Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie sprzedaży

W tabeli przedstawiono wykaz towarów, które chce kupić klient. Jaką kwotę reszty powinien otrzymać jeśli zapłaci banknotem o wartości 50 zł?

Nazwa towaruJ.m.IlośćCena jednostkowa
w zł
Masło ekstraszt.33,20
Mleko 3,2%l42,10
Twarógkg29,30

A. 14,60 zł
B. 13,40 zł
C. 36,60 zł
D. 35,40 zł
Prowadzenie sprzedaży

Który typ wydruku z kasy fiskalnej powinien zostać wykonany, aby uzyskać zestawienie całkowitej sprzedaży za dany miesiąc, z rozbiciem na właściwe stawki VAT?

A. Sprzedaż według grup
B. Paragon fiskalny
C. Raport stanu kasy
D. Raport fiskalny
Prowadzenie sprzedaży

Osoba, której zgodnie z podpisanym dokumentem o odpowiedzialności materialnej powierzone zostały fundusze z obowiązkiem ich zwrotu lub rozliczenia, po ich zgubieniu ponosi odpowiedzialność za wyrządzoną szkodę

A. razem z pracodawcą
B. samodzielnie
C. solidarnie z innymi pracownikami
D. w połowie, jeśli pieniądze zostały skradzione
HAN.02 Pytanie 405
Prowadzenie działań handlowych

Jaką metodę badania rynku powinno się zastosować, gdy planuje się, że badacz będzie przebywał w otoczeniu badanym i jako członek grupy weźmie aktywny udział w obserwowanych sytuacjach?

A. Eksperyment naturalny
B. Badanie panelowe
C. Obserwację uczestniczącą
D. Eksperyment laboratoryjny
HAN.02 Pytanie 406
Prowadzenie działań handlowych

Jaką formę reklamy powinno wybrać przedsiębiorstwo, aby upewnić aktualnych klientów, że dokonali właściwego wyboru szamponu do włosów?

A. Informacyjną
B. Nakłaniającą
C. Wzmacniającą
D. Konkurencyjną
HAN.01 Pytanie 407
Prowadzenie sprzedaży

Pracownik sklepu chemicznego niewłaściwie obchodził się z substancją żrącą, przez co doznał oparzenia dłoni. Jaką pierwszą pomoc należy mu natychmiast udzielić?

A. zmyciu żrącej substancji z rany dużą ilością zimnej wody
B. posypaniu rany talkiem
C. założeniu na ranę opatrunku
D. posmarowaniu rany kremem
HAN.01 Pytanie 409
Prowadzenie sprzedaży

Jakie typy mięsa powinien polecić klientowi, który pragnie zredukować spożycie tłuszczu?

A. Boczek oraz schab
B. Schab i polędwicę
C. Karkówkę oraz golonkę
D. Polędwicę i karkówkę
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie zamieszczonych w tabeli informacji dotyczących warunków sprzedaży wskaż dostawcę, który przedstawił najkorzystniejszą ofertę przy zamówieniu 100 szt. towaru.

Tabela. Informacja dotycząca warunków sprzedaży oferowanych przez dostawców
Warunki dostawyDostawca WDostawca XDostawca YDostawca Z
Cena jednostkowa towaru w zł1,90 zł3,50 zł2,00 zł3,00 zł
Rabat w %5%
przy zakupie
za min. 200 zł
6%
przy zakupie
za min. 300 zł
6%
przy zakupie
za min. 200 zł
5%
przy zakupie
za min. 300 zł
Koszt transportu w zł24,00 złbezpłatny22,00 złbezpłatny

A. Dostawca W
B. Dostawca Y
C. Dostawca X
D. Dostawca Z
HAN.01 Pytanie 411
Prowadzenie sprzedaży

Którą z poniższych informacji sprzedawca nie ma obowiązku przekazywać klientom sklepu spożywczego?

A. Informacji o źródle pochodzenia produktu
B. Informacji o składnikach odżywczych produktu
C. Daty ważności do spożycia
D. Cen, które obowiązują w innych sklepach
Prowadzenie działań handlowych

Informacja o przyszłorocznym zwiększeniu stawki akcyzy na olej napędowy w analizie SWOT małego przedsiębiorstwa transportowego powinna być traktowana jako

A. mocna strona
B. szansa na rozwój
C. słaba strona
D. zagrożenie dla rozwoju
HAN.01 Pytanie 413
Prowadzenie sprzedaży

Formuła marketingowa AIDA wykorzystywana przez sprzedawców towarów oznacza:

A. A-zwróć uwagę I-wzbudź chęć posiadania D-wzbudź zainteresowanie A-nakłoń do zakupu
B. A-zwróć uwagę I-wzbudź zainteresowanie D-wzbudź chęć posiadania A-nakłoń do zakupu
C. A-nakłoń do zakupu I-zwróć uwagę D-wzbudź chęć posiadania A-wzbudź zainteresowanie
D. A-wzbudź chęć posiadania I-zwróć uwagę D-wzbudź zainteresowanie A-nakłoń do zakupu
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie wyników przeprowadzonej analizy dynamiki zapotrzebowania określ, ile sztuk lodówek należy zamówić w maju, jeżeli w styczniu zapotrzebowanie na lodówki wyniosło 120 szt?

Zmiana zapotrzebowania na lodówki w kolejnych miesiącach
MiesiącZmiana względem stycznia
w szt.
Luty+20
Marzec+20
Kwiecień+30
Maj+20

A. 190 szt.
B. 120 szt.
C. 140 szt.
D. 150 szt.
HAN.02 Pytanie 415
Prowadzenie działań handlowych

W tabeli przedstawiono informacje na temat procentowej zmiany wielkości zapotrzebowania na obuwie. Przedsiębiorstwo, chcąc utrzymać sprzedaż wszystkich towarów co najmniej na poziomie wielkości sprzedaży z roku poprzedniego, powinno podjąć decyzję o zintensyfikowaniu w pierwszej kolejności działań promujących sprzedaż

Wyszczególnieniebotkiklapkisandałyczółenka
Zmiana wielkości zapotrzebowania na obuwie
w porównaniu z rokiem poprzednim
10%-15%0%5%

A. sandałów.
B. botków.
C. czółenek.
D. klapków.
Prowadzenie działań handlowych

Która z poniższych czynności nie jest realizowana podczas oceny jakościowej towaru?

A. Analiza cech fizycznych towaru
B. Sprawdzenie zgodności dostarczonego towaru z zamówieniem
C. Ocena stanu opakowania towaru
D. Weryfikacja oznakowania towarów
Prowadzenie sprzedaży

Osoba prowadząca sklep, pragnąca określić wysokość sprzedaży w ostatnim czasie, powinna do tego celu zastosować

A. analizę dokumentacji sprzedaży
B. wywiady z konsumentami
C. obserwację zachowań klientów
D. ankiety przeprowadzane wśród kupujących
HAN.01 Pytanie 419
Prowadzenie sprzedaży

Każdy produkt przeznaczony do sprzedaży detalicznej powinien być

A. opatrzony etykietą wskazującą jego rozmiar
B. oznaczony ceną
C. zapakowany w opakowania jednorazowego użytku
D. wyposażony w kartę gwarancyjną
HAN.01 Pytanie 420
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz, jaką kwotę odsetek uiści przedsiębiorca, który uzyskał roczny kredyt obrotowy na zakup towarów w wysokości 200 000 zł, z oprocentowaniem wynoszącym 12% rocznie?

A. 224 000 zł
B. 24 000 zł
C. 240 000 zł
D. 440 000 zł
HAN.01 Pytanie 421
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych zestawów produktów zawiera wyłącznie artykuły o wysokiej zawartości białka?

A. Czekolada mleczna, groszek z puszki, morele.
B. Fasola szparagowa, filet drobiowy, rodzynki.
C. Ser żółty, soja, filet rybny z dorsza.
D. Czekoladowy baton, cebula, mleko w proszku.
HAN.01 Pytanie 423
Prowadzenie sprzedaży

Podczas ustawiania chemikaliów na półkach sklepowych, sprzedawca nie dostrzegł, że jeden z pojemników z substancją żrącą był nieszczelny, co doprowadziło do wycieku substancji oraz poparzenia dłoni sprzedawcy. W takiej sytuacji, sprzedawca powinien przede wszystkim

A. zadzwonić po karetkę.
B. zdezynfekować poparzoną powierzchnię wodą utlenioną.
C. nałożyć jałowy bandaż.
D. dokładnie przepłukać dłoń silnym strumieniem wody.
Prowadzenie działań handlowych

Na jakiej podstawie ustala się wartość bilansową towarów nabytych przez hurtownię?

A. Rzeczywistych cen nabycia, nieprzekraczających cen sprzedaży brutto
B. Rzeczywistych cen nabycia, nieprzekraczających cen sprzedaży netto
C. Cen ewidencyjnych, które nie przekraczają cen sprzedaży brutto
D. Cen ewidencyjnych, które nie są wyższe od cen sprzedaży netto
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz przeciętny stan zapasów czekolad w hurtowni w IV kwartale roku, metodą średniej arytmetycznej wszystkich stanów zapasów.

Tabela. Zestawienie stanu zapasu czekolady w IV kwartale
DataZapasy w szt.
01.10.2021320
31.10.2021340
30.11.2021380
31.12.2021280

A. 340 szt.
B. 330 szt.
C. 380 szt.
D. 255 szt.
Prowadzenie działań handlowych

W tabeli przedstawiono dane dotyczące obrotu, przypadającego na jednego sprzedawcę w punkcie sprzedaży detalicznej. Z porównania zjawiska w czasie wynika, że w badanym okresie

L.p.WyszczególnienieMiesiąc
StyczeńLutyMarzecKwiecień
1.Obrót na 1 sprzedawcę
w tys. zł
24222525,5
2.Odchylenie w tys. zł
w stosunku do:
- stycznia
- poprzedniego miesiąca
X
X
-2
-2
+1
+3
+1,5
+0,5

A. największy przyrost obrotu w stosunku do poprzedniego miesiąca nastąpił w kwietniu.
B. największy przyrost obrotu w stosunku do poprzedniego miesiąca nastąpił w marcu.
C. w porównaniu do stycznia największe obroty były w marcu.
D. obroty w lutym, marcu i kwietniu były większe niż w styczniu.
HAN.01 Pytanie 429
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Czy szpinak należy do kategorii warzyw?

A. dyniowych
B. cebulowych
C. strączkowych
D. liściowych
Prowadzenie sprzedaży

Towar o obniżonej wartości może być oferowany do sprzedaży pod warunkiem podania informacji na jego temat

A. przyczyn, które wpłynęły na zmniejszenie jego użyteczności
B. ceny sprzed obniżki, przekreślonej "X"
C. ceny przed i po obniżce oraz powodu jej wprowadzenia
D. nowej, zmniejszonej ceny
Prowadzenie sprzedaży

Loco magazyn dostawcy to jeden z elementów umowy pomiędzy dostawcą a odbiorcą, który określa

A. dostarczenie towaru przez sprzedawcę na jego koszt
B. odbiór towaru przez nabywcę z magazynu sprzedawcy na własny koszt
C. odbiór towaru przez nabywcę z lokalizacji wskazanej przez sprzedawcę
D. odbiór towaru przez nabywcę z magazynu pośrednika
HAN.01 Pytanie 432
Prowadzenie sprzedaży

W sklepach z artykułami spożywczymi głównym zadaniem sprzedawcy w zakresie przygotowywania produktów do sprzedaży jest:

A. umieszczanie na półkach nowych produktów przed tymi z wcześniejszych dostaw
B. codzienna weryfikacja towarów w celu wycofania z obrotu artykułów przeterminowanych
C. sprawdzanie smaku każdego nowego produktu, aby informować klientów o jego walorach smakowych
D. systematyczne zmienianie lokalizacji towarów na półkach z powodów estetycznych
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie informacji zawartych w tabeli ustal, o jaką ilość towaru należy uzupełnić stan magazynowy w przedsiębiorstwie handlowym w miesiącu styczniu, jeżeli prognoza sprzedaży na ten miesiąc wskazuje wzrost o 10% względem grudnia.

Poziom zapasów i wielkość sprzedaży towaru
Sprzedaż
w grudniu 2020 r.
w szt.
Zapas początkowy
na dzień 1.01.2021 r.
w szt.
Planowany zapas
końcowy
na dzień 31.01.2021 r.
w szt.
Ilość towarów
do uzupełnienia
w szt.
230150170?

A. 233 szt.
B. 250 szt.
C. 273 szt.
D. 210 szt.
Prowadzenie sprzedaży

Na wartość detaliczną produktu, którego sprzedaż podlega opodatkowaniu VAT, składają się

A. cena nabycia netto, marża detaliczna oraz podatek VAT
B. cena nabycia brutto, marża detaliczna oraz podatek VAT
C. cena nabycia brutto i marża detaliczna
D. cena nabycia netto oraz marża detaliczna
HAN.02 Pytanie 436
Kategorie: Prawo w handlu
Prowadzenie działań handlowych

Zgodnie z Polską Klasyfikacją Działalności, symbol G oznacza

A. sekcję
B. dział
C. klasę
D. grupę
HAN.01 Pytanie 437
Prowadzenie sprzedaży

Cena detaliczna butów wynosiła 320,00 zł. Została obniżona o 20%. Jaka jest wartość obuwia po obniżce?

A. 64,00 zł
B. 300,00 zł
C. 384,00 zł
D. 256,00 zł
HAN.01 Pytanie 438
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych produktów można uznać za towary?

A. Bułki w zakładzie produkującym bułkę tartą
B. Bułki w sklepie spożywczym
C. Bułki przeznaczone do konsumpcji przez rodzinę właściciela piekarni
D. Bułki w kiosku z hamburgerami
HAN.01 Pytanie 439
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii spółek osobowych w prawie handlowym zalicza się spółki:

A. akcyjna, jawna, komandytowo-akcyjna
B. akcyjna, komandytowa, komandytowo-akcyjna
C. jawna, akcyjna, komandytowa
D. jawna, komandytowa, komandytowo-akcyjna