Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 321
Prowadzenie sprzedaży

Wielkość sprzedaży w domu towarowym wg asortymentu w tys. zł podaje tabela. Na podstawie analizy danych zamieszczonych w tabeli, ustal, który asortyment stanowił główny przedmiot sprzedaży w domu towarowym.

AsortymentRok poprzedni w tys. złRok badany w tys. złWskaźniki struktury w badanym roku w%Wskaźniki dynamiki w%
odzieżowo-włókienniczy30048036,6160
obuwie20028021,3140
radiowo-telewizyjny14016812,8120
meble12513810,5110
sprzęt AGD14013210,194
pozostałe1001148,7114
Razem10051312100,0

A. Meble.
B. Artykuły odzieżowo-włókiennicze.
C. Artykuły radiowo-telewizyjne.
D. Obuwie.
HAN.01 Pytanie 322
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Fermentacja mleka ma miejsce w procesie wytwarzania

A. jogurtu
B. mleka skondensowanego
C. śmietany
D. mleka w proszku
HAN.01 Pytanie 324
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych artykułów został poddany obróbce biologicznej?

A. Konserwa mięsna
B. Mleko pasteryzowane
C. Dżem jagodowy
D. Ogórki kiszone
HAN.01 Pytanie 325
Prowadzenie sprzedaży

Podczas rozmowy z klientem sprzedawca powinien zaznaczyć, że jedna ryza papieru A4 ksero zawiera

A. 5000 arkuszy
B. 20 arkuszy
C. 500 arkuszy
D. 25 arkuszy
HAN.01 Pytanie 327
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie informacji zawartych w tabeli wskaż towar, który można układać na półkach sklepowych obok wyrobów cukierniczych.

Grupa towarowaW bezpośrednim sąsiedztwie grup towarowych
Wyroby cukierniczemożna układać:nie można układać:
wina, wódki, konserwy, owoce, nabiał, przetwory owocowemięsa, ryb, warzyw, wyrobów tytoniowych, wyrobów garmażeryjnych

A. Owoce i wyroby tytoniowe.
B. Ryby i przetwory owocowe.
C. Konserwy i wina.
D. Nabiał i wyroby garmażeryjne.
HAN.01 Pytanie 328
Prowadzenie sprzedaży

Kto może przeprowadzić ocenę jakości towarów dostarczonych do sklepu?

A. osoba zatrudniona w jednostce handlu detalicznego
B. dostawca towaru
C. menedżer sklepu
D. pracownik jednostki handlu detalicznego, który dysponuje niezbędną wiedzą z zakresu towaroznawstwa
HAN.01 Pytanie 331
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii warzyw korzeniowych należy

A. buraki
B. czosnek
C. kalarepę
D. ziemniaki
HAN.01 Pytanie 333
Prowadzenie sprzedaży

Zatrucie lub reakcja alergiczna może stanowić zagrożenie dla sprzedawcy, który przez dłuższy czas pracuje w punkcie sprzedaży oferującym

A. środki ochrony roślin
B. płytki ceramiczne
C. wyroby kaletnicze
D. przetwory zbożowe
HAN.01 Pytanie 334
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakie wyroby są wytwarzane z surowców roślinnych?

A. sweter z wełny
B. czapka z moheru
C. koszula z bawełny
D. bluzka z jedwabiu
HAN.01 Pytanie 335
Prowadzenie sprzedaży

Najbardziej odpowiednią formą dystrybucji dla nietrwałego pieczywa cukierniczego ważącego jest sprzedaż

A. preselekcyjna
B. tradycyjna
C. samoobsługowa
D. z automatów
HAN.01 Pytanie 336
Prowadzenie sprzedaży

Sklep z kosmetykami nabył 100 sztuk lakierów do włosów w zbiorczych opakowaniach po 25 sztuk. Cena za jedno takie opakowanie wyniosła 250,00 zł netto. Jaką jednostkową cenę zakupu netto ma lakier do włosów?

A. 2,50 zł
B. 4,00 zł
C. 25,00 zł
D. 10,00 zł
HAN.01 Pytanie 337
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Tkanina, która ma następujące cechy: łatwo się czyści, po umyciu staje się biała, trudno ja farbować, jest dosyć sztywna, została stworzona

A. z wełny
B. z lnu
C. z bawełny
D. z jedwabiu
HAN.01 Pytanie 338
Prowadzenie sprzedaży

Który z produktów może być umieszczony na półkach sklepowych bez konieczności przechowywania w urządzeniach chłodniczych?

A. Ser żółty w plastrach zapakowany próżniowo
B. Świeży sok z marchwi
C. Mleko pasteryzowane w butelkach plastikowych
D. Śmietanka do kawy UHT
HAN.01 Pytanie 340
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawczyni w sklepie spożywczym dostrzegła niewielką ilość pleśni na jabłkach. W związku z tym powinna

A. usunąć pleśń, pokroić na kawałki i zaoferować do degustacji klientom
B. dokładnie je umyć, osuszyć czystą ściereczką i wystawić ponownie do sprzedaży
C. wycofać je ze sprzedaży i przekazać do utylizacji
D. obniżyć cenę tych jabłek o 50%
HAN.01 Pytanie 342
Prowadzenie sprzedaży

Jaką zasadę ekspozycji towarów zastosował sprzedawca, umieszczając produkty po lewej stronie regału?

A. Zmiany tempa zakupów
B. Czytania półki jak książki
C. Prawej ręki
D. Kontrastu
HAN.01 Pytanie 343
Prowadzenie sprzedaży

Który z produktów stanowi przykład podstawowej jednostki asortymentowej w sklepie z obuwiem?

A. Sznurówki
B. Wkładki do obuwia
C. Tenisówki
D. Pasta do butów
HAN.01 Pytanie 344
Prowadzenie sprzedaży

Klientka została poinformowana przez lekarza, by rozpoczęła stosowanie diety z ograniczeniem nasyconych kwasów tłuszczowych. W związku z tym, sprzedawca winien zasugerować jej zakup

A. masła
B. mięsa wieprzowego
C. pełnotłustego mleka
D. ryb
HAN.01 Pytanie 345
Prowadzenie sprzedaży

Jakie towary powinny być składowane w magazynach o zamkniętym systemie?

A. Cegły i płytki ceramiczne
B. Armaturę sanitarną i dachówki
C. Panele ścienne i podłogowe
D. Piasek i cement
HAN.01 Pytanie 346
Prowadzenie sprzedaży

Zasada składowania towarów "pierwsze weszło, pierwsze wyszło" odnosi się przede wszystkim do

A. artykułów szkolnych
B. biżuterii luksusowej
C. trwałych wyrobów cukierniczych
D. mięsa i wędlin
HAN.01 Pytanie 347
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ, który miód po skrystalizowaniu może charakteryzować się ciemnobrunatną barwą.

OdmianaBarwa
Przed skrystalizowaniemPo skrystalizowaniu
Wielokwiatowyod jasnokremowej
do herbacianej
od jasnożółtej
do jasnobrązowej
Nektarowo-spadziowyod zielonkawej
do brunatnozielonej
od jasnobrunatnej
do ciemnobrunatnej
Wrzosowyczerwonobrunatnażółtopomarańczowa
lub brunatna
Akacjowyod bezbarwnej
do jasnokremowej
od białej do słomkowej

A. Nektarowo-spadziowy.
B. Wielokwiatowy.
C. Akacjowy.
D. Wrzosowy.
HAN.01 Pytanie 348
Prowadzenie sprzedaży

Korzystając z danych przedstawionych w tabeli wskaż, w jakich warunkach należy przechowywać cukier.

Optymalne warunki składowania produktów żywnościowych
Produkty higroskopijne
(np. mąka)
Produkty
łatwo ulegające zepsuciu
(np. wędliny)
Produkty
o dużej zawartości wody
(np. owoce)
Produkty zamrożone
(np. mrożonki)
wilgotność względna 60%wilgotność względna 95%
temperatura
18°C
temperatura
od 0°C do 10°C
temperatura
od -18°C do -26°C

A. Wilgotność względna 95%, temperatura od 0°C do 10°C
B. Wilgotność względna 60%, temperatura 18°C
C. Wilgotność względna 60%, temperatura od 0°C do 10°C
D. Wilgotność względna 95%, temperatura od -18°C do -26°C
HAN.01 Pytanie 349
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Który z poniższych produktów można uznać za mleczny koncentrat?

A. Śmietana
B. Mleko w proszku
C. Jogurt
D. Ser twarogowy
HAN.01 Pytanie 350
Prowadzenie sprzedaży

Osoba zajmująca się aranżacją produktów w samoobsługowym sklepie spożywczym powinna

A. towary z nowej dostawy układać za produktami z krótszymi datami ważności
B. zmieniać lokalizację eksponowanych towarów
C. oznakowywać etykietami cenowymi jedynie towary premium
D. umieszczać na dolnych półkach produkty o małych gabarytach
HAN.01 Pytanie 351
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przestawionych w tabeli danych oblicz wartość netto zamówienia towaru przez hurtownię.

Fragment zamówienia
L.p.Nazwa jogurtuPojemność w gramachLiczba opakowań zbiorczychLiczba sztuk w opakowaniu zbiorczymCena jednostkowa bez podatku VAT w zł/szt.
1.Jogurt naturalny45050301,20

A. 540,00 zł
B. 1800,00 zł
C. 36,00 zł
D. 60,00 zł
HAN.01 Pytanie 353
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Papryka klasyfikowana jest jako warzywo

A. korzeniowe
B. kapustne
C. strączkowe
D. psiankowate
HAN.01 Pytanie 354
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie z mięsem i wędlinami przy urządzeniu do krojenia wędlin powinna znajdować się

A. pudełko na pieniądze
B. instrukcja obsługi krajalnicy
C. ostrzałka do noży
D. kasa fiskalna
HAN.01 Pytanie 355
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z informacją zawartą na przedstawionej metce sukienka przeznaczona jest dla klientki o rozmiarze 38, czyli

Sukienka
ProducentVerDave Moda
Tkaninalen
Rozmiar38 (92/74/98)

A. obwodzie bioder 74 cm, obwodzie klatki piersiowej 92 cm.
B. obwodzie klatki piersiowej 92 cm, obwodzie bioder 98 cm.
C. obwodzie bioder 92 cm, obwodzie pasa 98 cm.
D. obwodzie pasa 74 cm, obwodzie klatki piersiowej 98 cm.
HAN.01 Pytanie 357
Prowadzenie sprzedaży

Jedna z zasad merchandisingu mówi, że

A. najkorzystniejsze miejsca ekspozycji znajdują się na górnej i dolnej półce
B. najkorzystniejsze miejsca na półkach są przeznaczone dla najtańszych produktów
C. najlepsze pozycje na półkach są zarezerwowane dla produktów o wysokiej rotacji
D. najlepsze miejsca ekspozycji mieszczą się na wysokości oczu
HAN.01 Pytanie 358
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż towar, który sprzedawca powinien zaproponować klientowi, zamierzającemu kupić energooszczędną pralkę do małej łazienki.

Tabela. Specyfikacja towarowa pralek
TowarPrędkość obrotowa obr/minWymiary w cmKlasa energetyczna
Pralka 1.1 00051x45x70A+
Pralka 2.1 20051x45x70A+++
Pralka 3.1 20055x45x70A+
Pralka 4.1 00057x45x70A+++

A. Pralka 3.
B. Pralka 1.
C. Pralka 4.
D. Pralka 2.
HAN.01 Pytanie 359
Prowadzenie sprzedaży

Jakiej zasady powinien przestrzegać sprzedawca, żeby nie napotkać problemów z odnalezieniem odpowiedniego towaru na zapleczu sklepu?

A. Towary wymagające niskiej temperatury przechowywać w chłodniach
B. Towary z późniejszych dostaw umieszczać za towarami z wcześniejszych dostaw
C. Towary ciężkie umieszczać na dolnych półkach
D. Towary trzymać w wyznaczonych miejscach
HAN.01 Pytanie 360
Prowadzenie sprzedaży

Wszystkie właściwości produktu, takie jak: jakość, kolor oraz kształt, w kontekście marketingowym, stanowią

A. produkt potencjalny
B. rdzeń produktu
C. produkt poszerzony
D. produkt rzeczywisty