Filtrowanie pytań
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
A. pogorszenia widzenia i słuchu
B. dolegliwości układu mięśniowo-szkieletowego
C. dolegliwości układu oddechowego
D. zwiększenia efektywności organizmu
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Osoba bez problemów zdrowotnych zdobywa najwięcej informacji z otoczenia za pomocą zmysłu
A. wzroku
B. smaku
C. słuchu
D. dotyku
BPO.01 Pytanie 843
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Średnia wartość stężenia, które nie powinno prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych u pracownika, o ile występuje w środowisku pracy nie dłużej niż 15 minut i maksymalnie 2 razy w trakcie zmiany roboczej, z przerwą nie krótszą niż 1 godzina, jest określana jako
A. najwyższe dopuszczalne stężenie - NDS
B. najwyższe dopuszczalne stężenie pułapowe - NDSP
C. najniższe dopuszczalne stężenie - NDS
D. najwyższe dopuszczalne stężenie chwilowe - NDSCh
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Młodociany pracownik to osoba w jakim wieku?
A. od 16 do 18 lat
B. od 18 do 20 lat
C. do 16 lat
D. do 18 lat
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Zgodnie z kodeksem pracy, do kluczowych zadań pracownika dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy nie należy
A. troszczenie się o dobro firmy, ochrona jej mienia oraz zachowanie w tajemnicy informacji, których ujawnienie mogłoby zaszkodzić pracodawcy
B. poddawanie się wstępnym, okresowym i kontrolnym badaniom lekarskim oraz przestrzeganie zaleceń lekarzy
C. dbanie o odpowiedni stan maszyn, urządzeń, narzędzi i sprzętu, a także o porządek i organizację w miejscu pracy
D. wykonywanie obowiązków w sposób zgodny z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie się do poleceń i wskazówek przełożonych w tym zakresie
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Okresowe szkolenie nie powinno być prowadzone w formie samokształcenia kierowanego dla pracowników
A. administracyjno-biurowych
B. zatrudnionych na stanowiskach robotniczych
C. wykonujących zadania służby bhp
D. inżynieryjno-technicznych
BPO.01 Pytanie 847
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Zespół zajmujący się analizą wypadków, po ustaleniu przyczyn oraz okoliczności zdarzenia, ma obowiązek przygotować protokół powypadkowy w terminie
A. 7 dni od dnia zgłoszenia o wypadku
B. 14 dni od dnia zgłoszenia o wypadku
C. 30 dni od dnia zgłoszenia o wypadku
D. 5 dni od dnia zgłoszenia o wypadku
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Czynnik, którego wpływ na pracownika może doprowadzić do wystąpienia choroby zawodowej, określa się jako
A. urazowy
B. szkodliwy
C. chorobowy
D. niebezpieczny
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Kto ma prawo wyrazić zgodę na przeprowadzenie modyfikacji dźwigu w miejscu pracy?
A. Urząd Dozoru Technicznego
B. Kierownik techniczny
C. Producent maszyny
D. Główny Inspektor Pracy
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Ratownik uznał, że osoba poszkodowana jest świadoma. Jakie działanie powinien podjąć jako pierwsze?
A. opatrzenie najpoważniejszych ran u poszkodowanego
B. przeprowadzenie rozmowy z poszkodowanym na temat jego stanu zdrowia
C. usunąć zagrożenia dla poszkodowanego oraz udzielającego wsparcia
D. przeprowadzenie rozmowy z poszkodowanym na temat przyczyn zdarzenia
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Jakie z czynników może stanowić zagrożenie chemiczne w miejscu pracy?
A. Pole elektromagnetyczne
B. Hałas
C. Preparat klejowy
D. Promieniowanie optyczne
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Wsp współczesnych metodach organizacji szkoleń w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy stosuje się
A. prezentacje multimedialne
B. arkusze kalkulacyjne
C. edytory tekstu
D. bazy danych
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Osoby podejmujące lub wykonujące pracę na danym stanowisku muszą przechodzić obowiązkowe badania sanitarno-epidemiologiczne?
A. prowadzącego autobus.
B. sprzedawcy w sklepie.
C. kelnera w restauracji.
D. kasjera w instytucji bankowej.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Ile członków powinien mieć zespół powołany do analizy okoliczności oraz przyczyn wypadku w miejscu pracy?
A. 4
B. 1
C. 2
D. 3
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Jakie pomiary, z wymienionych poniżej, powinny zostać przeprowadzone w miejscu pracy szwaczki?
A. Hałasu i zapylenia
B. Tylko zapylenia
C. Tylko wibracji
D. Tylko hałasu
BPO.01 Pytanie 856
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Osoba pracująca w warsztacie samochodowym doznała fatalnego wypadku. Kogo pracodawca jest zobowiązany natychmiast powiadomić?
A. Odpowiedniego inspektora pracy
B. Odpowiedniego inspektora pracy oraz prokuratora
C. Prokuratora oraz Urząd Dozoru Technicznego
D. Odpowiedniego inspektora sanitarnego
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
W dziedzinie ergonomii kluczowym elementem jest
A. medycyna pracy
B. organizacja pracy
C. technologia
D. człowiek
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Aby stworzyć zestawienie pracowników z datami ostatniego i nadchodzącego szkolenia bhp, tak aby można było efektywnie uporządkować pracowników według terminów szkoleń oraz alfabetycznie według nazwisk, najbardziej przydatne będzie
A. procesor tekstu
B. program do prezentacji
C. edytor tekstu
D. arkusz kalkulacyjny
BPO.01 Pytanie 859
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Pracownik wykonujący spawanie elektryczne został wyposażony w odzież ochronną oraz środki osobistego zabezpieczenia. W tym samym pomieszczeniu ślusarz skarży się na dolegliwości oczu. Co powinien zalecić pracownik służby BHP?
A. tarczy dla drugiego pracownika
B. parawanu oddzielającego stanowiska
C. okularów dla drugiego pracownika
D. przyłbicy dla drugiego pracownika
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Które z wymienionych metod popularyzacji zagadnień bhp najbardziej wpływają na kształtowanie postaw ludzi, czasami przyjmując postać symulacji przypadkowych zdarzeń?
A. Pokazy, prezentacje, ćwiczenia w zakresie ratownictwa
B. Slogany i materiały plakatowe
C. Tablice i znaki informacyjne
D. Wykłady i prelekcje
BPO.01 Pytanie 861
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Osobie, która doświadczyła wypadku w pracy lub zachorowała na chorobę zawodową, przysługują
A. dodatki do podstawowego wynagrodzenia
B. dodatkowe dni urlopu zdrowotnego
C. świadczenia socjalne
D. świadczenia z ubezpieczenia społecznego
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Podczas formułowania wniosków z analizy obiektów, ważne jest, aby uwzględnić, czy intensywność oświetlenia na stanowiskach pracy jest dostosowana do charakteru wykonywanych czynności oraz czy spełnia ustalone wymagania
A. w Polskiej Normie
B. w ogólnych przepisach bhp
C. w kodeksie pracy
D. w regulaminie pracy
BPO.01 Pytanie 863
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Podczas inspekcji w gospodarstwie ogrodniczym inspektor BHP zauważył, że pestycydy przeznaczone do użycia straciły ważność. Jakie zalecenie powinien wpisać inspektor w protokole pokontrolnym?
A. Zastosowanie dodatkowych środków ochrony osobistej podczas ich aplikacji
B. Rozcieńczenie pestycydów wodą w proporcji 1:10 przed ich użyciem
C. Przekazanie pestycydów do utylizacji, zgodnie z regulacjami dotyczącymi gospodarowania odpadami niebezpiecznymi
D. Weryfikacja działania pestycydów, a jeśli wynik będzie pozytywny, używać ich bez ograniczeń
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Na jaką wysokość powinna być ustawiona barierka oddzielająca obszar niebezpieczny na terenie budowy?
A. 1,1 m
B. 0,6 m
C. 2,3 m
D. 1,6 m
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
W biurze znajdują się dwie osoby. Każda z nich ma do dyspozycji 17 m3 wolnej przestrzeni. Jaka minimalna wysokość musi mieć to pomieszczenie?
A. 2,2 m
B. 3,0 m
C. 3,3 m
D. 2,5 m
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Zgodnie z regulacjami sposób otwierania drzwi w pomieszczeniach pracy oraz w toaletach powinien spełniać normy techniczno-budowlane oraz zasady ochrony przeciwpożarowej. To oznacza, że drzwi te powinny się otwierać
A. wahadłowo
B. w dowolny sposób
C. do wewnątrz
D. na zewnątrz
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Kobieta karmiąca piersią może na swój wniosek skorzystać z prawa do połączenia przerw w pracy na karmienie dziecka. Przerwa o jakiej łącznej długości będzie przysługiwała kobiecie karmiącej jedno dziecko?
| Art. 187 Kodeks pracy § 1. Pracownica karmiąca dziecko piersią ma prawo do dwóch półgodzinnych przerw w pracy wliczanych do czasu pracy. Pracownica karmiąca więcej niż jedno dziecko ma prawo do dwóch przerw w pracy po 45 minut każda. Przerwy na karmienie mogą być na wniosek pracownicy udzielane łącznie. |
A. dwie godziny.
B. pół godziny.
C. jedną godzinę.
D. półtorej godziny.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
W trakcie inspekcji pomieszczeń oraz miejsc pracy weryfikuje się m.in., czy odległość pomiędzy sąsiadującymi monitorami ekranowymi wynosi przynajmniej
A. 120 cm
B. 60 cm
C. 80 cm
D. 40 cm
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Ocena stanu bezpieczeństwa w pracy uwzględnia analizę wypadków oraz chorób zawodowych z ostatnich dwunastu miesięcy w odniesieniu do wcześniejszych lat. Tego rodzaju analiza powinna zawierać wskaźniki
A. ogólne informacje o wypadkach
B. częstotliwości oraz ciężkości wypadków
C. ciężkości wypadków lub ich częstotliwości
D. częstotliwości zdarzeń wypadkowych
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Oświetlenie awaryjne jest stosowane w celu
A. wyznaczenia bezpiecznej ścieżki ewakuacyjnej
B. informowania pracownika o zbliżającym się zagrożeniu (niebezpieczeństwie)
C. zwiększenia poczucia bezpieczeństwa osób poprzez wybór ciepłej barwy światła
D. zapewnienia awaryjnego oświetlenia, które pozwala na bezpieczne zakończenie, a w niektórych sytuacjach kontynuację wykonywanych zadań
BPO.01 Pytanie 871
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Pracownik doznał wypadku w trakcie dojazdu do pracy. W czasie niezdolności do pracy z tego powodu będzie mu przysługiwało wynagrodzenie w wysokości
A. 100%
B. 80%
C. 70%
D. 120%
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Każde stanowisko pracy powinno mieć zapewniony bezpieczny i komfortowy dostęp, a jego wysokość na całej długości nie może być mniejsza w świetle niż
A. 2,5 m
B. 2,2 m
C. 2,0 m
D. 2,1 m
BPO.01 Pytanie 873
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Analiza oraz pomiar czynników niebezpiecznych dla zdrowia są przeprowadzane przez laboratoria
A. Urzędu Dozoru Technicznego
B. Medycyny Pracy
C. Państwowej Inspekcji Sanitarnej
D. Państwowej Inspekcji Pracy
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Jaki rodzaj rysunku technicznego jest zamieszczony poniżej?

A. złożeniowy
B. wykonawczy
C. zestawieniowy
D. zabiegowy
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Do chemicznych czynników obecnych w miejscu pracy zaliczamy
A. preparaty drażniące
B. pyły przemysłowe
C. bakterie i wirusy
D. mikroklimat
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Jakie jest zobowiązanie pracodawcy, który zatrudnia więcej niż 250 pracowników?
A. komisji bhp
B. komitetu bhp
C. społecznej inspekcji pracy
D. służby przeciwpożarowej
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Dziedzina wiedzy, która bada dostosowywanie narzędzi, maszyn, otoczenia oraz warunków pracy do autonomicznych oraz psychofizycznych właściwości i umiejętności człowieka, co zapewnia efektywne, skuteczne i bezpieczne realizowanie przez niego zadań przy stosunkowo niskim biologicznym koszcie, nosi nazwę
A. mechaniką materiałów i konstrukcji
B. zarządzaniem zasobami ludzkimi
C. organizacją pracy
D. ergonomią
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Zgodnie z przepisami Kodeksu pracy, młodocianym pracownikiem jest osoba, która
A. ukończyła 15 lat, ale nie ma więcej niż 18 lat
B. osiągnęła 16 lat i nie przekroczyła 18 lat
C. nie ma jeszcze 15 lat
D. ma mniej niż 16 lat
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Trójkątne znaki bezpieczeństwa wskazują na
A. nakaz
B. informację
C. ostrzeżenie
D. zakaz
BPO.01 Pytanie 880
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Jakie negatywne skutki zdrowotne wywołuje praca w charakterze sprzedawcy w sklepie spożywczym, szczególnie dla jego
A. ośrodkowego układu nerwowego
B. stawów i kręgosłupa
C. płuc i serca
D. oczu i skóry