Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. wanilię
B. cynamon
C. bazylię
D. gorczycę
Prowadzenie sprzedaży
Przedstawiony rysunek umieszczony na kremie do twarzy oznacza, że produkt należy

A. utrzymywać na twarzy przez 12 minut.
B. zużyć przed upływem 12 miesięcy od momentu zakupu towaru.
C. używać po upływie 12 miesięcy.
D. zużyć przed upływem 12 miesięcy od momentu otwarcia opakowania.
Prowadzenie sprzedaży
Aby zabezpieczyć towar na palecie oraz chronić go przed zarysowaniami podczas transportu, należy
A. umieścić w dużej drewnianej skrzyni
B. ubezpieczyć łańcuchami, które zapobiegają przesuwaniu się towaru
C. opakować w szary papier
D. owinąć folią stretch
Prowadzenie sprzedaży
W klasyfikacji towarów według PKWiU nie bierze się pod uwagę kryterium
A. konstrukcji oraz przeznaczenia towaru
B. jakości towaru
C. technologii produkcji
D. rodzaju zastosowanego surowca
Prowadzenie sprzedaży
Towary kupowane w sposób impulsywny, które zaspokajają nieprzewidziane potrzeby i charakteryzują się niską ceną jednostkową, lokalizuje się
A. przy kasie
B. przy najdroższych towarach
C. w najdalszej części sklepu
D. na najwyższych półkach
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli wskaż produkt mięsny, który zawiera największą ilość tłuszczów.
| Towary produkowane w Zakładzie Mięsnym „Metka" | |||
|---|---|---|---|
| Rodzaj produktu mięsnego | Białka (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) |
| Kiełbasa krakowska | 19,7 | 9,5 | 0,0 |
| Kiełbasa zwyczajna | 17,3 | 12,8 | 0,1 |
| Szynka wędzona | 23 | 33,0 | 0,0 |
| Kaszanka jęczmienna | 8,5 | 18,5 | 13,6 |
A. Szynka wędzona.
B. Kaszanka jęczmienna.
C. Kiełbasa zwyczajna.
D. Kiełbasa krakowska.
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca, ustawiając obok siebie na ekspozycji obuwie wykonane ze skóry naturalnej i sztucznej, zastosował zasadę
A. kolejności dostaw
B. komplementarności
C. substytucyjności
D. dostępności towarów
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z obowiązującymi regulacjami, instytucją odpowiedzialną za kontrolowanie utylizacji przeterminowanych produktów żywnościowych w sklepie jest Inspekcja
A. Handlowa
B. Sanitarna
C. Skarbowa
D. Weterynaryjna
Prowadzenie sprzedaży
Które z zamieszczonych w tabeli czynności powinien wykonać sprzedawca, przygotowując towary do sprzedaży?
| 1 | Umieszczanie wywieszek z cenami przy towarach |
| 2 | Układanie towarów na półkach sklepowych |
| 3 | Kompletowanie zestawów towarów |
| 4 | Sporządzenie dokumentu Pz |
| 5 | Odbiór ilościowy towarów |
| 6 | Metkowanie towaru |
A. Czynności: 1, 2, 3 i 6
B. Czynności: 1, 2, 3 i 4
C. Czynności: 2, 3, 5 i 6
D. Czynności: 3, 4, 5 i 6
Prowadzenie sprzedaży
Przedstawiona charakterystyka dotyczy asortymentu
| Opis rodzaju asortymentu | |
|---|---|
| Zestaw towarów obejmujący duży wybór w ramach poszczególnych grup towarowych. | |
A. płytkiego.
B. głębokiego.
C. wąskiego.
D. szerokiego.
Prowadzenie sprzedaży
Umieszczając na sprzęcie wystawienniczym płaszcze, szale oraz nakrycia głowy, sprzedawca wykorzystał zasadę
A. przejrzystości
B. substytucyjności
C. komplementarności
D. dostępności towarów
Prowadzenie sprzedaży
Jaki symbol wskazuje na wdrożenie systemu zarządzania jakością przez producenta?
A. Logo firmy
B. Organiczne produkty spożywcze
C. Certyfikat jakości
D. ISO 9001
Prowadzenie sprzedaży
Na półkach obok produktów zbożowych takich jak: mąka, kasze, makarony można umieszczać
A. nabiał oraz wyroby garmażeryjne
B. mięso i wędliny
C. cukier i stałe wyroby cukiernicze
D. ryby oraz przetwory rybne
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych produktów powinien być zaproponowany klientce szukającej mięsa o najniższej wartości kalorycznej?
A. Pierś z indyka
B. Udziec jagnięcy
C. Gicz cielęca
D. Schab wieprzowy
Prowadzenie sprzedaży
Transport mrożonek od producenta do hurtowni powinien być realizowany
A. na niewielkich dystansach
B. w krótkim okresie
C. z zapewnieniem jednakowego umiejscowienia mrożonek w środkach transportu
D. z utrzymaniem ciągłości łańcucha chłodniczego
Prowadzenie sprzedaży
Jakie artykuły nie są oferowane w sprzedaży obwoźnej?
A. Mięs
B. Ręczników
C. Dywanów
D. Kołder
Prowadzenie sprzedaży
Preselekcja związana ze sprzedażą według wzorów jest stosowana w handlu
A. materiałów biurowych
B. płytek ceramicznych
C. złotej biżuterii
D. roślin doniczkowych
Prowadzenie sprzedaży
Sklep sprzedający elegancką odzież oraz kosmetyki wysokiej jakości to
A. dyskont
B. butik
C. supermarket
D. stragan
Prowadzenie sprzedaży
Modne zestawy odzieżowe, które są wystawione na pokaz i oferowane w cenie promocyjnej, klasyfikują się jako towary
A. wybieralne
B. luksusowe
C. magnesy
D. impulsy
Prowadzenie sprzedaży
Które z wymienionych produktów muszą być oznaczone datą ważności dla spożycia?
A. Soli kuchennej
B. Octu winnego
C. Sera białego
D. Gumy do żucia
Prowadzenie sprzedaży
Znak ISBN jest używany do identyfikacji
A. jaj
B. alkoholi
C. książek
D. szkła
Prowadzenie sprzedaży
Do produktów, które można nabyć bez trudności, według kryterium stopnia dostępności asortymentu, zaliczamy
A. samochód
B. obuwie
C. odkurzacz
D. mleko
Prowadzenie sprzedaży
Jakie czynniki występujące w miejscu składowania towarów i opakowań mogą prowadzić do ich blaknięcia (zmniejszenia intensywności koloru)?
A. Wysoka wilgotność w otoczeniu
B. Wysoka temperatura składowania
C. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
D. Nasłonecznienie towarów i opakowań
Prowadzenie sprzedaży
Podczas układania produktów na sali sprzedażowej należy
A. produkty o najwyższej zyskowności umieszczać na wysokości oczu
B. produkty z późniejszym terminem ważności umieszczać z przodu półek
C. produkty o największych wymiarach umieszczać na najwyższych półkach
D. dobra komplementarne umieszczać na najwyższych półkach
Prowadzenie sprzedaży
Manekiny, na których prezentowana jest odzież w sklepach samoobsługowych i preselekcyjnych, powinny być umieszczane bezpośrednio na podłodze lub na
A. podestach.
B. półkach.
C. stołach.
D. gondolach.
Prowadzenie sprzedaży
Tabela przedstawia zasady przechowywania niektórych towarów spożywczych. Wskaż towar, którego nie można umieszczać w bezpośrednim sąsiedztwie twarogu.
| Towar | W bezpośrednim sąsiedztwie | |
|---|---|---|
| można układać | nie można układać | |
| pieczywo | nabiał, wyroby cukiernicze | mięso, ryby, warzywa, wyroby tytoniowe |
| tłuszcze roślinne | konserwy, przetwory warzywne, nabiał | mięso, ryby, wyroby cukiernicze, wyroby tytoniowe |
| nabiał | pieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinne | mięso, ryby, warzywa, owoce świeże i suszone, wyroby tytoniowe |
A. Olej jadalny.
B. Dżem.
C. Chleb.
D. Śliwki.
Prowadzenie sprzedaży
Jakie opakowanie płatków kosmetycznych warto polecić klientowi, który szuka najkorzystniejszej oferty cenowej?
A. 120 szt. w cenie 2,30 zł
B. 150 szt. w cenie 3,10 zł
C. 100 szt. w cenie 1,60 zł
D. 80 szt. w cenie 1,40 zł
Prowadzenie sprzedaży
Magazynowanie masła, margaryny oraz produktów czekoladowych sprzyja procesowi jełczenia tłuszczów, gdy te artykuły są przechowywane
A. w opakowaniach zbiorczych
B. w zbyt wysokiej temperaturze
C. w zbyt niskiej temperaturze
D. w opakowaniach jednostkowych
Prowadzenie sprzedaży
Podczas rozpakowywania pudełek z dezodorantami w sprayu sprzedawca przypadkowo uszkodził jeden z pojemników. Co mu grozi w związku z tym?
A. podrażnienie skóry przez żrącą ciecz
B. skaleczenie ostrą krawędzią pojemnika
C. zatrucie wydobywającym się gazem
D. poparzenie spowodowane samozapłonem cieczy
Prowadzenie sprzedaży
Jakie wyroby są stworzone z materiału imitującego skórę?
A. Kozaki męskie ze skóry bukatowej
B. Rękawiczki damskie z szewro
C. Torebka damska ze skaju
D. Mokasyny męskie z nubuku
Prowadzenie sprzedaży
Towary "magnesy", które przyciągają uwagę konsumentów swoim wyglądem, powinny być rozmieszczone na półkach
A. w odpowiednio wydzielonych strefach
B. w centralnych miejscach sali sprzedażowej
C. w tylnej części sali sprzedażowej
D. w sąsiedztwie kas
Prowadzenie sprzedaży
Zamieszczona tabela przedstawia zasady rozmieszczania wybranych grup towarowych. Sprzedawca układając na zapleczu nową partię nabiału może rozmieścić go na półkach obok
| W bezpośrednim sąsiedztwie | ||
|---|---|---|
| można układać | nie można układać | |
| Pieczywo | Nabiał, wyroby cukiernicze | Mięso, ryby, warzywa, wyroby tytoniowe |
| Nabiał | Pieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinne | Mięso, ryby, warzywa, owoce świeże i suszone, wyroby tytoniowe |
| Wyroby cukiernicze | Wina, wódki, konserwy, owoce, pieczywo, przetwory owocowe, nabiał | Mięso, ryby, warzywa, wyroby galanteryjne, wyroby tytoniowe |
| Przetwory zbożowe | Cukier | Mięso, ryby, wyroby cukiernicze, nabiał, wyroby tytoniowe |
A. wyrobów cukierniczych i przetworów owocowych.
B. pieczywa i owoców.
C. tłuszczów roślinnych i warzyw.
D. warzyw i owoców.
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych produktów, w odpowiednich warunkach przechowywania, może być spożywany przez najdłuższy czas?
A. Mleko świeże 3,2
B. Mleko pasteryzowane
C. Śmietana 18
D. Mleko UHT 0,5%
Prowadzenie sprzedaży
Który z produktów spożywczych powinien być przechowywany w chłodni?
A. Dżem w słoiku
B. Wędlina w hermetycznym opakowaniu
C. Mleko UHT w kartonie
D. Mleko skondensowane w puszce
Prowadzenie sprzedaży
W którym z podanych zestawów produktów wszystkie elementy mogą być oferowane w automacie sprzedającym?
A. Papierosy, ciastka z kremem, batoniki
B. Ciastka z kremem, batoniki, lody
C. Papierosy, batoniki, lody
D. Papierosy, batoniki, napoje w puszkach
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca ustawiając na wystawie płaszcze oraz nakrycia głowy kierował się zasadą
A. substytucyjności produktów
B. łatwej dostępności produktów
C. kolejności dostaw produktów
D. komplementarności produktów
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie informacji zawartej na opakowaniu śmietanki kremowej można stwierdzić, że dostarcza ona organizmowi przede wszystkim
| Wartość odżywcza w 100 gramach | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 291 kcal |
| Białko | 2 g |
| Węglowodany | 3 g |
| Tłuszcz | 30 g |
| Wapń | 86 mg |
A. węglowodanów.
B. tłuszczu.
C. białka.
D. wapnia.
Prowadzenie sprzedaży
Warszawska hurtownia NARTEX oferuje narty dla dzieci, kobiet i mężczyzn. Oznacza to, że przy wyborze asortymentu, hurtownia przeprowadziła segmentację rynku według kryterium
A. psychograficznego
B. ekonomicznego
C. geograficznego
D. demograficznego
Prowadzenie sprzedaży
W sklepach samoobsługowych artykuły, które są kupowane pod wpływem impulsu, powinny być ustawiane głównie
A. przy kasie
B. naprzeciwko wejścia
C. na osobnym regale
D. na wysokości 170 cm
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie spożywczym znajduje się 60 opakowań serka homogenizowanego. Termin jego przydatności do spożycia został określony przez producenta na opakowaniu jako: "Najlepiej spożyć do 10 marca 2008 roku". W związku z tym od 11 marca kierownik sklepu powinien
A. usunąć cały zapas serka z oferty sprzedaży
B. zwrócić serek dostawcy z prośbą o wymianę na nowy
C. sprzedać serek
D. wręczyć serek klientom jako darmowy dodatek do zakupów