D. NDSCH
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Jakie środki ochrony osobistej powinny być używane podczas przeprowadzania analiz ścieków garbarskich zawierających duże ilości chromu?

A. Fartuch, gumowe obuwie, okulary
B. Okulary, fartuch, rękawice bawełniane
C. Beret, fartuch, okulary
D. Gogle, fartuch, rękawice lateksowe
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Regularne przeprowadzanie kontroli stanu technicznego oraz czystości systemów wentylacyjnych i klimatyzacyjnych w miejscach pracy zapobiega

A. usuwaniu z pomieszczenia zanieczyszczonego powietrza
B. zatruciom bakteriami Shigella
C. powstawaniu przeciągów
D. rozwojowi chorobotwórczych bakterii Legionella
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Wszystkie przedmioty noszone lub posiadane przez pracownika w celu zapewnienia sobie bezpieczeństwa przed jednym lub większą liczbą zagrożeń związanych z występowaniem niebezpiecznych lub szkodliwych elementów w miejscu pracy określa się mianem

A. środkami ochrony indywidualnej
B. urządzeniami zabezpieczającymi
C. osłonami
D. odzieży ochronnej
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Jakie czynniki biologiczne występują w miejscu pracy?

A. gorący mikroklimat i organizmy bezkomórkowe
B. kancerogeny oraz pyły nieorganiczne
C. substancje chemiczne oraz kancerogeny
D. makroorganizmy i mikroorganizmy roślinne
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Prawdopodobieństwo wystąpienia niepożądanych incydentów związanych z wykonywaną pracą, które mogą powodować straty, zwłaszcza negatywne skutki zdrowotne dla pracowników w wyniku zawodowych zagrożeń obecnych w środowisku pracy lub sposobie jej realizacji, określa się mianem

A. ciężkości skutków niepożądanych incydentów związanych z wykonywaną pracą
B. ryzykiem zawodowym
C. oceną ryzyka zawodowego
D. zagrożenia wypadkowego występującego na stanowisku pracy
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Na bilans cieplny ciała ludzkiego wpływają następujące czynniki dotyczące powietrza:

A. temperatura, wilgotność względna, prędkość ruchu powietrza i promieniowanie cieplne
B. ciśnienie atmosferyczne, temperatura, wilgotność względna, szybkość ruchu powietrza i promieniowanie UV
C. temperatura, wilgotność powietrza, promieniowanie jonizujące, prędkość przepływu powietrza i promieniowanie UV
D. temperatura, wilgotność względna, oświetlenie, hałas, wentylacja, promieniowanie cieplne i czystość powietrza
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Na postawie danych z ramki oceń ryzyko zawodowe hutnika szkła narażonego na promieniowanie podczerwone, jeżeli zmierzona na tym stanowisku wartość średnia natężenia promieniowania dla skóry wynosi Eśr = 490 W/m2, a NDN jest równe 700 W/m2.

Ryzyko jest duże, gdy wartość średnia natężenia promieniowania dla skóry przekracza NDN.
Ryzyko jest średnie, gdy wartość średnia natężenia promieniowania dla skóry spełnia nierówność
0,8 NDN< Esr< NDN
Ryzyko jest małe, gdy wartość średnia natężenia promieniowania dla skóry E sr < 0,8 NDN
Ryzyko jest pomijalne, gdy wartość średnia natężenia promieniowania dla skóry E sr < 0,1 NDN

A. Pomijalne.
B. Małe.
C. Średnie.
D. Duże.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Wyniki analiz dotyczących szkodliwych dla zdrowia czynników stanowią podstawę do

A. przeprowadzenia w zakładzie inspekcji przez Państwową Inspekcję Pracy oraz Urząd Dozoru Technicznego
B. wniesienia o nadanie statusu zakładu pracy chronionej
C. podjęcia działań organizacyjno-technicznych mających na celu ograniczenie narażenia na te czynniki
D. ubiegania się o zwiększenie wynagrodzenia zasadniczego
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Jaka metoda zarządzania serwatką (produkt uboczny w procesie wytwarzania sera) jest sprzeczna z normami ochrony środowiska?

A. Zrzut do cieków wodnych
B. Przekazanie do oczyszczalni ścieków
C. Wykorzystanie na paszę dla zwierząt
D. Przerób na koncentrat
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Na stanowisku spawacza zmierzono średnie stężenie tlenku żelaza wynoszące 4,3 mg/m3 przy NDS = 5 mg/m3. Nie zaobserwowano przekroczeń najwyższych dopuszczalnych stężeń oraz natężeń szkodliwych dla zdrowia czynników ani obecności czynników rakotwórczych. Jak często powinny być przeprowadzane badania poziomu tlenku żelaza w tym miejscu?

A. Raz na 12 miesięcy
B. Raz na 24 miesiące
C. Raz na 36 miesięcy
D. Raz na 6 miesięcy
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Która z wymienionych pozycji ciała przy pracy wywołuje najwyższe obciążenie statyczne układu mięśniowo-szkieletowego?

A. Stojąca w prost, z rękami wzdłuż ciała
B. Siedząca i w pozycji półsiedzącej
C. Stojąca w pochyle, z dłońmi dotykającymi podłogi
D. Stojąca w pochyle, skręcona z rękami uniesionymi nad głową
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Podczas przeprowadzonej kontroli stanu niewielkiego pomieszczenia w drukarni zauważono, że kratka wentylacyjna została zakryta kartką papieru. Jakie zalecenia pokontrolne powinien wydać inspektor bhp?

A. Dodatkowe ogrzewanie pomieszczenia
B. Zamiana kartki na materiał filtracyjny
C. Zamiana kartki na regulowaną żaluzję
D. Odsłonięcie kratki wentylacyjnej
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Przy pracy w gorącym mikroklimacie konieczne jest zapewnienie pracownikowi

A. ciepłych napojów, by zapobiec tzw. "szokowi termicznemu" organizmu
B. tylko odpowiedniego ubrania roboczego
C. jedynie częstych przerw w pracy
D. napojów oraz w zależności od rodzaju prowadzonej działalności środków ochrony indywidualnej