Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

BPO.01 Pytanie 521
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

W jakim okresie dni od momentu otrzymania świadectwa pracy pracownik ma prawo zwrócić się do pracodawcy o jego poprawienie?

A. 7 dni
B. 3 dni
C. 14 dni
D. 30 dni
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Do czynników niebezpiecznych występujących w trakcie obsługi stacjonarnej pilarki tarczowej do cięcia drewna zalicza się

A. napięcie elektryczne w przewodzie zasilającym.
B. zjawisko stroboskopowe.
C. hałas oraz pyły.
D. wibracje ostrzy tarczy pilarskiej.
BPO.01 Pytanie 524
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Głównym celem ergonomii koncepcyjnej jest

A. ustalenie wzajemnych relacji człowiek - maszyna - środowisko
B. ulepszanie już funkcjonujących maszyn i urządzeń
C. eliminacja błędów w otoczeniu pracy
D. polepszenie warunków pracy na obecnych stanowiskach
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Po zakończeniu pracy pracownik powinien

A. wyłączyć obsługiwaną maszynę, starannie uporządkować miejsce pracy, poukładać narzędzia i przyrządy w wyznaczonym miejscu
B. utrzymywać porządek i ład w miejscu pracy, szczególnie dbać o stan używanych narzędzi, przestrzegać obowiązujących zasad bhp oraz instrukcji technologicznych, jak również poleceń i wskazówek przełożonych
C. skontrolować, czy wyposażenie techniczne stanowiska pracy nie wzbudza zastrzeżeń, a w przypadku wykrycia usterek poinformować przełożonego i wstrzymać się od pracy
D. zapoznać się z instrukcją bezpiecznej obsługi maszyny, założyć przydzieloną odzież i obuwie robocze oraz użyć środków ochrony osobistej
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

W rzeźni na stanowisku obróbki, dzielenia i konserwacji tusz mięsnych najbardziej użyteczne podczas realizowanych zadań oraz skutecznie chroniące przed działaniem groźnych i szkodliwych dla zdrowia substancji będą rękawice wykonane z

A. tkanin lub dzianin lnianych
B. gumy z wkładką ocieplającą
C. tkanin z elementami metalowymi
D. gumy z wkładką izolującą
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Miejsce pracy nie powinno być usytuowane

A. w piwnicach i suterenach, gdy zapewnione jest oświetlenie dzienne oraz uzyskano zgodę właściwego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w porozumieniu z odpowiednim Okręgowym Inspektorem Pracy
B. w pomieszczeniach, gdzie obecne są czynniki szkodliwe dla zdrowia przekraczające NDS lub NDN
C. w piwnicach i suterenach bez dostępu do światła dziennego i bez zgody odpowiedniego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego
D. w budowlach o konstrukcji żelbetowej
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Przy pracy w gorącym mikroklimacie konieczne jest zapewnienie pracownikowi

A. napojów oraz w zależności od rodzaju prowadzonej działalności środków ochrony indywidualnej
B. tylko odpowiedniego ubrania roboczego
C. ciepłych napojów, by zapobiec tzw. "szokowi termicznemu" organizmu
D. jedynie częstych przerw w pracy
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Podczas formułowania wniosków z analizy obiektów warto wziąć pod uwagę, czy poziom oświetlenia w miejscach pracy odpowiada rodzajowi wykonywanych zadań oraz czy spełnia wymagania ustalone

A. w Regulaminie pracy
B. w Polskiej Normie
C. w Kodeksie pracy
D. w ogólnych przepisach BHP
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Która technika oceny obciążenia statycznego, biorąca pod uwagę postawę ciała w trakcie pracy oraz siły zewnętrzne, jest najczęściej wykorzystywana w praktyce?

A. Kalorymetria pośrednia
B. Pozycje kluczowe KIM
C. Lehmanna
D. OWAS
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Posługując się tabelą, oszacuj wartość ryzyka zawodowego, jeżeli prawdopodobieństwo jest prawdopodobne, a ciężkość następstw duża.

PrawdopodobieństwoCiężkość następstw
małaśredniaduża
Mało prawdopodobnebardzo małemałeśrednie
Prawdopodobnemałeśrednieduże
Wysoce prawdopodobneśredniedużebardzo duże

A. Małe.
B. Duże.
C. Średnie.
D. Bardzo duże.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Pracownik po zakończeniu pracy udał się do domu przyjaciela na imprezę i podczas spaceru po chodniku doznał urazu głowy z powodu spadającego sopla lodu z dachu budynku. Zgłosił on ten incydent jako wypadek w drodze do domu. Analiza powodów i okoliczności zdarzenia wykazała, że

A. zdarzenie to jest traktowane jak wypadek przy pracy
B. jest to wypadek w drodze do domu z pracy
C. to nie jest wypadek w drodze do domu z pracy
D. nie jest to zdarzenie mające przyczynę zewnętrzną
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Jakie metody organizacyjne stosuje się w celu zmniejszenia zagrożeń związanych z drganiami mechanicznymi?

A. automatyzacji działań technologicznych
B. eliminacji drgań u źródła ich powstawania
C. skracaniu czasu eksponowania na drgania podczas zmiany roboczej
D. ograniczaniu drgań w trakcie ich propagacji
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

W przypadku wystąpienia szkodliwych i biologicznych czynników w miejscu pracy, pracodawca ma obowiązek zlecić wykonanie badań oraz pomiarów?

A. przychodni Medycyny Pracy
B. Państwowej Inspekcji Pracy
C. Państwowej Inspekcji Sanitarnej
D. Urzędowi Dozoru Technicznego
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Wybór środków ochrony indywidualnej powinien być dokonywany według kryteriów analizowanych w następującej kolejności:

A. cena, rodzaj czynnika szkodliwego, skuteczność ochrony, bezkolizyjność
B. rodzaj czynnika szkodliwego, cena, bezkolizyjność, skuteczność ochrony
C. rodzaj czynnika szkodliwego, bezkolizyjność, cena, skuteczność ochrony
D. rodzaj czynnika szkodliwego, skuteczność ochrony, bezkolizyjność, cena
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Szkolenie cykliczne powinno być przeprowadzone w formie instruktażu dla zatrudnionych.

A. administracyjno-biurowych.
B. inżynieryjno-technicznych.
C. zatrudnionych na stanowiskach robotniczych.
D. wykonujących zadania służby bhp.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Jakie są czynniki mogące stanowić zagrożenie?

A. substancje i materiały wybuchowe oraz łatwopalne, np. tlenki, metale
B. mikroklimat zimny oraz gorący w chłodniach i piekarniach
C. pole lub promieniowanie elektromagnetyczne o częstotliwości w zakresie 0 Hz-300 GHz
D. pyły i dymy ze spawania wraz z substancjami niebezpiecznymi
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Jakie czynniki biologiczne występują w miejscu pracy?

A. makroorganizmy i mikroorganizmy roślinne
B. gorący mikroklimat i organizmy bezkomórkowe
C. substancje chemiczne oraz kancerogeny
D. kancerogeny oraz pyły nieorganiczne
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Pracownik z działu bhp przeprowadził inspekcję miejsca pracy, które jest wyposażone w monitor ekranowy, i zauważył, że wysokość krzesła uniemożliwia pracownikowi ustawienie stóp na podłodze w sposób płaski i swobodny. Dlatego powinien zalecić

A. obniżenie wysokości biurka
B. obniżenie wysokości krzesła
C. przeniesienie pracownika do innego stanowiska
D. wyposażenie stanowiska pracy w podnóżek dostosowany do potrzeb wynikających z cech antropometrycznych pracownika
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Pracodawca nie może używać substancji chemicznych bez

A. wcześniejszego przeszkolenia przez producenta oraz oznaczenia substancji.
B. otrzymania oznakowania oraz zgody inspekcji sanitarnej.
C. wyraźnego oznakowania umożliwiającego ich identyfikację.
D. uzyskania zgody od organu nadzoru nad warunkami pracy.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Badania wykazały potrzebę podjęcia działań, które mają na celu zminimalizowanie hałasu w obszarach obsługi infolinii oraz poprawę akustyki w pomieszczeniach. W związku z tym zaproponowano następującą techniczną metodę ograniczenia hałasu:

A. stanowiska, w których wymagana jest intensywna komunikacja pracowników, powinny znajdować się w wydzielonych częściach pomieszczeń infolinii
B. pracownicy powinni wykorzystywać przerwy w pracy oraz relaksować się np. w specjalnie wydzielonych pomieszczeniach, które mają większą przestrzeń niż standardowe stanowisko, dobrą izolację akustyczną oraz odpowiednią adaptację akustyczną
C. sprzęt do komunikacji z klientem powinien umożliwiać regulację poziomu odsłuchu głosu osoby dzwoniącej na najniższym możliwym poziomie, zapewniającym zrozumiały przekaz informacji
D. stanowiska generujące hałas, które wynikają z cech osobniczych pracowników lub głośnego sprzętu, powinny być oddzielone od innych lub ulokowane w osobnym pomieszczeniu
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Podczas wykonywania zadań w niewygodnej pozycji (skrętnej, klęcznej) występują

A. podstawowe zagrożenia pojawiające się w trakcie pracy
B. ryzykowne czynniki w otoczeniu pracy
C. czynniki towarzyszące wszystkim rodzajom pracy
D. niedogodności wynikające ze sposobu realizacji pracy
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Badaniom lekarskim w sposób cykliczny podlegają

A. jedynie pracownicy zatrudnieni w szczególnych warunkach.
B. wyłącznie pracownicy zatrudnieni na pozycjach, na których występują czynniki szkodliwe i uciążliwe.
C. wszyscy pracownicy zatrudnieni w zakładzie pracy.
D. tylko pracownicy zatrudnieni na stanowiskach robotniczych.