Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. wyborowe
B. dietetyczne
C. półcukiernicze
D. mieszane
Prowadzenie sprzedaży
Na etykiecie jogurtu znajduje się informacja, iż należy go spożyć do 5 lipca. W dniu 4 lipca sprzedawca powinien ten jogurt
A. zaprzestać jego sprzedaży.
B. przecenić.
C. podarować klientom.
D. usunąć.
Prowadzenie sprzedaży
Spółka z o.o. planuje produkcję na następny rok analizując dane liczbowe przedstawione w tabeli, dotyczące sprzedaży określonych towarów. Jakie zmiany w asortymencie sprzedawanych wyrobów powinna wprowadzić spółka w następnym roku?
| Dochody ze sprzedaży według asortymentu w tys. zł | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| Wyszczególnienie | 2004 | 2005 | 2006 | Dynamika w % | |
| 2005/2004 | 2006/2005 | ||||
| Batoniki | 14 562 | 20 569 | 6 589 | 141,25 | 32,03 |
| Pierniczki | 58 900 | 57 367 | 52 366 | 97,40 | 91,28 |
| Cukierki | 23 400 | 25 600 | 37 596 | 109,40 | 146,75 |
| Czekolada | 34 800 | 25 300 | 26 500 | 72,70 | 104,74 |
| Wafelki | 32 100 | 20 000 | 22 596 | 62,31 | 112,98 |
A. Zwiększyć produkcję cukierków.
B. Zwiększyć produkcję batoników.
C. Zmniejszyć produkcję wafelków.
D. Zmniejszyć produkcję czekolady.
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z przedstawionymi w tabeli trunkami składowania środków żywnościowych, kawę należy przechowywać w pomieszczeniach zapewniających
| Pomieszczenia suche wilgotność względna 60% przewiewne temp. 8 ÷ 10 °C | Pomieszczenia wilgotne wilgotność względna 95% przewiewne temp. 0 ÷ 5 °C | Pomieszczenia suche wilgotność względna 60%, temp. 0 ÷ 4 °C | Pomieszczenia wilgotne wilgotność względna 90% temp. -18 ÷ -26 °C |
|---|---|---|---|
Artykuły higroskopijne: - suche artykuły zbożowe,- pieczywo trwałe, - suche nasiona roślin strączkowych, - cukier, - używki i przyprawy, - koncentraty. | Artykuły o dużej - warzywa,zawartości wody: - owoce, - ziemniaki. | Artykuły łatwo psujące się: - tłuszcze,- czekolada, - chałwa, - mleko, - jaja, - mięso i wędliny, - drób, - orzechy. | Artykuły zamrożone: - mięso,- drób, - ryby, - mrożonki warzywne i owocowe, - inne półprodukty mrożone. |
A. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 95%.
B. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 90%.
C. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 60%.
D. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 60%.
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca w sklepie spożywczym, pracujący na dziale wędlin, powinien do porcjowania oraz pakowania wędlin stosować rękawice
A. jednorazowe gumowe
B. cienkie foliowe
C. z dzianiny bawełnianej
D. z dzianiny podgumowanej
Prowadzenie sprzedaży
Do jakiej z wymienionych kategorii produktów można zakwalifikować balsam do ciała?
A. Makijażowych
B. Perfumeryjnych
C. Pielęgnacyjnych
D. Higienicznych
Prowadzenie sprzedaży
Jakie urządzenia powinny znajdować się w przestrzeni sprzedażowej sklepu?
A. Windy towarowe
B. Szatki dla pracowników
C. Komory chłodnicze
D. Szafy chłodnicze
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie z artykułami spożywczymi doszło do awarii zamrażarki, przez co artykuły w niej umieszczone się rozmroziły. W tej sytuacji należy
A. wycofać z obiegu produkty o krótkim terminie ważności, a pozostałe zamrozić
B. niezwłocznie zamrozić wszystkie produkty, które się rozmroziły
C. koniecznie wycofać z rynku wszystkie rozmrożone artykuły
D. obniżyć cenę rozmrożonych towarów i wprowadzić je do sprzedaży
Prowadzenie sprzedaży
Opakowania używane w sklepach samoobsługowych, które zawierają określoną ilość towaru i pozwalają na jego identyfikację, nazywają się opakowaniami
A. uniwersalnymi
B. zbiorczymi
C. transportowymi
D. jednostkowymi
Prowadzenie sprzedaży
Jakie czynności należy wykonać, aby wędliny mogły być sprzedawane w stoisku samoobsługowym?
A. kompletowania
B. porcjowania
C. kalibrowania
D. segregowania
Prowadzenie sprzedaży
Przedstawiony znak ostrzegawczy informuje

A. niebezpieczeństwie wybuchu.
B. materiałach utleniających się.
C. niebezpieczeństwie pożaru.
D. materiałach łatwopalnych.
Prowadzenie sprzedaży
Asortyment towarów oferowanych w hipermarkecie charakteryzuje się
A. wąskim i głębokim zakresem
B. szerokim i płytkim zakresem
C. wąskim i płytkim zakresem
D. szerokim i głębokim zakresem
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie przedstawionych w tabeli informacji określ tworzywo sztuczne oceniane najlepiej ze względów ekologicznych.
| Polistyren PS | Polietylen PE | Politerefalan etylenowy PET | Polichlorek winylu PCV |
|---|---|---|---|
| przezroczyste kubki i opakowania dla żywności, styropian | wiele rodzajów opakowań do żywności | butelki do wody mineralnej, polary, wykładziny | folia do pakowania żywności, ramy do okien, płytki podłogowe |
| może wydzielać toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności | może być stosowany jako opakowanie do żywności | może wydzielać toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności | wydziela toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności |
A. PE
B. PS
C. PET
D. PCV
Prowadzenie sprzedaży
Który artykuł odzieżowy wyprodukowano wyłącznie z surowców pochodzenia zwierzęcego?
| Artykuł | Skład materiału | ||
|---|---|---|---|
| A. | Sweter | 50% wełny, 50% akrylu | |
| B. | Bluzka | 70% bawełny, 30% jedwabiu | |
| C. | Krawat | 70% wełny, 30% jedwabiu | |
| D. | Spodnie | 50% bawełny, 50% lnu | |
A. C.
B. B.
C. D.
D. A.
Prowadzenie sprzedaży
Podczas przeprowadzania odbioru ilościowego produktów należy zweryfikować
A. cechy produktów
B. liczbę dostarczonych opakowań zbiorczych
C. wygląd produktów
D. poprawność etykietowania opakowania
Prowadzenie sprzedaży
Jeśli czas rotacji towarów w pierwszym kwartale minionego roku wyniósł 18 dni, to wskaźnik rotacji obliczany w razach w tym okresie wyniósł
A. 5
B. 20
C. 10
D. 2
Prowadzenie sprzedaży
Aby sprzedawca mógł łatwo znaleźć towar na zapleczu, konieczne jest przestrzeganie zasady
A. towary z nowszych dostaw należy układać za towarami z wcześniejszych dostaw
B. każdy towar musi mieć wyznaczone miejsce do przechowywania
C. towary wymagające niskiej temperatury powinny być składowane w urządzeniach chłodniczych
D. ciężkie towary należy umieszczać na dolnych półkach
Prowadzenie sprzedaży
Zasada FIFO, czyli pierwsze weszło, pierwsze wyszło, odnosi się głównie do
A. biżuterii wysokiej klasy
B. materiałów edukacyjnych
C. mięsa i wędlin
D. trwałych produktów cukierniczych
Prowadzenie sprzedaży
Który z przedstawionych w tabeli artykułów należy polecić klientowi, zamierzającemu kupić garnitur z materiału z włókien naturalnych w kolorze czarnym, w rozmiarze XL?
| Artykuł | Garnitur 1 | Garnitur 2 | Garnitur 3 | Garnitur 4 |
|---|---|---|---|---|
| Materiał | poliester 100% | bawełna 100% | wełna 100% | len 100% |
| Kolory | czarny brązowy | granatowy czarny | beżowy czarny | seledynowy beżowy |
| Rozmiary | S, M, XL | S, M, XL | S, M, L | S, M, XL |
A. Garnitur 4
B. Garnitur 1
C. Garnitur 3
D. Garnitur 2
Prowadzenie sprzedaży
W sklepach w branży spożywczej kluczowym obowiązkiem sprzedawcy związanym z przygotowaniem produktów do sprzedaży jest
A. codzienna kontrola towarów w celu usunięcia z obrotu artykułów przeterminowanych
B. próbowanie każdego nowego produktu w celu poinformowania klientów o jego właściwościach smakowych
C. regularne zmienianie miejsc różnych towarów na półkach z powodów estetycznych
D. umieszczanie na półkach towarów z najnowszej dostawy przed tymi z wcześniejszych dostaw
Prowadzenie sprzedaży
Kto powinien przekazać informacje klientowi, który jest zainteresowany specyfikacjami technicznymi telewizorów oferowanych w hipermarkecie?
A. Kierownik strefy sprzedaży
B. Sprzedawca w strefie sprzedaży obsługujący dział RTV
C. Pracownik działu obsługi klientów
D. Każdy sprzedawca przebywający w strefie sprzedaży
Prowadzenie sprzedaży
Bezpośrednie układanie jajek z innymi produktami spożywczymi sprzedawanymi luzem może prowadzić do zakażenia tych produktów
A. włośnicą
B. mukowiscydozą
C. salmonellą
D. boreliozą
Prowadzenie sprzedaży
Botulizm to dolegliwość spowodowana jedzeniem źle przechowywanych
A. konserw rybnych
B. maślanki odtłuszczonej
C. kaszy gryczanej
D. surowych jaj
Prowadzenie sprzedaży
Podstawowa kontrola jakości towarów odbywa się
A. po dokonaniu odbioru towaru i ma na celu wykrycie wad, które nie ujawniają się podczas dostawy
B. w domu klienta i ma na celu identyfikację wad, które mogą być zauważone w trakcie użytkowania towaru
C. u producenta, tuż przed wydaniem towaru z magazynu i obejmuje weryfikację stanu opakowań
D. u odbiorcy, tuż przed potwierdzeniem dostawy, obejmując sprawdzenie ilości oraz identyfikację widocznych wad towaru
Prowadzenie sprzedaży
W tabeli przedstawiono wielkość sprzedaży w domu towarowym według asortymentu. Ustal, który asortyment stanowi główny przedmiot sprzedaży.
| Asortyment | Sprzedaż w roku bieżącym w tys. zł | Wskaźnik struktury w roku bieżącym w % |
|---|---|---|
| Radiowo-telewizyjny | 470 | 21,6 |
| Włókienniczo-odzieżowy | 540 | 24,8 |
| Meble | 420 | 19,3 |
| Obuwie | 150 | 6,9 |
| Chemiczny | 380 | 17,5 |
| Pozostałe | 215 | 9,9 |
| Razem | 2 175 | 100,0 |
A. Chemiczny.
B. Meble.
C. Włókienniczo-odzieżowy.
D. Radiowo-telewizyjny.
Prowadzenie sprzedaży
Przyprawa uzyskiwana z mielonej gorczycy, połączonej z wodą, solą, octem oraz cukrem i ziołowo-korzennymi dodatkami typowymi dla różnych gatunków, to
A. majonez
B. sos sojowy
C. sos winegret
D. musztarda
Prowadzenie sprzedaży
Na jakim etapie procesu sprzedaży realizowane są zadania związane z dozowaniem, pakowaniem i etykietowaniem produktów?
A. Reklamowania towaru
B. Planowania sprzedaży
C. Prezentacji towaru
D. Organizowania sprzedaży
Prowadzenie sprzedaży
Cenowe etykiety, które oznaczają produkty dostępne dla klientów w sklepie, powinny zawierać
A. nazwę produktu, cenę i jednostkę miary
B. cenę, pojemność opakowania i kod kreskowy
C. nazwę produktu, cenę i kod kreskowy
D. pojemność opakowania, cenę i nazwę producenta
Prowadzenie sprzedaży
Aby chronić książki przed kradzieżą, które są prezentowane w sali sprzedaży, należy wdrożyć
A. etykietę zabezpieczającą
B. klips zabezpieczający z aktywatorem
C. kasetę zabezpieczającą
D. system elektroniczny z czujnikiem i elastycznym kablem
Prowadzenie sprzedaży
Do jakiej kategorii produktów należy przypisać balsam do ciała?
A. Perfumeryjnych
B. Makijażowych
C. Pielęgnacyjnych
D. Higienicznych
Prowadzenie sprzedaży
Agencja badań marketingowych przedstawiła wyniki przeprowadzonych badań dotyczących struktury sprzedaży kremów do twarzy na rynku lokalnym. Który z kremów ma co najmniej 30% udział w rynku?
| Rodzaj kremu | Wartość sprzedaży w zł |
|---|---|
| Rumiankowy | 4 300 |
| Owocowy | 3 500 |
| Przeciwalergiczny | 4 200 |
| Nagietkowy | 8 000 |
| RAZEM | 20 000 |
A. Przeciwalergiczny.
B. Owocowy.
C. Nagietkowy.
D. Rumiankowy.
Prowadzenie sprzedaży
W przypadku podejrzenia o wadę jakościową przyjmowanego towaru, której nie da się potwierdzić w sposób organoleptyczny, należy
A. odmówić przyjęcia towaru
B. towar poddać ocenie konsumenckiej
C. przyjąć towar bez zastrzeżeń i przeznaczyć go do sprzedaży
D. towar skierować do analizy laboratoryjnej
Prowadzenie sprzedaży
Do kategorii aktywów obrotowych zaliczamy
A. zapasy materiałów i towarów
B. środki transportu
C. oprogramowanie komputerowe
D. prawa autorskie
Prowadzenie sprzedaży
W oparciu o dane przedstawione w tabeli oszacuj maksymalną wartość ubytków towarowych, jeżeli obrót w sklepie ogólnospożywczym stosującym sprzedaż samoobsługową wyniósł 32 000 zł.
| Dobór bielizny 85 proc. kobiet nosi źle dobrany biustonosz.(...) W Polsce odsetek ten może przekraczać nawet 90 proc. W maju w naszym sklepie stanie Mobilna Przymierzalnia, w której każda kobieta będzie mogła skorzystać z profesjonalnej porady bra-fittingowej.(...) Konsultantki wiodącej marki będą doradzać klientkom, jak odpowiednio dobrać biustonosz oraz pomogą wybrać, zależnie od sylwetki, bieliznę modelującą.(...) Obecnie wiele kobiet zwraca szczególną uwagę przy zakupach na poziom obsługi i porady, z których może skorzystać w salonie.(...) |
A. 128,00 zł
B. 224,00 zł
C. 256,00 zł
D. 160,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Skutek powodzi spowodował, że część towarów w magazynie została zalana i całkowicie zniszczona. Taki niedobór nazywamy
A. zawiniony
B. pozorny
C. naturalny
D. niezawiniony
Prowadzenie sprzedaży
Które z zamieszczonych w tabeli czynności powinien wykonać sprzedawca, przygotowując towary do sprzedaży?
| Czynności wykonywane przez sprzedawcę | |
|---|---|
| 1 | Metkowanie towaru |
| 2 | Odbiór ilościowy towarów |
| 3 | Sporządzenie dokumentu Pz |
| 4 | Układanie towarów na półkach sklepowych |
| 5 | Umieszczanie wywieszek z cenami przy towarach |
A. Czynności: 2, 3 i 5.
B. Czynności: 2, 3 i 4.
C. Czynności: 1, 4 i 5.
D. Czynności: 1, 2 i 4.
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych produktów nie potrzebuje przechowywania w chłodniach?
A. Śledzie solone w plastikowym wiaderku
B. Mleko pasteryzowane w butelce
C. Mleko skondensowane w puszce
D. Sok marchwiowy jednodniowy w butelce
Prowadzenie sprzedaży
Do metod konserwacji produktów w sposób fizyczny należy zaliczyć
A. solenie
B. suszenie
C. kwaszenie
D. marynowanie
Prowadzenie sprzedaży
Zachowywanie produktów żywnościowych, które polega na wielokrotnym podgrzewaniu ich do maksymalnej temperatury 100o C w odstępach dobowych, nazywane jest
A. tyndalizacja
B. blanszowanie
C. sterylizacja
D. liofilizacja
Prowadzenie sprzedaży
Etykieta produktu zawierająca znak E 300 oznacza
A. informację o przeprowadzonej kontroli jakości produktu
B. znak ostrzegający
C. kod producenta
D. informację o użyciu substancji dodatkowej w procesie produkcji