Filtrowanie pytań
HAN.02 Pytanie 1
Prowadzenie działań handlowych
A. Strategia promocji
B. Strategia cenowa
C. Strategia produktu
D. Strategia dystrybucji
HAN.02 Pytanie 2
Prowadzenie działań handlowych
Technika analizy rynku, która opiera się na nieprzerwanym lub regularnym badaniu tej samej grupy respondentów za pomocą tego samego narzędzia badawczego, to
A. eksperyment na rynku
B. badanie panelowe
C. monitoring rynku
D. badanie za pomocą ankiety
HAN.02 Pytanie 3
Prowadzenie działań handlowych
Handlowiec oferujący wyspecjalizowany sprzęt wędkarski, pragnąc dokładnie przekazać informacje o produkcie wędkarzom, powinien użyć reklamy
A. w telewizji krajowej
B. w prasie branżowej
C. w kinach
D. w stacji radiowej
HAN.01 Pytanie 4
Prowadzenie sprzedaży
Kto jest zobowiązany do zapewnienia pracownikowi odzieży ochronnej?
A. urzędach pracy.
B. pracodawcy.
C. związkach zawodowych.
D. Państwowa Inspekcja Pracy.
HAN.01 Pytanie 5
Prowadzenie sprzedaży
Odstąpienie od umowy kupna jest możliwe, gdy została ona zawarta poza lokalem sprzedaży w ciągu
A. 14 dni
B. 10 dni
C. 30 dni
D. 7 dni
HAN.01 Pytanie 6
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych z tabeli ustal, który segment słonych przekąsek ma największy udział w rynku.
WARTOŚĆ I WIELKOŚĆ RYNKU SŁONYCH PRZEKĄSEK | ||
---|---|---|
SEGMENTY | Wartość sprzedaży w 1000 zł/proc. udział | Wielkość sprzedaży w 1000 kg /proc. udział |
Chipsy | 47 364,7 /41,6 | 17 699,9 / 28,1 |
Chrupki | 33 148,0 /29,1 | 17 577,9 / 27,9 |
Paluszki | 16 717,6 / 14,7 | 17 372,9 / 27,5 |
Orzeszki | 9 876,0 / 8,6 | 5 442,1 / 8,6 |
Pozostałe | 6 764,7 / 5,9 | 5 002,5 / 7,9 |
Suma | 113 872,0 | 63 095,3 |
Źródło: ACNielsen, dane za IV 2004 – III 2005 |
A. Chrupki.
B. Chipsy.
C. Paluszki.
D. Orzeszki.
HAN.01 Pytanie 7
Prowadzenie sprzedaży
Oblicz wartość sprzedaży brutto sukienki, jeżeli cena sprzedaży netto wynosi 600,00 zł, a na sprzedaż sukienek nałożona jest 23% stawka podatku VAT?
A. 138,00 zł
B. 177,22 zł
C. 779,22 zł
D. 738,00 zł
HAN.01 Pytanie 8
Prowadzenie sprzedaży
Jakie narzędzie płatnicze wydawane przez bank ma charakter elektroniczny?
A. czek
B. polecenie przelewu
C. weksel
D. karta płatnicza
HAN.01 Pytanie 9
Prowadzenie sprzedaży
W dniu 08.05.2023 r. klient nabył produkt w lokalnym sklepie. Dnia 10.05.2023 r. dostrzegł defekt tego produktu i jeszcze tego samego dnia zgłosił reklamację w sklepie. Kiedy przypada ostateczny termin na rozpatrzenie reklamacji tego produktu?
A. 22.05.2023 r.
B. 10.05.2024 r.
C. 08.05.2024 r.
D. 24.05.2023 r.
HAN.01 Pytanie 10
Prowadzenie sprzedaży
Jaką stawką VAT objęty jest produkt, gdy jego cena netto wynosi 25,00 zł, a cena brutto to 27,00 zł?
A. 0%
B. 8%
C. 23%
D. 5%
HAN.01 Pytanie 11
Prowadzenie sprzedaży
Aby zapobiec zielenieniu się ziemniaków, należy ich przechowywanie
A. ochronić przed drobnoustrojami
B. zapewnić odpowiednią wilgotność
C. ograniczyć dostęp do promieni słonecznych
D. zapewnić odpowiednią temperaturę
HAN.01 Pytanie 12
Prowadzenie sprzedaży
Aby zatwierdzić transakcję zakupu i sprzedaży na urządzeniu fiskalnym, należy wydrukować
A. paragon
B. rachunek
C. przelew
D. fakturę
HAN.02 Pytanie 13
Prowadzenie działań handlowych
Na finansowy rezultat w firmie handlowej nie oddziałują
A. pieniądze w kasie
B. przychody ze sprzedaży towarów
C. wartość towarów, które zostały sprzedane
D. przychody z działalności finansowej
HAN.01 Pytanie 14
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie samoobsługowym znajduje się masło śmietankowe z czterech różnych dostaw od tego samego producenta. Masło, z której dostawy powinno być wyłożone na półkach stoiska nabiałowego najbliżej klienta?
Dostawa | Termin przydatności do spożycia |
---|---|
Pierwsza | 08.09.2010 r. |
Druga | 27.08.2010 r. |
Trzecia | 30.10.2010 r. |
Czwarta | 27.11.2010 r. |
A. Drugiej.
B. Czwartej.
C. Pierwszej.
D. Trzeciej.
HAN.01 Pytanie 15
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych produktów nie potrzebuje przechowywania w chłodniach?
A. Mleko pasteryzowane w butelce
B. Mleko skondensowane w puszce
C. Śledzie solone w plastikowym wiaderku
D. Sok marchwiowy jednodniowy w butelce
HAN.02 Pytanie 16
Prowadzenie działań handlowych
Właściciel sklepu zakupił towar za cenę netto 22,00 zł, a koszty handlowe wyniosły 20% ceny zakupu netto. Zysk stanowi 10% sumy kosztów (ceny zakupu netto oraz kosztów handlowych). Jaką cenę sprzedaży netto powinien ustalić dla towaru?
A. 29,04 zł
B. 26,40 zł
C. 24,20 zł
D. 28,60 zł
HAN.02 Pytanie 17
Prowadzenie działań handlowych
Który z czynników wpływających na obniżenie jakości produktów podczas ich przechowywania prowadzi do zielenienia się ziemniaków oraz powstawania toksycznej substancji - solaniny?
A. Wysoka temperatura
B. Niska temperatura
C. Nadmierna wilgoć
D. Światło słoneczne
HAN.01 Pytanie 18
Prowadzenie sprzedaży
Która metoda przekazania utargu wymaga specjalnego przygotowania gotówki, obejmującego sortowanie według nominałów, pakowanie w papier, oklejanie taśmą papierową, opieczętowywanie oraz opisywanie paczek z gotówką?
A. Wpłata do wpłatomatu
B. Wpłata inkasentowi
C. Wpłata w banku
D. Wpłata na poczcie
HAN.01 Pytanie 19
Prowadzenie sprzedaży
Przedsiębiorca wziął w banku kredyt na pięć lat na zakup maszyn produkcyjnych. Jaki to rodzaj kredytu?
A. hipoteczny
B. obrotowy
C. konsolidacyjny
D. inwestycyjny
HAN.01 Pytanie 20
Prowadzenie sprzedaży
W poniedziałek wartość towaru wynosiła 100,00 zł. We wtorek sprzedawca obniżył ją o 10,00 zł, a w środę wprowadził zniżkę na poziomie 20%. Jaka jest cena towaru po dokonanych obniżkach?
A. 72,00 zł
B. 80,00 zł
C. 82,00 zł
D. 90,00 zł
HAN.01 Pytanie 21
Prowadzenie sprzedaży
Każdy pracownik sklepu spożywczego powinien mieć ważne wyniki badań, które dowodzą, że nie stanowi on zagrożenia zakażeniem pałeczkami
A. włośnicy
B. tężca
C. gronkowca
D. salmonelli
HAN.02 Pytanie 22
Prowadzenie działań handlowych
Właściciel marketu nabył towar po cenie netto wynoszącej 12,00 zł. W sklepie ustala się marżę detaliczną na poziomie 20%, obliczaną metodą w stu. Jaka jest cena sprzedaży netto tego towaru?
A. 18,54 zł
B. 18,45 zł
C. 15,00 zł
D. 14,40 zł
HAN.01 Pytanie 23
Prowadzenie sprzedaży
Podstawą opodatkowania towarów i usług stawką podatku YAT jest jaka wartość?
A. wartość całkowita towarów i usług
B. wartość bez podatku towarów i usług
C. koszt nabycia towarów i usług
D. cena zakupu towarów i usług w hurcie
HAN.02 Pytanie 24
Prowadzenie działań handlowych
Na podstawie danych przedstawiających wyniki inwentaryzacji przeprowadzonej w hurtowni, ustal wartość różnic inwentaryzacyjnych.
Tabela. Wyniki inwentaryzacji | ||||
---|---|---|---|---|
Nazwa towaru | J.m. | Cena w zł | Ilość towaru wg spisu z natury | Ilość towaru wg zapisów w księgach rachunkowych |
Lizak | szt. | 1,50 | 400 | 385 |
Baton | szt. | 2,20 | 330 | 340 |
Wafel | szt. | 2,40 | 580 | 600 |
A. Nadwyżka lizaków 22,50 zł; nadwyżka batonów 22,00 zł; niedobór wafli 48,00 zł.
B. Niedobór lizaków 22,50 zł; nadwyżka batonów 22,00 zł; niedobór wafli 48,00 zł.
C. Nadwyżka lizaków 22,50 zł; niedobór batonów 22,00 zł; niedobór wafli 48,00 zł.
D. Niedobór lizaków 22,50 zł; niedobór batonów 22,00 zł; nadwyżka wafli 48,00 zł.
HAN.01 Pytanie 25
Prowadzenie sprzedaży
Sklep detaliczny zmniejszył cenę produktu z 200 zł do 120 zł, co oznacza
A. o 60%
B. o 24%
C. o 66%
D. o 40%
HAN.01 Pytanie 26
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z ustawą o pozasądowym rozwiązywaniu sporów konsumenckich z 23 września 2016 roku, Dz.U.2016, poz.1823, przedsiębiorca ma obowiązek odpowiedzieć na reklamację konsumenta w terminie od momentu jej otrzymania
A. 30 dni
B. 7 dni
C. 21 dni
D. 14 dni
HAN.01 Pytanie 27
Prowadzenie sprzedaży
Asortyment artykułów spożywczych w hipermarketach to asortyment
A. szeroki i płytki
B. wąski i płytki
C. wąski i głęboki
D. szeroki i głęboki
HAN.01 Pytanie 28
Prowadzenie sprzedaży
Suma wartości należnego podatku od towarów i usług dla towarów A i B, zgodnie z danymi zawartymi w tabeli, wynosi
Zestawienie sprzedaży towarów | ||
---|---|---|
Towar | Wartość sprzedaży netto towarów | Stawka VAT |
A | 10 000,00 zł | 23% |
B | 5 000,00 zł | 8% |
A. 2 700,00 zł
B. 3 450,00 zł
C. 4 650,00 zł
D. 2 300,00 zł
HAN.01 Pytanie 29
Prowadzenie sprzedaży
Ustal wartość brutto sprzedanych batonów czekoladowych JAŚ na podstawie przedstawionego fragmentu faktury.
Lp. | Nazwa towaru lub usługi | J.m. | Ilość | Cena bez podatku VAT w zł | Udzielony rabat w % | Wartość bez podatku VAT w zł | Stawka podatku VAT w % | Kwota podatku VAT w zł | Wartość sprzedaży z podatkiem VAT w zł |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1. | Baton czekoladowy JAŚ | szt. | 20 | 2,00 | 10 | 23 |
A. 44,28 zł
B. 49,20 zł
C. 39,20 zł
D. 18,00 zł
HAN.02 Pytanie 30
Prowadzenie działań handlowych
Wartość obrotu pomiędzy następnymi inwentaryzacjami w sklepie spożywczym wyniosła 58 000,00 zł. Dopuszczalny poziom górnej granicy niedoboru naturalnego został ustalony na 0,5%, a wartość niedoboru niezawinionego, wykryta podczas inwentaryzacji, wynosiła 386,00 zł. Jaką kwotę będą zobowiązani wpłacić pracownicy sklepu materialnie odpowiedzialni po zakończeniu inwentaryzacji?
A. 386,00 zł
B. 290,00 zł
C. 194,00 zł
D. 96,00 zł
HAN.01 Pytanie 31
Prowadzenie sprzedaży
Jakim dokumentem należy się posłużyć w sytuacji, gdy zachodzi konieczność poprawienia błędu na fakturze sprzedaży wysłanej do kontrahenta, który polega na użyciu niewłaściwej stawki podatku VAT dla sprzedanego towaru?
A. faktura korygująca
B. nota korygująca
C. faktura pro-forma
D. nota odsetkowa
HAN.01 Pytanie 32
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych artykułów mogą być poddane całkowitej kontroli podczas odbioru jakościowego?
A. Banany oraz pomarańcze
B. Radia oraz słuchawki
C. Mąka i cukier w kilogramowych opakowaniach
D. Płyny do mycia naczyń oraz ręczniki papierowe
HAN.01 Pytanie 33
Prowadzenie sprzedaży
W firmie wykaz przelewu sporządza się na podstawie
A. dowodu księgowego Wz
B. zamówienia
C. potwierdzenia zamówienia
D. faktury
HAN.01 Pytanie 34
Prowadzenie sprzedaży
Jaką biologiczną transformację przechodzą towary składowane?
A. zbrylanie się soli
B. korozja metali
C. dojrzewanie serów
D. odbarwienie się tkaniny
HAN.01 Pytanie 35
Prowadzenie sprzedaży
Klient, który dokonał zakupu, ma prawo do odstąpienia od umowy bez podawania przyczyny zwrotu towaru
A. w kiosku z warzywami
B. w sklepie internetowym
C. w sklepie detalicznym
D. w domu towarowym
HAN.01 Pytanie 36
Prowadzenie sprzedaży
Klient zgłosił reklamację towaru, który nie był zgodny z umową. Sprzedawca, wypełniając dokument reklamacyjny, poinformował klienta, że najpierw ma prawo żądać
A. naprawy lub wymiany towaru na nowy
B. rozwiązania umowy
C. wymiany towaru na nowy egzemplarz
D. zmniejszenia ceny
HAN.01 Pytanie 37
Prowadzenie sprzedaży
Jakie zachowanie charakteryzuje klienta, który jest zdecydowany?
A. Skupia się na produktach, które go interesują, i zadaje konkretne pytania dotyczące towaru
B. Przyspiesza sprzedawcę i stara się przejść przed kolejką
C. Określa swoje oczekiwania, lecz jest ostrożny wobec sprzedawcy i oferowanych artykułów
D. Bezrefleksyjnie przyjmuje informacje udzielone przez sprzedawcę
HAN.01 Pytanie 38
Prowadzenie sprzedaży
Przechowywanie towarów przez sprzedawcę w niewłaściwych warunkach prowadzi do powstania strat
A. nadzwyczajne.
B. zawinione.
C. niezawinione.
D. naturalne.
HAN.02 Pytanie 39
Prowadzenie działań handlowych
Wyznacz cenę netto sprzedaży towaru, który objęty jest stawką VAT 8%, jeśli cena zakupu netto wynosi 50,00 zł, a firma handlowa stosuje 20% marżę obliczaną od ceny zakupu netto?
A. 60,00 zł
B. 64,80 zł
C. 62,50 zł
D. 54,00 zł
HAN.02 Pytanie 40
Prowadzenie działań handlowych
Zapas końcowy dezodorantu damskiego, ustalony na podstawie zamieszczonych w tabeli danych, wynosi
Towar | Zapas początkowy w szt. | Zakup w szt. | Sprzedaż w szt. |
---|---|---|---|
Dezodorant damski | 550 | 9 200 | 7 750 |
A. 900 szt.
B. 1 450 szt.
C. 2 000 szt.
D. 8 650 szt.