Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 401
Prowadzenie sprzedaży
A. 30 dni
B. 14 dni
C. 10 dni
D. 7 dni
HAN.01 Pytanie 402
Prowadzenie sprzedaży
Wskaźnik pokrycia aktywów kapitałem własnym równy 1 sugeruje, że cały majątek
A. ma pokrycie w zobowiązaniach krótkoterminowych
B. jest finansowany kapitałem obcym
C. jest finansowany kapitałem własnym
D. ma pokrycie w zobowiązaniach długoterminowych
HAN.01 Pytanie 403
Prowadzenie sprzedaży
Wystawiając na sprzęcie wystawienniczym płaszcze, szale oraz nakrycia głowy, sprzedający wykorzystał zasadę
A. dostępności produktów
B. przejrzystości
C. substytucyjności
D. komplementarności
HAN.01 Pytanie 404
Prowadzenie sprzedaży
Kto jest zobowiązany do zapewnienia pracownikowi odzieży ochronnej?
A. Państwowa Inspekcja Pracy.
B. pracodawcy.
C. związkach zawodowych.
D. urzędach pracy.
HAN.01 Pytanie 405
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych z tabeli ustal, który segment słonych przekąsek ma największy udział w rynku.
WARTOŚĆ I WIELKOŚĆ RYNKU SŁONYCH PRZEKĄSEK | ||
---|---|---|
SEGMENTY | Wartość sprzedaży w 1000 zł/proc. udział | Wielkość sprzedaży w 1000 kg /proc. udział |
Chipsy | 47 364,7 /41,6 | 17 699,9 / 28,1 |
Chrupki | 33 148,0 /29,1 | 17 577,9 / 27,9 |
Paluszki | 16 717,6 / 14,7 | 17 372,9 / 27,5 |
Orzeszki | 9 876,0 / 8,6 | 5 442,1 / 8,6 |
Pozostałe | 6 764,7 / 5,9 | 5 002,5 / 7,9 |
Suma | 113 872,0 | 63 095,3 |
Źródło: ACNielsen, dane za IV 2004 – III 2005 |
A. Paluszki.
B. Chipsy.
C. Chrupki.
D. Orzeszki.
HAN.02 Pytanie 406
Prowadzenie działań handlowych
Jakiego dokumentu potrzebuje nabywca towaru, aby uzyskać informacje o asortymencie oferowanych przez dostawcę towarów, ich cenach oraz warunkach płatności i dostawy?
A. Ofertę handlową
B. Pismo intencyjne
C. Zapytanie ofertowe
D. Umowę przedwstępną
HAN.01 Pytanie 407
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca ustawiając na wystawie płaszcze oraz nakrycia głowy kierował się zasadą
A. łatwej dostępności produktów
B. substytucyjności produktów
C. kolejności dostaw produktów
D. komplementarności produktów
HAN.01 Pytanie 408
Prowadzenie sprzedaży
Który z wymienionych produktów powinien zostać zarekomendowany klientce, która poszukuje źródła bogatego w wapń?
A. Mięso wieprzowe
B. Mleko krowie
C. Olej rzepakowy
D. Ogórek zielony
HAN.01 Pytanie 409
Prowadzenie sprzedaży
Preselekcja związana ze sprzedażą według wzorów jest stosowana w handlu
A. złotej biżuterii
B. płytek ceramicznych
C. materiałów biurowych
D. roślin doniczkowych
HAN.01 Pytanie 410
Prowadzenie sprzedaży
Urządzenie wykorzystywane do pionowego transportu towarów w dużych obiektach handlowych to
A. przenośnik rolkowy
B. winda osobowa
C. wózek dwukołowy
D. wózek paletowy ręczny
HAN.01 Pytanie 411
Prowadzenie sprzedaży
Na półce widnieje informacja o promocji na wyeksponowany produkt, którego cena z 1 200,00 zł została obniżona do 1 019,00 zł. Jaką kwotę zmniejszono cenę tego produktu?
A. o 181,00 zł
B. o 291,00 zł
C. o 219,00 zł
D. o 81,00 zł
HAN.02 Pytanie 412
Prowadzenie działań handlowych
Jaką wartość mają zabawki przekazane na rzecz Domu Dziecka jako darowizna z perspektywy hurtowni zabawek?
A. koszty finansowe
B. przychody finansowe
C. pozostałe koszty operacyjne
D. pozostałe przychody operacyjne
HAN.02 Pytanie 413
Prowadzenie działań handlowych
Zapas końcowy kremu do rąk, ustalony na podstawie zamieszczonych w tabeli danych, wynosi
Towar | Zapas początkowy | Zakup | Sprzedaż |
---|---|---|---|
Krem do rąk | 550 szt. | 9 200 szt. | 7 750 szt. |
A. 2 000 szt.
B. 900 szt.
C. 8 650 szt.
D. 1 450 szt.
HAN.01 Pytanie 414
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie fragmentu Kodeksu pracy ustal wysokość odszkodowania, należnego właścicielowi sklepu za powstały zawiniony niedobór towarów o wartości 2 000,00 zł, jeżeli miesięczne wynagrodzenie odpowiedzialnego za niedobór sprzedawcy wynosi 5 500,00 zł.
Fragment Kodeksu pracy |
---|
(...) Art. 119. Odszkodowanie ustala się w wysokości wyrządzonej szkody, jednak nie może ono przewyższać kwoty trzymiesięcznego wynagrodzenia przysługującego pracownikowi w dniu wyrządzenia szkody. |
A. 2 000,00 zł
B. 5 500,00 zł
C. 6 000,00 zł
D. 16 500,00 zł
HAN.02 Pytanie 415
Prowadzenie działań handlowych
Jaką strategię ustalania cen powinno przyjąć przedsiębiorstwo handlowe, jeżeli pragnie, aby ceny jego towarów były zgodne z cenami oferowanymi przez konkurencję?
A. Penetracyjną
B. Adaptacyjną
C. Promocyjną
D. Kosztową
HAN.01 Pytanie 416
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie zawartych w tabeli danych wskaż rozmiar sukienki, który sprzedawca powinien zaproponować klientce o wzroście 170 cm, obwodzie klatki piersiowej 99 cm, obwodzie bioder 105 cm.
Rozmiar | Wymiary w cm | ||
---|---|---|---|
wzrost | obwód klatki piersiowej | obwód bioder | |
38 | 164 | 86-89 | 93-96 |
40 | 164 | 90-93 | 97-99 |
42 | 170 | 94-97 | 100-103 |
44 | 170 | 98-101 | 104-106 |
A. 42
B. 38
C. 44
D. 40
HAN.01 Pytanie 417
Prowadzenie sprzedaży
Zachowywanie produktów żywnościowych, które polega na wielokrotnym podgrzewaniu ich do maksymalnej temperatury 100o C w odstępach dobowych, nazywane jest
A. sterylizacja
B. blanszowanie
C. tyndalizacja
D. liofilizacja
HAN.01 Pytanie 418
Prowadzenie sprzedaży
Korzystając z danych zawartych w tabeli oblicz kwotę należności, którą powinien zapłacić klient za zakupione
0,5 kg kaszy, 3 kg grochu i 0,30 kg żurawiny.
Tabela. Cennik towarów | |
Nazwa towaru | Cena detaliczna brutto za 1 kg |
---|---|
Kasza | 8,00 zł |
Groch | 4,00 zł |
Żurawina | 30,00 zł |
A. 20,00 zł
B. 42,00 zł
C. 38,00 zł
D. 25,00 zł
HAN.01 Pytanie 419
Prowadzenie sprzedaży
Klipsy stosowane na produktach, stanowią sposób ich ochrony przed
A. uszkodzeniem
B. upadkiem
C. kradzieżą
D. zepsuciem
HAN.01 Pytanie 420
Prowadzenie sprzedaży
Chałka zdobna to rodzaj pieczywa
A. mieszane
B. dietetyczne
C. wyborowe
D. półcukiernicze
HAN.01 Pytanie 421
Prowadzenie sprzedaży
Pokazanie perfum przez sprzedawcę w klasycznej metodzie sprzedaży opiera się na
A. odbiorze płatności
B. zapakowaniu flakonów
C. oznaczeniu za pomocą wywieszki
D. użyciu testera
HAN.02 Pytanie 422
Prowadzenie działań handlowych
Wskaźnik rentowności sprzedaży wynoszący 12% wskazuje, że firma uzyskała zysk z 1 złotówki przychodu ze sprzedaży towarów
A. w wysokości 12 gr
B. poniżej 12 gr
C. nie więcej niż 12 gr
D. powyżej 12 gr
HAN.01 Pytanie 423
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz cenę sprzedaży netto zmywarki, zakładając, że cena zakupu netto wynosi 1 250,00 zł, a marża w wysokości 20% jest obliczana od ceny zakupu netto.
A. 250,00 zł
B. 1 250,00 zł
C. 1 500,00 zł
D. 1 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 424
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z informacją zawartą na przedstawionej metce sukienka przeznaczona jest dla klientki o rozmiarze 38, czyli
Sukienka | |
Producent | VerDave Moda |
Tkanina | len |
Rozmiar | 38 (92/74/98) |
A. obwodzie klatki piersiowej 92 cm, obwodzie bioder 98 cm.
B. obwodzie pasa 74 cm, obwodzie klatki piersiowej 98 cm.
C. obwodzie bioder 92 cm, obwodzie pasa 98 cm.
D. obwodzie bioder 74 cm, obwodzie klatki piersiowej 92 cm.
HAN.02 Pytanie 425
Prowadzenie działań handlowych
Na podstawie zapisów VAT z magazynu meblowego wynika, że w maju 2013 r.:
- dokonano zakupu towarów o łącznej wartości netto 8 500,00 zł - wszystkie objęte stawką VAT 23%,
- sprzedano towary według stawki 23% warte netto 11 500,00 zł oraz według stawki 8% o wartości netto 1 500,00 zł.
Jaką sumę podatku VAT powinien uiścić podatnik do urzędu skarbowego za maj 2013 r.?
A. 810,00 zł
B. 690,00 zł
C. 450,00 zł
D. 330,00 zł
HAN.01 Pytanie 426
Prowadzenie sprzedaży
Do kategorii warzyw kapustnych nie zalicza się
A. szpinak
B. brokuł
C. kalafior
D. jarmuż
HAN.01 Pytanie 427
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie z artykułami spożywczymi doszło do awarii zamrażarki, przez co artykuły w niej umieszczone się rozmroziły. W tej sytuacji należy
A. koniecznie wycofać z rynku wszystkie rozmrożone artykuły
B. wycofać z obiegu produkty o krótkim terminie ważności, a pozostałe zamrozić
C. niezwłocznie zamrozić wszystkie produkty, które się rozmroziły
D. obniżyć cenę rozmrożonych towarów i wprowadzić je do sprzedaży
HAN.01 Pytanie 428
Prowadzenie sprzedaży
Jaki dokument należy sporządzić w sytuacji przeniesienia towaru między dwiema lokalizacjami magazynowymi tego samego przedsiębiorstwa handlowego?
A. MM
B. PZ
C. RW
D. WZ
HAN.01 Pytanie 429
Prowadzenie sprzedaży
Manekiny, na których wyświetlana jest odzież w sklepach samoobsługowych oraz preselekcyjnych, są ustawiane bezpośrednio na podłodze lub na
A. kontenerach
B. gondolach
C. podestach
D. skrzyniach
HAN.01 Pytanie 430
Prowadzenie sprzedaży
Jakie jest zamiennik masła?
A. mleko
B. margaryna
C. ser
D. śmietana
HAN.01 Pytanie 431
Prowadzenie sprzedaży
Dokumenty związane z transakcją zakupu produktów to
A. faktura i przyjęcie zewnętrzne
B. raport obrotów oraz arkusz spisu z natury
C. faktura oraz raport obrotów
D. wydanie zewnętrzne i przyjęcie zewnętrzne
HAN.01 Pytanie 432
Prowadzenie sprzedaży
Cena nabycia netto spodni wynosi 120,00 zł za sztukę, marża na poziomie 30% obliczana jest od ceny nabycia netto, a stawka VAT wynosi 23%. Oblicz cenę sprzedaży brutto tych spodni?
A. 156,00 zł
B. 173,00 zł
C. 191,88 zł
D. 147,60 zł
HAN.01 Pytanie 433
Prowadzenie sprzedaży
Czy faktura zbiorcza może być wystawiona?
A. dla jednego kontrahenta w przypadku więcej niż jednej dostawy w miesiącu
B. dla grupy kontrahentów, którzy dokonują zakupów tego samego dnia
C. dla jednego kontrahenta jedynie w sytuacji, gdy dokonuje zakupów codziennie
D. dla grupy kontrahentów przy dostawach tych samych towarów
HAN.01 Pytanie 434
Prowadzenie sprzedaży
Opakowania używane w sklepach samoobsługowych, które zawierają określoną ilość towaru i pozwalają na jego identyfikację, nazywają się opakowaniami
A. jednostkowymi
B. transportowymi
C. zbiorczymi
D. uniwersalnymi
HAN.02 Pytanie 435
Prowadzenie działań handlowych
Wycena wydania zapasów według metody FIFO polega na ocenieniu rozchodu, zaczynając od dostawy, która została przyjęta do magazynu jako
A. pierwszej
B. ostatniej
C. najtańszej
D. najdroższej
HAN.02 Pytanie 436
Prowadzenie działań handlowych
Naturalny niedobór występuje w wyniku
A. błędów podczas ważenia towaru
B. braku dokumentacji przy przyjęciu towaru
C. braku dokumentacji przy wydaniu towaru
D. zmiany cech fizykochemicznych towaru
HAN.01 Pytanie 437
Prowadzenie sprzedaży
Który typ wydruku z kasy fiskalnej powinien zostać wykonany, aby uzyskać zestawienie całkowitej sprzedaży za dany miesiąc, z rozbiciem na właściwe stawki VAT?
A. Sprzedaż według grup
B. Raport fiskalny
C. Paragon fiskalny
D. Raport stanu kasy
HAN.02 Pytanie 438
Prowadzenie działań handlowych
Produkty oferowane przez sprzedawcę powinny być oznaczone odpowiednimi etykietami. Etykieta cenowa w sklepie detalicznym, obok nazwy produktu, ceny oraz nazwy producenta, powinna zawierać informację
A. na temat jednostki miary, do której przypisana jest cena
B. o państwie pochodzenia produktu
C. o terminie przydatności do spożycia
D. na temat sposobu płatności za ten produkt
HAN.01 Pytanie 439
Prowadzenie sprzedaży
Jakie typy mięsa powinien polecić klientowi, który pragnie zredukować spożycie tłuszczu?
A. Karkówkę oraz golonkę
B. Schab i polędwicę
C. Polędwicę i karkówkę
D. Boczek oraz schab
HAN.01 Pytanie 440
Prowadzenie sprzedaży
Aby chronić książki wystawione na sprzedaż przed kradzieżą, powinno się zastosować
A. kasetę ochronną
B. system elektroniczny z czujnikiem i elastycznym przewodem
C. etykietę zabezpieczającą
D. klips ochronny z aktywatorem