Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 121
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Metoda zachowywania żywności, taka jak mleko oraz przetwory owocowe, polegająca na jednorazowym podgrzewaniu produktu w temperaturze między 60 a 100 stopni C to

A. tyndalizacja
B. blanszowanie
C. sterylizacja
D. pasteryzacja
HAN.01 Pytanie 122
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie stosuje się tradycyjną obsługę klienta z rozwiniętą formą serwisu. Jaki system układu sali sprzedażowej powinien zostać wdrożony, aby w pełni wykorzystać dużą przestrzeń?

A. W postaci dwóch linii równoległych
B. W kształcie litery U
C. W kształcie litery L
D. Liniowy
HAN.01 Pytanie 124
Prowadzenie sprzedaży

Utrata naturalna towarów jest spowodowana

A. niedostatkiem uczciwości ze strony klientów
B. użyciem niewłaściwego opakowania
C. brakiem uczciwości pracowników
D. fizyczno-chemicznymi właściwościami towarów
HAN.01 Pytanie 125
Prowadzenie sprzedaży

Jakie z wymienionych produktów są podatne na niską wilgotność powietrza?

A. Książki oraz artykuły papiernicze
B. Tkaniny oraz odzież
C. Świeże owoce i warzywa
D. Cement oraz zaprawy klejowe
HAN.01 Pytanie 126
Prowadzenie sprzedaży

Klientka planuje nabyć śmietankę niezbędną do przygotowania kremu do tortu. W tym przypadku sprzedawca nie powinien jej proponować

A. śmietany do deserów 36%
B. śmietanki kremowej 30%
C. śmietanki tortowej 30%
D. śmietanki tortowej 36%
HAN.01 Pytanie 127
Prowadzenie sprzedaży

Jakie zasady nie są stosowane podczas układania produktów na półkach?

A. Produkty powinny być łatwo dostępne dla konsumenta
B. Ekspozycja powinna brać pod uwagę właściwości fizyko-chemiczne produktów
C. Towary powinny być układane według kolejności ich dostawy
D. Droższe artykuły powinny znajdować się na dolnej półce
HAN.01 Pytanie 128
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Ocena surowego mięsa za pomocą metod organoleptycznych przeprowadzana jest z wykorzystaniem

A. zaawansowanych urządzeń laboratoryjnych
B. zmysłów smaku, wzroku i słuchu
C. specjalnych reagentów chemicznych
D. zmysłów wzroku, węchu i dotyku
HAN.01 Pytanie 129
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty mogą być wyeksponowane na półce w sklepie obok siebie?

A. Mąka, kasze i przyprawy ziołowe
B. Ryby, mięso oraz nabiał
C. Owoce, warzywa oraz cukier
D. Dżemy, musli oraz płatki śniadaniowe
HAN.01 Pytanie 131
Prowadzenie sprzedaży

Które z poniższych stwierdzeń ilustruje zasadę eksponowania produktów w sklepie spożywczym?

A. Towary z nowych dostaw powinny być umieszczane na półkach regału przed produktami z wcześniejszych dostaw
B. Produkty najczęściej wydawane z magazynu powinny być umieszczane na górnych półkach regału
C. Towary z najnowszych dostaw powinny być umieszczane na półkach regału za towarami z wcześniejszych dostaw
D. Najcięższe produkty powinny być umieszczane na środkowych półkach regału
HAN.01 Pytanie 132
Prowadzenie sprzedaży

Niewielki wybór towarów, niskie ceny oraz bardzo ograniczone warunki sprzedaży charakteryzują

A. sklepy specjalistyczne
B. sklepy branżowe
C. domy dyskontowe
D. domy handlowe
HAN.01 Pytanie 133
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość netto zamówionego jogurtu.

Lp.Nazwa jogurtuPojemność
w gramach
Liczba
opakowań
zbiorczych
Liczba sztuk
w opakowaniu
zbiorczym
Cena jednostkowa bez
podatku VAT
w zł/szt.
1.Jogurt naturalny45050301,20

A. 60,00 zł
B. 36,00 zł
C. 1 800,00 zł
D. 540,00 zł
HAN.01 Pytanie 134
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Przyprawa pozyskiwana z owoców roślinnych to

A. kapary
B. gorczyca
C. bazylia
D. wanilia
HAN.01 Pytanie 136
Prowadzenie sprzedaży

Jaki produkt powinien zaproponować sprzedawca klientce, która szuka mięsa o najniższej kaloryczności?

A. Giez cielęcą
B. Udziec jagnięcy
C. Schab wieprzowy
D. Pierś z indyka
HAN.01 Pytanie 137
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Zamieszczony rysunek przedstawia

Ilustracja do pytania 17
A. botki.
B. kozaki.
C. półbuty.
D. trzewiki.
HAN.01 Pytanie 141
Prowadzenie sprzedaży

Podczas organizowania towarów w magazynie sklepu należy

A. podczas składowania uwzględnić ich cechy fizykochemiczne
B. ustawiać je na półkach przylegających do ścian
C. regularnie zmieniać ich miejsca składowania
D. wszystkie przechowywać w tych samych warunkach temperaturowych i wilgotnościowych
HAN.01 Pytanie 142
Prowadzenie sprzedaży

Sklep odzieżowy oferujący wyłącznie damskie okrycia wierzchnie w różnych fasonach, kolorach i rozmiarach, dysponuje asortymentem

A. szerokim i głębokim
B. szerokim i płytkim
C. wąskim i głębokim
D. wąskim i płytkim
HAN.01 Pytanie 143
Prowadzenie sprzedaży

Która z aktywności realizowanej przez sprzedawcę nie jest związana z obsługą zamówienia klienta?

A. Pokazanie asortymentu.
B. Pobranie płatności.
C. Ustawianie towaru na regałach.
D. Wydanie paragonu.
HAN.01 Pytanie 144
Prowadzenie sprzedaży

Świeże mięso powinno być przechowywane w temperaturze

Warunki przechowywania artykułów żywnościowych
TowarTemperatura w °C
Wędliny świeże4°C ÷ 6°C
Mięso świeże0°C ÷ 3°C
Mięso mrożone-18°C
Ryby świeże-1°C ÷ 5°C
Masło2°C ÷ 4°C
Warzywa2°C ÷ 5°C
Owoce2°C ÷ 5°C
Przetwory mleczne4°C ÷ 8°C
Mrożonki-6°C ÷ -4°C

A. -1°C ÷ 5°C
B. 0°C ÷ 3°C
C. 4°C ÷ 6°C
D. -6°C ÷ -4°C
HAN.01 Pytanie 145
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż zasady rozmieszczania produktów w sklepie, które mają na celu pobudzić klientów do zakupów i przynosić duże zyski?

A. Produkty drogie, rzadko kupowane, są umieszczane na regale przy kasie
B. Produkty kupowane pod wpływem impulsu, na których osiągana jest największa marża, są umieszczane na wysokości wzroku klienta
C. Produkty lekkie są umieszczane wyżej, a cięższe niżej
D. Produkty tańsze są umieszczane wyżej, a droższe niżej
HAN.01 Pytanie 146
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Który z produktów został stworzony z surowca roślinnego?

A. Szalik uszyty z jedwabiu
B. Czapka z moheru
C. Sweter wykonany z wełny
D. Bluzka z materiału bawełnianego
Prowadzenie sprzedaży

W tabeli przedstawiono wyniki inwentaryzacji towarów handlowych w punkcie sprzedaży owoców JABŁUSZKO. Z zaprezentowanych danych wynika, że w punkcie sprzedaży owoców JABŁUSZKO występuje

L.p.Nazwa towarucena w zł.Ilość w szt.
wg ewidencji księgowejwg spisu z natury
1Jabłka Rubin1,505060
2Jabłka Elster2,008060
3Jabłka Champion2,501010
4Jabłka Lobo1,006560

A. nadwyżka jabłek Elster o wartości 40 zł.
B. niedobór jabłek Rubin o wartości 15 zł.
C. nadwyżka jabłek Champion o wartości 2,50 zł.
D. niedobór jabłek Lobo o wartości 5 zł.
HAN.01 Pytanie 149
Prowadzenie sprzedaży

Właściciel sklepu z zabawkami przeprowadził badania popytu konsumpcyjnego. Z analizy opracowanej karty rejestracyjnej przedstawionej w tabeli wynika, że w sklepie występuje wzmożony popyt na zabawki

Rodzaj zabawekLiczba pytań o towar
plastyczne35
edukacyjne86
zdalnie sterowane76
dla niemowląt68

A. edukacyjne.
B. dla niemowląt.
C. zdalnie sterowane.
D. plastyczne.
HAN.01 Pytanie 150
Prowadzenie sprzedaży

Jakie informacje według obowiązujących przepisów muszą znaleźć się na etykiecie cenowej w sklepie detalicznym?

A. Termin przydatności do użytkowania
B. Cena jednostkowa brutto
C. Cena jednostkowa netto
D. Data wytworzenia
HAN.01 Pytanie 151
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Podczas przeprowadzania oceny jakości mięsa wykorzystuje się zmysły:

A. węchu, słuchu, smaku
B. smaku, węchu, wzroku
C. smaku, węchu, dotyku
D. węchu, wzroku, dotyku
HAN.01 Pytanie 153
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty podlegają pasteryzacji?

A. Kabanosy.
B. Sok jabłkowy.
C. Miód.
D. Masło.
HAN.01 Pytanie 158
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, w którym sklepie, w ciągu całego 2013 roku, najczęściej wymieniany był zapas towarowy.

„Rotacja w razach w wybranych sklepach firmy X w 2013 roku"
KWARTAŁYSKLEPY
MajaEwaBasiaOlga
I108115
II56612
III56610
IV78105

A. Sklep Basia.
B. Sklep Olga.
C. Sklep Maja.
D. Sklep Ewa.
HAN.01 Pytanie 159
Prowadzenie sprzedaży

Właściciel sklepu z zabawkami nabył dużą ilość porcelanowych lalek i ustawił je na półce z lalkami. Nowo zakupione produkty nie wzbudzały zainteresowania klientów. Aby uniknąć problemu z trudnymi do sprzedaży zapasami i zredukować straty, właściciel powinien

A. usunąć lalki z sali sprzedażowej, robiąc przestrzeń na towar 'chodliwy'
B. wyeksponować lalki w oknie wystawowym sklepu
C. zwrócić lalki do hurtowni zabawek, w której zostały zakupione
D. rozdać lalki dziewczynkom przychodzącym do sklepu