Filtrowanie pytań
 Prowadzenie sprzedaży 
A. tyndalizacja
B. blanszowanie
C. sterylizacja
D. pasteryzacja
 Prowadzenie sprzedaży 
W sklepie stosuje się tradycyjną obsługę klienta z rozwiniętą formą serwisu. Jaki system układu sali sprzedażowej powinien zostać wdrożony, aby w pełni wykorzystać dużą przestrzeń?
A. W postaci dwóch linii równoległych
B. W kształcie litery U
C. W kształcie litery L
D. Liniowy
 Prowadzenie sprzedaży 
Do dóbr zastępczych zaliczamy
A. monitor i myszkę
B. długopis i pióro wieczne
C. samochód i paliwo
D. kuchenka gazowa i gaz
 Prowadzenie sprzedaży 
Utrata naturalna towarów jest spowodowana
A. niedostatkiem uczciwości ze strony klientów
B. użyciem niewłaściwego opakowania
C. brakiem uczciwości pracowników
D. fizyczno-chemicznymi właściwościami towarów
 Prowadzenie sprzedaży 
Jakie z wymienionych produktów są podatne na niską wilgotność powietrza?
A. Książki oraz artykuły papiernicze
B. Tkaniny oraz odzież
C. Świeże owoce i warzywa
D. Cement oraz zaprawy klejowe
 Prowadzenie sprzedaży 
Klientka planuje nabyć śmietankę niezbędną do przygotowania kremu do tortu. W tym przypadku sprzedawca nie powinien jej proponować
A. śmietany do deserów 36%
B. śmietanki kremowej 30%
C. śmietanki tortowej 30%
D. śmietanki tortowej 36%
 Prowadzenie sprzedaży 
Jakie zasady nie są stosowane podczas układania produktów na półkach?
A. Produkty powinny być łatwo dostępne dla konsumenta
B. Ekspozycja powinna brać pod uwagę właściwości fizyko-chemiczne produktów
C. Towary powinny być układane według kolejności ich dostawy
D. Droższe artykuły powinny znajdować się na dolnej półce
 Prowadzenie sprzedaży 
Ocena surowego mięsa za pomocą metod organoleptycznych przeprowadzana jest z wykorzystaniem
A. zaawansowanych urządzeń laboratoryjnych
B. zmysłów smaku, wzroku i słuchu
C. specjalnych reagentów chemicznych
D. zmysłów wzroku, węchu i dotyku
 Prowadzenie sprzedaży 
Jakie produkty mogą być wyeksponowane na półce w sklepie obok siebie?
A. Mąka, kasze i przyprawy ziołowe
B. Ryby, mięso oraz nabiał
C. Owoce, warzywa oraz cukier
D. Dżemy, musli oraz płatki śniadaniowe
 Prowadzenie sprzedaży 
W sklepie samoobsługowym do prezentacji czasopism wykorzystuje się
A. podesty
B. gondole
C. szafki
D. gabloty
 Prowadzenie sprzedaży 
Które z poniższych stwierdzeń ilustruje zasadę eksponowania produktów w sklepie spożywczym?
A. Towary z nowych dostaw powinny być umieszczane na półkach regału przed produktami z wcześniejszych dostaw
B. Produkty najczęściej wydawane z magazynu powinny być umieszczane na górnych półkach regału
C. Towary z najnowszych dostaw powinny być umieszczane na półkach regału za towarami z wcześniejszych dostaw
D. Najcięższe produkty powinny być umieszczane na środkowych półkach regału
 Prowadzenie sprzedaży 
Niewielki wybór towarów, niskie ceny oraz bardzo ograniczone warunki sprzedaży charakteryzują
A. sklepy specjalistyczne
B. sklepy branżowe
C. domy dyskontowe
D. domy handlowe
 Prowadzenie sprzedaży 
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość netto zamówionego jogurtu. 
 
| Lp. | Nazwa jogurtu | Pojemność w gramach  | Liczba opakowań zbiorczych  | Liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym  | Cena jednostkowa bez podatku VAT w zł/szt.  | 
|---|---|---|---|---|---|
| 1. | Jogurt naturalny | 450 | 50 | 30 | 1,20 | 
A. 60,00 zł
B. 36,00 zł
C. 1 800,00 zł
D. 540,00 zł
 Prowadzenie sprzedaży 
Przyprawa pozyskiwana z owoców roślinnych to
A. kapary
B. gorczyca
C. bazylia
D. wanilia
 Prowadzenie sprzedaży 
Na podstawie analizy danych podanych w tabeli wskaż towar, którego niedobór ma wartość większą niż 15 zł. 
 
| Towar | Cena w zł/szt.  | Stan według | |
|---|---|---|---|
| spisu z natury | zapisów księgowych | ||
| A. | 10,00 | 10 szt. | 13 szt. | 
| B. | 1,00 | 55 szt. | 67 szt. | 
| C. | 11,00 | 15 szt. | 10 szt. | 
| D. | 2,00 | 65 szt. | 55 szt. | 
A. B.
B. A.
C. C.
D. D.
 Prowadzenie sprzedaży 
Jaki produkt powinien zaproponować sprzedawca klientce, która szuka mięsa o najniższej kaloryczności?
A. Giez cielęcą
B. Udziec jagnięcy
C. Schab wieprzowy
D. Pierś z indyka
 Prowadzenie sprzedaży 
Zamieszczony rysunek przedstawia

A. botki.
B. kozaki.
C. półbuty.
D. trzewiki.
 Prowadzenie sprzedaży 
Etykieta na towarze konsumpcyjnym powinna zawierać dane
A. o przydatności towaru
B. o nazwie towaru
C. o warunkach promocji
D. o sposobie wykonania wyrobu
 Prowadzenie sprzedaży 
Asortyment produktów na stoisku z obuwiem damskim zazwyczaj jest
A. szeroki i płytki
B. wąski i głęboki
C. wąski i płytki
D. szeroki i głęboki
 Prowadzenie sprzedaży 
Która zasada opiera się na przekonaniu, że towary, które zostały przyjęte do magazynu, jako pierwsze zostaną z niego wydane?
A. FIFO
B. LOFO
C. HIFO
D. LIFO
 Prowadzenie sprzedaży 
Podczas organizowania towarów w magazynie sklepu należy
A. podczas składowania uwzględnić ich cechy fizykochemiczne
B. ustawiać je na półkach przylegających do ścian
C. regularnie zmieniać ich miejsca składowania
D. wszystkie przechowywać w tych samych warunkach temperaturowych i wilgotnościowych
 Prowadzenie sprzedaży 
Sklep odzieżowy oferujący wyłącznie damskie okrycia wierzchnie w różnych fasonach, kolorach i rozmiarach, dysponuje asortymentem
A. szerokim i głębokim
B. szerokim i płytkim
C. wąskim i głębokim
D. wąskim i płytkim
 Prowadzenie sprzedaży 
Która z aktywności realizowanej przez sprzedawcę nie jest związana z obsługą zamówienia klienta?
A. Pokazanie asortymentu.
B. Pobranie płatności.
C. Ustawianie towaru na regałach.
D. Wydanie paragonu.
 Prowadzenie sprzedaży 
Świeże mięso powinno być przechowywane w temperaturze 
 
| Warunki przechowywania artykułów żywnościowych | |
|---|---|
| Towar | Temperatura w °C | 
| Wędliny świeże | 4°C ÷ 6°C | 
| Mięso świeże | 0°C ÷ 3°C | 
| Mięso mrożone | -18°C | 
| Ryby świeże | -1°C ÷ 5°C | 
| Masło | 2°C ÷ 4°C | 
| Warzywa | 2°C ÷ 5°C | 
| Owoce | 2°C ÷ 5°C | 
| Przetwory mleczne | 4°C ÷ 8°C | 
| Mrożonki | -6°C ÷ -4°C | 
A. -1°C ÷ 5°C
B. 0°C ÷ 3°C
C. 4°C ÷ 6°C
D. -6°C ÷ -4°C
 Prowadzenie sprzedaży 
Wskaż zasady rozmieszczania produktów w sklepie, które mają na celu pobudzić klientów do zakupów i przynosić duże zyski?
A. Produkty drogie, rzadko kupowane, są umieszczane na regale przy kasie
B. Produkty kupowane pod wpływem impulsu, na których osiągana jest największa marża, są umieszczane na wysokości wzroku klienta
C. Produkty lekkie są umieszczane wyżej, a cięższe niżej
D. Produkty tańsze są umieszczane wyżej, a droższe niżej
 Prowadzenie sprzedaży 
Który z produktów został stworzony z surowca roślinnego?
A. Szalik uszyty z jedwabiu
B. Czapka z moheru
C. Sweter wykonany z wełny
D. Bluzka z materiału bawełnianego
 Prowadzenie sprzedaży 
W tabeli przedstawiono wyniki inwentaryzacji towarów handlowych w punkcie sprzedaży owoców JABŁUSZKO. Z zaprezentowanych danych wynika, że w punkcie sprzedaży owoców JABŁUSZKO występuje 
 
| L.p. | Nazwa towaru | cena w zł. | Ilość w szt. | |
|---|---|---|---|---|
| wg ewidencji księgowej | wg spisu z natury | |||
| 1 | Jabłka Rubin | 1,50 | 50 | 60 | 
| 2 | Jabłka Elster | 2,00 | 80 | 60 | 
| 3 | Jabłka Champion | 2,50 | 10 | 10 | 
| 4 | Jabłka Lobo | 1,00 | 65 | 60 | 
A. nadwyżka jabłek Elster o wartości 40 zł.
B. niedobór jabłek Rubin o wartości 15 zł.
C. nadwyżka jabłek Champion o wartości 2,50 zł.
D. niedobór jabłek Lobo o wartości 5 zł.
 Prowadzenie sprzedaży 
Produkty do pielęgnacji oraz czyszczenia obuwia w sklepie obuwniczym to oferta
A. płytki
B. uzupełniający
C. fundamentalny
D. nieobowiązkowy
 Prowadzenie sprzedaży 
Właściciel sklepu z zabawkami przeprowadził badania popytu konsumpcyjnego. Z analizy opracowanej karty rejestracyjnej przedstawionej w tabeli wynika, że w sklepie występuje wzmożony popyt na zabawki 
 
| Rodzaj zabawek | Liczba pytań o towar | 
|---|---|
| plastyczne | 35 | 
| edukacyjne | 86 | 
| zdalnie sterowane | 76 | 
| dla niemowląt | 68 | 
A. edukacyjne.
B. dla niemowląt.
C. zdalnie sterowane.
D. plastyczne.
 Prowadzenie sprzedaży 
Jakie informacje według obowiązujących przepisów muszą znaleźć się na etykiecie cenowej w sklepie detalicznym?
A. Termin przydatności do użytkowania
B. Cena jednostkowa brutto
C. Cena jednostkowa netto
D. Data wytworzenia
 Prowadzenie sprzedaży 
Podczas przeprowadzania oceny jakości mięsa wykorzystuje się zmysły:
A. węchu, słuchu, smaku
B. smaku, węchu, wzroku
C. smaku, węchu, dotyku
D. węchu, wzroku, dotyku
 Prowadzenie sprzedaży 
Które z wymienionych produktów powinny być chronione przed kradzieżą poprzez stosowanie etykiety zabezpieczającej?
A. Pralinki
B. Spodnie
C. Lodówka
D. Perfumy
 Prowadzenie sprzedaży 
Jakie produkty podlegają pasteryzacji?
A. Kabanosy.
B. Sok jabłkowy.
C. Miód.
D. Masło.
 Prowadzenie sprzedaży 
Gdzie w sklepie samoobsługowym umieszczane są artykuły codziennego użytku?
A. Przy wejściu.
B. Na końcu sali.
C. W strefach gorących.
D. Przy stanowisku kasowym.
 Prowadzenie sprzedaży 
Jakie jest zamiennik masła?
A. ser
B. margaryna
C. mleko
D. śmietana
 Prowadzenie sprzedaży 
Jakie z wymienionych produktów można przechowywać w sąsiedztwie wyrobów tytoniowych?
A. Wina
B. Przyprawy
C. Ryby
D. Warzywa
 Prowadzenie sprzedaży 
Który z poniższych produktów można przechowywać przez najdłuższy czas?
A. Mleko pasteryzowane
B. Śmietanę 18%
C. Mleko UHT 0,5%
D. Mleko świeże 3,2%
 Prowadzenie sprzedaży 
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, w którym sklepie, w ciągu całego 2013 roku, najczęściej wymieniany był zapas towarowy. 
 
| „Rotacja w razach w wybranych sklepach firmy X w 2013 roku" | ||||
|---|---|---|---|---|
| KWARTAŁY | SKLEPY | |||
| Maja | Ewa | Basia | Olga | |
| I | 10 | 8 | 11 | 5 | 
| II | 5 | 6 | 6 | 12 | 
| III | 5 | 6 | 6 | 10 | 
| IV | 7 | 8 | 10 | 5 | 
A. Sklep Basia.
B. Sklep Olga.
C. Sklep Maja.
D. Sklep Ewa.
 Prowadzenie sprzedaży 
Właściciel sklepu z zabawkami nabył dużą ilość porcelanowych lalek i ustawił je na półce z lalkami. Nowo zakupione produkty nie wzbudzały zainteresowania klientów. Aby uniknąć problemu z trudnymi do sprzedaży zapasami i zredukować straty, właściciel powinien
A. usunąć lalki z sali sprzedażowej, robiąc przestrzeń na towar 'chodliwy'
B. wyeksponować lalki w oknie wystawowym sklepu
C. zwrócić lalki do hurtowni zabawek, w której zostały zakupione
D. rozdać lalki dziewczynkom przychodzącym do sklepu
 Prowadzenie sprzedaży 
Jaką wagę ma tara towaru, którego etykieta zawiera informację: waga netto 880 g, waga brutto 1 020 g?
A. 1 020 g
B. 880 g
C. 1 900 g
D. 140 g