Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 282
Prowadzenie sprzedaży

Jaką informację sprzedawca przekaże klientowi, jeśli zapyta on o cechy napojów izotonicznych?

A. Wyrównują poziom elektrolitów w organizmie
B. Zmniejszają poziom cholesterolu
C. Obniżają stężenie cukru w organizmie
D. Działają uspokajająco
HAN.01 Pytanie 283
Prowadzenie sprzedaży

Naturalny ubytek towarów jest spowodowany

A. brakiem rzetelności wśród pracowników
B. użyciem niewłaściwego rodzaju opakowania
C. brakiem rzetelności ze strony klientów
D. fizykochemicznymi właściwościami towarów
HAN.01 Pytanie 284
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie samoobsługowym znajduje się masło śmietankowe z czterech różnych dostaw od tego samego producenta. Masło, z której dostawy powinno być wyłożone na półkach stoiska nabiałowego najbliżej klienta?

DostawaTermin przydatności
do spożycia
Pierwsza08.09.2010 r.
Druga27.08.2010 r.
Trzecia30.10.2010 r.
Czwarta27.11.2010 r.

A. Trzeciej.
B. Czwartej.
C. Drugiej.
D. Pierwszej.
HAN.01 Pytanie 285
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty mleczne na stoisku z nabiałem są dodatkowo chronione przed wpływem bakterii?

A. Ser żółty i ser biały
B. Jogurty owocowe oraz naturalne
C. Maślanka oraz ser biały
D. Kefir oraz ser żółty
HAN.01 Pytanie 286
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż rozmiar spódnicy, jaki należy zaproponować klientce o wymiarach: obwód pasa 68 cm, obwód bioder 93 cm.

RozmiarObwód klatki
piersiowej w cm
Obwód pasa w cmObwód bioder w cm
3478-8163-6588-91
3682-8566-6992-95
3886-8970-7396-98
4090-9374-7799-102

A. 36
B. 38
C. 34
D. 40
HAN.01 Pytanie 287
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia kosmetyczna nalicza marżę w wysokości 10% od ceny zakupu. Cena netto zakupu kremu do opalania wynosi 15 zł. Po sezonie dla stałych klientów hurtownia wprowadziła rabat w wysokości 20%, obliczany od ceny hurtowej netto. Jaka będzie cena hurtowa netto po zastosowaniu rabatu?

A. 16,50 zł
B. 16,00 zł
C. 13,20 zł
D. 13,50 zł
HAN.01 Pytanie 288
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony znak manipulacyjny, umieszczany na opakowaniach oznacza

Ilustracja do pytania 8
A. "Uwaga kruche".
B. "Góra, nie przewracać".
C. "W opakowaniu znajdują się kieliszki".
D. "Dopuszczone do kontaktu z żywnością".
HAN.01 Pytanie 289
Prowadzenie sprzedaży

Jakie dane powinny znaleźć się na etykiecie cenowej, gdy planujesz sprzedaż cukierków na wagę w sklepie detalicznym?

A. Cena netto, jednostka miary, nazwa towaru
B. Nazwa towaru, jednostka miary, cena brutto
C. Nazwa producenta, cena brutto, stawka VAT
D. Stawka VAT, cena netto, nazwa towaru
HAN.01 Pytanie 290
Prowadzenie sprzedaży

W butiku odzieżowym klientka nabyła leniwe spodnie oraz bawełnianą bluzkę. Ubrania te zostały wykonane z materiałów

A. syntetycznych chemicznych
B. sztucznych chemicznych
C. zwierzęcych
D. roślinnych
HAN.01 Pytanie 291
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jaką kategorię wyrobów z mąki obejmują herbatniki?

A. Do pieczywa specjalnego
B. Do pieczywa mieszanego
C. Do pieczywa cukierniczego trwałego
D. Do pieczywa cukierniczego nietrwałego
HAN.01 Pytanie 292
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Wśród cech higienicznych tkanin odzieżowych można wymienić między innymi

A. układalność i tendencję do strzępienia się
B. gniotliwość i trwałość kolorów
C. elastyczność oraz odporność na wypychanie
D. ciepłochłonność oraz przepuszczalność pary wodnej
HAN.01 Pytanie 294
Prowadzenie sprzedaży

Polędwica sopocka, która ma być sprzedawana w sklepie samoobsługowym, powinna być umieszczona na półkach

A. w kawałkach, w opakowaniach hermetycznych
B. w kawałkach, bez opakowania
C. luzem, pokrojona na plasterki
D. w większych kawałkach, do samodzielnego krojenia
HAN.01 Pytanie 295
Prowadzenie sprzedaży

Kostium, którego metkę zamieszczono poniżej przeznaczony jest dla kobiety o wymiarach:

Kostium damski
„KAJA"
Producent: „Dana" Kluczbork,
ul. Warszawska 13
Tkanina: wełna
Dodatki: jedwab
Rozmiar: 164/90/94

A. wzrost 164 cm, obwód pasa 90 cm, obwód klatki piersiowej 94 cm.
B. wzrost 164 cm, obwód bioder 90 cm, obwód pasa 94 cm.
C. wzrost 164 cm, obwód bioder 90 cm, obwód klatki piersiowej 94 cm.
D. wzrost 164 cm, obwód klatki piersiowej 90 cm, obwód bioder 94 cm.
HAN.01 Pytanie 296
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Do metod chemicznej konserwacji produktów należy

A. solenie
B. pasteryzacja
C. blanszowanie
D. kiszenie
HAN.01 Pytanie 297
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie informacji zawartych w tabeli wskaż rozmiar rajstop, jaki należy zaproponować klientce o wzroście 168 cm i obwodzie bioder 112 cm.

RozmiarS/36-38M/40-42L/44-46XL/48-50
Wzrost
/w cm/
162-164164-170164-170170-176
Obwód bioder
/w cm/
96-104104-108108-116116-121

A. L/44-46
B. M/40-42
C. S/36-38
D. XL/48-50
HAN.01 Pytanie 298
Prowadzenie sprzedaży

Jak należy postąpić z butelką z tworzywa sztucznego po oleju, na której znajduje się przedstawiony obok znak?

Ilustracja do pytania 18
A. Wyrzucić do specjalnie oznaczonych pojemników.
B. Dokładnie zakręcić i oddać do sklepu.
C. Wyrzucić do śmieci komunalnych.
D. Umyć i używać do celów spożywczych.
HAN.01 Pytanie 300
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zawartych w tabeli kierownik sklepu sportowego ocenił, że należy złożyć zamówienie na

Stany magazynowe i wielkości zgłaszanego popytu na sprzęt sportowy
WyszczególnienieStan magazynowy w szt.Wielkość zgłaszanego popytu w szt.
Rowery damskie150120
Rowery męskie150150
Rowery dziecięce130150
Rakietki tenisowe5040

A. rowery męskie.
B. rakietki tenisowe.
C. rowery damskie.
D. rowery dziecięce.
HAN.01 Pytanie 301
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia zasady rozmieszczania wybranych grup towarowych. W sąsiedztwie jakich towarów można układać chleb i bułki?

Grupa towarowaW bezpośrednim sąsiedztwie grup towarowych
można układaćnie należy układać
Nabiałpieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinnemięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych
Pieczywonabiał, wyroby cukierniczemięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych

A. Mięsa.
B. Serów dojrzewających.
C. Owoców świeżych.
D. Ryb wędzonych
HAN.01 Pytanie 302
Prowadzenie sprzedaży

Produkty spożywcze, dla których wytwórca ustalił temperaturę przechowywania niższą niż temperatura otoczenia, powinny być składowane

A. w oszklonych gablotach
B. w ladach chłodniczych
C. w pojemnikach
D. na paletach uniwersalnych
HAN.01 Pytanie 304
Prowadzenie sprzedaży

W magazynie hurtowni zauważono niedobór cukru, który mieści się w granicach norm i ubytków, wynikający z jego właściwości fizyko-chemicznych. Jaki rodzaj niedoboru wystąpił w tym przypadku?

A. Naturalny
B. Zawinione
C. Nieuzasadniony
D. Niezawinione
HAN.01 Pytanie 306
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie informacji przestawionych w tabeli wskaż towar, na który obowiązuje stawka 8% podatku VAT.

Tabela. Cennik sprzedaży towarów
TowarCena sprzedaży netto w złCena sprzedaży brutto w zł
1.6,007,38
2.8,009,84
3.11,0011,88
4.16,0016,80

A. Towar 2.
B. Towar 1.
C. Towar 3.
D. Towar 4.
HAN.01 Pytanie 307
Prowadzenie sprzedaży

Minimalny zapas towarów w sklepie polega na ich gromadzeniu

A. w najniższej ilości, która zapewnia ciągłość sprzedaży
B. w połowie cyklu między następującymi dostawami
C. tuż po dostawie
D. tuż przed sezonem
HAN.01 Pytanie 308
Prowadzenie sprzedaży

Jaki rozmiar kurtki powinien kupić mężczyzna o wzroście 178 cm i obwodzie klatki piersiowej 101 cm?

SMLXLXXL
Obwód talii8286909498
Obwód bioder96100104108112
Obwód klatki piersiowej92-9596-99100-103104-107108-...
Wzrost174-175176-177178-179180-181182-...

A. L
B. M
C. XXL
D. XL
HAN.01 Pytanie 311
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Bawełna to materiał

A. sztuczny.
B. syntetyczny.
C. naturalny pochodzenia zwierzęcego.
D. naturalny pochodzenia roślinnego.
HAN.01 Pytanie 312
Prowadzenie sprzedaży

Towar sprzedawany w obniżonej cenie promocyjnej powinien być oznaczony przez umieszczenie na jego etykiecie

A. wyższej ceny promocyjnej niż ta obowiązująca przed zmianą
B. tylko nowej ceny promocyjnej
C. przekreślonej poprzedniej ceny oraz nowej ceny promocyjnej
D. wyłącznie dotychczasowej ceny przed zmianą
HAN.01 Pytanie 313
Prowadzenie sprzedaży

Wyznacz wartość jednostkową netto za kilogram produktu, który dostępny jest w opakowaniach o wadze 125 g, sprzedawanych po cenie netto 20,00 zł za opakowanie?

A. 25,00 zł
B. 160,00 zł
C. 6,25 zł
D. 16,00 zł
HAN.01 Pytanie 314
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakim produktem z kategorii warzyw kapustnych można się posługiwać?

A. szpinak
B. brokuł
C. sałata
D. patison
HAN.01 Pytanie 315
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jaki produkt powstał z surowca roślinnego?

A. Sweter z wełny
B. Czapkę z moheru
C. Bluzkę z jedwabiu
D. Koszulę z bawełny
HAN.01 Pytanie 317
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Słonina, żeberka oraz biodrówka stanowią handlowe aspekty mięsa

A. wieprzowego
B. baraniego
C. wołowego
D. cielecego
HAN.01 Pytanie 318
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie informacji przedstawionych w tabeli wskaż, którego z towarów nie należy układać w bezpośrednim sąsiedztwie serów pleśniowych.

Grupa towarowaW bezpośrednim sąsiedztwie grup towarowych
można układaćnie należy układać
Nabiałpieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinnemięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych
Pieczywonabiał, wyroby cukierniczemięsa, ryb, warzyw, wyrobów tytoniowych

A. Margaryny.
B. Dżemu.
C. Cukierków.
D. Pomarańczy.
HAN.01 Pytanie 319
Prowadzenie sprzedaży

Zasada łańcucha chłodniczego wymaga zatwierdzenia?

A. rodzaju czynnika chłodniczego
B. standardu środka transportowego
C. warunków temperaturowych
D. wielkości przestrzeni magazynowej
HAN.01 Pytanie 320
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakie właściwości posiada ser camembert?

A. Twardy, podpuszczkowy typu włoskiego
B. Miękki, kwasowy, z pleśnią na powierzchni
C. Miękki, podpuszczkowy, z porostem pleśniowym
D. Twardy, kwasowo-podpuszczkowy z masy parzonej