Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 521
Prowadzenie sprzedaży
A. z bieżącą wodą oraz lustrem
B. z bieżącą zimną i ciepłą wodą oraz lustrem
C. z bieżącą zimną i ciepłą wodą, środki do mycia rąk oraz do ich higienicznego suszenia
D. z bieżącą zimną i ciepłą wodą, środki do mycia rąk oraz krem do rąk
HAN.02 Pytanie 522
Prowadzenie działań handlowych
Jaki dokument stanowi podstawę do rejestracji dostaw towarów w magazynie?
A. Umowa handlowa
B. Nota korygująca
C. List przewozowy
D. Przyjęcie zewnętrzne
HAN.01 Pytanie 523
Prowadzenie sprzedaży
Bezpośrednie układanie jajek z innymi produktami spożywczymi sprzedawanymi luzem może prowadzić do zakażenia tych produktów
A. włośnicą
B. salmonellą
C. mukowiscydozą
D. boreliozą
HAN.02 Pytanie 524
Prowadzenie działań handlowych
W listopadzie hurtownia sprzedała 100 sztuk talerzy po cenie netto 7,50 zł/szt., za które otrzymała płatność przed końcem miesiąca, oraz 50 sztuk talerzy po cenie netto 8,00 zł/szt. z terminem płatności w grudniu. Oblicz wartość przychodu netto hurtowni ze sprzedaży talerzy w listopadzie?
A. 750,00 zł
B. 575,00 zł
C. 400,00 zł
D. 1 150,00 zł
HAN.01 Pytanie 525
Prowadzenie sprzedaży
Klipsy zakładane na produktach stanowią sposób ich ochrony przed
A. spadkiem
B. uszkodzeniem
C. zepsuciem
D. kradzieżą
HAN.01 Pytanie 526
Prowadzenie sprzedaży
Jaką metodę sprzedaży wykorzystuje się w sklepie mięsnym dla produktów nieporcjowanych?
A. Tradycyjną
B. Samoobsługową
C. Preselekcyjną
D. Mieszaną
HAN.01 Pytanie 527
Prowadzenie sprzedaży
Jaką cechą charakteryzuje się artykuł spożywczy?
A. forma.
B. rozmiar.
C. kolor.
D. trwałość.
HAN.01 Pytanie 528
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawczyni w sklepie spożywczym dostrzegła niewielką ilość pleśni na jabłkach. W związku z tym powinna
A. usunąć pleśń, pokroić na kawałki i zaoferować do degustacji klientom
B. obniżyć cenę tych jabłek o 50%
C. dokładnie je umyć, osuszyć czystą ściereczką i wystawić ponownie do sprzedaży
D. wycofać je ze sprzedaży i przekazać do utylizacji
HAN.02 Pytanie 529
Prowadzenie działań handlowych
Wyznacz brutto cenę sprzedaży towaru, jeśli jego cena zakupu netto wynosi 51,00 zł, firma handlowa stosuje marżę na poziomie 15% od ceny sprzedaży netto, a towar jest obciążony 23% podatkiem VAT?
A. 73,80 zł
B. 58,65 zł
C. 72,14 zł
D. 62,73 zł
HAN.02 Pytanie 530
Prowadzenie działań handlowych
Oblicz wartość netto sprzedaży towaru obciążonego stawką 23%, jeżeli:
- cena zakupu netto wynosi 20,00 zł,
- firma stosuje 20% marżę obliczaną metodą "w stu"?
A. 17,86 zł
B. 25,00 zł
C. 24,00 zł
D. 29,52 zł
HAN.01 Pytanie 531
Prowadzenie sprzedaży
Strona, która przyjmuje reklamację od klienta z powodu niezgodności towaru z umową oraz odpowiada za ewentualne wady produktu, to
A. kurier
B. gwarant
C. producent
D. sprzedawca
HAN.01 Pytanie 532
Prowadzenie sprzedaży
Jaką metodę argumentacji wykorzystuje sprzedawca, gdy nakłania klienta do udzielania krótkich odpowiedzi TAK lub NIE?
A. Kompensacyjną
B. Cenową
C. Alternatywną
D. Koncentracji
HAN.02 Pytanie 533
Prowadzenie działań handlowych
Właściciel sklepu zakupił towar za cenę netto 22,00 zł, a koszty handlowe wyniosły 20% ceny zakupu netto. Zysk stanowi 10% sumy kosztów (ceny zakupu netto oraz kosztów handlowych). Jaką cenę sprzedaży netto powinien ustalić dla towaru?
A. 29,04 zł
B. 28,60 zł
C. 26,40 zł
D. 24,20 zł
HAN.01 Pytanie 534
Prowadzenie sprzedaży
W okolicy nieopakowanych produktów cukierniczych można przechowywać
A. produkty tytoniowe
B. ziemniaki oraz marchew
C. świeże mięso
D. chleb oraz bułki
HAN.01 Pytanie 535
Prowadzenie sprzedaży
Jaką kwotę trzeba uiścić za towar o wartości 500 euro, jeśli kurs wzrósł o 10% w porównaniu do kursu, który wynosił 3,50 zł za 1 euro?
A. 1 575 zł
B. 1 937 zł
C. 1 750 zł
D. 1 925 zł
HAN.01 Pytanie 536
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawczyni dostrzegła dym wydobywający się z silnika chłodziarki. W takiej sytuacji powinna
A. natychmiast opuścić miejsce pracy
B. odłączyć urządzenie od zasilania i próbować je naprawić
C. w pierwszej kolejności odłączyć urządzenie od zasilania
D. niezwłocznie powiadomić kierownika sklepu
HAN.02 Pytanie 537
Prowadzenie działań handlowych
Które z wymienionych produktów można trzymać w sąsiedztwie przypraw?
A. Mąkę pszenną
B. Chleb świeży
C. Ser żółty na wagę
D. Dżem owocowy
HAN.01 Pytanie 538
Prowadzenie sprzedaży
Na etykiecie cenowej produktu w sklepie nie jest konieczne zamieszczenie
A. cena zakupu netto
B. cena sprzedaży brutto
C. nazwa produktu
D. jednostki miary sprzedawanego towaru
HAN.01 Pytanie 539
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych produktów nie potrzebuje przechowywania w chłodniach?
A. Mleko skondensowane w puszce
B. Mleko pasteryzowane w butelce
C. Sok marchwiowy jednodniowy w butelce
D. Śledzie solone w plastikowym wiaderku
HAN.01 Pytanie 540
Prowadzenie sprzedaży
Typ przedsiębiorstwa, które dokonuje sprzedaży towaru powierzonego przez zleceniodawcę, pobierając od tego prowizję, prowadzi działalność
A. ratalną
B. na zamówienie
C. subskrypcyjną
D. komisową
HAN.01 Pytanie 541
Prowadzenie sprzedaży
Aby uprościć procesy sprzedażowe oraz zapewnić 24-godzinny dostęp do produktów takich jak bilety autobusowe i słodycze, powinno się wprowadzić sprzedaż
A. z automatów
B. samoobsługową
C. obnośną
D. tradycyjną
HAN.01 Pytanie 542
Prowadzenie sprzedaży
W hurtowni "Ewa" cena hurtowa netto jednego opakowania kawy "Finezja" o wadze 0,25 kg to 5 zł. Jaką kwotę zapłaci klient za 10 kg kawy, jeśli stawka podatku VAT na ten produkt wynosi 22%?
A. 244,00 zł
B. 200,00 zł
C. 122,00 zł
D. 100,00 zł
HAN.02 Pytanie 543
Prowadzenie działań handlowych
W firmie handlowej, podczas przeprowadzanej inwentaryzacji, zauważono niedobór towaru A - 50 szt. po 2,00 zł/szt. oraz nadwyżkę towaru B - 70 szt. po 1,90 zł/szt. Na podstawie decyzji komisji inwentaryzacyjnej przeprowadzono kompensatę tych towarów na kwotę 95,00 zł. Po wykonanej kompensacie do rozliczenia pozostaje
A. tylko niedobór o wartości 38,00 zł
B. niedobór o wartości 5,00 zł i nadwyżka o wartości 38,00 zł
C. jedynie nadwyżka o wartości 43,00 zł
D. niedobór o wartości 38,00 zł i nadwyżka o wartości 5,00 zł
HAN.01 Pytanie 544
Prowadzenie sprzedaży
Łączna wartość dóbr i usług stworzonych w obrębie danego kraju w ciągu roku to
A. Produkt Narodowy Netto
B. Produkt Narodowy Brutto
C. Produkt Krajowy Netto
D. Produkt Krajowy Brutto
HAN.02 Pytanie 545
Prowadzenie działań handlowych
Dla firmy publikacje Głównego Urzędu Statystycznego stanowią źródło danych
A. zewnętrznym pierwotnym
B. wewnętrznym wtórnym
C. zewnętrznym wtórnym
D. wewnętrznym pierwotnym
HAN.02 Pytanie 546
Prowadzenie działań handlowych
W sklepie detalicznym pracuje 3 pracowników, którzy dostają wynagrodzenie w formie prowizji. Całkowita stawka prowizyjna wynosi 0,2%. Prowizja dzielona jest pomiędzy pracowników równo. Jaką kwotę zarobi jeden pracownik, jeśli miesięczna wartość sprzedaży w sklepie wynosi 4 200 000,00 zł?
A. 8 200,00 zł
B. 2 800,00 zł
C. 4 800,00 zł
D. 8 400,00 zł
HAN.01 Pytanie 547
Prowadzenie sprzedaży
Preselekcja sprzedażowa to typ sprzedaży, który pozwala klientowi
A. złożyć zamówienie na podstawie katalogu
B. otrzymać tradycyjną, kompleksową obsługę od personelu
C. zakupić towary przez Internet
D. wybierać i mieć swobodny dostęp do produktów
HAN.01 Pytanie 548
Prowadzenie sprzedaży
Wskaźnik zysku kapitału własnego pokazuje, jaka kwota zysku przypada na jedną jednostkę
A. przychodu ze sprzedaży
B. aktywów
C. kapitału własnego
D. akcji
HAN.01 Pytanie 549
Prowadzenie sprzedaży
Kto powinien być obecny podczas przeprowadzania inwentaryzacji towarów przez komisję inwentaryzacyjną?
A. osoby posiadającej wiedzę o gospodarce magazynowej
B. członków działu księgowości
C. osób materialnie odpowiedzialnych
D. przedstawiciela związków zawodowych
HAN.01 Pytanie 550
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca może zaproponować klientowi, który planuje nabyć przewodnik po Wrocławiu, jako produkt uzupełniający
A. przewodnik po Karkonoszach
B. mapę drogową Polski
C. plan miasta Wrocław
D. obrazek przedstawiający okolice Wrocławia
HAN.01 Pytanie 551
Prowadzenie sprzedaży
Kiedy sporządzany jest dowód księgowy Wz?
A. przy sprzedaży towarów
B. w momencie wydania towarów z magazynu
C. w przypadku reklamacji towarów
D. po przyjęciu zamówienia towarów
HAN.02 Pytanie 552
Prowadzenie działań handlowych
W sklepie detalicznym pracuje 3 pracowników, którzy są wynagradzani w systemie prowizyjnym. Całkowita stawka prowizyjna wynosi 0,2%. Prowizja jest dzielona równo pomiędzy zatrudnionych. Jaką sumę otrzyma jeden z pracowników, jeśli miesięczna wartość sprzedaży wynosi 4 200 000 zł?
A. 2 800 zł
B. 4 800 zł
C. 8 400 zł
D. 8 200 zł
HAN.02 Pytanie 553
Prowadzenie działań handlowych
Rekomendację produktu przez sprzedawcę realizuje się przede wszystkim poprzez
A. public realtions
B. ko-sponsoring
C. promocję handlową
D. promocję osobistą
HAN.01 Pytanie 554
Prowadzenie sprzedaży
Mleczarnia zbyła 2 000 sztuk kostek masła o wartości brutto 6 300,00 zł. Oblicz, jaka jest cena sprzedaży netto jednej kostki masła, jeśli stawka podatku VAT dla tego produktu wynosi 5%?
A. 3,00 zł
B. 3,69 zł
C. 3,24 zł
D. 3,15 zł
HAN.01 Pytanie 555
Prowadzenie sprzedaży
Cena kurtki ze skóry wynosi 615,00 zł i uwzględnia 23% podatek VAT. Jaką kwotę stanowi podatek VAT?
A. 141,45 zł
B. 473,55 zł
C. 500,00 zł
D. 115,00 zł
HAN.01 Pytanie 556
Prowadzenie sprzedaży
Franco jako zasada dostarczania towaru wskazuje, że koszty transportu są pokrywane przez
A. agencję reklamową
B. bank
C. odbiorcę
D. sprzedającego
HAN.02 Pytanie 557
Prowadzenie działań handlowych
Informacje dotyczące towarów objętych obniżoną stawką VAT należy odnaleźć w klasyfikacji
A. CN
B. PKWiU
C. PKD
D. CPA
HAN.02 Pytanie 558
Prowadzenie działań handlowych
Złożenie zamówienia jest bezpośrednio poprzedzone uzyskaniem
A. specyfikacji wysyłkowej
B. potwierdzenia zamówienia
C. oferty handlowej
D. zapytania ofertowego
HAN.02 Pytanie 559
Prowadzenie działań handlowych
Zgodnie z zasadą FIFO z magazynu jako pierwsze zostaną wydane towary, które przybyły
A. najtańsze.
B. najdroższe.
C. otrzymane najwcześniej.
D. otrzymane najpóźniej.
HAN.02 Pytanie 560
Prowadzenie działań handlowych
Podstawowym aktem prawnym regulującym zasady prowadzenia ksiąg rachunkowych jest
A. Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych
B. Ustawa o podatku dochodowym od osób prawnych
C. Ustawa o kontroli skarbowej
D. Ustawa o rachunkowości