Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 162
Prowadzenie sprzedaży

Podczas inwentaryzacji zauważono zarówno nadwyżki, jak i niedobory materiałów, które mogą być skompensowane w przypadku, gdy niedobór oraz nadwyżka dotyczą

A. podobnych materiałów, które pochodzą z różnych magazynów
B. innych materiałów
C. podobnych materiałów, które zostały wytworzone przez osobę odpowiedzialną za dany magazyn
D. odmiennych osób odpowiedzialnych za ich powstanie
HAN.01 Pytanie 164
Prowadzenie sprzedaży

Jakie działania podejmuje się w celu oceny jakości dostarczonych książek?

A. analizie dokumentacji dołączonej do dostawy
B. zweryfikowaniu ilości opakowań zbiorczych
C. jest to ocena organoleptyczna książek
D. policzeniu wszystkich dostarczonych książek
HAN.01 Pytanie 166
Prowadzenie sprzedaży

Ziemniaki nie będą zmieniały koloru na zielony, jeśli w miejscu ich przechowywania zapewni się

A. brak dostępu promieni słonecznych.
B. brak dostępu powietrza.
C. wysoką wilgotność.
D. niską temperaturę.
HAN.01 Pytanie 167
Prowadzenie sprzedaży

W drogerii starsza kobieta poprosiła o przystępny cenowo krem, który byłby odpowiedni dla jej wieku. Sprzedawca, aby jak najlepiej zaspokoić potrzeby klientki, powinien

A. pokazać jej wszystkie dostępne na półkach kremy.
B. poinformować ją o wszystkich kremach przeznaczonych dla osób w podeszłym wieku, jakie są w sprzedaży.
C. zapytać kobietę o typ cery i zaoferować drogocenne kremy dla osób starszych na dzień i na noc.
D. zapytać klientkę o typ cery i zaproponować kilka przystępnych cenowo kremów do cery dojrzałej
HAN.01 Pytanie 168
Prowadzenie sprzedaży

Weryfikacja jakości produktów przeznaczonych do sprzedaży obejmuje

A. stan opakowania i oznakowanie
B. cenę opakowania oraz stan opakowania
C. jakość opakowania oraz cenę produktu
D. cenę produktu oraz jego oznakowanie
HAN.01 Pytanie 170
Prowadzenie sprzedaży

Co rozumiemy przez zapasy towarowe?

A. towary, które niedawno dotarły do sklepu
B. towary przechowywane jedynie na zapleczu
C. wszystkie towary zgromadzone w sklepie
D. towary umieszczone na sali sprzedaży
HAN.01 Pytanie 173
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych produktów powinien polecić sprzedawca klientowi, który chce nabyć napój niefermentowany?

A. Kefir
B. Jogurt owocowy
C. Maślankę
D. Mleko zagęszczone
HAN.01 Pytanie 175
Prowadzenie sprzedaży

Jakie artykuły można ustawić na półce sklepowej obok pieczywa?

A. Tartą bułkę i płatki śniadaniowe
B. Warzywa i owoce
C. Sosy i przyprawy
D. Wędliny i ryby
HAN.01 Pytanie 176
Prowadzenie sprzedaży

Producent nie jest zobowiązany do oznaczania datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia dla takich artykułów jak

A. soki oraz napoje niegazowane
B. cukier i sól
C. mleko oraz masło
D. twarogi i jogurty
HAN.01 Pytanie 177
Prowadzenie sprzedaży

V W czasie zimowym cena damskich kozaków wynosiła 280 zł. Po zakończeniu sezonu ich cena spadła do 170 zł. O ile procent zmniejszono cenę kozaków?

A. Około 40%
B. Około 60%
C. Około 50%
D. Około 20%
HAN.01 Pytanie 179
Prowadzenie sprzedaży

Przygotowując produkty do sprzedaży, zgodnie z normami higieniczno-sanitarnymi, sprzedawca powinien umieścić na regałach chłodniczych

A. dżemy
B. czekolady
C. powidła
D. jaja
HAN.01 Pytanie 180
Prowadzenie sprzedaży

Jakie rezultaty będą skutkiem prawidłowego przygotowania towarów do sprzedaży?

A. Dojdzie do skrócenia czasu sprzedaży
B. Proces sprzedaży ulegnie wydłużeniu
C. Zachodzić będą ubytki towarowe
D. Nastąpi obniżenie kultury sprzedaży
HAN.01 Pytanie 181
Prowadzenie sprzedaży

Miejsca sprzedaży, które sprzedają swoje wyroby w ilościach hurtowych firmom w samoobsługowych obiektach o dużej powierzchni znane są jako

A. domy towarowe
B. cash & carry
C. centra handlowe
D. sklepy dyskontowe
HAN.01 Pytanie 182
Prowadzenie sprzedaży

Przed wprowadzeniem surowego mięsa do sprzedaży, sprzedawca powinien ocenić jego kategorię zdrowotną. Jaką pieczęcią powinno być oznaczone mięso przeznaczone do spożycia?

A. Okrągłą
B. Trójkątną
C. Kwadratową
D. Prostokątną
HAN.01 Pytanie 183
Prowadzenie sprzedaży

Produkty, które mają na celu zachęcenie klienta do dokonania nieplanowanego zakupu podczas jego pobytu w sklepie, powinny być rozmieszczone na półkach

A. w sąsiedztwie kas
B. z artykułami codziennego użytku
C. w rejonie głównego wejścia do sklepu
D. z towarami w promocji
HAN.01 Pytanie 185
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii warzyw kapustnych nie zalicza się

A. brokuł
B. szpinak
C. jarmuż
D. kalafior
HAN.01 Pytanie 186
Prowadzenie sprzedaży

Jakie zasady dotyczące przechowywania dotyczą wędlin?

A. Niskie temperatury w pomieszczeniach, zamrożone i zawieszone w opakowaniach na hakach
B. Warunki chłodnicze, umieszczone bez opakowań w pojemnikach obok innych towarów
C. Wysokie temperatury w pomieszczeniach, ułożone bez opakowań w miejscach ciemnych
D. Warunki chłodnicze, umieszczone w pojemnikach, z dala od produktów pochłaniających zapachy
HAN.01 Pytanie 187
Prowadzenie sprzedaży

Który z przedstawionych w tabeli artykułów należy polecić klientce, jeżeli zamierza kupić spódnicę z naturalnego materiału w kolorze beżowym, w rozmiarze M?

ArtykułSpódnica 1Spódnica 2Spódnica 3Spódnica 4
Materiałpoliester 100%bawełna 100%wełna 100%len 100%
Kolorybeżowy, brązowybiały, kremowybeżowy, czarnykremowy, beżowy
RozmiaryS, M, LS, M, XLS, L, XLS, M, XL

A. Spódnicę 1
B. Spódnicę 2
C. Spódnicę 4
D. Spódnicę 3
HAN.01 Pytanie 188
Prowadzenie sprzedaży

Elementy takie jak paski skórzane, skarpetki oraz pasta do butów dostępne w sklepie obuwniczym tworzą asortyment

A. podstawowy
B. specjalistyczny
C. uniwersalny
D. uzupełniający
HAN.01 Pytanie 189
Prowadzenie sprzedaży

Według zasady komplementarności, w pobliżu zielonych roślin doniczkowych powinno się umieścić

A. odżywki do roślin
B. kwiaty sztuczne
C. sadzonki drzew i krzewów
D. bukiety z kwiatów ciętych
HAN.01 Pytanie 191
Prowadzenie sprzedaży

Jakie dane powinny znaleźć się na etykiecie cenowej cukierków sprzedawanych luzem w sklepie detalicznym?

A. Nazwa produktu, jednostka miary, cena brutto
B. Stawka VAT, nazwa producenta, cena brutto
C. Stawka VAT, nazwa produktu, cena netto
D. Nazwa produktu, jednostka miary, cena netto
HAN.01 Pytanie 192
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

W skład rodziny warzyw kapustnych wchodzi

A. szpinak
B. brokuł
C. patison
D. sałata
HAN.01 Pytanie 193
Prowadzenie sprzedaży

Na etykiecie cenowej produktu w sklepie nie jest konieczne zamieszczenie

A. cena zakupu netto
B. cena sprzedaży brutto
C. jednostki miary sprzedawanego towaru
D. nazwa produktu
HAN.01 Pytanie 195
Prowadzenie sprzedaży

Opakowania stosowane w sklepach detalicznych typu samoobsługowego, które zawierają określoną ilość produktów oraz umożliwiają ich identyfikację, to opakowania

A. uniwersalne
B. jednostkowe
C. transportowe
D. zbiorcze
HAN.01 Pytanie 197
Prowadzenie sprzedaży

Ceny sprzedaży netto i brutto czterech towarów przedstawiono w tabeli. Na który towar obowiązuje 5% stawka podatku VAT?

TowarCena sprzedaży netto w złCena sprzedaży brutto w zł
A.6,007,38
B.8,009,84
C.11,0011,88
D.16,0016,80

A. C.
B. D.
C. B.
D. A.
HAN.01 Pytanie 198
Prowadzenie sprzedaży

Aby wędliny mogły być sprzedawane na stoisku z samodzielną obsługą, muszą zostać poddane procesowi

A. kalibrowania
B. kompletowania
C. segregacji
D. porcjonowania
HAN.01 Pytanie 199
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jaki produkt został poddany konserwacji z użyciem metody biologicznej?

A. Dżem jagodowy
B. Ogórki kiszone
C. Mleko pasteryzowane
D. Konserwa mięsna
HAN.01 Pytanie 200
Prowadzenie sprzedaży

W trakcie rozmowy sprzedażowej w drogerii klientka poprosiła o wskazanie szamponu, który skutecznie dba o włosy i efektywnie usuwa resztki po żelach oraz lakierach. Jakiego typu szampon powinien zarekomendować sprzedawca?

A. Szampon leczniczy
B. Szampon klasyczny
C. Szampon kosmetyczny
D. Szampon peelingujący