Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 241
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii przypraw nasiennych wlicza się

A. wanilię
B. cynamon
C. bazylię
D. gorczycę
HAN.01 Pytanie 242
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony rysunek umieszczony na kremie do twarzy oznacza, że produkt należy

Ilustracja do pytania 2
A. utrzymywać na twarzy przez 12 minut.
B. zużyć przed upływem 12 miesięcy od momentu zakupu towaru.
C. używać po upływie 12 miesięcy.
D. zużyć przed upływem 12 miesięcy od momentu otwarcia opakowania.
HAN.01 Pytanie 243
Prowadzenie sprzedaży

Aby zabezpieczyć towar na palecie oraz chronić go przed zarysowaniami podczas transportu, należy

A. umieścić w dużej drewnianej skrzyni
B. ubezpieczyć łańcuchami, które zapobiegają przesuwaniu się towaru
C. opakować w szary papier
D. owinąć folią stretch
HAN.01 Pytanie 244
Prowadzenie sprzedaży

W klasyfikacji towarów według PKWiU nie bierze się pod uwagę kryterium

A. konstrukcji oraz przeznaczenia towaru
B. jakości towaru
C. technologii produkcji
D. rodzaju zastosowanego surowca
HAN.01 Pytanie 245
Prowadzenie sprzedaży

Towary kupowane w sposób impulsywny, które zaspokajają nieprzewidziane potrzeby i charakteryzują się niską ceną jednostkową, lokalizuje się

A. przy kasie
B. przy najdroższych towarach
C. w najdalszej części sklepu
D. na najwyższych półkach
HAN.01 Pytanie 246
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli wskaż produkt mięsny, który zawiera największą ilość tłuszczów.

Towary produkowane w Zakładzie Mięsnym „Metka"
Rodzaj produktu mięsnegoBiałka (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)
Kiełbasa krakowska19,79,50,0
Kiełbasa zwyczajna17,312,80,1
Szynka wędzona2333,00,0
Kaszanka jęczmienna8,518,513,6

A. Szynka wędzona.
B. Kaszanka jęczmienna.
C. Kiełbasa zwyczajna.
D. Kiełbasa krakowska.
HAN.01 Pytanie 247
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca, ustawiając obok siebie na ekspozycji obuwie wykonane ze skóry naturalnej i sztucznej, zastosował zasadę

A. kolejności dostaw
B. komplementarności
C. substytucyjności
D. dostępności towarów
HAN.01 Pytanie 248
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z obowiązującymi regulacjami, instytucją odpowiedzialną za kontrolowanie utylizacji przeterminowanych produktów żywnościowych w sklepie jest Inspekcja

A. Handlowa
B. Sanitarna
C. Skarbowa
D. Weterynaryjna
Prowadzenie sprzedaży

Które z zamieszczonych w tabeli czynności powinien wykonać sprzedawca, przygotowując towary do sprzedaży?

1Umieszczanie wywieszek z cenami przy towarach
2Układanie towarów na półkach sklepowych
3Kompletowanie zestawów towarów
4Sporządzenie dokumentu Pz
5Odbiór ilościowy towarów
6Metkowanie towaru

A. Czynności: 1, 2, 3 i 6
B. Czynności: 1, 2, 3 i 4
C. Czynności: 2, 3, 5 i 6
D. Czynności: 3, 4, 5 i 6
HAN.01 Pytanie 250
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiona charakterystyka dotyczy asortymentu

Opis rodzaju asortymentu
Zestaw towarów obejmujący duży wybór w ramach poszczególnych grup towarowych.

A. płytkiego.
B. głębokiego.
C. wąskiego.
D. szerokiego.
HAN.01 Pytanie 251
Prowadzenie sprzedaży

Umieszczając na sprzęcie wystawienniczym płaszcze, szale oraz nakrycia głowy, sprzedawca wykorzystał zasadę

A. przejrzystości
B. substytucyjności
C. komplementarności
D. dostępności towarów
HAN.01 Pytanie 253
Prowadzenie sprzedaży

Na półkach obok produktów zbożowych takich jak: mąka, kasze, makarony można umieszczać

A. nabiał oraz wyroby garmażeryjne
B. mięso i wędliny
C. cukier i stałe wyroby cukiernicze
D. ryby oraz przetwory rybne
HAN.01 Pytanie 254
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych produktów powinien być zaproponowany klientce szukającej mięsa o najniższej wartości kalorycznej?

A. Pierś z indyka
B. Udziec jagnięcy
C. Gicz cielęca
D. Schab wieprzowy
HAN.01 Pytanie 255
Prowadzenie sprzedaży

Transport mrożonek od producenta do hurtowni powinien być realizowany

A. na niewielkich dystansach
B. w krótkim okresie
C. z zapewnieniem jednakowego umiejscowienia mrożonek w środkach transportu
D. z utrzymaniem ciągłości łańcucha chłodniczego
HAN.01 Pytanie 257
Prowadzenie sprzedaży

Preselekcja związana ze sprzedażą według wzorów jest stosowana w handlu

A. materiałów biurowych
B. płytek ceramicznych
C. złotej biżuterii
D. roślin doniczkowych
HAN.01 Pytanie 261
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Znak ISBN jest używany do identyfikacji

A. jaj
B. alkoholi
C. książek
D. szkła
HAN.01 Pytanie 262
Prowadzenie sprzedaży

Do produktów, które można nabyć bez trudności, według kryterium stopnia dostępności asortymentu, zaliczamy

A. samochód
B. obuwie
C. odkurzacz
D. mleko
HAN.01 Pytanie 263
Prowadzenie sprzedaży

Jakie czynniki występujące w miejscu składowania towarów i opakowań mogą prowadzić do ich blaknięcia (zmniejszenia intensywności koloru)?

A. Wysoka wilgotność w otoczeniu
B. Wysoka temperatura składowania
C. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
D. Nasłonecznienie towarów i opakowań
HAN.01 Pytanie 264
Prowadzenie sprzedaży

Podczas układania produktów na sali sprzedażowej należy

A. produkty o najwyższej zyskowności umieszczać na wysokości oczu
B. produkty z późniejszym terminem ważności umieszczać z przodu półek
C. produkty o największych wymiarach umieszczać na najwyższych półkach
D. dobra komplementarne umieszczać na najwyższych półkach
HAN.01 Pytanie 265
Prowadzenie sprzedaży

Manekiny, na których prezentowana jest odzież w sklepach samoobsługowych i preselekcyjnych, powinny być umieszczane bezpośrednio na podłodze lub na

A. podestach.
B. półkach.
C. stołach.
D. gondolach.
HAN.01 Pytanie 266
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia zasady przechowywania niektórych towarów spożywczych. Wskaż towar, którego nie można umieszczać w bezpośrednim sąsiedztwie twarogu.

TowarW bezpośrednim sąsiedztwie
można układaćnie można układać
pieczywonabiał, wyroby cukierniczemięso, ryby, warzywa, wyroby tytoniowe
tłuszcze roślinnekonserwy, przetwory warzywne, nabiałmięso, ryby, wyroby cukiernicze, wyroby tytoniowe
nabiałpieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinnemięso, ryby, warzywa, owoce świeże i suszone, wyroby tytoniowe

A. Olej jadalny.
B. Dżem.
C. Chleb.
D. Śliwki.
HAN.01 Pytanie 268
Prowadzenie sprzedaży

Magazynowanie masła, margaryny oraz produktów czekoladowych sprzyja procesowi jełczenia tłuszczów, gdy te artykuły są przechowywane

A. w opakowaniach zbiorczych
B. w zbyt wysokiej temperaturze
C. w zbyt niskiej temperaturze
D. w opakowaniach jednostkowych
HAN.01 Pytanie 269
Prowadzenie sprzedaży

Podczas rozpakowywania pudełek z dezodorantami w sprayu sprzedawca przypadkowo uszkodził jeden z pojemników. Co mu grozi w związku z tym?

A. podrażnienie skóry przez żrącą ciecz
B. skaleczenie ostrą krawędzią pojemnika
C. zatrucie wydobywającym się gazem
D. poparzenie spowodowane samozapłonem cieczy
HAN.01 Pytanie 270
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakie wyroby są stworzone z materiału imitującego skórę?

A. Kozaki męskie ze skóry bukatowej
B. Rękawiczki damskie z szewro
C. Torebka damska ze skaju
D. Mokasyny męskie z nubuku
HAN.01 Pytanie 271
Prowadzenie sprzedaży

Towary "magnesy", które przyciągają uwagę konsumentów swoim wyglądem, powinny być rozmieszczone na półkach

A. w odpowiednio wydzielonych strefach
B. w centralnych miejscach sali sprzedażowej
C. w tylnej części sali sprzedażowej
D. w sąsiedztwie kas
HAN.01 Pytanie 272
Prowadzenie sprzedaży

Zamieszczona tabela przedstawia zasady rozmieszczania wybranych grup towarowych. Sprzedawca układając na zapleczu nową partię nabiału może rozmieścić go na półkach obok

W bezpośrednim sąsiedztwie
można układaćnie można układać
PieczywoNabiał, wyroby cukierniczeMięso, ryby, warzywa, wyroby tytoniowe
NabiałPieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinneMięso, ryby, warzywa, owoce świeże i suszone, wyroby tytoniowe
Wyroby cukierniczeWina, wódki, konserwy, owoce, pieczywo, przetwory owocowe, nabiałMięso, ryby, warzywa, wyroby galanteryjne, wyroby tytoniowe
Przetwory zbożoweCukierMięso, ryby, wyroby cukiernicze, nabiał, wyroby tytoniowe

A. wyrobów cukierniczych i przetworów owocowych.
B. pieczywa i owoców.
C. tłuszczów roślinnych i warzyw.
D. warzyw i owoców.
HAN.01 Pytanie 273
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych produktów, w odpowiednich warunkach przechowywania, może być spożywany przez najdłuższy czas?

A. Mleko świeże 3,2
B. Mleko pasteryzowane
C. Śmietana 18
D. Mleko UHT 0,5%
HAN.01 Pytanie 275
Prowadzenie sprzedaży

W którym z podanych zestawów produktów wszystkie elementy mogą być oferowane w automacie sprzedającym?

A. Papierosy, ciastka z kremem, batoniki
B. Ciastka z kremem, batoniki, lody
C. Papierosy, batoniki, lody
D. Papierosy, batoniki, napoje w puszkach
HAN.01 Pytanie 276
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca ustawiając na wystawie płaszcze oraz nakrycia głowy kierował się zasadą

A. substytucyjności produktów
B. łatwej dostępności produktów
C. kolejności dostaw produktów
D. komplementarności produktów
HAN.01 Pytanie 277
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie informacji zawartej na opakowaniu śmietanki kremowej można stwierdzić, że dostarcza ona organizmowi przede wszystkim

Wartość odżywcza w 100 gramach
Wartość energetyczna:291 kcal
Białko2 g
Węglowodany3 g
Tłuszcz30 g
Wapń86 mg

A. węglowodanów.
B. tłuszczu.
C. białka.
D. wapnia.
HAN.01 Pytanie 278
Prowadzenie sprzedaży

Warszawska hurtownia NARTEX oferuje narty dla dzieci, kobiet i mężczyzn. Oznacza to, że przy wyborze asortymentu, hurtownia przeprowadziła segmentację rynku według kryterium

A. psychograficznego
B. ekonomicznego
C. geograficznego
D. demograficznego
HAN.01 Pytanie 279
Prowadzenie sprzedaży

W sklepach samoobsługowych artykuły, które są kupowane pod wpływem impulsu, powinny być ustawiane głównie

A. przy kasie
B. naprzeciwko wejścia
C. na osobnym regale
D. na wysokości 170 cm
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie spożywczym znajduje się 60 opakowań serka homogenizowanego. Termin jego przydatności do spożycia został określony przez producenta na opakowaniu jako: "Najlepiej spożyć do 10 marca 2008 roku". W związku z tym od 11 marca kierownik sklepu powinien

A. usunąć cały zapas serka z oferty sprzedaży
B. zwrócić serek dostawcy z prośbą o wymianę na nowy
C. sprzedać serek
D. wręczyć serek klientom jako darmowy dodatek do zakupów