Filtrowanie pytań
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
A. Przyłbicę
B. Półmaskę
C. Maskę z pochłaniaczami
D. Półmaskę filtrującą
BPO.01 Pytanie 282
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Osoba pracująca na stanowisku piaskowacza jest narażona na działanie pyłu krzemionki SiO2. Jakiej choroby zawodowej może prowadzić długotrwałe narażenie na ten czynnik?
A. Wysięku opłucnowego
B. Azbestozy
C. Rozległego zgrubienia opłucnej
D. Pylicy płuc
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
W biurze konieczne jest zainstalowanie systemu wentylacyjnego?
A. grawitacyjną
B. mechaniczną
C. nawiewno - wywiewną
D. wywiewno - nawiewną
BPO.01 Pytanie 284
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Aby zminimalizować zagrożenia, najpierw wprowadza się środki
A. organizacyjne oraz proceduralne
B. ochrony zbiorowej
C. techniczne eliminujące zagrożenia u źródła
D. ochrony osobistej
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
W lokalu gastronomicznym inspektor BHP dostrzegł mrówki faraonki. Dlatego zasugerował właścicielowi wykonanie
A. sterylizacji
B. dezynsekcji
C. dezynfekcji
D. odkażenia
BPO.01 Pytanie 286
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Kobieta pracująca na stałym etacie, zajmująca się przenoszeniem ciężarów po poziomej powierzchni, jest w stanie jednorazowo przenieść maksymalnie
A. 20 kg
B. 25 kg
C. 12 kg
D. 10 kg
BPO.01 Pytanie 287
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
W magazynach farb i lakierów zawierających palne rozpuszczalniki powinny być przede wszystkim zrealizowane wymogi
A. dotyczące ochrony środowiska
B. sanitarno epidemiologiczne
C. odnośnie obiektów zagrożonych wybuchem
D. Urzędu Dozoru Technicznego
BPO.01 Pytanie 288
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Brak aktywności fizycznej może prowadzić do
A. lepszego dotlenienia mózgu
B. zwapnienia kości
C. wzmocnienia układu kostnego
D. zwiększenia wydajności organizmu
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Pracownik działu bhp ma za zadanie przeprowadzić inspekcję w obszarze spawalni. W związku z tym będzie przede wszystkim narażony na zagrożenia związane z
A. elektrycznością statyczną
B. monotonią pracy
C. promieniowaniem ultrafioletowym
D. polem elektromagnetycznym
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Gdy mięśnie są w stanie długotrwałego napięcia bez zmiany pozycji danej części ciała, to mamy do czynienia z
A. napięciem dynamicznym
B. obciążeniem fizycznym
C. napięciem statycznym
D. wysiłkiem statycznym
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Która cecha źródła światła jest najbardziej istotna w sytuacjach pracy, gdzie konieczne jest dobre rozróżnianie kolorów?
A. Równomierność natężenia oświetlenia
B. Temperatura źródła światła
C. Natężenie oświetlenia
D. Oddawanie barw
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Czynnik, który w trakcie wykonywania pracy wpływa na pracownika w sposób prowadzący lub mogący prowadzić do choroby, określa się jako
A. niebezpiecznym
B. uciążliwym
C. szkodliwym
D. urazowym
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Przepisy chroniące środowisko ograniczają emisję różnych pyłów do atmosfery. Najskuteczniejsze usuwanie pyłów ze spalin odlotowych można osiągnąć przy użyciu
A. filtrów tkaninowych
B. multicyklonów
C. filtrów zwężkowych
D. elektrofiltrów
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Obciążenie systemu mięśniowo-szkieletowego klasyfikowane jest jako czynnik
A. biologicznych
B. chemicznych
C. fizycznych
D. psychofizycznych
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Osoba obsługująca obrabiarkę do metalu powinna usuwać wióry powstające podczas obróbki
A. z wykorzystaniem odpowiednich narzędzi ręcznych
B. za pomocą sprężonego powietrza
C. przy użyciu zmiotki lub sprężonego powietrza
D. ręcznie, jednak w sposób bezpieczny
BPO.01 Pytanie 296
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Warunki pracy można uznać za bezpieczne - nie powodujące negatywnych skutków dla zdrowia pracownika, jeśli stężenie wynoszące NDSCh utrzymuje się w środowisku pracy maksymalnie przez
A. 15 min
B. 60 min
C. 30 min
D. 5 min
BPO.01 Pytanie 297
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
W obiektach zajmujących się produkcją żywności mokre nawierzchnie mogą powodować ryzyko
A. poślizgnięcia się pracownika
B. zakażeń mikrobiologicznych
C. zanieczyszczenia gotowego produktu
D. zanieczyszczenia surowców żywnościowych
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Na trzystopniowej skali nie ma ryzyka zawodowego
A. bardzo duże
B. małe
C. średnie
D. duże
BPO.01 Pytanie 299
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Jakie zagrożenie może prowadzić do najpoważniejszych konsekwencji zdrowotnych dla pracownika podczas realizacji prac w wykopie?
A. utknięcie w błocie
B. zasypanie na skutek osunięcia się ścian wykopu
C. zalanie przez gromadzące się wody gruntowe
D. wdychanie zanieczyszczonego powietrza
BPO.01 Pytanie 300
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Proces zapewnienia jakości, który polega na ocenianiu organoleptycznych właściwości produktu (smak, zapach, kolor, konsystencja) w odniesieniu do cech substancji uznawanej za wzorzec, wymaga zatrudnienia pracowników
A. o sprawdzonej wrażliwości sensorycznej
B. o potwierdzonych umiejętnościach
C. o odpowiednim wykształceniu
D. o odpowiednim doświadczeniu zawodowym
BPO.01 Pytanie 301
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Przedstawiony na rysunku znak bezpieczeństwa ostrzega przed

A. niebezpieczeństwem spadnięcia.
B. niebezpieczeństwem potknięcia się.
C. śliską powierzchnią.
D. pracami prowadzonymi na wysokości.
BPO.01 Pytanie 302
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Pracownicy transportują towary ręcznie na znaczne odległości, nie korzystając z pomocy sprzętowej. Odpowiednia organizacja transportu ręcznego wymaga wprowadzenia takiej zmiany, która powinna
A. całkowicie wykluczyć obciążenie
B. ograniczyć ręczne przesuwanie rzeczy do minimalnej odległości, wprowadzać przerwy na odpoczynek, zmniejszać ryzyko kontuzji oraz zapewnić sprzęt pomocniczy
C. podmienić wszystkie czynności manualne na sprzęt zmechanizowany
D. ograniczyć długi wysiłek i całkowicie zlikwidować obciążenie układu mięśniowego i szkieletowego
BPO.01 Pytanie 303
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Pracownik wykonujący spawanie elektryczne został wyposażony w odzież ochronną oraz środki osobistego zabezpieczenia. W tym samym pomieszczeniu ślusarz skarży się na dolegliwości oczu. Co powinien zalecić pracownik służby BHP?
A. tarczy dla drugiego pracownika
B. parawanu oddzielającego stanowiska
C. okularów dla drugiego pracownika
D. przyłbicy dla drugiego pracownika
BPO.01 Pytanie 304
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Preparaty dezynfekujące stosowane w celu zapewnienia higieny produkcji powinny być składowane
A. w wydzielonym pomieszczeniu
B. w hali produkcyjnej
C. w laboratorium chemicznym
D. w magazynie surowców
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Wartość natężenia oświetlenia stanowiska pracy podczas wykonywania operacji toczenia powinna wynosić
Lp. | Stanowisko pracy | Natężenie oświetlenia Em [lx] |
---|---|---|
1. | Kucie swobodne | 200 |
2. | Spawanie | 300 |
3. | Toczenie, szlifowanie | 500 |
4. | Trasowanie, kontrola | 750 |
A. 200 lx
B. 750 lx
C. 500 lx
D. 300 lx
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Maszyna operacyjna generuje 3000 wibracji podłoża w ciągu jednej minuty. Jaką wartość ma ta częstotliwość w hercach (Hz)?
1 Hz = 1 wibracja/1 s
A. 300 Hz
B. 20 Hz
C. 3000 Hz
D. 50 Hz
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Czynnik, który oddziałuje na pracownika i może skutkować wystąpieniem choroby zawodowej, określa się mianem
A. niebezpiecznym
B. urazowym
C. szkodliwym
D. uciążliwym
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Zaadaptowaniem narzędzi, urządzeń oraz warunków pracy do wymagań i zdolności pracownika zajmuje się
A. ekonomia pracy
B. ergonomia pracy
C. higiena pracy
D. fizjologia pracy
BPO.01 Pytanie 309
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Pracodawca nie może używać substancji chemicznych bez
A. otrzymania oznakowania oraz zgody inspekcji sanitarnej.
B. wyraźnego oznakowania umożliwiającego ich identyfikację.
C. uzyskania zgody od organu nadzoru nad warunkami pracy.
D. wcześniejszego przeszkolenia przez producenta oraz oznaczenia substancji.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Wyniki badań na zawartość metali ciężkich w glebach lekkich wskazują obecność: rtęci Hg=1,2 mg/kg suchej masy i miedzi Cu=50 mg/kg suchej masy. Czy przekroczone są dopuszczalne zawartości metali ciężkich w badanej glebie?
Dopuszczalne zawartości metali ciężkich w glebach | ||||
---|---|---|---|---|
Pierwiastek | Jednostka | Zawartość w glebach | ||
lekkich | średnich | ciężkich | ||
Rtęć (Hg) | mg/kg suchej masy | 0,8 | 1,2 | 1,5 |
Miedź (Cu) | mg/kg suchej masy | 25 | 50 |
A. Zawartość rtęci i miedzi są w normie.
B. Zawartość rtęci i miedzi są przekroczone.
C. Zawartość miedzi jest przekroczona, a zawartość rtęci jest w normie.
D. Zawartość rtęci jest przekroczona, a zawartość miedzi jest w normie.
BPO.01 Pytanie 311
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Co należy zrobić w przypadku stwierdzenia przekroczenia norm hałasu na stanowisku pracy?
A. Zainstalować dodatkowe oświetlenie
B. Przenieść pracowników na inne stanowiska
C. Zwiększyć ilość przerw dla pracowników
D. Wdrożyć środki techniczne ograniczające hałas
BPO.01 Pytanie 312
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Fragment instrukcji bhp w laboratorium chemicznym. W laboratorium chemicznym pod wyciągiem należy wykonywać
„Miejsce, w którym jest prowadzona reakcja, powinno posiadać właściwą wentylację. Jedynie proste operacje (odważanie, przesypywanie ciał stałych, sączenie) z użyciem nieszkodliwych substancji lub roztworów wodnych o temperaturze pokojowej mogą być wykonywane na stołach laboratoryjnych. Wszystkie pozostałe operacje muszą być wykonywane pod sprawnie działającym wyciągiem." |
A. przesypywanie chlorku sody.
B. rozcieńczanie stężonych kwasów.
C. odważanie glukozy.
D. sączenie zawiesiny wodnej kredy.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Zgodnie z wytycznymi normy ISO 9241-6 odnośnie do wymagań ergonomicznych stanowisk komputerowych, w sytuacji wykonywania trudnych oraz złożonych zadań poziom hałasu nie powinien być wyższy niż
A. 35-60 dB
B. 25-50 dB
C. 45-65 dB
D. 35-55 dB
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Do czynników środowiska pracy zaliczane są pyły przemysłowe?
A. biologiczne
B. fizyczne
C. psychofizyczne
D. chemiczne
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Klasyfikacja rodzajów pracy fizycznej według całkowitego dobowego wydatku energetycznego (przy 8-godzinnym dniu pracy). Wydatek energetyczny pracownika w ciągu doby wynosi 3500 kcal. Jego pracę na podstawie załączonej tabeli należy uznać jako
Stopień ciężkości | Wydatek energetyczny [kcal/dobę] |
---|---|
Lekka | 2300 – 2800 |
Umiarkowana | 2801 – 3300 |
Średnia | 3301 – 3800 |
Ciężka | 3801 – 4300 |
Bardzo ciężka | 4301 - 4800 |
A. ciężką.
B. średnią.
C. lekką.
D. umiarkowaną.
BPO.01 Pytanie 316
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Kiedy przedmioty są transportowane przez jednego pracownika pod górę po nierównej nawierzchni, pochylniach lub schodach, przy maksymalnym kącie nachylenia do 30°, a ich wysokość przekracza 4 metry, niezależnie od odległości, na jaką są przenoszone, to masa tych przedmiotów dla mężczyzn nie powinna wynosić więcej niż
A. 25 kg
B. 50 kg
C. 35 kg
D. 30 kg
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Jakie są cele ergonomii korekcyjnej?
A. eliminacja zagrożeń oraz usunięcie szkodliwych czynników w istniejących miejscach pracy, a także zapewnienie maksymalnej efektywności pracy przy jednoczesnym zmniejszeniu obciążenia
B. optymalizacja relacji człowiek - technika - środowisko na etapie projektowania
C. projektowanie miejsc pracy z uwzględnieniem możliwości człowieka
D. tworzenie urządzeń, maszyn oraz miejsc pracy
BPO.01 Pytanie 318
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Ustalanie maksymalnych akceptowalnych stężeń substancji szkodliwych dotyczy
A. hałasu
B. oświetlenia
C. substancji toksycznych
D. wibracji
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Jakie są skutki aktywności fizycznej pracownika?
A. zmniejszenia objętości oddechowej płuc
B. ulepszania pracy mózgu
C. zakłócenia w funkcjonowaniu układu odpornościowego człowieka
D. osłabienia mięśni
BPO.01 Pytanie 320
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Zagadnieniem projektowania wzajemnych interakcji człowiek - maszyna - środowisko, mającego na celu zapewnienie bezpieczeństwa oraz jak największej efektywności pracy przy jak najmniejszym obciążeniu psychofizycznym jednostki, zajmuje się
A. psychologia społeczna
B. ergonomia koncepcyjna
C. ergonomia korekcyjna
D. fizjologia pracy