Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Czynnik szkodliwy oddziałując na pracownika

A. może spowodować uraz
B. może doprowadzić do wystąpienia choroby zawodowej
C. nie zagraża zdrowiu, lecz utrudnia wykonywanie pracy
D. nie ma żadnego wpływu na zdrowie pracownika
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Wartość natężenia oświetlenia w recepcji hotelu powinna wynosić

Lp.Rodzaj wnętrz, zadania lub czynnościNatężenie oświetlenia Em[lx]
1.Kuchnia500
2.Restauracja samoobsługowe200
3.Recepcja/kantor, portiernia300
4.Korytarza100

A. 300 lx.
B. 200 lx.
C. 500 lx.
D. 100 lx.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Kontrolne badania są wykonywane w sytuacji

A. pogorszenia zdrowia pracownika z powodu obecności szkodliwych i uciążliwych czynników w miejscu pracy
B. pogorszenia zdrowia pracownika - na jego prośbę
C. pogorszenia zdrowia pracownika - na zalecenie lekarza odpowiedzialnego za opiekę profilaktyczną
D. niezdolności do pracy trwającej dłużej niż 30 dni
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Na poniższym rysunku zilustrowano warunki pracy dwóch osób obsługujących ten sam typ maszyny. Sposób wyposażenia stanowiska pracy osoby obsługującej maszynę nie eliminuje napięcia statycznego

Ilustracja do pytania 8
A. mięśni grzbietu.
B. mięśni ud.
C. mięśni ramion.
D. mięśni karku.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

W jakich sytuacjach, z wymienionych poniżej, konieczne jest stosowanie rękawic, które chronią przed lekkimi urazami mechanicznymi?

A. Narażenie na szkodliwe substancje chemiczne i pyły, w tym: mgłę olejów mineralnych, rozpuszczalniki, benzyne, naftę, dymy spawalnicze, pyły metali.
B. Zagrożenia urazami wynikającymi z użycia podstawowych narzędzi ręcznych: przecinaki, pilniki, piły ręczne, wkrętaki (śrubokręty), klucze.
C. Narażenie na wibracje generowane przez maszyny i narzędzia: pras i innych obrabiarek do metalu, narzędzi ręcznych napędzanych, środków transportu.
D. Zagrożenie urazami wynikającymi z poślizgnięć, potknięć i upadków na podłodze lub innym podłożu w miejscu pracy, przejściach, dojściach lub drogach komunikacyjnych.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

W szkole podstawowej zakupiono urządzenia sportowe: bramki do piłki ręcznej i nożnej, drabinki, kozły. Zakupiony sprzęt powinien posiadać

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU
z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach
(Dz. U. z 2003 r. Nr 6, poz. 69 z późniejszymi zmianami)
(wyciąg)
§ 9. 1. W pomieszczeniach szkoły i placówki zapewnia się właściwe oświetlenie, wentylację i ogrzewanie.
2. Sprzęty, z których korzystają osoby pozostające pod opieką szkoły lub placówki, dostosowuje się do wymagań ergonomii.
3. Szkoły i placówki nabywają wyposażenie posiadające odpowiednie atesty lub certyfikaty.

A. deklarację zgodności wystawioną przez producenta.
B. oznakowanie UE.
C. deklarację zgodności wystawioną przez dostawcę.
D. certyfikat zgodności z normą.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Jakie działania należy podjąć w przypadku udzielania pomocy osobie zatrutej gazami?

A. wyniesieniu poszkodowanego z obszaru zagrożenia i wezwaniu lekarza, a w przypadku ustania funkcji oddechowych na rozpoczęciu reanimacji poprzez wykonywanie ucisków klatki piersiowej
B. przeniesieniu poszkodowanego w miejsce z dostępem do świeżego powietrza i zastosowaniu sztucznego oddychania
C. powiadomieniu osoby odpowiedzialnej i oczekiwanie na instrukcje
D. niezwłocznym przystąpieniu do resuscytacji
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikowi szkolenie z zakresu bhp

A. w ciągu 3 dni od momentu zatrudnienia
B. w ciągu 7 dni od momentu rozpoczęcia pracy
C. przed dopuszczeniem do pracy
D. w pierwszym dniu zatrudnienia
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Gdy dopuszczalny poziom hałasu w miejscu pracy wynosi 85 dB, a rzeczywisty poziom to 88 dB, to pracownik

A. nie może wykonywać swoich zadań, ponieważ NDN hałasu zostało przekroczone
B. nie może wykonywać pracy, ponieważ hałas jest zbyt wysoki
C. może pracować po zastosowaniu ochrony słuchu
D. może wykonywać pracę bez dodatkowych środków ochrony osobistej
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

W pomieszczeniu stałej pracy (tokarni) o kubaturze 140 m3 pracuje trzech pracowników. Maszyny i regały zajmują 75 m3. Kubatura pomieszczenia

Rozporządzenie MPiPS z dnia 26. 09. 1977 r.
w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy
(wyciąg)
§ 19.1. Powierzchnia i wysokość pomieszczeń pracy powinny zapewniać spełnienie wymagań bezpieczeństwa i higieny pracy, z uwzględnieniem rodzaju wykonywanej pracy, stosowanych technologii oraz czasu przebywania pracowników w tych pomieszczeniach.
2. Na każdego z pracowników jednocześnie zatrudnionych w pomieszczeniach stałej pracy powinno przypadać, co najmniej 13 m³ wolnej objętości pomieszczenia oraz co najmniej 2m² wolnej powierzchni podłogi (nie zajętej przez urządzenia techniczne, sprzęt itp.).

A. jest niedostateczna.
B. jest za mała o 26 m3.
C. nie spełnia wymogów rozporządzenia.
D. jest wystarczająca.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Na podstawie danych z tabeli zawierającej wyniki pomiarów zanieczyszczeń powietrza wskaż czynnik, którego stężenie przekroczyło dopuszczalną wartość.

Nazwa substancjiZmierzone wartości stężeń w μg/m³
w odniesieniu do roku
Dopuszczalne wartości stężeń w μg/m³
w odniesieniu do roku
Dwutlenek azotu3540
Dwutlenek siarki4540
Pył zawieszony PM104550
Tlenek węgla15002000

A. Pył zawieszony PM 10.
B. Dwutlenek siarki.
C. Dwutlenek azotu.
D. Tlenek węgla.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Coroczna analiza stanu bhp w miejscu pracy, przygotowywana przez inspektora bhp, nie powinna obejmować informacji dotyczących

A. danych osobowych pracowników zatrudnionych
B. informacji na temat stosowania środków ochrony indywidualnej
C. statystyk wypadków za ubiegły rok
D. rezultatów przeprowadzanych badań czynników szkodliwych
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Kto jest odpowiedzialny za przechowywanie wyników oraz rejestrów pomiarów zanieczyszczeń wykonanych w miejscu pracy, jeśli pracodawca nie ma obowiązku tworzenia służby BHP?

A. Kierownik grupy
B. Pracodawca
C. Osoba nadzorująca realizację pomiarów
D. Osoba przeprowadzająca pomiary
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Możliwość obniżenia wysokości do 2,5 m w pomieszczeniu przeznaczonym do pracy stałej istnieje, gdy na jednego pracownika przypada przynajmniej 15 m3 wolnej przestrzeni w pomieszczeniu oraz zatrudnionych jest maksymalnie

A. 3 pracowników
B. 8 pracowników
C. 2 pracowników
D. 4 pracowników
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Pomieszczenie, w którym pracownicy mają spożywać posiłki własne i w którym mają być wydawane im napoje, to

Rozporządzenie MPiPS z dnia 26. 09. 1977 r.
w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy
(wyciąg)
§29.1 Pracodawca zatrudniający powyżej dwudziestu pracowników na jednej zmianie powinien zapewnić pracownikom pomieszczenie do spożywania posiłków, zwanej dalej jadalnią.
2. Obowiązek określony w ust. 1 dotyczy również pracodawców zatrudniających dwudziestu i mniej pracowników, jeżeli narażeni są na kontakt z substancjami trującymi środkami chemicznymi lub promieniotwórczymi, materiałami biologicznymi zakaźnymi albo przy pracach szczególnie brudzących.
3. W jadalni należy umieścić w widocznych miejscach napisy lub znaki informujące o zakazie palenia tytoniu.
§30. Ustala się następujące typy jadalni:
1) jadalnia przeznaczona do spożywania posiłków własnych (typ I);
2) jadalnia przeznaczona do spożywania posiłków własnych i wydawania napojów (typ II);
3) jadalnia z zapleczem – przeznaczona do spożywania posiłków profilaktycznych (typ III).
Dopuszcza się łączenie jadalni typu I i II.
§31.1. W pomieszczeniu jadalni typu I powinno przypadać, co najmniej 1,1 m2 powierzchni na każdego z pracowników jednocześnie spożywających posiłek.
§32. Jadalnia typu II powinna składać się z dwóch części:
1) jadalni właściwej odpowiadającej wymaganiom jadalni typu I oraz
2) pomieszczeń do przygotowywania, wydawania napojów i zmywania naczyń stołowych.
§33. Jadalnia typu III powinna odpowiadać wymaganiom określonym dla jadalni typu II oraz powinna posiadać węzeł sanitarny dla konsumentów i węzeł sanitarny z szatnią dla pracowników obsługi.

A. jadalnia typ - I
B. jadalnia typ - III
C. jadalnia typ - I i II
D. jadalnia typ - II
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Wysokość pomieszczenia spawalni powinna wynosić co najmniej

Wyciąg z rozporządzenia MG z dnia 27 kwietnia 2000 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy pracach spawalniczych.
(Dz. U. Nr 40, poz. 470)
Spawalnie i stanowiska spawalnicze
§ 6. Ścianki lub parawany kabiny spawalniczej powinny być wykonane z materiału niepalnego lub trudno zapalnego, tłumiącego szkodliwe promieniowanie optyczne. Powinny one mieć wysokość, co najmniej 2,00 m, z zachowaniem przy podłodze szczeliny wentylacyjnej.
§ 7. 1. W spawalni powinno przypadać na każdego pracownika najliczniejszej zmiany, co najmniej 15 m3 wolnej objętości pomieszczenia nie zajętej przez urządzenia i sprzęt.
2. Wysokość pomieszczenia spawalni powinna wynosić, co najmniej 3,75 m.
3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się przy pracach spawalniczych wykonywanych na statkach powietrznych i środkowych.
4. Na każde stanowisko spawalnicze powinny przypadać, co najmniej 2 m2 wolnej powierzchni podłogi, nie zajętej przez urządzenia i sprzęt.

A. 4,25 m
B. 3,30 m
C. 2,00 m
D. 3,75 m
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Pracownik, który został zwolniony z firmy, jest ponownie zatrudniony w tej samej firmie na identycznym stanowisku po upływie dwóch miesięcy. Ma on ważne okresowe badania lekarskie oraz aktualne szkolenie BHP. Jaką decyzję powinien podjąć pracodawca?

A. wysłanie pracownika na wstępne badania lekarskie
B. wysłanie pracownika na badania lekarskie i szkolenie BHP
C. uznanie ważności posiadanych przez pracownika badań lekarskich oraz szkolenia BHP
D. wysłanie pracownika na szkolenie BHP
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Ile misek ustępowych i pisuarów powinno być zainstalowanych w zakładzie produkcyjnym, w którym 120 mężczyzn zatrudnionych jest na jednej zmianie?

Rozporządzenie MGPiPS
w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy
(wyciąg)
Rozdział 4
Ustępy
§ 23.1. Ustępy powinny być zlokalizowane w odległości nie większej niż 75 m od stanowiska pracy. Odległość ta może być większa jedynie dla pracowników pracujących stale na otwartej przestrzeni, lecz nie powinna przekraczać 125 m od najdalszego stanowiska pracy. (...)
§ 28.1. Na każdych trzydziestu mężczyzn zatrudnionych na jednej zmianie powinna przypadać co najmniej jedna miska ustępowa i jeden pisuar, lecz nie mniej niż jedna miska ustępowa i jeden pisuar przy mniejszej liczbie zatrudnionych.
2. Na każdych dwadzieścia kobiet zatrudnionych na jednej zmianie powinna przypadać jedna miska ustępowa, lecz nie mniej niż jedna miska przy mniejszej liczbie zatrudnionych.

A. Pięć misek ustępowych i pięć pisuarów.
B. Trzy miski ustępowe i trzy pisuary.
C. Jedna miska ustępowa i jeden pisuar.
D. Cztery miski ustępowe i cztery pisuary.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Jak często należy przeprowadzać kontrolę okresową instalacji elektrycznej oraz piorunochronnej w zakresie sprawności połączeń, osprzętu, zabezpieczeń i środków ochrony przed porażeniem, a także oporności izolacji przewodów oraz uziemień instalacji 1 aparatów?

A. co rok
B. co 2 lata
C. co 3 lata
D. co 5 lat
BPO.01 Pytanie 157
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Jakie materiały są wykorzystywane w szkoleniach dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy?

A. programy do kalkulacji
B. prezentacje multimedialne
C. programy do tworzenia tekstów
D. systemy zarządzania danymi
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Ultradźwiękowy hałas to dźwięk, w którego widmie znajdują się składniki o wysokich częstotliwościach słyszalnych oraz niskich ultradźwiękowych w zakresie

A. 100 Hz - 1000 Hz
B. 10000 Hz - 40000 Hz
C. 16 Hz - 16000 Hz
D. 2 Hz - 50 Hz
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

W przypadku śmiertelnego, ciężkiego lub zbiorowego wypadku przy pracy, pracodawca ma obowiązek bezzwłocznie powiadomić

A. właściwego okręgowego inspektora pracy oraz prokuratora
B. społecznego inspektora pracy oraz prokuratora
C. policję oraz odpowiedniego inspektora pracy
D. policję oraz prokuratora
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

W sytuacji, gdy istnieją znaczne punktowe źródła emisji pyłów, na stanowisku pracy powinno się stosować

A. tylko wentylację ogólną oraz indywidualne środki ochrony dróg oddechowych dla pracowników
B. wyłącznie wentylację ogólną grawitacyjną
C. jedynie wentylację mechaniczną ogólną
D. zarówno wentylację mechaniczną ogólną, jak i miejscową