Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. typ kaszy
B. typ makaronu
C. rodzaj ryby
D. produkty z owoców morza
Prowadzenie sprzedaży
Wino o najmniejszej ilości cukru to
A. półsłodkie
B. półwytrawne
C. słodkie
D. wytrawne
Prowadzenie sprzedaży
W nowoczesnym sklepie odzieżowym sprzedawca, kierując się zasadą komplementarności, powinien oprócz płaszczy eksponować
A. rękawiczki i spódniczki
B. szałiki i rękawiczki
C. szałiki i sweterki
D. sweterki i spódniczki
Prowadzenie sprzedaży
Który z wymienionych produktów powinien zostać zarekomendowany klientce, która poszukuje źródła bogatego w wapń?
A. Mięso wieprzowe
B. Olej rzepakowy
C. Ogórek zielony
D. Mleko krowie
Prowadzenie sprzedaży
W pomieszczeniu przeznaczonym do składowania kosmetyków należy zapewnić
A. dostęp światła słonecznego i kontrolę poziomu wilgotności
B. intensywną wentylację i stabilną temperaturę
C. stałą temperaturę i dostęp światła słonecznego
D. intensywną wentylację i zwiększony poziom wilgotności
Prowadzenie sprzedaży
Czynniki naturalne wpływające na jakość przechowywanych świeżych owoców i warzyw to:
A. metoda składowania, opakowanie i światło
B. temperatura, wilgotność powietrza i światło
C. metoda składowania, wilgotność powietrza i opakowanie
D. temperatura, opakowanie oraz wilgotność powietrza
Prowadzenie sprzedaży
Która z wymienionych nieprawidłowości dotyczących dostawy zostanie wykryta w trakcie odbioru ilościowego?
A. Brak druku na sześciu stronach w dostarczonych książkach
B. Zepsute owoce w jednej z pięciu przyjmowanych skrzynek
C. Brak trzech paczek kawy w uszkodzonym opakowaniu zbiorczym
D. Odbarwienia na pięciu przyjętych parach butów
Prowadzenie sprzedaży
Klipsy zakładane na produktach stanowią sposób ich ochrony przed
A. kradzieżą
B. zepsuciem
C. uszkodzeniem
D. spadkiem
Prowadzenie sprzedaży
Manekiny, na których wyświetlana jest odzież w sklepach samoobsługowych oraz preselekcyjnych, są ustawiane bezpośrednio na podłodze lub na
A. skrzyniach
B. podestach
C. kontenerach
D. gondolach
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie zawartych w tabeli danych wskaż rozmiar sukienki, który sprzedawca powinien zaproponować klientce o wzroście 170 cm, obwodzie klatki piersiowej 99 cm i obwodzie bioder 105 cm.
| Rozmiar | Wymiary w cm | ||
|---|---|---|---|
| wzrost | obwód klatki piersiowej | obwód bioder | |
| 38 | 164 | 86-89 | 93-96 |
| 40 | 164 | 90-93 | 97-99 |
| 42 | 170 | 94-97 | 100-103 |
| 44 | 170 | 98-101 | 104-106 |
A. 40
B. 44
C. 42
D. 38
Prowadzenie sprzedaży
Jaki powinien być asortyment towarów w hipermarkecie?
A. szeroki i głęboki
B. szeroki i płytki
C. wąski i głęboki
D. wąski i płytki
Prowadzenie sprzedaży
Metoda konserwacji żywności, polegająca na jednolitym podgrzewaniu produktów spożywczych w zakresie temperatur od 60 °C do 100 °C, mająca na celu zatrzymanie rozwoju drobnoustrojów patogennych, a jednocześnie utrzymanie walorów smakowych oraz wartości odżywczych, to
A. sterylizacja
B. tyndalizacja
C. transpiracja
D. pasteryzacja
Prowadzenie sprzedaży
Zarysowania na obudowie drukarki dostrzegane w trakcie korzystania z produktu przez konsumenta stanowią wadę
A. ukrytą zasadniczą
B. widoczną nieistotną
C. widoczną zasadniczą
D. ukrytą nieistotną
Prowadzenie sprzedaży
Pasty do obuwia oraz skórzane paski sprzedawane w punkcie sprzedaży obuwia tworzą asortyment
A. główny.
B. uzupełniający.
C. substytucyjny.
D. uniwersalny.
Prowadzenie sprzedaży
W hurtowni kosmetycznej przeprowadzono inwentaryzację. Na podstawie danych z inwentaryzacji zawartych w tabeli określ wartość niedoboru towarów.
| Lp. | Nazwa towaru | J.m. | Cena w zł | Ilość towaru według | |
|---|---|---|---|---|---|
| spisu z natury | ksiąg rachunkowych | ||||
| 1. | Krem nawilżający | szt. | 30,00 | 703 | 700 |
| 2. | Szampon z odżywką | szt. | 27,00 | 630 | 650 |
| 3. | Mydło w płynie | szt. | 9,00 | 2 210 | 2 200 |
A. 20,00 zł
B. 360,00 zł
C. 540,00 zł
D. 180,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych w tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie, gdzie wilgotność powietrza wynosi 90%, a temperatura 0 stopni C
| Nazwa warzywa | Warunki przechowywania | |
|---|---|---|
| temperatura | wilgotność | |
| Cebula | od 0°C do 1°C | od 70% do 75% |
| Czosnek | 0°C | od 60% do 70% |
| Por | 0°C | od 90% do 98% |
| Papryka | od 7°C do 10°C | od 85% do 90% |
A. Papryka.
B. Cebula.
C. Czosnek.
D. Por.
Prowadzenie sprzedaży
Jakiego surowca włókienniczego pochodzenia zwierzęcego dotyczy pytanie?
A. wełna
B. juta
C. bawełna
D. len
Prowadzenie sprzedaży
Na etykiecie sera widnieje informacja: "należy spożyć do 10 stycznia 2014 r.". W dniu 11 stycznia 2014 r. manager sklepu powinien
A. zorganizować promocję, w ramach której ser będzie dodatkiem dla klientów wydających powyżej 20 zł
B. zostawić ser na półce
C. zwrócić ser do producenta i poprosić o nową dostawę sera świeżego
D. usunąć ser z oferty sprzedażowej
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedaż mięsa oraz wędlin w sklepach z samoobsługą nie może przebiegać
A. w opakowaniach hermetycznych
B. w opakowaniach porcjowanych
C. bez jednostkowego opakowania
D. w opakowaniach bezpośrednich
Prowadzenie sprzedaży
Wśród wędlin podrobowych nie występuje
A. kaszanka
B. słonina
C. salceson
D. pasztet
Prowadzenie sprzedaży
Opakowanie śledzi zawiera informacje przedstawione w tabeli. Jaką wartość energetyczną i ile gramów tłuszczów zawiera 200 g śledzi?
| Wartości odżywcze śledzi – waga 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna | 156 kcal |
| Węglowodany | 7 g |
| Białka | 7 g |
| Tłuszcze | 15 g |
| Sól | 2 g |
A. 30 kcal i 312 g
B. 15 kcal i 156 g
C. 312 kcal i 30 g
D. 156 kcal i 15 g
Prowadzenie sprzedaży
W listopadzie 2007 r. otworzono nową hurtownię sprzętu sportowego. Zgodnie ze stanem księgowym wartość majątku firmy w towarze wynosiła 650 000 zł. Do dnia 30 listopada z magazynów wydano towar zgodnie z zestawieniem pokazanym w tabeli. Po przeprowadzonej 1 grudnia inwentaryzacji stwierdzono, że obecny stan majątku hurtowni w towarze wynosi
| Rodzaj towaru | Łączna wartość sprzedanego towaru w zł |
|---|---|
| Sprzęt sportowy | 30 000 |
| Sprzęt fitnes | 70 000 |
| Sprzęt lekkoatletyczny | 21 000 |
| Ubiór sportowy | 9 000 |
A. 520 000 zł
B. 559 000 zł
C. 640 000 zł
D. 528 000 zł
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych z tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie o temperaturze 0°C i wilgotności względnej powietrza 90%.
| Nazwa warzywa | Warunki przechowywania | |
|---|---|---|
| temperatura w °C. | wilgotność względna w % | |
| por | 0 | 90-95 |
| cebula | 0-1 | 65-70 |
| papryka | 7-10 | 80-90 |
| czosnek | 0 | 70-75 |
A. Cebula.
B. Papryka.
C. Czosnek.
D. Por.
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie analizy danych podanych w tabeli wskaż towar, którego niedobór ma wartość większą niż 15 zł.
| Towar | Stan według | |
|---|---|---|
| spisu z natury | zapisów księgowych | |
| A | 10 szt. po 10,00 zł/szt. | 13 szt. po 10,00 zł/szt. |
| B | 55 szt. po 1,00 zł/szt. | 67 szt. po 1,00 zł/szt. |
| C | 15 szt. po 11,00 zł/szt. | 10 szt. po 11,00 zł/szt. |
| D | 65 szt. po 2,00 zł/szt. | 55szt. po 2,00 zł/szt |
A. B.
B. C.
C. A.
D. D.
Prowadzenie sprzedaży
Odzież oraz obuwie powinny być składowane w magazynach
A. specjalnych
B. podziemnych
C. otwartych
D. zamkniętych
Prowadzenie sprzedaży
Jakie towaru z podanych mogą być nabywane w automatach?
A. Odzież, obuwie, cukierki paczkowane
B. Pieczywo, zabawki, owoce
C. Bilety komunikacji miejskiej, napoje, batoniki
D. Zeszyty, napoje, warzywa
Prowadzenie sprzedaży
Płyty DVD dostępne w księgarni stanowią rodzaj asortymentu
A. podstawowy
B. uzupełniający
C. wąski
D. płytki
Prowadzenie sprzedaży
Do kategorii napojów niefermentowanych można zaliczyć
A. kefir
B. mleko zagęszczone
C. jogurt
D. maślankę
Prowadzenie sprzedaży
Jaki czynnik przechowywania towarów i opakowań prowadzi do zmniejszenia intensywności koloru?
A. Wysoka temperatura powietrza
B. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
C. Duża wilgotność powietrza
D. Nasłonecznienie towarów i opakowań
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z zasadami rozmieszczania grup towarowych, produkty cukiernicze można umieścić obok
A. wyrobów tytoniowych i zapałek
B. win i nabiału
C. mięsa i ryb
D. warzyw i wyrobów garmażeryjnych
Prowadzenie sprzedaży
Zasada łańcucha chłodniczego wskazuje, że produkt, który został schłodzony lub zamrożony
A. musi być przewożony w temperaturze +10°C
B. musi być transportowany i przechowywany w temperaturze +7°C
C. może być trzymany w temperaturze pokojowej
D. musi być przewożony w chłodniach, a ostatnim elementem jest chłodziarka
Prowadzenie sprzedaży
Aby w pełni wykorzystać powierzchnię wystawienniczą sklepu z szeroką gamą produktów, należy
A. rozmaite towary ustawiać na półce jeden za drugim
B. toweary identyczne układać na półce jeden za drugim
C. towary w opakowaniach o różnych kolorach ustawiać na półce jeden za drugim
D. towary o tych samych kształtach ustawiać na półce jeden za drugim
Prowadzenie sprzedaży
W okolicy nieopakowanych produktów cukierniczych można przechowywać
A. ziemniaki oraz marchew
B. świeże mięso
C. chleb oraz bułki
D. produkty tytoniowe
Prowadzenie sprzedaży
Aby chronić przed kradzieżą drobne wyroby jubilerskie w sklepie jubilerskim, powinno się zastosować
A. opakowania ochronne
B. zabezpieczoną witrynę
C. zabezpieczenia elastyczne
D. klamry antykradzieżowe
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na etykietach towarów i kontrolą przeprowadzoną 10 maja 2024 r. wskaż, które produkty nie spełniają norm jakości?
SER ŻÓŁTY Masa netto 250gALEK Produkt przeznaczony do spożycia. Ser podpuszczkowy dojrzewający, pełnotłusty. Pakowany próżniowo. Należy spożyć przed 08.06.2024. Nr partii: 324567 Masa netto 150 g Opakowanie - 10 plastrów | TWARÓG WartośćPÓŁTŁUSTY energetyczna 118 kcal. Należy spożyć do 21.04.2024 r. Tłuszcz 6%, Węglowodany 2%, Cukry 3%, Białko 34%, Sól 2% Nr partii 34398276 | MLEKO ŚWIEŻE Zawartość tłuszczupasteryzowane. 2,0%. Termin przydatności do spożycia 12.05.2024 r. Po otwarciu opakowania przechowywać w warunkach chłodniczych nie dłużej niż 24 h. Objętość netto 1L. Opakowanie zawiera 4 sugerowane porcje produktu. | HERBATNIKI 50gMAŚLANE ZIZIU Nr partii 321879 Herbatniki kruche. Składniki: mąka, cukier, tłuszcz palmowy, jajka, skrobia, orzechy. Należy spożyć przed końcem 05.2024 r Herbatniki idealne do deserów dla dzieci. |
A. Twaróg półtłusty.
B. Mleko świeże 2%.
C. Herbatniki maślane Zizu.
D. Ser żółty Alek.
Prowadzenie sprzedaży
Typowym sposobem informowania klientów małego sklepu detalicznego o dostępnych produktach jest
A. prezentacja towarów w witrynie
B. przygotowanie oferty telefonicznej
C. zamieszczenie informacji na stronie internetowej
D. emitowanie reklamy telewizyjnej
Prowadzenie sprzedaży
Tkanina o mocnej, lekkiej i krepowej strukturze to
A. tennis
B. welwet
C. flanela
D. żorżeta
Prowadzenie sprzedaży
Czy pieczywo można trzymać obok?
A. warzyw
B. nabiału
C. cukierków
D. mięsa
Prowadzenie sprzedaży
Niedobór towarów stwierdzony podczas inwentaryzacji oznacza, że
A. rzeczywisty stan = stan zapisany.
B. rzeczywisty stan > stan zapisany.
C. nie da się ustalić powiązań.
D. rzeczywisty stan < stan zapisany.
Prowadzenie sprzedaży
Proces oceny jakości dostarczonych do sklepu butów polega na
A. ocenie organoleptycznej butów
B. weryfikacji liczby opakowań zbiorczych
C. przeliczeniu otrzymanych par butów
D. analizie dokumentacji towarzyszącej dostawie