Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HAN.01 Pytanie 401
Prowadzenie sprzedaży

Korzystając z otrzymanego kuponu rabatowego klientka zdecydowała się na zakup przedstawionych produktów. Sprzedawczyni wystawiła klientce paragon na kwotę

Ilustracja do pytania 1
A. 72,00 zł
B. 63,00 zł
C. 90,00 zł
D. 81,00 zł
HAN.01 Pytanie 402
Prowadzenie sprzedaży

W marcu sklep sprzedał towary na kwotę 210 000 zł. Zapas przeciętny w tym okresie wynosił 70 000 zł. Ile razy sklep musiał odnowić zapas przeciętny, by utrzymać ciągłość sprzedaży?

A. 30 razy.
B. 1 raz.
C. 10 razy.
D. 3 razy.
HAN.01 Pytanie 403
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony na rysunku znak umieszczony na metce swetra oznacza, że ten sweter powinien być suszony

Ilustracja do pytania 3
A. w pozycji poziomej w temperaturze pokojowej.
B. w pozycji poziomej na słońcu.
C. w pozycji pionowej w temperaturze pokojowej.
D. w suszarce bębnowej.
HAN.01 Pytanie 404
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż, jakich środków konserwujących użyto do produkcji "żurawiny do mięsa", która w swoim składzie zawiera:

Ilustracja do pytania 4
A. Konserwanty i przeciwutleniacze.
B. Zagęszczacze i przeciwutleniacze.
C. Barwniki i zagęszczacze.
D. Barwniki i przeciwutleniacze.
HAN.01 Pytanie 405
Prowadzenie sprzedaży

Producent nie ma obowiązku znakowania datą minimalnej trwałości albo terminem przydatności do spożycia, takich produktów jak

A. mleko i masło.
B. soki i napoje niegazowane.
C. twarogi i jogurty.
D. cukier i sól.
HAN.01 Pytanie 406
Prowadzenie sprzedaży

Jak nazywa się zapas towarów, który mimo podejmowanych działań przez punkt sprzedaży, nie znajduje nabywców?

A. Nadmierny.
B. Maksymalny.
C. Minimalny.
D. Przeciętny.
HAN.01 Pytanie 407
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przedstawionej kartoteki magazynowej wskaż, jaki był rozchód szamponu do dywanów w dniu 02.05.2011 r.

Ilustracja do pytania 7
A. 700 szt.
B. 1 500 szt.
C. 800 szt.
D. 2 300 szt.
HAN.01 Pytanie 408
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca przygotowujący ekspozycję towarów w sali sprzedażowej samoobsługowego sklepu spożywczego powinien

A. oznaczać etykietami cenowymi tylko towary luksusowe.
B. umieszczać na dolnych półkach towary o niewielkich rozmiarach.
C. zmieniać miejsce eksponowania towarów.
D. towary z nowej dostawy układać za towarami z krótszymi terminami przydatności do spożycia.
HAN.01 Pytanie 409
Prowadzenie sprzedaży

Zamieszczona tabela przedstawia wykaz towarów zakupionych przez klienta. Płacąc banknotem 100 zł klient powinien otrzymać resztę w wysokości

Ilustracja do pytania 9
A. 79,00 zł
B. 70,00 zł
C. 85,00 zł
D. 67,00 zł
HAN.01 Pytanie 410
Prowadzenie sprzedaży

Sala sprzedażowa sklepu z tradycyjną metodą sprzedaży, ma powierzchnię sprzedażową podzieloną na dwie części: część /K/ przeznaczoną dla klientów, zajmującą około 40% i część /S/ przeznaczoną dla sprzedawców zajmującą około 60%.

Który z przedstawionych schematów prawidłowo obrazuje podział powierzchni sklepu z tradycyjną metodą sprzedaży?

Ilustracja do pytania 10
A. D.
B. B.
C. A.
D. C.
HAN.01 Pytanie 411
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony zakres czynności sprzedawcy charakterystyczny jest dla sprzedaży

Ilustracja do pytania 11
A. obnośnej.
B. obwoźnej.
C. akwizycyjnej.
D. wysyłkowej.
HAN.01 Pytanie 412
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie motoryzacyjnym klient kupił komplet opon zimowych. Towar oznakowany był kodem Przedstawiona tabela prefiksów wskazuje, że zakupione opony wytworzone zostały przez producenta zarejestrowanego na terenie

Ilustracja do pytania 12
A. Chin.
B. Niemiec.
C. Francji.
D. Szwecji.
HAN.01 Pytanie 413
Prowadzenie sprzedaży

Klienci sklepu internetowego "Bon Prix" dokonujący zakupów odzieży korzystają ze sprzedaży

A. obwoźnej.
B. wysyłkowej.
C. komisowej.
D. osobistej.
HAN.01 Pytanie 414
Prowadzenie sprzedaży

Rozmieszczając towary w magazynie sklepowym należy

A. systematycznie zmieniać ich miejsca składowania.
B. wszystkie przechowywać w jednakowej temperaturze i wilgotności.
C. podczas składowania uwzględnić ich cechy fizykochemiczne.
D. układać je na regałach przylegających do ścian.
HAN.01 Pytanie 415
Prowadzenie sprzedaży

Właściciel sklepu sportowego otrzymał cztery oferty warunków dostawy 100 męskich kompletów dresowych. Najkorzystniejszą ofertę nadesłał dostawca
(UWAGA: Na egzaminie czerwiec 2011 przyznaje się 1 punkt w tym pytaniu niezależnie od odpowiedzi)

Ilustracja do pytania 15
A. B.
B. D.
C. A.
D. C.
HAN.01 Pytanie 416
Prowadzenie sprzedaży

Zamieszczona tabela przedstawia dane dotyczące przechowywania niektórych gatunków wędlin. W sklepie mięsnym, w odpowiednich warunkach, najdłużej można przechowywać.

Ilustracja do pytania 16
A. A.
B. D.
C. C.
D. B.
HAN.01 Pytanie 417
Prowadzenie sprzedaży

Podczas inwentaryzacji zdawczo-odbiorczej przeprowadzonej z powodu zmiany kierownictwa sklepu dokonano spisu z natury

A. wszystkich towarów.
B. towarów znajdujących się na półkach sklepowych.
C. wszystkich towarów, gotówki i opakowań.
D. opakowań i towarów znajdujących się na zapleczu.
HAN.01 Pytanie 418
Prowadzenie sprzedaży

Cena netto sprzedaży opakowania farby do włosów wynosi 13,00 zł. Towar ten objęty jest 23% stawką podatku VAT. Cena brutto towaru wynosi

A. 10,01 zł
B. 13,91 zł
C. 13,00 zł
D. 15,99 zł
HAN.01 Pytanie 419
Prowadzenie sprzedaży

Klientka regularnie dokonująca zakupów na targowisku miejskim zauważyła podwyżki cen wielu owoców i warzyw. Najbardziej kwotowo wzrosły ceny.

Ilustracja do pytania 19
A. D.
B. B.
C. A.
D. C.
HAN.01 Pytanie 420
Prowadzenie sprzedaży

Pracownik magazynu czyszcząc urządzenie chłodnicze uległ porażeniu prądem. Wystąpiły u niego zaburzenia w oddychaniu. Udzielając poszkodowanemu pierwszej pomocy, w pierwszej kolejności należy

A. zawiadomić kierownika magazynu i wezwać pogotowie.
B. zastosować sztuczne oddychanie.
C. położyć go na boku i ciepło okryć (np. kocem).
D. odłączyć go od źródła prądu.
HAN.01 Pytanie 421
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zamieszczonego fragmentu faktury VAT ustal, jaką kwotę powinien zapłacić nabywca w celu uregulowania należności za zakupione towary.

Ilustracja do pytania 21
A. 270,60 zł
B. 147,60 zł
C. 230,00 zł
D. 123,00 zł
HAN.01 Pytanie 422
Prowadzenie sprzedaży

Właściciel sklepu sportowego chciałby rozszerzyć asortyment o urządzenia do ćwiczeń siłowych. W tym celu wysyła e-maile do producentów i hurtowni z prośbą o przesłanie ofert. Którego etapu zawierania umowy sprzedaży dotyczy przedstawiony opis?

A. Negocjowania warunków sprzedaży.
B. Wyboru dostawcy towarów.
C. Wysłania oferty sprzedaży.
D. Zapytania o ofertę.
HAN.01 Pytanie 423
Prowadzenie sprzedaży

Klient reklamował towar, który okazał się niezgodny z umową. Sprzedawca wypełniając protokół reklamacyjny poinformował klienta, że w pierwszej kolejności może on żądać

A. obniżenia ceny.
B. odstąpienia od umowy.
C. naprawy lub wymiany towaru na nowy.
D. wymiany towaru na nowy.
HAN.01 Pytanie 424
Prowadzenie sprzedaży

Z treści przedstawionego fragmentu pisma, które było dołączone do dostarczonej do sklepu przesyłki wynika, że jest to

Ilustracja do pytania 24
A. oferta handlowa.
B. zapytanie o ofertę.
C. potwierdzenie zamówienia.
D. sporządzona pisemna umowa.
HAN.01 Pytanie 425
Prowadzenie sprzedaży

Które z przedstawionych znaków gwarantują klientowi bezpieczne i bezproblemowe użytkowanie zakupionego towaru?

Ilustracja do pytania 25
A. II i IV
B. III i IV
C. III i V
D. I i III
HAN.01 Pytanie 426
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż prawidłowy przebieg obsługi klienta w sklepie kosmetycznym prowadzącym sprzedaż swoich towarów metodą tradycyjną.

A. Ustalenie potrzeb, prezentacja towarów, inkaso należności, zachęcanie do dalszych zakupów.
B. Ustalenie potrzeb, inkaso należności, prezentacja towarów, zachęcanie do dalszych zakupów.
C. Prezentacja towarów, zachęcenie do dalszych zakupów, ustalenie potrzeb, inkaso należności.
D. Prezentacja towarów, ustalenie potrzeb, inkaso należności, zachęcanie do dalszych zakupów.
HAN.01 Pytanie 427
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie odzieżowym z nowoczesną formą sprzedaży sprzedawca powinien zgodnie z zasadą komplementarności, obok płaszczy wyeksponować

A. rękawiczki i spódniczki.
B. szaliki i rękawiczki.
C. sweterki i spódniczki.
D. szaliki i sweterki.
HAN.01 Pytanie 428
Prowadzenie sprzedaży

Z przedstawionego fragmentu dowodu księgowego Wz wynika, że z magazynu wydano towary o łącznej wartości

Ilustracja do pytania 28
A. 3 200,00 zł
B. 3 725,00 zł
C. 2 525,00 zł
D. 1 725,00 zł
HAN.01 Pytanie 429
Prowadzenie sprzedaży

W miesiącu styczniu w sklepie sportowym obniżono ceny wielu artykułów sprzętu zimowego. Na podstawie przedstawionych danych ustal, o ile procent obniżono ceny tych artykułów.

Ilustracja do pytania 29
A. o 30%
B. o 50%
C. o 10%
D. o 20%
HAN.01 Pytanie 430
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawiających wynik inwentaryzacji zdawczo-odbiorczej przeprowadzonej w małym sklepie spożywczym ustalono

Ilustracja do pytania 30
A. nadwyżkę w wysokości 500 zł
B. niedobór w wysokości 500 zł
C. nadwyżkę w wysokości 200 zł
D. niedobór w wysokości 200 zł
HAN.01 Pytanie 431
Prowadzenie sprzedaży

W tabeli przedstawiono dopuszczalne normy ręcznego dźwigania ciężarów przez kobiety. Pracownica będąca w 3 miesiącu ciąży, na stałe pracująca w sklepie spożywczym, może przenosić towary o maksymalnej masie

Ilustracja do pytania 31
A. 20 kg
B. 5 kg
C. 3 kg
D. 12 kg
HAN.01 Pytanie 432
Prowadzenie sprzedaży

Właściciel sklepu z zabawkami przeprowadził badania popytu konsumpcyjnego. Z analizy opracowanej karty rejestracyjnej przedstawionej w tabeli wynika, że w sklepie występuje wzmożony popyt na zabawki

Ilustracja do pytania 32
A. plastyczne.
B. edukacyjne.
C. zdalnie sterowane.
D. dla niemowląt.
HAN.01 Pytanie 433
Prowadzenie sprzedaży

Podaj, jaką wartość netto należy wpisać w przedstawionym fragmencie faktury VAT.

Ilustracja do pytania 33
A. 34,50 zł
B. 11,50 zł
C. 7,59 zł
D. 42,44 zł
HAN.01 Pytanie 434
Prowadzenie sprzedaży

Technika konserwowania produktów żywnościowych polegająca na jednokrotnym podgrzewaniu produktów spożywczych do temperatury od 60 °C do 100 °C, w celu zahamowania wzrostu drobnoustrojów chorobotwórczych przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych to

A. transpiracja.
B. pasteryzacja.
C. tyndalizacja.
D. sterylizacja.
HAN.01 Pytanie 435
Prowadzenie sprzedaży

Redukcja ceny podręczników szkolnych dla pośredników handlowych w zamian za promowanie przez nich wydawnictwa, jest przykładem zastosowania rabatu

A. wartościowego.
B. funkcjonalnego.
C. gotówkowego.
D. związanego z nabywcą.
HAN.01 Pytanie 436
Prowadzenie sprzedaży

Przekazywanie informacji do mediów na temat udziału firmy budowlanej w ogólnopolskiej cyklicznej akcji charytatywnej związanej z finansowaniem zakupu sprzętu rehabilitacyjnego dla niepełnosprawnych to forma

A. propagandy.
B. public relations.
C. promocji.
D. reklamy.
HAN.01 Pytanie 437
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia artykułów papierniczych zużywając towary na własne potrzeby, powinna wystawić dowód księgowy

A. Rw
B. Zw
C. OT
D. Mm
HAN.01 Pytanie 438
Prowadzenie sprzedaży

Zaprezentowany dowód księgowy wystawiony został w związku

Ilustracja do pytania 38
A. z wydaniem zakupionych towarów właścicielowi sklepu spożywczego ANATOL.
B. z zakupem towarów kredytowanym przez hurtownię artykułów spożywczych.
C. z poleceniem zapłaty za zakupione towary na rachunek bankowy hurtowni.
D. z zapłatą za zakupione towary w kasie hurtowni artykułów spożywczych.
HAN.01 Pytanie 439
Prowadzenie sprzedaży

Andrzej Sroka wystawił dokument, w którym zobowiązał się do zapłacenia na rzecz Jacka Puchacza 5 000 zł. Jest to rozliczenie za pomocą

A. polecenia przelewu.
B. weksla własnego.
C. akredytywy.
D. weksla trasowanego.
HAN.01 Pytanie 440
Prowadzenie sprzedaży

Najlepszą formą sprzedaży dla ważonego pieczywa cukierniczego nietrwałego jest sprzedaż

A. samoobsługowa.
B. tradycyjna.
C. z automatów.
D. preselekcyjna.