Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 201
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Chałka zdobna to rodzaj pieczywa

A. wyborowe
B. dietetyczne
C. półcukiernicze
D. mieszane
HAN.01 Pytanie 202
Prowadzenie sprzedaży

Na etykiecie jogurtu znajduje się informacja, iż należy go spożyć do 5 lipca. W dniu 4 lipca sprzedawca powinien ten jogurt

A. zaprzestać jego sprzedaży.
B. przecenić.
C. podarować klientom.
D. usunąć.
HAN.01 Pytanie 203
Prowadzenie sprzedaży

Spółka z o.o. planuje produkcję na następny rok analizując dane liczbowe przedstawione w tabeli, dotyczące sprzedaży określonych towarów. Jakie zmiany w asortymencie sprzedawanych wyrobów powinna wprowadzić spółka w następnym roku?

Dochody ze sprzedaży według asortymentu w tys. zł
Wyszczególnienie200420052006Dynamika w %
2005/20042006/2005
Batoniki14 56220 5696 589141,2532,03
Pierniczki58 90057 36752 36697,4091,28
Cukierki23 40025 60037 596109,40146,75
Czekolada34 80025 30026 50072,70104,74
Wafelki32 10020 00022 59662,31112,98

A. Zwiększyć produkcję cukierków.
B. Zwiększyć produkcję batoników.
C. Zmniejszyć produkcję wafelków.
D. Zmniejszyć produkcję czekolady.
HAN.01 Pytanie 204
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z przedstawionymi w tabeli trunkami składowania środków żywnościowych, kawę należy przechowywać w pomieszczeniach zapewniających

Pomieszczenia suche
wilgotność względna 60%
przewiewne
temp. 8 ÷ 10 °C
Pomieszczenia wilgotne
wilgotność względna 95%
przewiewne
temp. 0 ÷ 5 °C
Pomieszczenia suche
wilgotność względna 60%,
temp. 0 ÷ 4 °C
Pomieszczenia wilgotne
wilgotność względna 90%
temp. -18 ÷ -26 °C
Artykuły higroskopijne:
- suche artykuły zbożowe,
- pieczywo trwałe,
- suche nasiona roślin
strączkowych,
- cukier,
- używki i przyprawy,
- koncentraty.
Artykuły o dużej
zawartości wody:
- warzywa,
- owoce,
- ziemniaki.
Artykuły łatwo psujące się:
- tłuszcze,
- czekolada,
- chałwa,
- mleko,
- jaja,
- mięso i wędliny,
- drób,
- orzechy.
Artykuły zamrożone:
- mięso,
- drób,
- ryby,
- mrożonki warzywne
i owocowe,
- inne półprodukty
mrożone.

A. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 95%.
B. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 90%.
C. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 60%.
D. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 60%.
HAN.01 Pytanie 205
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca w sklepie spożywczym, pracujący na dziale wędlin, powinien do porcjowania oraz pakowania wędlin stosować rękawice

A. jednorazowe gumowe
B. cienkie foliowe
C. z dzianiny bawełnianej
D. z dzianiny podgumowanej
HAN.01 Pytanie 208
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie z artykułami spożywczymi doszło do awarii zamrażarki, przez co artykuły w niej umieszczone się rozmroziły. W tej sytuacji należy

A. wycofać z obiegu produkty o krótkim terminie ważności, a pozostałe zamrozić
B. niezwłocznie zamrozić wszystkie produkty, które się rozmroziły
C. koniecznie wycofać z rynku wszystkie rozmrożone artykuły
D. obniżyć cenę rozmrożonych towarów i wprowadzić je do sprzedaży
HAN.01 Pytanie 209
Prowadzenie sprzedaży

Opakowania używane w sklepach samoobsługowych, które zawierają określoną ilość towaru i pozwalają na jego identyfikację, nazywają się opakowaniami

A. uniwersalnymi
B. zbiorczymi
C. transportowymi
D. jednostkowymi
HAN.01 Pytanie 212
Prowadzenie sprzedaży

Asortyment towarów oferowanych w hipermarkecie charakteryzuje się

A. wąskim i głębokim zakresem
B. szerokim i płytkim zakresem
C. wąskim i płytkim zakresem
D. szerokim i głębokim zakresem
HAN.01 Pytanie 213
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przedstawionych w tabeli informacji określ tworzywo sztuczne oceniane najlepiej ze względów ekologicznych.

Polistyren
PS
Polietylen
PE
Politerefalan etylenowy
PET
Polichlorek winylu
PCV
przezroczyste kubki i opakowania dla żywności, styropianwiele rodzajów opakowań do żywnościbutelki do wody mineralnej, polary, wykładzinyfolia do pakowania żywności, ramy do okien, płytki podłogowe
może wydzielać toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywnościmoże być stosowany jako opakowanie do żywnościmoże wydzielać toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywnościwydziela toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności

A. PE
B. PS
C. PET
D. PCV
HAN.01 Pytanie 214
Prowadzenie sprzedaży

Który artykuł odzieżowy wyprodukowano wyłącznie z surowców pochodzenia zwierzęcego?

ArtykułSkład materiału
A.Sweter50% wełny, 50% akrylu
B.Bluzka70% bawełny, 30% jedwabiu
C.Krawat70% wełny, 30% jedwabiu
D.Spodnie50% bawełny, 50% lnu

A. C.
B. B.
C. D.
D. A.
HAN.01 Pytanie 215
Prowadzenie sprzedaży

Podczas przeprowadzania odbioru ilościowego produktów należy zweryfikować

A. cechy produktów
B. liczbę dostarczonych opakowań zbiorczych
C. wygląd produktów
D. poprawność etykietowania opakowania
HAN.01 Pytanie 217
Prowadzenie sprzedaży

Aby sprzedawca mógł łatwo znaleźć towar na zapleczu, konieczne jest przestrzeganie zasady

A. towary z nowszych dostaw należy układać za towarami z wcześniejszych dostaw
B. każdy towar musi mieć wyznaczone miejsce do przechowywania
C. towary wymagające niskiej temperatury powinny być składowane w urządzeniach chłodniczych
D. ciężkie towary należy umieszczać na dolnych półkach
HAN.01 Pytanie 218
Prowadzenie sprzedaży

Zasada FIFO, czyli pierwsze weszło, pierwsze wyszło, odnosi się głównie do

A. biżuterii wysokiej klasy
B. materiałów edukacyjnych
C. mięsa i wędlin
D. trwałych produktów cukierniczych
HAN.01 Pytanie 219
Prowadzenie sprzedaży

Który z przedstawionych w tabeli artykułów należy polecić klientowi, zamierzającemu kupić garnitur z materiału z włókien naturalnych w kolorze czarnym, w rozmiarze XL?

ArtykułGarnitur 1Garnitur 2Garnitur 3Garnitur 4
Materiałpoliester 100%bawełna 100%wełna 100%len 100%
Koloryczarny
brązowy
granatowy
czarny
beżowy
czarny
seledynowy
beżowy
RozmiaryS, M, XLS, M, XLS, M, LS, M, XL

A. Garnitur 4
B. Garnitur 1
C. Garnitur 3
D. Garnitur 2
HAN.01 Pytanie 220
Prowadzenie sprzedaży

W sklepach w branży spożywczej kluczowym obowiązkiem sprzedawcy związanym z przygotowaniem produktów do sprzedaży jest

A. codzienna kontrola towarów w celu usunięcia z obrotu artykułów przeterminowanych
B. próbowanie każdego nowego produktu w celu poinformowania klientów o jego właściwościach smakowych
C. regularne zmienianie miejsc różnych towarów na półkach z powodów estetycznych
D. umieszczanie na półkach towarów z najnowszej dostawy przed tymi z wcześniejszych dostaw
HAN.01 Pytanie 221
Prowadzenie sprzedaży

Kto powinien przekazać informacje klientowi, który jest zainteresowany specyfikacjami technicznymi telewizorów oferowanych w hipermarkecie?

A. Kierownik strefy sprzedaży
B. Sprzedawca w strefie sprzedaży obsługujący dział RTV
C. Pracownik działu obsługi klientów
D. Każdy sprzedawca przebywający w strefie sprzedaży
HAN.01 Pytanie 222
Prowadzenie sprzedaży

Bezpośrednie układanie jajek z innymi produktami spożywczymi sprzedawanymi luzem może prowadzić do zakażenia tych produktów

A. włośnicą
B. mukowiscydozą
C. salmonellą
D. boreliozą
HAN.01 Pytanie 224
Prowadzenie sprzedaży

Podstawowa kontrola jakości towarów odbywa się

A. po dokonaniu odbioru towaru i ma na celu wykrycie wad, które nie ujawniają się podczas dostawy
B. w domu klienta i ma na celu identyfikację wad, które mogą być zauważone w trakcie użytkowania towaru
C. u producenta, tuż przed wydaniem towaru z magazynu i obejmuje weryfikację stanu opakowań
D. u odbiorcy, tuż przed potwierdzeniem dostawy, obejmując sprawdzenie ilości oraz identyfikację widocznych wad towaru
HAN.01 Pytanie 225
Prowadzenie sprzedaży

W tabeli przedstawiono wielkość sprzedaży w domu towarowym według asortymentu. Ustal, który asortyment stanowi główny przedmiot sprzedaży.

AsortymentSprzedaż w roku bieżącym
w tys. zł
Wskaźnik struktury w roku bieżącym
w %
Radiowo-telewizyjny47021,6
Włókienniczo-odzieżowy54024,8
Meble42019,3
Obuwie1506,9
Chemiczny38017,5
Pozostałe2159,9
Razem2 175100,0

A. Chemiczny.
B. Meble.
C. Włókienniczo-odzieżowy.
D. Radiowo-telewizyjny.
HAN.01 Pytanie 226
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Przyprawa uzyskiwana z mielonej gorczycy, połączonej z wodą, solą, octem oraz cukrem i ziołowo-korzennymi dodatkami typowymi dla różnych gatunków, to

A. majonez
B. sos sojowy
C. sos winegret
D. musztarda
HAN.01 Pytanie 227
Prowadzenie sprzedaży

Na jakim etapie procesu sprzedaży realizowane są zadania związane z dozowaniem, pakowaniem i etykietowaniem produktów?

A. Reklamowania towaru
B. Planowania sprzedaży
C. Prezentacji towaru
D. Organizowania sprzedaży
HAN.01 Pytanie 228
Prowadzenie sprzedaży

Cenowe etykiety, które oznaczają produkty dostępne dla klientów w sklepie, powinny zawierać

A. nazwę produktu, cenę i jednostkę miary
B. cenę, pojemność opakowania i kod kreskowy
C. nazwę produktu, cenę i kod kreskowy
D. pojemność opakowania, cenę i nazwę producenta
HAN.01 Pytanie 229
Prowadzenie sprzedaży

Aby chronić książki przed kradzieżą, które są prezentowane w sali sprzedaży, należy wdrożyć

A. etykietę zabezpieczającą
B. klips zabezpieczający z aktywatorem
C. kasetę zabezpieczającą
D. system elektroniczny z czujnikiem i elastycznym kablem
HAN.01 Pytanie 231
Prowadzenie sprzedaży

Agencja badań marketingowych przedstawiła wyniki przeprowadzonych badań dotyczących struktury sprzedaży kremów do twarzy na rynku lokalnym. Który z kremów ma co najmniej 30% udział w rynku?
Rodzaj kremuWartość sprzedaży
w zł
Rumiankowy4 300
Owocowy3 500
Przeciwalergiczny4 200
Nagietkowy8 000
RAZEM20 000

A. Przeciwalergiczny.
B. Owocowy.
C. Nagietkowy.
D. Rumiankowy.
Prowadzenie sprzedaży

W przypadku podejrzenia o wadę jakościową przyjmowanego towaru, której nie da się potwierdzić w sposób organoleptyczny, należy

A. odmówić przyjęcia towaru
B. towar poddać ocenie konsumenckiej
C. przyjąć towar bez zastrzeżeń i przeznaczyć go do sprzedaży
D. towar skierować do analizy laboratoryjnej
HAN.01 Pytanie 234
Prowadzenie sprzedaży

W oparciu o dane przedstawione w tabeli oszacuj maksymalną wartość ubytków towarowych, jeżeli obrót w sklepie ogólnospożywczym stosującym sprzedaż samoobsługową wyniósł 32 000 zł.

Dobór bielizny
85 proc. kobiet nosi źle dobrany biustonosz.(...) W Polsce odsetek ten może przekraczać nawet 90 proc. W maju w naszym sklepie stanie Mobilna Przymierzalnia, w której każda kobieta będzie mogła skorzystać z profesjonalnej porady bra-fittingowej.(...) Konsultantki wiodącej marki będą doradzać klientkom, jak odpowiednio dobrać biustonosz oraz pomogą wybrać, zależnie od sylwetki, bieliznę modelującą.(...) Obecnie wiele kobiet zwraca szczególną uwagę przy zakupach na poziom obsługi i porady, z których może skorzystać w salonie.(...)

A. 128,00 zł
B. 224,00 zł
C. 256,00 zł
D. 160,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Które z zamieszczonych w tabeli czynności powinien wykonać sprzedawca, przygotowując towary do sprzedaży?

Czynności wykonywane przez sprzedawcę
1Metkowanie towaru
2Odbiór ilościowy towarów
3Sporządzenie dokumentu Pz
4Układanie towarów na półkach sklepowych
5Umieszczanie wywieszek z cenami przy towarach

A. Czynności: 2, 3 i 5.
B. Czynności: 2, 3 i 4.
C. Czynności: 1, 4 i 5.
D. Czynności: 1, 2 i 4.
HAN.01 Pytanie 237
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych produktów nie potrzebuje przechowywania w chłodniach?

A. Śledzie solone w plastikowym wiaderku
B. Mleko pasteryzowane w butelce
C. Mleko skondensowane w puszce
D. Sok marchwiowy jednodniowy w butelce
HAN.01 Pytanie 238
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Do metod konserwacji produktów w sposób fizyczny należy zaliczyć

A. solenie
B. suszenie
C. kwaszenie
D. marynowanie
HAN.01 Pytanie 239
Prowadzenie sprzedaży

Zachowywanie produktów żywnościowych, które polega na wielokrotnym podgrzewaniu ich do maksymalnej temperatury 100o C w odstępach dobowych, nazywane jest

A. tyndalizacja
B. blanszowanie
C. sterylizacja
D. liofilizacja
HAN.01 Pytanie 240
Prowadzenie sprzedaży

Etykieta produktu zawierająca znak E 300 oznacza

A. informację o przeprowadzonej kontroli jakości produktu
B. znak ostrzegający
C. kod producenta
D. informację o użyciu substancji dodatkowej w procesie produkcji