Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 41
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Czym jest lasagne?

A. typ kaszy
B. typ makaronu
C. rodzaj ryby
D. produkty z owoców morza
HAN.01 Pytanie 42
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Wino o najmniejszej ilości cukru to

A. półsłodkie
B. półwytrawne
C. słodkie
D. wytrawne
HAN.01 Pytanie 43
Prowadzenie sprzedaży

W nowoczesnym sklepie odzieżowym sprzedawca, kierując się zasadą komplementarności, powinien oprócz płaszczy eksponować

A. rękawiczki i spódniczki
B. szałiki i rękawiczki
C. szałiki i sweterki
D. sweterki i spódniczki
HAN.01 Pytanie 44
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych produktów powinien zostać zarekomendowany klientce, która poszukuje źródła bogatego w wapń?

A. Mięso wieprzowe
B. Olej rzepakowy
C. Ogórek zielony
D. Mleko krowie
Prowadzenie sprzedaży

W pomieszczeniu przeznaczonym do składowania kosmetyków należy zapewnić

A. dostęp światła słonecznego i kontrolę poziomu wilgotności
B. intensywną wentylację i stabilną temperaturę
C. stałą temperaturę i dostęp światła słonecznego
D. intensywną wentylację i zwiększony poziom wilgotności
Prowadzenie sprzedaży

Czynniki naturalne wpływające na jakość przechowywanych świeżych owoców i warzyw to:

A. metoda składowania, opakowanie i światło
B. temperatura, wilgotność powietrza i światło
C. metoda składowania, wilgotność powietrza i opakowanie
D. temperatura, opakowanie oraz wilgotność powietrza
Prowadzenie sprzedaży

Która z wymienionych nieprawidłowości dotyczących dostawy zostanie wykryta w trakcie odbioru ilościowego?

A. Brak druku na sześciu stronach w dostarczonych książkach
B. Zepsute owoce w jednej z pięciu przyjmowanych skrzynek
C. Brak trzech paczek kawy w uszkodzonym opakowaniu zbiorczym
D. Odbarwienia na pięciu przyjętych parach butów
HAN.01 Pytanie 49
Prowadzenie sprzedaży

Manekiny, na których wyświetlana jest odzież w sklepach samoobsługowych oraz preselekcyjnych, są ustawiane bezpośrednio na podłodze lub na

A. skrzyniach
B. podestach
C. kontenerach
D. gondolach
HAN.01 Pytanie 50
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zawartych w tabeli danych wskaż rozmiar sukienki, który sprzedawca powinien zaproponować klientce o wzroście 170 cm, obwodzie klatki piersiowej 99 cm i obwodzie bioder 105 cm.

RozmiarWymiary w cm
wzrostobwód klatki piersiowejobwód bioder
3816486-8993-96
4016490-9397-99
4217094-97100-103
4417098-101104-106

A. 40
B. 44
C. 42
D. 38
HAN.01 Pytanie 52
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Metoda konserwacji żywności, polegająca na jednolitym podgrzewaniu produktów spożywczych w zakresie temperatur od 60 °C do 100 °C, mająca na celu zatrzymanie rozwoju drobnoustrojów patogennych, a jednocześnie utrzymanie walorów smakowych oraz wartości odżywczych, to

A. sterylizacja
B. tyndalizacja
C. transpiracja
D. pasteryzacja
HAN.01 Pytanie 53
Prowadzenie sprzedaży

Zarysowania na obudowie drukarki dostrzegane w trakcie korzystania z produktu przez konsumenta stanowią wadę

A. ukrytą zasadniczą
B. widoczną nieistotną
C. widoczną zasadniczą
D. ukrytą nieistotną
Prowadzenie sprzedaży

W hurtowni kosmetycznej przeprowadzono inwentaryzację. Na podstawie danych z inwentaryzacji zawartych w tabeli określ wartość niedoboru towarów.

Lp.Nazwa towaruJ.m.Cena
w zł
Ilość towaru według
spisu z naturyksiąg rachunkowych
1.Krem nawilżającyszt.30,00703700
2.Szampon z odżywkąszt.27,00630650
3.Mydło w płynieszt.9,002 2102 200

A. 20,00 zł
B. 360,00 zł
C. 540,00 zł
D. 180,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych w tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie, gdzie wilgotność powietrza wynosi 90%, a temperatura 0 stopni C

Nazwa warzywaWarunki przechowywania
temperaturawilgotność
Cebulaod 0°C do 1°Cod 70% do 75%
Czosnek0°Cod 60% do 70%
Por0°Cod 90% do 98%
Paprykaod 7°C do 10°Cod 85% do 90%

A. Papryka.
B. Cebula.
C. Czosnek.
D. Por.
HAN.01 Pytanie 57
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakiego surowca włókienniczego pochodzenia zwierzęcego dotyczy pytanie?

A. wełna
B. juta
C. bawełna
D. len
HAN.01 Pytanie 58
Prowadzenie sprzedaży

Na etykiecie sera widnieje informacja: "należy spożyć do 10 stycznia 2014 r.". W dniu 11 stycznia 2014 r. manager sklepu powinien

A. zorganizować promocję, w ramach której ser będzie dodatkiem dla klientów wydających powyżej 20 zł
B. zostawić ser na półce
C. zwrócić ser do producenta i poprosić o nową dostawę sera świeżego
D. usunąć ser z oferty sprzedażowej
HAN.01 Pytanie 59
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedaż mięsa oraz wędlin w sklepach z samoobsługą nie może przebiegać

A. w opakowaniach hermetycznych
B. w opakowaniach porcjowanych
C. bez jednostkowego opakowania
D. w opakowaniach bezpośrednich
HAN.01 Pytanie 60
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Wśród wędlin podrobowych nie występuje

A. kaszanka
B. słonina
C. salceson
D. pasztet
HAN.01 Pytanie 61
Prowadzenie sprzedaży

Opakowanie śledzi zawiera informacje przedstawione w tabeli. Jaką wartość energetyczną i ile gramów tłuszczów zawiera 200 g śledzi?

Wartości odżywcze śledzi – waga 100 g
Wartość energetyczna156 kcal
Węglowodany7 g
Białka7 g
Tłuszcze15 g
Sól2 g

A. 30 kcal i 312 g
B. 15 kcal i 156 g
C. 312 kcal i 30 g
D. 156 kcal i 15 g
Prowadzenie sprzedaży

W listopadzie 2007 r. otworzono nową hurtownię sprzętu sportowego. Zgodnie ze stanem księgowym wartość majątku firmy w towarze wynosiła 650 000 zł. Do dnia 30 listopada z magazynów wydano towar zgodnie z zestawieniem pokazanym w tabeli. Po przeprowadzonej 1 grudnia inwentaryzacji stwierdzono, że obecny stan majątku hurtowni w towarze wynosi

Rodzaj towaruŁączna wartość sprzedanego towaru
w zł
Sprzęt sportowy30 000
Sprzęt fitnes70 000
Sprzęt lekkoatletyczny21 000
Ubiór sportowy9 000

A. 520 000 zł
B. 559 000 zł
C. 640 000 zł
D. 528 000 zł
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych z tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie o temperaturze 0°C i wilgotności względnej powietrza 90%.

Nazwa warzywaWarunki przechowywania
temperatura w °C.wilgotność względna w %
por090-95
cebula0-165-70
papryka7-1080-90
czosnek070-75

A. Cebula.
B. Papryka.
C. Czosnek.
D. Por.
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie analizy danych podanych w tabeli wskaż towar, którego niedobór ma wartość większą niż 15 zł.

TowarStan według
spisu z naturyzapisów księgowych
A10 szt. po 10,00 zł/szt.13 szt. po 10,00 zł/szt.
B55 szt. po 1,00 zł/szt.67 szt. po 1,00 zł/szt.
C15 szt. po 11,00 zł/szt.10 szt. po 11,00 zł/szt.
D65 szt. po 2,00 zł/szt.55szt. po 2,00 zł/szt

A. B.
B. C.
C. A.
D. D.
HAN.01 Pytanie 66
Prowadzenie sprzedaży

Jakie towaru z podanych mogą być nabywane w automatach?

A. Odzież, obuwie, cukierki paczkowane
B. Pieczywo, zabawki, owoce
C. Bilety komunikacji miejskiej, napoje, batoniki
D. Zeszyty, napoje, warzywa
HAN.01 Pytanie 68
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii napojów niefermentowanych można zaliczyć

A. kefir
B. mleko zagęszczone
C. jogurt
D. maślankę
Prowadzenie sprzedaży

Jaki czynnik przechowywania towarów i opakowań prowadzi do zmniejszenia intensywności koloru?

A. Wysoka temperatura powietrza
B. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
C. Duża wilgotność powietrza
D. Nasłonecznienie towarów i opakowań
HAN.01 Pytanie 70
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z zasadami rozmieszczania grup towarowych, produkty cukiernicze można umieścić obok

A. wyrobów tytoniowych i zapałek
B. win i nabiału
C. mięsa i ryb
D. warzyw i wyrobów garmażeryjnych
Prowadzenie sprzedaży

Zasada łańcucha chłodniczego wskazuje, że produkt, który został schłodzony lub zamrożony

A. musi być przewożony w temperaturze +10°C
B. musi być transportowany i przechowywany w temperaturze +7°C
C. może być trzymany w temperaturze pokojowej
D. musi być przewożony w chłodniach, a ostatnim elementem jest chłodziarka
HAN.01 Pytanie 72
Prowadzenie sprzedaży

Aby w pełni wykorzystać powierzchnię wystawienniczą sklepu z szeroką gamą produktów, należy

A. rozmaite towary ustawiać na półce jeden za drugim
B. toweary identyczne układać na półce jeden za drugim
C. towary w opakowaniach o różnych kolorach ustawiać na półce jeden za drugim
D. towary o tych samych kształtach ustawiać na półce jeden za drugim
HAN.01 Pytanie 74
Prowadzenie sprzedaży

Aby chronić przed kradzieżą drobne wyroby jubilerskie w sklepie jubilerskim, powinno się zastosować

A. opakowania ochronne
B. zabezpieczoną witrynę
C. zabezpieczenia elastyczne
D. klamry antykradzieżowe
HAN.01 Pytanie 75
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na etykietach towarów i kontrolą przeprowadzoną 10 maja 2024 r. wskaż, które produkty nie spełniają norm jakości?

SER ŻÓŁTY
ALEK
Masa netto 250g
Produkt
przeznaczony
do spożycia.
Ser podpuszczkowy
dojrzewający,
pełnotłusty.
Pakowany
próżniowo.
Należy spożyć przed
08.06.2024.
Nr partii: 324567
Masa netto 150 g
Opakowanie - 10
plastrów
TWARÓG
PÓŁTŁUSTY
Wartość
energetyczna
118 kcal.
Należy spożyć
do 21.04.2024 r.
Tłuszcz 6%,
Węglowodany 2%,
Cukry 3%,
Białko 34%,
Sól 2%
Nr partii 34398276
MLEKO ŚWIEŻE
pasteryzowane.
Zawartość tłuszczu
2,0%. Termin
przydatności
do spożycia
12.05.2024 r.
Po otwarciu
opakowania
przechowywać
w warunkach
chłodniczych nie
dłużej niż 24 h.
Objętość netto 1L.
Opakowanie zawiera
4 sugerowane porcje
produktu.
HERBATNIKI
MAŚLANE ZIZIU
50g
Nr partii 321879
Herbatniki kruche.
Składniki: mąka,
cukier, tłuszcz
palmowy, jajka,
skrobia, orzechy.
Należy spożyć
przed końcem
05.2024 r
Herbatniki idealne
do deserów dla
dzieci.

A. Twaróg półtłusty.
B. Mleko świeże 2%.
C. Herbatniki maślane Zizu.
D. Ser żółty Alek.
HAN.01 Pytanie 76
Prowadzenie sprzedaży

Typowym sposobem informowania klientów małego sklepu detalicznego o dostępnych produktach jest

A. prezentacja towarów w witrynie
B. przygotowanie oferty telefonicznej
C. zamieszczenie informacji na stronie internetowej
D. emitowanie reklamy telewizyjnej
HAN.01 Pytanie 77
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Tkanina o mocnej, lekkiej i krepowej strukturze to

A. tennis
B. welwet
C. flanela
D. żorżeta
Prowadzenie sprzedaży

Niedobór towarów stwierdzony podczas inwentaryzacji oznacza, że

A. rzeczywisty stan = stan zapisany.
B. rzeczywisty stan > stan zapisany.
C. nie da się ustalić powiązań.
D. rzeczywisty stan < stan zapisany.
Prowadzenie sprzedaży

Proces oceny jakości dostarczonych do sklepu butów polega na

A. ocenie organoleptycznej butów
B. weryfikacji liczby opakowań zbiorczych
C. przeliczeniu otrzymanych par butów
D. analizie dokumentacji towarzyszącej dostawie