Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z informacjami zawartymi w tabeli najkrócej przechowywać można

Nazwa wyrobuTemperatura przechowywaniaOkres przechowywania
Kurczak wędzonyod 20C do 100C72 h
Kabanosyod 20C do 100C25 dni
Kabanosyod 00C do 80C10 dni
Kaszankaod 20C do 100C48 h
Wyroby garmażeryjneod 00C do 60Cod 4 do 7 dni

A. kabanosy.
B. wyroby garmażeryjne.
C. kaszankę .
D. kurczaka wędzonego.
Prowadzenie sprzedaży

W magazynie jednostki znajdują się towary przyjęte z dostaw z dnia 10 maja, 15 i 22 czerwca oraz 29 lipca. Przygotowując artykuły do sprzedaży zgodnie z metodą FIFO, które dostawy powinny być umieszczone na półkach jako pierwsze?

A. 15 czerwca i 22 czerwca
B. 22 czerwca i 29 lipca
C. 10 maja i 29 lipca
D. 10 maja i 15 czerwca
HAN.01 Pytanie 83
Prowadzenie sprzedaży

Jaką czynność wykonuje sprzedawca, aby przygotować towar do sprzedaży?

A. Wystawia dokument magazynowy Wz
B. Eksponuje towar na półkach
C. Wystawia fakturę
D. Inkasuje należność za sprzedane towary
HAN.01 Pytanie 84
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych produktów sprzedawca powinien polecić do czyszczenia szaf chłodniczych?

A.Środek do mycia powierzchni urządzeń mających kontakt z żywnością, stołów, posadzek i ścian w ciastkarniach, masarniach, mleczarniach, kuchniach i innych zakładach przemysłu spożywczego.
B.Środek do pielęgnacji i czyszczenia mebli, zarówno do powierzchni matowych jak i błyszczących w opakowaniu aerozolowym, ożywia kolory, nadaje połysk i nie zostawia odbarwień.
C.Skoncentrowany preparat do czyszczenia i pielęgnacji podłóg odpornych na działanie wody. Skutecznie usuwa zabrudzenia i nie pozostawia smug. Jest środkiem nisko pieniącym, antypoślizgowym.
D.Płyn do mycia dezynfekującego powierzchni w przemyśle spożywczym oraz gastronomii. Skutecznie usuwa zabrudzenia, neutralizuje nieprzyjemne zapachy. Wspomaga usuwanie szronu. Zalecany do mycia sprzętów i urządzeń służących do przechowywania żywności.

A. D.
B. B.
C. A.
D. C.
HAN.01 Pytanie 85
Prowadzenie sprzedaży

Które produkty spożywcze mogą być oferowane w systemie samoobsługowym?

A. Sałatki oraz surówki sprzedawane na wagę
B. Żywe ryby oraz owoce morza
C. Ciasto drożdżowe w porcjach
D. Kawa rozpuszczalna w opakowaniu szklanym
HAN.01 Pytanie 86
Prowadzenie sprzedaży

W placówkach samoobsługowych sprzedaż wędlin i serów na wagę powinna być realizowana na

A. wyodrębnionych stanowiskach i przez tego samego sprzedawcę
B. tych samych stanowiskach, ale przez odrębnego sprzedawcę
C. wyodrębnionych stanowiskach i przez odrębnego sprzedawcę
D. tych samych stanowiskach i przez tego samego sprzedawcę
HAN.01 Pytanie 88
Prowadzenie sprzedaży

Cena jednego kilograma winogron wynosi 8,00 zł. Właściciel sklepu postanowił obniżyć cenę o 40%. Jaka jest nowa cena 1 kg winogron po tej obniżce?

A. 3,20 zł
B. 4,00 zł
C. 11,20 zł
D. 4,80 zł
Prowadzenie sprzedaży

Osoba odpowiedzialna za ważenie towaru dostarczanego do sklepu, wykonuje kontrolę

A. wstępną jakościową
B. szczegółową ilościową
C. wstępną ilościową
D. szczegółową jakościową
HAN.01 Pytanie 91
Prowadzenie sprzedaży

Produkty do pielęgnacji oraz czyszczenia obuwia w punkcie sprzedaży obuwniczej stanowią asortyment

A. niezbędny
B. rozbudowany
C. uzupełniający
D. kluczowy
HAN.01 Pytanie 92
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, dla jakiego produktu należy się spodziewać największego przyrostu popytu w lipcu 2012 r. w porównaniu z lipcem 2011 r.

Zestawienie wyników badań preferencji zakupów produktów P.P. MEGA
ProduktPopyt w lipcu 2011 r. w szt.Prognoza zakupu w lipcu 2012 r. w szt.
Fotele8095
Krzesła120131
Stoły6273
Ławy94126

A. Ław.
B. Krzeseł.
C. Stołów.
D. Foteli.
HAN.01 Pytanie 94
Prowadzenie sprzedaży

Jaką minimalną przestrzeń należy zachować pomiędzy regałami w sklepie samoobsługowym, aby klienci z koszykami i wózkami mogli swobodnie poruszać się po sali sprzedażowej?

A. 80 cm
B. 100 cm
C. 150 cm
D. 200 cm
HAN.01 Pytanie 96
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zamieszczonych w tabeli wyników badań marketingowych, dotyczących popytu na słodycze wskaż baton, na który popyt w pierwszym półroczu był największy.

NAZWA TOWARUPOPYT w tys. szt.
I KWARTAŁII KWARTAŁ
Mars3 1002 600
Snickers3 0002 800
Twix2 8002 500
Bounty2 4003 500
RAZEM11 30011 400

A. Twix.
B. Bounty.
C. Snickers.
D. Mars.
Prowadzenie sprzedaży

Dla którego etapu rozmowy sprzedażowej charakterystyczny jest przedstawiony zwrot?

Sukienka ta wykonana jest z lnu, jej rozmiar to 38, posiadamy kilka wersji kolorystycznych.

A. Rozpoznania potrzeb.
B. Ustalenia korzyści.
C. Prezentacji towaru.
D. Wyjaśnienia wątpliwości.
HAN.01 Pytanie 98
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiona etykieta dotyczy

Składniki: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii
Przeciętna wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna188 kJ/kcal
Białko3,2 g
Węglowodany4,8 g
Tłuszcz1,4 g

A. kefiru.
B. maślanki.
C. mleka.
D. śmietany.
HAN.01 Pytanie 99
Prowadzenie sprzedaży

Sklep z odzieżą męską, który sprzedaje wyłącznie okrycia wierzchnie w różnych fasonach, rozmiarach oraz kolorach, dysponuje asortymentem

A. wąskim i płytkim
B. wąskim i głębokim
C. szerokim i głębokim
D. szerokim i płytkim
HAN.01 Pytanie 100
Prowadzenie sprzedaży

Na którym etapie rozmowy handlowej występuje zwrot "bluzka ta wykonana jest z bawełny, jej rozmiar to 36, posiadamy kilka wersji kolorystycznych"?

A. Wyjaśnienia wątpliwości.
B. Określenia korzyści.
C. Identyfikacji potrzeb.
D. Prezentacji towaru.
HAN.01 Pytanie 106
Prowadzenie sprzedaży

Jakie typy mięsa powinien polecić klientowi, który pragnie zredukować spożycie tłuszczu?

A. Polędwicę i karkówkę
B. Boczek oraz schab
C. Schab i polędwicę
D. Karkówkę oraz golonkę
HAN.01 Pytanie 107
Prowadzenie sprzedaży

Każdy produkt przeznaczony do sprzedaży detalicznej powinien być

A. oznaczony ceną
B. zapakowany w opakowania jednorazowego użytku
C. wyposażony w kartę gwarancyjną
D. opatrzony etykietą wskazującą jego rozmiar
HAN.01 Pytanie 108
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych zestawów produktów zawiera wyłącznie artykuły o wysokiej zawartości białka?

A. Ser żółty, soja, filet rybny z dorsza.
B. Czekolada mleczna, groszek z puszki, morele.
C. Czekoladowy baton, cebula, mleko w proszku.
D. Fasola szparagowa, filet drobiowy, rodzynki.
HAN.01 Pytanie 110
Prowadzenie sprzedaży

Podczas ustawiania chemikaliów na półkach sklepowych, sprzedawca nie dostrzegł, że jeden z pojemników z substancją żrącą był nieszczelny, co doprowadziło do wycieku substancji oraz poparzenia dłoni sprzedawcy. W takiej sytuacji, sprzedawca powinien przede wszystkim

A. nałożyć jałowy bandaż.
B. zadzwonić po karetkę.
C. zdezynfekować poparzoną powierzchnię wodą utlenioną.
D. dokładnie przepłukać dłoń silnym strumieniem wody.
HAN.01 Pytanie 111
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Czy szpinak należy do kategorii warzyw?

A. strączkowych
B. liściowych
C. cebulowych
D. dyniowych
Prowadzenie sprzedaży

Towar o obniżonej wartości może być oferowany do sprzedaży pod warunkiem podania informacji na jego temat

A. nowej, zmniejszonej ceny
B. przyczyn, które wpłynęły na zmniejszenie jego użyteczności
C. ceny sprzed obniżki, przekreślonej "X"
D. ceny przed i po obniżce oraz powodu jej wprowadzenia
HAN.01 Pytanie 113
Prowadzenie sprzedaży

W sklepach z artykułami spożywczymi głównym zadaniem sprzedawcy w zakresie przygotowywania produktów do sprzedaży jest:

A. sprawdzanie smaku każdego nowego produktu, aby informować klientów o jego walorach smakowych
B. umieszczanie na półkach nowych produktów przed tymi z wcześniejszych dostaw
C. systematyczne zmienianie lokalizacji towarów na półkach z powodów estetycznych
D. codzienna weryfikacja towarów w celu wycofania z obrotu artykułów przeterminowanych
HAN.01 Pytanie 114
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych produktów można uznać za towary?

A. Bułki przeznaczone do konsumpcji przez rodzinę właściciela piekarni
B. Bułki w sklepie spożywczym
C. Bułki w kiosku z hamburgerami
D. Bułki w zakładzie produkującym bułkę tartą
HAN.01 Pytanie 116
Prowadzenie sprzedaży

Której z kasz nie powinno się rekomendować klientowi, który szuka produktów bezglutenowych?

A. Kasza jaglana
B. Kasza manny
C. Kasza gryczana
D. Kasza kukurydziana
HAN.01 Pytanie 118
Prowadzenie sprzedaży

Produkty, które najczęściej znajdują nabywców w sklepie typu tradycyjnego, powinny być umieszczane

A. na regale w zasięgu ręki sprzedawcy
B. na najwyższych poziomach regału
C. na półce przy drzwiach wyjściowych
D. na dolnych półkach regału
HAN.01 Pytanie 119
Prowadzenie sprzedaży

Szeroki oraz płytki asortyment, charakterystyczny dla sprzedaży w kioskach, powinien być oferowany według metody

A. samoobsługi
B. wysyłkowej
C. tradycyjnej
D. preselekcji
HAN.01 Pytanie 120
Prowadzenie sprzedaży

Aby chronić książki wystawione na sprzedaż przed kradzieżą, powinno się zastosować

A. etykietę zabezpieczającą
B. klips ochronny z aktywatorem
C. kasetę ochronną
D. system elektroniczny z czujnikiem i elastycznym przewodem