Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 1
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie fragmentu Kodeksu pracy ustal wysokość odszkodowania, należnego właścicielowi sklepu za powstały zawiniony niedobór towarów o wartości 2 000,00 zł, jeżeli miesięczne wynagrodzenie odpowiedzialnego za niedobór sprzedawcy wynosi 5 500,00 zł.

Fragment Kodeksu pracy
(...)
Art. 119. Odszkodowanie ustala się w wysokości wyrządzonej szkody, jednak nie może ono przewyższać kwoty trzymiesięcznego wynagrodzenia przysługującego pracownikowi w dniu wyrządzenia szkody.

A. 6 000,00 zł
B. 16 500,00 zł
C. 5 500,00 zł
D. 2 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 2
Prowadzenie sprzedaży

Przygotowując produkty do sprzedaży, zgodnie z normami higieniczno-sanitarnymi, sprzedawca powinien umieścić na regałach chłodniczych

A. dżemy
B. jaja
C. powidła
D. czekolady
HAN.01 Pytanie 3
Prowadzenie sprzedaży

Przechowywanie towarów przez sprzedawcę w niewłaściwych warunkach prowadzi do powstania strat

A. nadzwyczajne.
B. niezawinione.
C. naturalne.
D. zawinione.
HAN.01 Pytanie 4
Prowadzenie sprzedaży

Gwarancja na produkt jest zapewniana przez producenta

A. po wniesieniu dodatkowej opłaty
B. na prośbę klienta
C. dobrowolnie
D. koniecznie
HAN.02 Pytanie 5
Prowadzenie działań handlowych

Operacja gospodarcza, której treść to Wpłata do kasy przez pracownika niewykorzystanej zaliczki na pokrycie wydatków związanych z podróżą służbową, stanowi przykład operacji

A. aktywniej
B. aktywo - pasywnej zwiększającej
C. aktywo - pasywnej zmniejszającej
D. pasywnej
HAN.02 Pytanie 6
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie zamieszczonego fragmentu faktury oblicz łączną wartość brutto zakupionych towarów.

Fragment faktury zakupu
Lp.Nazwa towaru lub usługiJ.m.IlośćCena jednostkowa netto
Wartość netto
Stawka podatku VAT
%
Kwota podatku VAT
Wartość brutto
1.Mleko 2%l3005,005
2.Cukierkg1003,008

A. 324,00 zł
B. 1 575,00 zł
C. 1 899,00 zł
D. 1 800,00 zł
HAN.01 Pytanie 7
Prowadzenie sprzedaży

Po złożeniu zamówienia przez klienta, pierwszym krokiem powinno być

A. wysłanie towarów dostępnych w magazynie
B. sporządzenie faktury sprzedaży
C. potwierdzenie realizacji zamówienia
D. zweryfikowanie możliwości realizacji zamówienia
HAN.01 Pytanie 8
Prowadzenie sprzedaży

W sytuacji, gdy dochodzi do winy nieumyślnej, pracownik ponoszący odpowiedzialność materialną zwraca szkodę, która w momencie jej powstania nie może przekraczać wysokości wynagrodzenia

A. dwa miesiące
B. trzy miesiące
C. jeden miesiąc
D. cztery miesiące
HAN.02 Pytanie 9
Prowadzenie działań handlowych

Zgodnie z zasadą FEFO, z magazynu w pierwszej kolejności wydane zostaną towary

A. przyjęte najwcześniej
B. przyjęte najpóźniej
C. z najdłuższym terminem ważności
D. z najkrótszym terminem ważności
HAN.01 Pytanie 10
Prowadzenie sprzedaży

Klient, który podpisał umowę na odległość, ma prawo do jej wypowiedzenia bez wskazywania powodów, składając odpowiednie pismo w terminie

A. 10 dni od dnia zakupu towaru
B. 14 dni od dnia otrzymania towaru
C. 10 dni od dnia otrzymania towaru
D. 14 dni od dnia zakupu towaru
HAN.02 Pytanie 11
Prowadzenie działań handlowych

Wskaźnik, który informuje o wartości zysku netto przypadającego na każdą złotówkę zrealizowanej sprzedaży, to wskaźnik

A. rentowności kapitałów własnych
B. płynności bieżącej
C. produktywności
D. rentowności sprzedaży netto
HAN.01 Pytanie 12
Prowadzenie sprzedaży

Bawełna to materiał

A. syntetyczny.
B. naturalny pochodzenia roślinnego.
C. sztuczny.
D. naturalny pochodzenia zwierzęcego.
HAN.02 Pytanie 13
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli ustal wartość różnic inwentaryzacyjnych.
naturalnego 57,00 zł.

Wyniki inwentaryzacji w hurtowni spożywczej
Nazwa towaruJ.m.Cena w złIlość towaru wg spisu z naturyIlość towaru wg zapisów w księgach rachunkowych
Jogurt naturalnyszt.1,90500470
Jogurt truskawkowyszt.2,20450470
Jogurt malinowyszt.2,30600610

A. Nadwyżka jogurtu truskawkowego 44,00 zł; niedobór jogurtu malinowego 23,00 zł; niedobór jogurtu naturalnego 57,00 zł.
B. Niedobór jogurtu truskawkowego 44,00 zł; nadwyżka jogurtu malinowego 23,00 zł; nadwyżka jogurtu
C. Niedobór jogurtu truskawkowego 44,00 zł; niedobór jogurtu malinowego 23,00 zł; nadwyżka jogurtu naturalnego 57,00 zł.
D. Nadwyżka jogurtu truskawkowego 44,00 zł; nadwyżka jogurtu malinowego 23,00 zł; niedobór jogurtu naturalnego 57,00 zł.
HAN.01 Pytanie 14
Prowadzenie sprzedaży

Przechowywanie towarów przez sprzedawcę w niewłaściwych warunkach prowadzi do wystąpienia strat

A. zawinionych
B. nadzwyczajnych
C. naturalnych
D. niezawinionych
HAN.01 Pytanie 15
Prowadzenie sprzedaży

Weryfikacja jakości produktów przeznaczonych do sprzedaży obejmuje

A. cenę opakowania oraz stan opakowania
B. jakość opakowania oraz cenę produktu
C. stan opakowania i oznakowanie
D. cenę produktu oraz jego oznakowanie
HAN.01 Pytanie 16
Prowadzenie sprzedaży

W drogerii starsza kobieta poprosiła o przystępny cenowo krem, który byłby odpowiedni dla jej wieku. Sprzedawca, aby jak najlepiej zaspokoić potrzeby klientki, powinien

A. zapytać klientkę o typ cery i zaproponować kilka przystępnych cenowo kremów do cery dojrzałej
B. zapytać kobietę o typ cery i zaoferować drogocenne kremy dla osób starszych na dzień i na noc.
C. poinformować ją o wszystkich kremach przeznaczonych dla osób w podeszłym wieku, jakie są w sprzedaży.
D. pokazać jej wszystkie dostępne na półkach kremy.
HAN.01 Pytanie 17
Prowadzenie sprzedaży

Jaką wagę ma tara towaru, którego etykieta zawiera informację: waga netto 880 g, waga brutto 1 020 g?

A. 140 g
B. 880 g
C. 1 900 g
D. 1 020 g
HAN.02 Pytanie 18
Prowadzenie działań handlowych

Jednostka gospodarcza, która jest podatnikiem VAT, zakupiła komputer o wartości netto 5 800,00 zł, na który nałożono podatek VAT w wysokości 23%. Dodatkowo firma poniosła wydatki na transport związane z nabyciem środka trwałego, które wyniosły netto 300,00 zł. Jaką wartość początkową ma komputer?

A. 7 434,00 zł
B. 5 500,00 zł
C. 6 100,00 zł
D. 5 800,00 zł
HAN.01 Pytanie 19
Prowadzenie sprzedaży

W dniu 15 maja sprzedawca otrzymał reklamację od klienta, który nabył wadliwy produkt 13 maja. Do kiedy powinien rozpatrzyć reklamację i udzielić odpowiedzi?

A. 15 lipca
B. 13 lipca
C. 27 maja
D. 29 maja
HAN.01 Pytanie 20
Prowadzenie sprzedaży

Jaką minimalną przestrzeń należy zachować pomiędzy regałami w sklepie samoobsługowym, aby klienci z koszykami i wózkami mogli swobodnie poruszać się po sali sprzedażowej?

A. 150 cm
B. 100 cm
C. 80 cm
D. 200 cm
HAN.01 Pytanie 21
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia zasady przechowywania niektórych towarów spożywczych. Wskaż towar, którego nie można umieszczać w bezpośrednim sąsiedztwie twarogu.

TowarW bezpośrednim sąsiedztwie
można układaćnie można układać
pieczywonabiał, wyroby cukierniczemięso, ryby, warzywa, wyroby tytoniowe
tłuszcze roślinnekonserwy, przetwory warzywne, nabiałmięso, ryby, wyroby cukiernicze, wyroby tytoniowe
nabiałpieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinnemięso, ryby, warzywa, owoce świeże i suszone, wyroby tytoniowe

A. Chleb.
B. Śliwki.
C. Dżem.
D. Olej jadalny.
HAN.01 Pytanie 22
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie mięsnym klientka nabyła 1 kg szynki chłopskiej w cenie 25 zł/kg oraz 2,5 kg kiełbasy śląskiej za 15 zł/kg. Uregulowała płatność banknotem o wartości 100 zł. Jaką kwotę reszty dostała?

A. 27,50 zł
B. 45,00 zł
C. 37,50 zł
D. 35,50 zł
HAN.02 Pytanie 23
Prowadzenie działań handlowych

Aby wzmocnić zachowania zakupowe oraz budować lojalność wobec produktów i marek, firma handlowa powinna wykorzystać narzędzia reklamowe, które przede wszystkim pełnią rolę

A. motywującą
B. przypominającą
C. informacyjną
D. edukacyjną
HAN.01 Pytanie 24
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli ustal charakter i wartość różnicy inwentaryzacyjnej towarów.

Tabela. Zestawienie inwentaryzacyjne
Nazwa towaruJ.m.Cena
w zł
Stan księgowyStan rzeczywisty
Farby plakatoweop.9,005048
Zeszyt 60-kartkowyszt.3,003939
Kredkiop.15,001614

A. Nadwyżka o wartości 48,00 zł
B. Niedobór o wartości 48,00 zł
C. Niedobór o wartości 12,00 zł
D. Nadwyżka o wartości 12,00 zł
HAN.02 Pytanie 25
Prowadzenie działań handlowych

Pierwszym krokiem w opracowywaniu strategii reklamowej jest

A. określenie grupy docelowej reklamy
B. ustalenie celów reklamy
C. analiza skuteczności reklamy
D. wybór mediów reklamowych
HAN.02 Pytanie 26
Prowadzenie działań handlowych

Oblicz wartość sprzedaży w firmie handlowej w styczniu, jeśli w grudniu wskaźnik rotacji zapasów wyniósł 4, przeciętny stan magazynowy to 60 000,00 zł, a te wartości nie zmienią się w następnym miesiącu?

A. 60 000,00 zł
B. 15 000,00 zł
C. 240 000,00 zł
D. 120 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 27
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych z tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie o temperaturze 0°C i wilgotności względnej powietrza 90%.

Nazwa warzywaWarunki przechowywania
temperatura w °C.wilgotność względna w %
por090-95
cebula0-165-70
papryka7-1080-90
czosnek070-75

A. Czosnek.
B. Papryka.
C. Por.
D. Cebula.
HAN.02 Pytanie 28
Prowadzenie działań handlowych

Której reklamy dotyczą cele wymienione w ramce?

Cele reklamy:

– budowanie preferencji marki,

– zmiana odbioru atrybutów produktu przez klienta,

– zachęcanie klienta do natychmiastowego zakupu,

– budowanie relacji lojalnościowej z klientem.

A. Nakłaniającej.
B. Informującej.
C. Przypominającej.
D. Porównawczej.
HAN.02 Pytanie 29
Prowadzenie działań handlowych

Do przychodów związanych z podstawową działalnością operacyjną w hurtowni zaliczamy przychody z tytułu sprzedaży

A. obligacji
B. towarów
C. wyrobów gotowych
D. udziałów w spółce
HAN.02 Pytanie 30
Prowadzenie działań handlowych

Oblicz liczbę dni, w których występuje rotacja zapasów, jeśli w ciągu 180 dni sklep z obuwiem uzyskał przychód na poziomie 300 000,00 zł, a średni stan zapasów wynosił 20 000,00 zł?

A. 12 dni
B. 6 dni
C. 9 dni
D. 60 dni
HAN.02 Pytanie 31
Prowadzenie działań handlowych

Firma, która planowała osiągnięcie przychodów ze sprzedaży na poziomie z ubiegłego roku, przy równoczesnym dążeniu do zminimalizowania ponoszonych kosztów, wdrożyła zasadę

A. koncentracji
B. elastyczności
C. podstawowego ogniwa
D. racjonalnego gospodarowania
HAN.01 Pytanie 32
Prowadzenie sprzedaży

W trakcie rozmowy handlowej należy skorzystać z testera do demonstracji

A. plecaka.
B. rękawiczek.
C. obuwia.
D. perfum.
HAN.02 Pytanie 33
Prowadzenie działań handlowych

Zgodnie z zasadą FEFO, z magazynu jako pierwsze powinny być wydawane artykuły spożywcze

A. przyjęte najwcześniej.
B. z najdłuższym terminem przydatności.
C. przyjęte najpóźniej.
D. z najkrótszym terminem przydatności.
HAN.01 Pytanie 34
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawczyni w sklepie spożywczym dostrzegła niewielką ilość pleśni na jabłkach. W związku z tym powinna

A. dokładnie je umyć, osuszyć czystą ściereczką i wystawić ponownie do sprzedaży
B. wycofać je ze sprzedaży i przekazać do utylizacji
C. obniżyć cenę tych jabłek o 50%
D. usunąć pleśń, pokroić na kawałki i zaoferować do degustacji klientom
HAN.01 Pytanie 35
Prowadzenie sprzedaży

Wyznacz wartość sprzedaży netto towaru, którego netto cena zakupu wyniosła 20 zł, a marża obliczana jest na podstawie ceny sprzedaży netto na poziomie 20%.

A. 25,00 zł
B. 24,00 zł
C. 20,20 zł
D. 19,80 zł
HAN.01 Pytanie 36
Prowadzenie sprzedaży

Jaką metodę argumentacji wykorzystuje sprzedawca, gdy nakłania klienta do udzielania krótkich odpowiedzi TAK lub NIE?

A. Alternatywną
B. Koncentracji
C. Cenową
D. Kompensacyjną
HAN.01 Pytanie 37
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych typów klientów może sprawić, że czas obsługi sprzedaży ulegnie znacznemu skróceniu?

A. Milczący.
B. Zdecydowany.
C. Nieufny.
D. Niezdecydowany.
HAN.02 Pytanie 38
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie informacji zawartych w tabeli, oblicz kwotę zobowiązania z tytułu podatku VAT, która powinna zostać wpłacona do urzędu skarbowego za miesiąc październik 2016 r.?

A. 2 150,00 zł
B. 900,00 zł
C. 2 800,00 zł
D. 950,00 zł
HAN.01 Pytanie 39
Prowadzenie sprzedaży

Aby zaznajomić przyszłych klientów z oferowanym asortymentem, należy do nich przesłać

A. ofertę sprzedaży
B. formularz sprzedaży
C. propozycję cenową
D. opis towarów
HAN.01 Pytanie 40
Prowadzenie sprzedaży

Cena detaliczna butów wynosiła 320,00 zł. Została obniżona o 20%. Jaka jest wartość obuwia po obniżce?

A. 256,00 zł
B. 64,00 zł
C. 384,00 zł
D. 300,00 zł