Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.02 Pytanie 601
Prowadzenie działań handlowych

Dla którego pisma handlowego charakterystyczny jest przedstawiony zwrot?

Prosimy o przesłanie aktualnych cenników.

A. Oferty handlowej.
B. Zapytania ofertowego.
C. Umowy handlowej.
D. Zamówienia towarów.
HAN.02 Pytanie 602
Prowadzenie działań handlowych

Optymalna wartość wskaźnika szybkiej płynności powinna mieścić się w zakresie od 1,0 do 1,2. Wartość tego wskaźnika obliczona dla firmy handlowej wynosi 0,7. Co to oznacza dla przedsiębiorstwa?

A. ma problemy z terminowym regulowaniem zobowiązań
B. zgromadziło zbyt dużą ilość środków pieniężnych
C. spłaca swoje zobowiązania w terminie
D. nadmiernie udziela kredytów swoim klientom
HAN.01 Pytanie 603
Prowadzenie sprzedaży

Co zawiera karta oceny ryzyka zawodowego?

A. spis stosowanych środków ochronnych i zabezpieczeń
B. zidentyfikowane zagrożenia bhp występujące na danym stanowisku pracy
C. wykaz stanowisk pracy oraz czynności, dla których poziom ryzyka jest niedopuszczalny
D. przepisy oraz normy odnoszące się do oceny ryzyka zawodowego
HAN.01 Pytanie 604
Prowadzenie sprzedaży

Jakie miejsce sprzedaży detalicznej powinien zaproponować pan Nowak, chcąc nabyć gazetę w porze nocnej?

A. Stragan
B. Automat
C. Bazar
D. Kiosk
HAN.01 Pytanie 605
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz kwotę podatku od towarów i usług, gdy wartość netto sprzedaży towarów wynosi:
- towary objęte stawką 23% - 10 000 zł;
- towary objęte stawką 8% - 5 000 zł?

A. 1 900,00 zł
B. 3 450,00 zł
C. 2 930,00 zł
D. 2 700,00 zł
HAN.01 Pytanie 606
Prowadzenie sprzedaży

Wartość netto zakupu towaru wynosi 13,00 zł, natomiast wartość netto sprzedaży to 21,45 zł. Oblicz procentową marżę handlową stosowaną przez sprzedawcę, która jest liczona od ceny zakupu netto (metoda "od sta").

A. 65%
B. 165%
C. 119%
D. 19%
HAN.02 Pytanie 607
Prowadzenie działań handlowych

Hurtownia wędliniarska, która również prowadzi sprzedaż detaliczną, wprowadza na rynek nowy typ wędlin drobiowych. Jakie narzędzie promocji powinna zastosować, aby przekonać klientów o doskonałej jakości i smaku tych produktów?

A. Wręczanie kuponów rabatowych przy zakupie
B. Oferowanie bonifikat przy dokonaniu zakupu
C. Organizowanie degustacji produktów
D. Wprowadzenie nagród dla lojalnych klientów
HAN.02 Pytanie 608
Prowadzenie działań handlowych

Wyznacz brutto cenę sprzedaży towaru, jeśli jego cena zakupu netto wynosi 51,00 zł, firma handlowa stosuje marżę na poziomie 15% od ceny sprzedaży netto, a towar jest obciążony 23% podatkiem VAT?

A. 62,73 zł
B. 58,65 zł
C. 73,80 zł
D. 72,14 zł
HAN.02 Pytanie 609
Prowadzenie działań handlowych

Analiza, która umożliwia ocenę atutów oraz słabości firmy, to

A. analiza pięciu sił Portera
B. analiza portfolio
C. analiza portfelowa
D. analiza SWOT
HAN.01 Pytanie 610
Prowadzenie sprzedaży

Długotrwała praca w zimnym, wilgotnym magazynie przy sklepie może prowadzić u pracownika do

A. reumatyzmu
B. żylaków nóg
C. płaskostopia
D. chorób kręgosłupa
HAN.01 Pytanie 611
Prowadzenie sprzedaży

Na początku stycznia zapas doniczek wynosi 20 sztuk. Zamówiono u producenta 85 sztuk doniczek, które mają być dostarczone do 10 stycznia. Jaki będzie zapas doniczek w dniu 31 stycznia, jeśli sprzedaż doniczek w tym miesiącu wyniesie 95 sztuk?

A. 65 szt.
B. 105 szt.
C. 115 szt.
D. 10 szt.
HAN.02 Pytanie 612
Prowadzenie działań handlowych

Handlowiec oferujący wyspecjalizowany sprzęt wędkarski, pragnąc dokładnie przekazać informacje o produkcie wędkarzom, powinien użyć reklamy

A. w prasie branżowej
B. w stacji radiowej
C. w telewizji krajowej
D. w kinach
HAN.01 Pytanie 613
Prowadzenie sprzedaży

Jaki dokument powinien być sporządzony przy wpłacie utargu dziennego do banku?

A. Polecenie przelewu
B. Dowód KW - kasa wypłaci
C. Dowód wpłaty gotówkowej
D. Dowód KP - kasa przyjmie
HAN.01 Pytanie 614
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedając produkty spożywcze oraz niespożywcze dla klientów zlokalizowanych na obszarach wiejskich, najlepiej wykorzystać

A. samoobsługę
B. handel tradycyjny
C. handel uliczny
D. handel obwoźny
HAN.01 Pytanie 615
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z zasadami BHP, stanowisko pracy powinno być wyposażone w dostęp do bieżącej wody i mydła antybakteryjnego

A. alkoholowe
B. z konserwami mięsnymi
C. rybne
D. z koncentratami spożywczymi
HAN.01 Pytanie 616
Prowadzenie sprzedaży

Jaką grupę technologiczną reprezentują rolady?

A. Wędliny podrobowe
B. Produkty blokowe
C. Kiełbasy
D. Wędzonki
HAN.01 Pytanie 617
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych produktów, w odpowiednich warunkach przechowywania, może być spożywany przez najdłuższy czas?

A. Mleko pasteryzowane
B. Mleko UHT 0,5%
C. Mleko świeże 3,2
D. Śmietana 18
HAN.02 Pytanie 618
Prowadzenie działań handlowych

Jaki dokument stanowi podstawę do wydania gotówki z kasy?

A. Zlecenie księgowania
B. Zlecenie przelewu
C. Zestawienie kasowe
D. Wniosek o zaliczkę
HAN.02 Pytanie 619
Prowadzenie działań handlowych

Która składka na ubezpieczenia społeczne jest w pełni opłacana przez pracodawcę?

A. Emerytalna
B. Wypadkowa
C. Chorobowa
D. Rentowa
HAN.01 Pytanie 620
Prowadzenie sprzedaży

W jakiej sytuacji sprzedawca ma prawo odmówić przyjęcia płatności kartą płatniczą?

A. Transakcji na kwotę mniejszą niż 100 zł
B. Użycia karty płatniczej przez osobę nieuprawnioną
C. Zakupu towarów zamawianych na specjalne życzenie
D. Gdy klient przy pierwszej próbie potwierdzenia transakcji wprowadził błędny PIN
HAN.01 Pytanie 621
Prowadzenie sprzedaży

Rozdzielenie przestrzeni sklepowej na obszar dla sprzedawcy i obszar dla klientów oraz brak bezpośredniego dostępu klienta do towaru to charakterystyka sprzedaży

A. preselekcyjnej
B. internetowej
C. samoobsługowej
D. tradycyjnej
HAN.02 Pytanie 622
Prowadzenie działań handlowych

Która metoda sprzedaży jest najkorzystniejsza dla pączków sprzedawanych w galerii handlowej?

A. Tradycyjna ze zredukowaną obsługą
B. Samoobsługowa
C. Tradycyjna z rozwiniętą obsługą
D. Z automatu
HAN.01 Pytanie 623
Prowadzenie sprzedaży

Który typ wydruku z kasy fiskalnej powinien zostać wykonany, aby uzyskać zestawienie całkowitej sprzedaży za dany miesiąc, z rozbiciem na właściwe stawki VAT?

A. Raport stanu kasy
B. Paragon fiskalny
C. Sprzedaż według grup
D. Raport fiskalny
HAN.01 Pytanie 624
Prowadzenie sprzedaży

Jaką mąkę powinno się zaoferować klientowi będącemu na diecie bezglutenowej?

A. orkiszową
B. żytnią
C. pszeną
D. kukurydzianą
HAN.02 Pytanie 625
Prowadzenie działań handlowych

Dokumentacją wydania sprzedanych towarów z magazynu na rzecz kupującego jest dowód

A. Rw
B. Mm
C. Wz
D. Zw
HAN.01 Pytanie 626
Prowadzenie sprzedaży

Osoba zatrudniona w dziale sprzedaży, pracująca na komputerze, jest narażona na działanie uciążliwych czynników, takich jak na przykład.

A. wpływ promieniowania jonizacyjnego
B. drgania mechaniczne
C. wymuszona pozycja przy pracy
D. wpływ pola elektrostatycznego
HAN.01 Pytanie 627
Prowadzenie sprzedaży

Producent nie jest zobowiązany do oznaczania datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia dla takich artykułów jak

A. mleko oraz masło
B. soki oraz napoje niegazowane
C. twarogi i jogurty
D. cukier i sól
HAN.02 Pytanie 628
Prowadzenie działań handlowych

W sklepie detalicznym pracuje 3 pracowników, którzy są wynagradzani w systemie prowizyjnym. Całkowita stawka prowizyjna wynosi 0,2%. Prowizja jest dzielona równo pomiędzy zatrudnionych. Jaką sumę otrzyma jeden z pracowników, jeśli miesięczna wartość sprzedaży wynosi 4 200 000 zł?

A. 8 400 zł
B. 8 200 zł
C. 4 800 zł
D. 2 800 zł
HAN.01 Pytanie 629
Prowadzenie sprzedaży

Jakie opakowanie płatków kosmetycznych warto polecić klientowi, który szuka najkorzystniejszej oferty cenowej?

A. 80 szt. w cenie 1,40 zł
B. 150 szt. w cenie 3,10 zł
C. 120 szt. w cenie 2,30 zł
D. 100 szt. w cenie 1,60 zł
HAN.01 Pytanie 630
Prowadzenie sprzedaży

Jaką jednostkę miary powinno się umieścić na etykietach cenowych dla towarów sprzedawanych na wagę?

A. Kilogram
B. Metr bieżący
C. Sztuka
D. Litr
HAN.02 Pytanie 631
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie danych zawartych w tabeli ustal, o ile procent uległ zmianie łączny poziom zapasów w roku 2021 względem roku 2020.

Tabela. Wielkość poziomu zapasu towarów w kg
Lp.WyszczególnienieRok 2020Rok 2021
1.Mąka pszenna120160
2.Mąka żytnia80120

A. 71%
B. 50%
C. 40%
D. 29%
HAN.01 Pytanie 632
Prowadzenie sprzedaży

Jaki czynnik przechowywania towarów i opakowań prowadzi do zmniejszenia intensywności koloru?

A. Duża wilgotność powietrza
B. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
C. Wysoka temperatura powietrza
D. Nasłonecznienie towarów i opakowań
HAN.02 Pytanie 633
Prowadzenie działań handlowych

Dokument, którego fragment zamieszczono to

§ 1. Dostawca zobowiązuje się do dostarczenia Odbiorcy następujących towarów:
1)................................... w ilości........................... po cenie ............... za ................... w terminach...................................
2)................................... w ilości........................... po cenie ............... za ................... w terminach...................................
3)................................... w ilości........................... po cenie ............... za ................... w terminach...................................
§ 2. Towar dostarczony będzie przez Dostawcę na ryzyko i koszt.................................... do ........................................

A. zamówienie.
B. oferta.
C. umowa dostawy.
D. umowa zlecenia.
HAN.01 Pytanie 634
Prowadzenie sprzedaży

Ustal wartość rozchodu 200 szt. towarów zgodnie z metodą wyceny LIFO "ostatnie weszło, pierwsze wyszło".

Fragment kartoteki wartościowo-ilościowej
DataDowódCena
w zł
Ilość przyjęta
w szt.
01.05.2015Pz 11,70200
10.05.2015Pz 21,80200
12.05.2015Pz 32,20200
15.05.2015Pz 42,00300

A. 360,00 zł
B. 340,00 zł
C. 400,00 zł
D. 440,00 zł
HAN.01 Pytanie 635
Prowadzenie sprzedaży

W wersji kalkulacyjnej rachunku zysków i strat nie znajdziemy pozycji

A. zysk z działalności operacyjnej
B. zysk ze sprzedaży
C. koszty finansowe
D. amortyzacja
HAN.01 Pytanie 636
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż sytuację, w której towar, zgodnie z aktualnymi przepisami prawa konsumenckiego, nie odpowiada umowie.

A. Kalosze przepuszczają wodę podczas korzystania w czasie deszczu
B. Kupione spodnie są za małe dla klientki
C. Zamówiony napój nie odpowiada smakowym preferencjom klienta
D. Spodnie z tkaniny drugiej jakości mają drobne plamy
HAN.01 Pytanie 637
Prowadzenie sprzedaży

Jaką metodą przeprowadza się inwentaryzację towarów w magazynie?

A. ustaloną przez menedżera jednostki
B. sprawdzania dokumentów
C. uzgadniania sald
D. spisu z natury
HAN.01 Pytanie 638
Prowadzenie sprzedaży

Operację gospodarczą "przyjęcie towarów do magazynu" na podstawie dokumentu księgowego Pz ewidencjonuje się na kontach

A. Wn "Towary", Ma "Rozliczenie zakupu towarów"
B. Wn "Rozliczenie zakupu towarów", Ma "Towary"
C. Wn "Wartość sprzedanych towarów po cenie zakupu", Ma "Towary"
D. Wn "Towary", Ma "Wartość sprzedanych towarów po cenie zakupu"
HAN.01 Pytanie 639
Prowadzenie sprzedaży

Prezentacja produktów w tradycyjnej formie sprzedaży odbywa się

A. w sklepie stacjonarnym
B. u nabywcy
C. u wytwórcy
D. u dostawcy
HAN.01 Pytanie 640
Prowadzenie sprzedaży

Okoliczność, w której ilość środków pieniężnych w obiegu zwiększa się szybciej niż wartość dóbr i usług dostępnych do sprzedaży, to

A. inflacja
B. dewaluacja
C. deflacja
D. aprecjacja