Filtrowanie pytań
 Prowadzenie sprzedaży 
A. utleniania
B. kiełkowania
C. wysychania
D. dojrzewania
 Prowadzenie sprzedaży 
Podczas inwentaryzacji zauważono zarówno nadwyżki, jak i niedobory materiałów, które mogą być skompensowane w przypadku, gdy niedobór oraz nadwyżka dotyczą
A. podobnych materiałów, które pochodzą z różnych magazynów
B. innych materiałów
C. podobnych materiałów, które zostały wytworzone przez osobę odpowiedzialną za dany magazyn
D. odmiennych osób odpowiedzialnych za ich powstanie
 Prowadzenie sprzedaży 
Jakiego procesu wymagają wędliny, aby mogły być oferowane na stoisku samoobsługowym?
A. Podziałowi
B. Zestawianiu
C. Klasyfikacji
D. Porcjowaniu
 Prowadzenie sprzedaży 
Jakie działania podejmuje się w celu oceny jakości dostarczonych książek?
A. analizie dokumentacji dołączonej do dostawy
B. zweryfikowaniu ilości opakowań zbiorczych
C. jest to ocena organoleptyczna książek
D. policzeniu wszystkich dostarczonych książek
 Prowadzenie sprzedaży 
W sklepie znajduje się 30 sztuk bluzek, na które nie występuje zapotrzebowanie. Jak należy ocenić ten stan zapasów?
A. przedsezonowy
B. obrotowy
C. rezerwowy
D. zbędny
 Prowadzenie sprzedaży 
Ziemniaki nie będą zmieniały koloru na zielony, jeśli w miejscu ich przechowywania zapewni się
A. brak dostępu promieni słonecznych.
B. brak dostępu powietrza.
C. wysoką wilgotność.
D. niską temperaturę.
 Prowadzenie sprzedaży 
W drogerii starsza kobieta poprosiła o przystępny cenowo krem, który byłby odpowiedni dla jej wieku. Sprzedawca, aby jak najlepiej zaspokoić potrzeby klientki, powinien
A. pokazać jej wszystkie dostępne na półkach kremy.
B. poinformować ją o wszystkich kremach przeznaczonych dla osób w podeszłym wieku, jakie są w sprzedaży.
C. zapytać kobietę o typ cery i zaoferować drogocenne kremy dla osób starszych na dzień i na noc.
D. zapytać klientkę o typ cery i zaproponować kilka przystępnych cenowo kremów do cery dojrzałej
 Prowadzenie sprzedaży 
Weryfikacja jakości produktów przeznaczonych do sprzedaży obejmuje
A. stan opakowania i oznakowanie
B. cenę opakowania oraz stan opakowania
C. jakość opakowania oraz cenę produktu
D. cenę produktu oraz jego oznakowanie
 Prowadzenie sprzedaży 
Zachęcanie do zakupu przez atrakcyjne wyeksponowanie produktów w sklepach oznacza wykorzystanie
A. merchandisingu
B. faktoringu
C. leasingu
D. franchisingu
 Prowadzenie sprzedaży 
Co rozumiemy przez zapasy towarowe?
A. towary, które niedawno dotarły do sklepu
B. towary przechowywane jedynie na zapleczu
C. wszystkie towary zgromadzone w sklepie
D. towary umieszczone na sali sprzedaży
 Prowadzenie sprzedaży 
Przyprawy do potraw oferowane w sklepie mięsnym stanowią asortyment
A. podstawowy
B. dodatkowy
C. uzupełniający
D. kompleksowy
 Prowadzenie sprzedaży 
Które z wymienionych rodzajów opakowań najlepiej nadają się do transportu i przeprowadzania operacji manipulacyjnych?
A. Transportowe
B. Bezzwrotne
C. Zbiorcze
D. Jednostkowe
 Prowadzenie sprzedaży 
Który z wymienionych produktów powinien polecić sprzedawca klientowi, który chce nabyć napój niefermentowany?
A. Kefir
B. Jogurt owocowy
C. Maślankę
D. Mleko zagęszczone
 Prowadzenie sprzedaży 
W środowiskach z optymalną wilgotnością powietrza wynoszącą 90% powinno się magazynować
A. wyroby z drewna
B. wyroby metalowe
C. świeże warzywa
D. opakowania z cukrem
 Prowadzenie sprzedaży 
Jakie artykuły można ustawić na półce sklepowej obok pieczywa?
A. Tartą bułkę i płatki śniadaniowe
B. Warzywa i owoce
C. Sosy i przyprawy
D. Wędliny i ryby
 Prowadzenie sprzedaży 
Producent nie jest zobowiązany do oznaczania datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia dla takich artykułów jak
A. soki oraz napoje niegazowane
B. cukier i sól
C. mleko oraz masło
D. twarogi i jogurty
 Prowadzenie sprzedaży 
V W czasie zimowym cena damskich kozaków wynosiła 280 zł. Po zakończeniu sezonu ich cena spadła do 170 zł. O ile procent zmniejszono cenę kozaków?
A. Około 40%
B. Około 60%
C. Około 50%
D. Około 20%
 Prowadzenie sprzedaży 
Jaką mąkę powinno się zaoferować klientowi będącemu na diecie bezglutenowej?
A. pszeną
B. kukurydzianą
C. żytnią
D. orkiszową
 Prowadzenie sprzedaży 
Przygotowując produkty do sprzedaży, zgodnie z normami higieniczno-sanitarnymi, sprzedawca powinien umieścić na regałach chłodniczych
A. dżemy
B. czekolady
C. powidła
D. jaja
 Prowadzenie sprzedaży 
Jakie rezultaty będą skutkiem prawidłowego przygotowania towarów do sprzedaży?
A. Dojdzie do skrócenia czasu sprzedaży
B. Proces sprzedaży ulegnie wydłużeniu
C. Zachodzić będą ubytki towarowe
D. Nastąpi obniżenie kultury sprzedaży
 Prowadzenie sprzedaży 
Miejsca sprzedaży, które sprzedają swoje wyroby w ilościach hurtowych firmom w samoobsługowych obiektach o dużej powierzchni znane są jako
A. domy towarowe
B. cash & carry
C. centra handlowe
D. sklepy dyskontowe
 Prowadzenie sprzedaży 
Przed wprowadzeniem surowego mięsa do sprzedaży, sprzedawca powinien ocenić jego kategorię zdrowotną. Jaką pieczęcią powinno być oznaczone mięso przeznaczone do spożycia?
A. Okrągłą
B. Trójkątną
C. Kwadratową
D. Prostokątną
 Prowadzenie sprzedaży 
Produkty, które mają na celu zachęcenie klienta do dokonania nieplanowanego zakupu podczas jego pobytu w sklepie, powinny być rozmieszczone na półkach
A. w sąsiedztwie kas
B. z artykułami codziennego użytku
C. w rejonie głównego wejścia do sklepu
D. z towarami w promocji
 Prowadzenie sprzedaży 
Wada fundamentalna produktu to
A. pęknięcia na skórce chleba
B. nierównomierne oczka w serze
C. bombaż konserw w puszkach
D. asymetria pomidorów
 Prowadzenie sprzedaży 
Do kategorii warzyw kapustnych nie zalicza się
A. brokuł
B. szpinak
C. jarmuż
D. kalafior
 Prowadzenie sprzedaży 
Jakie zasady dotyczące przechowywania dotyczą wędlin?
A. Niskie temperatury w pomieszczeniach, zamrożone i zawieszone w opakowaniach na hakach
B. Warunki chłodnicze, umieszczone bez opakowań w pojemnikach obok innych towarów
C. Wysokie temperatury w pomieszczeniach, ułożone bez opakowań w miejscach ciemnych
D. Warunki chłodnicze, umieszczone w pojemnikach, z dala od produktów pochłaniających zapachy
 Prowadzenie sprzedaży 
Który z przedstawionych w tabeli artykułów należy polecić klientce, jeżeli zamierza kupić spódnicę z naturalnego materiału w kolorze beżowym, w rozmiarze M? 
 
| Artykuł | Spódnica 1 | Spódnica 2 | Spódnica 3 | Spódnica 4 | 
|---|---|---|---|---|
| Materiał | poliester 100% | bawełna 100% | wełna 100% | len 100% | 
| Kolory | beżowy, brązowy | biały, kremowy | beżowy, czarny | kremowy, beżowy | 
| Rozmiary | S, M, L | S, M, XL | S, L, XL | S, M, XL | 
A. Spódnicę 1
B. Spódnicę 2
C. Spódnicę 4
D. Spódnicę 3
 Prowadzenie sprzedaży 
Elementy takie jak paski skórzane, skarpetki oraz pasta do butów dostępne w sklepie obuwniczym tworzą asortyment
A. podstawowy
B. specjalistyczny
C. uniwersalny
D. uzupełniający
 Prowadzenie sprzedaży 
Według zasady komplementarności, w pobliżu zielonych roślin doniczkowych powinno się umieścić
A. odżywki do roślin
B. kwiaty sztuczne
C. sadzonki drzew i krzewów
D. bukiety z kwiatów ciętych
 Prowadzenie sprzedaży 
Jakie cechy asortymentu posiada dom towarowy?
A. wąskim i głębokim
B. szerokim i głębokim
C. szerokim i płytkim
D. wąskim i płytkim
 Prowadzenie sprzedaży 
Jakie dane powinny znaleźć się na etykiecie cenowej cukierków sprzedawanych luzem w sklepie detalicznym?
A. Nazwa produktu, jednostka miary, cena brutto
B. Stawka VAT, nazwa producenta, cena brutto
C. Stawka VAT, nazwa produktu, cena netto
D. Nazwa produktu, jednostka miary, cena netto
 Prowadzenie sprzedaży 
W skład rodziny warzyw kapustnych wchodzi
A. szpinak
B. brokuł
C. patison
D. sałata
 Prowadzenie sprzedaży 
Na etykiecie cenowej produktu w sklepie nie jest konieczne zamieszczenie
A. cena zakupu netto
B. cena sprzedaży brutto
C. jednostki miary sprzedawanego towaru
D. nazwa produktu
 Prowadzenie sprzedaży 
Jakość opakowań odnosi się głównie do produktów
A. do codziennego użytku
B. zakupu okazjonalnego
C. pospolitych
D. wysokiej klasy
 Prowadzenie sprzedaży 
Opakowania stosowane w sklepach detalicznych typu samoobsługowego, które zawierają określoną ilość produktów oraz umożliwiają ich identyfikację, to opakowania
A. uniwersalne
B. jednostkowe
C. transportowe
D. zbiorcze
 Prowadzenie sprzedaży 
Jakie twarde, żółte ser można zaproponować klientce do przygotowania zapiekanki?
A. bryndzę
B. fetę
C. parmezan
D. brie
 Prowadzenie sprzedaży 
Ceny sprzedaży netto i brutto czterech towarów przedstawiono w tabeli. Na który towar obowiązuje 5% stawka podatku VAT? 
 
| Towar | Cena sprzedaży netto w zł | Cena sprzedaży brutto w zł | 
|---|---|---|
| A. | 6,00 | 7,38 | 
| B. | 8,00 | 9,84 | 
| C. | 11,00 | 11,88 | 
| D. | 16,00 | 16,80 | 
A. C.
B. D.
C. B.
D. A.
 Prowadzenie sprzedaży 
Aby wędliny mogły być sprzedawane na stoisku z samodzielną obsługą, muszą zostać poddane procesowi
A. kalibrowania
B. kompletowania
C. segregacji
D. porcjonowania
 Prowadzenie sprzedaży 
Jaki produkt został poddany konserwacji z użyciem metody biologicznej?
A. Dżem jagodowy
B. Ogórki kiszone
C. Mleko pasteryzowane
D. Konserwa mięsna
 Prowadzenie sprzedaży 
W trakcie rozmowy sprzedażowej w drogerii klientka poprosiła o wskazanie szamponu, który skutecznie dba o włosy i efektywnie usuwa resztki po żelach oraz lakierach. Jakiego typu szampon powinien zarekomendować sprzedawca?
A. Szampon leczniczy
B. Szampon klasyczny
C. Szampon kosmetyczny
D. Szampon peelingujący