Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. masowa
B. towarowa
C. reprezentacyjna
D. okolicznościowa
Prowadzenie sprzedaży
Jaką informację sprzedawca przekaże klientowi, jeśli zapyta on o cechy napojów izotonicznych?
A. Wyrównują poziom elektrolitów w organizmie
B. Zmniejszają poziom cholesterolu
C. Obniżają stężenie cukru w organizmie
D. Działają uspokajająco
Prowadzenie sprzedaży
Naturalny ubytek towarów jest spowodowany
A. brakiem rzetelności wśród pracowników
B. użyciem niewłaściwego rodzaju opakowania
C. brakiem rzetelności ze strony klientów
D. fizykochemicznymi właściwościami towarów
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie samoobsługowym znajduje się masło śmietankowe z czterech różnych dostaw od tego samego producenta. Masło, z której dostawy powinno być wyłożone na półkach stoiska nabiałowego najbliżej klienta?
| Dostawa | Termin przydatności do spożycia |
|---|---|
| Pierwsza | 08.09.2010 r. |
| Druga | 27.08.2010 r. |
| Trzecia | 30.10.2010 r. |
| Czwarta | 27.11.2010 r. |
A. Trzeciej.
B. Czwartej.
C. Drugiej.
D. Pierwszej.
Prowadzenie sprzedaży
Jakie produkty mleczne na stoisku z nabiałem są dodatkowo chronione przed wpływem bakterii?
A. Ser żółty i ser biały
B. Jogurty owocowe oraz naturalne
C. Maślanka oraz ser biały
D. Kefir oraz ser żółty
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż rozmiar spódnicy, jaki należy zaproponować klientce o wymiarach: obwód pasa 68 cm, obwód bioder 93 cm.
| Rozmiar | Obwód klatki piersiowej w cm | Obwód pasa w cm | Obwód bioder w cm |
|---|---|---|---|
| 34 | 78-81 | 63-65 | 88-91 |
| 36 | 82-85 | 66-69 | 92-95 |
| 38 | 86-89 | 70-73 | 96-98 |
| 40 | 90-93 | 74-77 | 99-102 |
A. 36
B. 38
C. 34
D. 40
Prowadzenie sprzedaży
Hurtownia kosmetyczna nalicza marżę w wysokości 10% od ceny zakupu. Cena netto zakupu kremu do opalania wynosi 15 zł. Po sezonie dla stałych klientów hurtownia wprowadziła rabat w wysokości 20%, obliczany od ceny hurtowej netto. Jaka będzie cena hurtowa netto po zastosowaniu rabatu?
A. 16,50 zł
B. 16,00 zł
C. 13,20 zł
D. 13,50 zł
Prowadzenie sprzedaży
Przedstawiony znak manipulacyjny, umieszczany na opakowaniach oznacza

A. "Uwaga kruche".
B. "Góra, nie przewracać".
C. "W opakowaniu znajdują się kieliszki".
D. "Dopuszczone do kontaktu z żywnością".
Prowadzenie sprzedaży
Jakie dane powinny znaleźć się na etykiecie cenowej, gdy planujesz sprzedaż cukierków na wagę w sklepie detalicznym?
A. Cena netto, jednostka miary, nazwa towaru
B. Nazwa towaru, jednostka miary, cena brutto
C. Nazwa producenta, cena brutto, stawka VAT
D. Stawka VAT, cena netto, nazwa towaru
Prowadzenie sprzedaży
W butiku odzieżowym klientka nabyła leniwe spodnie oraz bawełnianą bluzkę. Ubrania te zostały wykonane z materiałów
A. syntetycznych chemicznych
B. sztucznych chemicznych
C. zwierzęcych
D. roślinnych
Prowadzenie sprzedaży
Jaką kategorię wyrobów z mąki obejmują herbatniki?
A. Do pieczywa specjalnego
B. Do pieczywa mieszanego
C. Do pieczywa cukierniczego trwałego
D. Do pieczywa cukierniczego nietrwałego
Prowadzenie sprzedaży
Wśród cech higienicznych tkanin odzieżowych można wymienić między innymi
A. układalność i tendencję do strzępienia się
B. gniotliwość i trwałość kolorów
C. elastyczność oraz odporność na wypychanie
D. ciepłochłonność oraz przepuszczalność pary wodnej
Prowadzenie sprzedaży
Kształt pilota do odbiornika TV, to cecha

A. ekonomiczna.
B. logistyczna.
C. ekologiczna.
D. ergonomiczna.
Prowadzenie sprzedaży
Polędwica sopocka, która ma być sprzedawana w sklepie samoobsługowym, powinna być umieszczona na półkach
A. w kawałkach, w opakowaniach hermetycznych
B. w kawałkach, bez opakowania
C. luzem, pokrojona na plasterki
D. w większych kawałkach, do samodzielnego krojenia
Prowadzenie sprzedaży
Kostium, którego metkę zamieszczono poniżej przeznaczony jest dla kobiety o wymiarach:
| Kostium damski „KAJA" | |
| Producent: „Dana" Kluczbork, ul. Warszawska 13 Tkanina: wełna Dodatki: jedwab Rozmiar: 164/90/94 |
A. wzrost 164 cm, obwód pasa 90 cm, obwód klatki piersiowej 94 cm.
B. wzrost 164 cm, obwód bioder 90 cm, obwód pasa 94 cm.
C. wzrost 164 cm, obwód bioder 90 cm, obwód klatki piersiowej 94 cm.
D. wzrost 164 cm, obwód klatki piersiowej 90 cm, obwód bioder 94 cm.
Prowadzenie sprzedaży
Do metod chemicznej konserwacji produktów należy
A. solenie
B. pasteryzacja
C. blanszowanie
D. kiszenie
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie informacji zawartych w tabeli wskaż rozmiar rajstop, jaki należy zaproponować klientce o wzroście 168 cm i obwodzie bioder 112 cm.
| Rozmiar | S/36-38 | M/40-42 | L/44-46 | XL/48-50 |
| Wzrost /w cm/ | 162-164 | 164-170 | 164-170 | 170-176 |
| Obwód bioder /w cm/ | 96-104 | 104-108 | 108-116 | 116-121 |
A. L/44-46
B. M/40-42
C. S/36-38
D. XL/48-50
Prowadzenie sprzedaży
Jak należy postąpić z butelką z tworzywa sztucznego po oleju, na której znajduje się przedstawiony obok znak?

A. Wyrzucić do specjalnie oznaczonych pojemników.
B. Dokładnie zakręcić i oddać do sklepu.
C. Wyrzucić do śmieci komunalnych.
D. Umyć i używać do celów spożywczych.
Prowadzenie sprzedaży
Jakie artykuły powinny być składowane w ladach chłodniczych w sklepie?
A. Pomidory oraz banany
B. Wędliny i wędzone ryby
C. Cukier puder i kryształ
D. Kasza i makaron
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych zawartych w tabeli kierownik sklepu sportowego ocenił, że należy złożyć zamówienie na
| Stany magazynowe i wielkości zgłaszanego popytu na sprzęt sportowy | ||
|---|---|---|
| Wyszczególnienie | Stan magazynowy w szt. | Wielkość zgłaszanego popytu w szt. |
| Rowery damskie | 150 | 120 |
| Rowery męskie | 150 | 150 |
| Rowery dziecięce | 130 | 150 |
| Rakietki tenisowe | 50 | 40 |
A. rowery męskie.
B. rakietki tenisowe.
C. rowery damskie.
D. rowery dziecięce.
Prowadzenie sprzedaży
Tabela przedstawia zasady rozmieszczania wybranych grup towarowych. W sąsiedztwie jakich towarów można układać chleb i bułki?
| Grupa towarowa | W bezpośrednim sąsiedztwie grup towarowych | |
|---|---|---|
| można układać | nie należy układać | |
| Nabiał | pieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinne | mięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych |
| Pieczywo | nabiał, wyroby cukiernicze | mięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych |
A. Mięsa.
B. Serów dojrzewających.
C. Owoców świeżych.
D. Ryb wędzonych
Prowadzenie sprzedaży
Produkty spożywcze, dla których wytwórca ustalił temperaturę przechowywania niższą niż temperatura otoczenia, powinny być składowane
A. w oszklonych gablotach
B. w ladach chłodniczych
C. w pojemnikach
D. na paletach uniwersalnych
Prowadzenie sprzedaży
Na witrynach z szklanymi półkami, przeszklonymi ladami z oświetleniem oraz zamkniętymi gablotami wyświetla się
A. krawaty
B. sprzęt AGD
C. zegarki
D. telewizory
Prowadzenie sprzedaży
W magazynie hurtowni zauważono niedobór cukru, który mieści się w granicach norm i ubytków, wynikający z jego właściwości fizyko-chemicznych. Jaki rodzaj niedoboru wystąpił w tym przypadku?
A. Naturalny
B. Zawinione
C. Nieuzasadniony
D. Niezawinione
Prowadzenie sprzedaży
Wędliny oraz mięsa powinno się magazynować w odpowiednich pomieszczeniach
A. zwykłych
B. półotwartych
C. specjalnych
D. otwartych
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie informacji przestawionych w tabeli wskaż towar, na który obowiązuje stawka 8% podatku VAT.
| Tabela. Cennik sprzedaży towarów | ||
|---|---|---|
| Towar | Cena sprzedaży netto w zł | Cena sprzedaży brutto w zł |
| 1. | 6,00 | 7,38 |
| 2. | 8,00 | 9,84 |
| 3. | 11,00 | 11,88 |
| 4. | 16,00 | 16,80 |
A. Towar 2.
B. Towar 1.
C. Towar 3.
D. Towar 4.
Prowadzenie sprzedaży
Minimalny zapas towarów w sklepie polega na ich gromadzeniu
A. w najniższej ilości, która zapewnia ciągłość sprzedaży
B. w połowie cyklu między następującymi dostawami
C. tuż po dostawie
D. tuż przed sezonem
Prowadzenie sprzedaży
Jaki rozmiar kurtki powinien kupić mężczyzna o wzroście 178 cm i obwodzie klatki piersiowej 101 cm?
| S | M | L | XL | XXL | |
|---|---|---|---|---|---|
| Obwód talii | 82 | 86 | 90 | 94 | 98 |
| Obwód bioder | 96 | 100 | 104 | 108 | 112 |
| Obwód klatki piersiowej | 92-95 | 96-99 | 100-103 | 104-107 | 108-... |
| Wzrost | 174-175 | 176-177 | 178-179 | 180-181 | 182-... |
A. L
B. M
C. XXL
D. XL
Prowadzenie sprzedaży
Jaką biologiczną transformację przechodzą towary składowane?
A. dojrzewanie serów
B. zbrylanie się soli
C. odbarwienie się tkaniny
D. korozja metali
Prowadzenie sprzedaży
Masa towaru łącznie z opakowaniem określa się jako masa
A. przeciętna
B. brutto
C. netto
D. tara
Prowadzenie sprzedaży
Bawełna to materiał
A. sztuczny.
B. syntetyczny.
C. naturalny pochodzenia zwierzęcego.
D. naturalny pochodzenia roślinnego.
Prowadzenie sprzedaży
Towar sprzedawany w obniżonej cenie promocyjnej powinien być oznaczony przez umieszczenie na jego etykiecie
A. wyższej ceny promocyjnej niż ta obowiązująca przed zmianą
B. tylko nowej ceny promocyjnej
C. przekreślonej poprzedniej ceny oraz nowej ceny promocyjnej
D. wyłącznie dotychczasowej ceny przed zmianą
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz wartość jednostkową netto za kilogram produktu, który dostępny jest w opakowaniach o wadze 125 g, sprzedawanych po cenie netto 20,00 zł za opakowanie?
A. 25,00 zł
B. 160,00 zł
C. 6,25 zł
D. 16,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Jakim produktem z kategorii warzyw kapustnych można się posługiwać?
A. szpinak
B. brokuł
C. sałata
D. patison
Prowadzenie sprzedaży
Jaki produkt powstał z surowca roślinnego?
A. Sweter z wełny
B. Czapkę z moheru
C. Bluzkę z jedwabiu
D. Koszulę z bawełny
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych artykułów są narażone na obecność moli spożywczych w wyniku niewłaściwego przechowywania?
A. Zboża
B. Owoce świeże
C. Mięsne konserwy
D. Wyroby mleczne
Prowadzenie sprzedaży
Słonina, żeberka oraz biodrówka stanowią handlowe aspekty mięsa
A. wieprzowego
B. baraniego
C. wołowego
D. cielecego
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie informacji przedstawionych w tabeli wskaż, którego z towarów nie należy układać w bezpośrednim sąsiedztwie serów pleśniowych.
| Grupa towarowa | W bezpośrednim sąsiedztwie grup towarowych | |
|---|---|---|
| można układać | nie należy układać | |
| Nabiał | pieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinne | mięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych |
| Pieczywo | nabiał, wyroby cukiernicze | mięsa, ryb, warzyw, wyrobów tytoniowych |
A. Margaryny.
B. Dżemu.
C. Cukierków.
D. Pomarańczy.
Prowadzenie sprzedaży
Zasada łańcucha chłodniczego wymaga zatwierdzenia?
A. rodzaju czynnika chłodniczego
B. standardu środka transportowego
C. warunków temperaturowych
D. wielkości przestrzeni magazynowej
Prowadzenie sprzedaży
Jakie właściwości posiada ser camembert?
A. Twardy, podpuszczkowy typu włoskiego
B. Miękki, kwasowy, z pleśnią na powierzchni
C. Miękki, podpuszczkowy, z porostem pleśniowym
D. Twardy, kwasowo-podpuszczkowy z masy parzonej