Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 361
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie analizy danych przedstawionych w tabeli wskaż towar, którego niedobór ma wartość większą niż 15,00 zł.

Wyniki inwentaryzacji towarów
TowarStan według
spisu z naturyzapisów księgowych
Zeszyty10 szt. po 10,00 zł/szt.13 szt. po 10,00 zł/szt.
Ołówki55 szt. po 1,00 zł/szt.67 szt. po 1,00 zł/szt.
Notatniki15 szt. po 11,00 zł/szt.10 szt. po 11,00 zł/szt.
Długopisy65 szt. po 2,00 zł/szt.55 szt. po 2,00 zł/szt.

A. Ołówki.
B. Długopisy.
C. Notatniki.
D. Zeszyty.
HAN.01 Pytanie 362
Prowadzenie sprzedaży

Jaką z wymienionych mąk sprzedawca powinien polecić klientowi, który jest zainteresowany nabyciem produktu bezglutenowego?

A. Żytnią
B. Orkiszową
C. Jaglaną
D. Pszenną
HAN.01 Pytanie 363
Prowadzenie sprzedaży

Cechy obuwia, które obejmują płaski obcas, szeroką końcówkę oraz prostotę zapinania, to elementy, które powinny zostać zrealizowane

A. męskie
B. damskie
C. dziecięce
D. młodzieżowe
HAN.01 Pytanie 364
Prowadzenie sprzedaży

Aby zapobiec zielenieniu się ziemniaków, należy ich przechowywanie

A. ochronić przed drobnoustrojami
B. zapewnić odpowiednią wilgotność
C. ograniczyć dostęp do promieni słonecznych
D. zapewnić odpowiednią temperaturę
HAN.01 Pytanie 366
Prowadzenie sprzedaży

Kozaki dla kobiet miały cenę 250 zł. Po zakończeniu sezonu ich wartość została ustalona na 200 zł. Jaką procentową zniżkę zastosowano?

A. Zmniejszenie o 20%
B. Zmniejszenie o 15%
C. Zmniejszenie o 10%
D. Zmniejszenie o 5%
HAN.01 Pytanie 367
Prowadzenie sprzedaży

Dane w tabeli przedstawiają zasady rozmieszczania na półkach sklepowych wybranych grup towarowych. Sery twarogowe można układać w bezpośrednim sąsiedztwie

Grupa towarowaW bezpośrednim sąsiedztwie grup towarowych
można układać:nie należy układać:
Nabiałpieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinnemięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych
Pieczywonabiał, wyroby cukierniczemięsa, ryb, warzyw, wyrobów tytoniowych

A. owoców.
B. pieczywa.
C. warzyw.
D. ryb.
HAN.01 Pytanie 368
Prowadzenie sprzedaży

Sklep sprzedający mięso oraz wędliny powinien być wyposażony w umywalkę z odpowiednią armaturą

A. z bieżącą zimną i ciepłą wodą, środki do mycia rąk oraz krem do rąk
B. z bieżącą zimną i ciepłą wodą, środki do mycia rąk oraz do ich higienicznego suszenia
C. z bieżącą wodą oraz lustrem
D. z bieżącą zimną i ciepłą wodą oraz lustrem
HAN.01 Pytanie 369
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca, podczas układania konserw mięsnych na półkach, zauważył, że wieczka czterech puszek są wypukłe, mimo iż termin ich przydatności do spożycia nie minął. W takiej sytuacji powinien

A. wycofać z rynku całą partię konserw mięsnych
B. obniżyć cenę wszystkich mięsnych konserw w danej partii i wystawić je na sprzedaż
C. obniżyć cenę mięsnych konserw z wypukłymi wieczkami puszek i wystawić je na sprzedaż
D. wycofać z rynku jedynie konserwy mięsne z wypukłymi wieczkami puszek
HAN.01 Pytanie 370
Prowadzenie sprzedaży

Jakie z wymienionych artykułów mogą być poddane całkowitej kontroli podczas odbioru jakościowego?

A. Radia oraz słuchawki
B. Banany oraz pomarańcze
C. Płyny do mycia naczyń oraz ręczniki papierowe
D. Mąka i cukier w kilogramowych opakowaniach
HAN.01 Pytanie 371
Prowadzenie sprzedaży

Jaką jednostkę miary powinno się umieścić na etykietach cenowych dla towarów sprzedawanych na wagę?

A. Kilogram
B. Litr
C. Sztuka
D. Metr bieżący
Prowadzenie sprzedaży

W tabeli zaprezentowano wskaźniki struktury majątku poszczególnych firm. Która z wymienionych firm ma odpowiednią dla przedsiębiorstwa handlowego strukturę majątku?

WyszczególnienieETTASIGMAMEGAMINI
Środki trwałe35%65%40%15%
Materiały15%12%17%5%
Towary5%0%3%40%
Wyroby gotowe20%15%20%0%
Należności od odbiorców14%6%15%30%
Rachunek bieżący11%2%5%10%

A. ETTA
B. SIGMA
C. MINI
D. MEGA
HAN.01 Pytanie 373
Prowadzenie sprzedaży

Jeśli cena jednego kilograma bananów w dniu 01.04.2011 r. wynosiła 4,00 zł, a w dniu 01.05.2011 r. wzrosła do 4,50 zł, to oznacza, że cena bananów wzrosła

A. o 50,00%
B. o 12,50%
C. o 87,50%
D. o 112,50%
HAN.01 Pytanie 375
Prowadzenie sprzedaży

Towary sprzedawane w cenach promocyjnych oraz obniżonych oznaczane są poprzez umieszczenie informacji na wywieszce

A. dotychczasowej ceny przekreślonej oraz nowej promocyjnej lub obniżonej.
B. dotychczasowej ceny oraz nowej obniżonej.
C. nowej ceny promocyjnej oraz obniżonej.
D. dotychczasowej ceny oraz nowej promocyjnej.
HAN.01 Pytanie 377
Prowadzenie sprzedaży

W klasycznej formie sprzedaży "w zasięgu ręki" produkty powinny być dostępne dla sprzedawców

A. najbardziej kosztowne
B. najczęściej nabywane przez konsumentów
C. szybko psujące się
D. najmniejsze
HAN.01 Pytanie 379
Prowadzenie sprzedaży

Proszek do prania ARIEL był przechowywany w temperaturze 18°C oraz wilgotności 75%, co spowodowało znaczące zbrylenie. Przyczyną wady towaru było

A. niewłaściwego zabezpieczenia magazynu przed działaniem promieni słonecznych
B. zbyt wysokiej temperatury w pomieszczeniach magazynowych
C. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności poniżej 70%
D. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności powyżej 70%
HAN.01 Pytanie 381
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Ocena surowego mięsa z wykorzystaniem metod organoleptycznych realizowana jest przy pomocy

A. zmysłów wzroku, węchu i dotyku
B. specjalistycznych urządzeń laboratoryjnych
C. zmysłów wzroku, smaku i słuchu
D. specjalistycznych odczynników chemicznych
HAN.01 Pytanie 383
Prowadzenie sprzedaży

Optymalna widoczność artykułu na półce uzyskuje się, gdy jest on umieszczony na wysokości

A. poniżej 120 cm
B. od 120 do 160 cm
C. od 170 do 190 cm
D. powyżej 190 cm
HAN.01 Pytanie 384
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Które z poniższych należy do warzyw strączkowych?

A. soję
B. ziemniaki
C. pomidory
D. ogórki
HAN.01 Pytanie 385
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Skład: brzoskwinie, syrop glukozowo - fruktozowy, cukier, substancja żelująca - pektyna, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, łączna zawartość cukru 38 g na 100 g. Jakim produktem owocowym jest opisany przetwór?

A. Galaretki owocowej
B. Pianki owocowej
C. Kisielu
D. Dżemu
HAN.01 Pytanie 386
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż korzyść z organoleptycznej metody kontroli produktów?

A. Precyzja analizy
B. Unikalność wyniku
C. Prostota realizacji
D. Subiektywność oceny
HAN.01 Pytanie 387
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Przyprawa wytwarzana z mielonej gorczycy, wody, soli, octu oraz cukru i ziół charakterystycznych dla różnych gatunków to

A. musztarda
B. majonez
C. sos winegret
D. sos sojowy
HAN.01 Pytanie 388
Prowadzenie sprzedaży

Prezentacja towarów w witrynie sklepowej, zorganizowana na czas Świąt Bożego Narodzenia, jest to ekspozycja

A. reprezentacyjna
B. okolicznościowa
C. seryjna
D. interaktywna
HAN.01 Pytanie 389
Prowadzenie sprzedaży

Wystawiając na sprzęcie wystawienniczym płaszcze, szale oraz nakrycia głowy, sprzedający wykorzystał zasadę

A. dostępności produktów
B. komplementarności
C. przejrzystości
D. substytucyjności
HAN.01 Pytanie 391
Prowadzenie sprzedaży

Jakie towary są szczególnie wrażliwe na wysoką temperaturę podczas przechowywania?

A. artykuły perfumeryjno-kosmetyczne
B. produkty gospodarstwa domowego
C. obuwie oraz odzież
D. wyroby z branży papierniczej
HAN.01 Pytanie 392
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty klasyfikowane są jako tłuszcze zwierzęce?

A. margaryna
B. masło orzechowe
C. tran
D. olej lniany
HAN.01 Pytanie 393
Prowadzenie sprzedaży

Łączna wartość dóbr i usług stworzonych w obrębie danego kraju w ciągu roku to

A. Produkt Narodowy Netto
B. Produkt Krajowy Netto
C. Produkt Narodowy Brutto
D. Produkt Krajowy Brutto
HAN.01 Pytanie 395
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych zestawów produktów powinien być przechowywany w zamrażarkach w sklepie?

A. Lody, wędliny paczkowane, jogurty
B. Mleko, śmietana, jogurty, lody
C. Mrożonki, koncentraty spożywcze
D. Lody, mrożonki owocowe i warzywne
HAN.01 Pytanie 396
Prowadzenie sprzedaży

Jaką zasadę rozkładu towarów zastosował sprzedawca, eksponując płaszcze oraz nakrycia głowy?

A. Substytucyjności.
B. Komplementarności.
C. Dostępności.
D. Porządku dostaw.
HAN.01 Pytanie 397
Prowadzenie sprzedaży

Symbol umieszczany na opakowaniach niektórych produktów oznacza, że

Ilustracja do pytania 37
A. opakowanie produktu wykonane jest z wysokiej jakości tworzyw i może być używane wielokrotnie.
B. towar znajdujący się w opakowaniu wykonany jest z wysokiej jakości tworzyw i może być używany wielokrotnie.
C. towar znajdujący się w opakowaniu w wyniku powtórnego przetworzenia nadaje się do ponownego wykorzystania.
D. opakowanie produktu w wyniku powtórnego przetworzenia nadaje się do ponownego wykorzystania.
HAN.01 Pytanie 398
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca powinien zasugerować klientowi, który jest zainteresowany mlecznymi napojami niefermentowanymi

A. mleko czekoladowe
B. jogurt truskawkowy
C. kefir malinowy
D. mleko acidofilne
HAN.01 Pytanie 399
Prowadzenie sprzedaży

Aby zapewnić ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi szklanego wazonu transportowanego samochodem dostawczym do klienta, należy go otoczyć

A. folią bąbelkową
B. torbą papierową
C. folią translucentną
D. arkuszem papieru
HAN.01 Pytanie 400
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Proces konserwacji, który polega na wielokrotnym podgrzewaniu żywności do maksymalnej temperatury 100°C w odstępach dobowych, określa się mianem

A. blanszowania
B. tyndalizacji
C. liofilizacji
D. sterylizacji