Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 801
Prowadzenie sprzedaży
A. Cukry
B. Wędliny
C. Kasze
D. Przyprawy
HAN.01 Pytanie 802
Prowadzenie sprzedaży
W dniu 10 lutego 2021 r. klient nabył odkurzacz w miejscu innym niż sklep i nie otrzymał od sprzedawcy informacji o prawie do odstąpienia od umowy. Kiedy upływa termin na odstąpienie od tej umowy?
A. 24 lutego 2021 r.
B. 10 marca 2021 r.
C. 24 lutego 2022 r.
D. 31 grudnia 2022 r.
HAN.02 Pytanie 803
Prowadzenie działań handlowych
Dodatkowa porcja towarów zamówionych w celu zapewnienia nieprzerwanej sprzedaży, w sytuacji opóźnienia w dostawach, stworzy zapas
A. rezerwowy
B. bieżący
C. zbędny
D. sezonowy
HAN.02 Pytanie 804
Prowadzenie działań handlowych
Który z dokumentów magazynowych rejestruje nieodpłatne przekazanie towarów na cele dobroczynne w postaci darowizny?
A. Mm – Przesunięcie międzymagazynowe
B. Zw – Zwrot wewnętrzny
C. Wz – Wydanie na zewnątrz
D. Rw – Rozchód wewnętrzny
HAN.01 Pytanie 805
Prowadzenie sprzedaży
Który z poniższych okresów sprawozdawczych może zostać przyjęty przez sklep w celu zrealizowania obowiązku rozliczenia się z urzędem skarbowym w zakresie podatku YAT?
A. Tygodniowo
B. Co miesiąc
C. Na bieżąco
D. Co pół roku
HAN.01 Pytanie 806
Prowadzenie sprzedaży
Jakie obiekty określane są mianem magazynów półotwartych?
A. zasieki
B. kopce
C. piwnice
D. silosy
HAN.01 Pytanie 807
Prowadzenie sprzedaży
Dla jakich z wymienionych produktów zaleca się sprzedaż subskrypcyjna?
A. Kosmetyków
B. Serii wydawnictw książkowych
C. Sprzętu elektronicznego
D. Obuwia
HAN.01 Pytanie 808
Prowadzenie sprzedaży
Rodzaj metody badawczej, w której kluczowym narzędziem do gromadzenia danych jest ustandaryzowany kwestionariusz, to
A. test obrazkowy
B. eksperyment
C. ankieta
D. burza mózgów
HAN.02 Pytanie 809
Prowadzenie działań handlowych
Oblicz wartość miesięcznej zaliczki na podatek dochodowy, którą powinien przekazać do urzędu skarbowego sklep z zabawkami "BAJKA", jeśli przychody sklepu wyniosły 13 100,00 zł, koszty ich uzyskania 10 200,00 zł, a podatek dochodowy od osób prawnych to 19%?
A. 551,00 zł
B. 2 489,00 zł
C. 1 938,00 zł
D. 3 451,00 zł
HAN.01 Pytanie 810
Prowadzenie sprzedaży
Czym jest cena nabycia?
A. cena detaliczna skorygowana o marżę handlową
B. cena ewidencyjna powiększona o marżę handlową oraz podatek VAT
C. rzeczywista cena zakupu pomniejszona o koszty opakowania
D. rzeczywista cena zakupu powiększona o koszty bezpośrednio związane z zakupem
HAN.01 Pytanie 811
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie nabyto dżinsowe spodnie w cenie zakupu netto wynoszącej 100 zł za sztukę. Marża na poziomie 20% obliczana jest od ceny netto, a stawka VAT wynosi 23%. Jaką cenę sprzedaży brutto tych spodni należy ustalić?
A. 147,60 zł
B. 120,00 zł
C. 143,00 zł
D. 153,75 zł
HAN.01 Pytanie 812
Prowadzenie sprzedaży
Optymalna widoczność artykułu na półce uzyskuje się, gdy jest on umieszczony na wysokości
A. od 170 do 190 cm
B. powyżej 190 cm
C. od 120 do 160 cm
D. poniżej 120 cm
HAN.02 Pytanie 813
Prowadzenie działań handlowych
Jaką metodę badania rynku powinno się zastosować, gdy planuje się, że badacz będzie przebywał w otoczeniu badanym i jako członek grupy weźmie aktywny udział w obserwowanych sytuacjach?
A. Eksperyment naturalny
B. Eksperyment laboratoryjny
C. Obserwację uczestniczącą
D. Badanie panelowe
HAN.01 Pytanie 814
Prowadzenie sprzedaży
Jakie informacje według obowiązujących przepisów muszą znaleźć się na etykiecie cenowej w sklepie detalicznym?
A. Cena jednostkowa brutto
B. Termin przydatności do użytkowania
C. Data wytworzenia
D. Cena jednostkowa netto
HAN.02 Pytanie 815
Prowadzenie działań handlowych
Otrzymanie płatności od kontrahenta na rachunek bieżący jednostki doprowadzi do zmiany obrotów na kontach
A. Rachunek bieżący (zwiększenie), Rozrachunki z odbiorcami (zmniejszenie)
B. Rachunek bieżący (zmniejszenie), Rozrachunki z odbiorcami (zmniejszenie)
C. Rachunek bieżący (zmniejszenie), Rozrachunki z odbiorcami (zwiększenie)
D. Rachunek bieżący (zwiększenie), Rozrachunki z odbiorcami (zwiększenie)
HAN.02 Pytanie 816
Prowadzenie działań handlowych
Wycena wydania zapasów według metody FIFO polega na ocenieniu rozchodu, zaczynając od dostawy, która została przyjęta do magazynu jako
A. ostatniej
B. najdroższej
C. najtańszej
D. pierwszej
HAN.01 Pytanie 817
Prowadzenie sprzedaży
Według definicji Głównego Urzędu Statystycznego, "sklepy o powierzchni sprzedażowej wynoszącej od 2 500 m2, prowadzące sprzedaż głównie w systemie samoobsługowym, oferujące szeroki asortyment artykułów codziennego użytku, zarówno żywnościowych, jak i nieżywnościowych, zazwyczaj z parkingiem samochodowym", nazywamy
A. domami handlowymi
B. megasamymi
C. domami towarowymi
D. hipermarketami
HAN.01 Pytanie 818
Prowadzenie sprzedaży
Który typ wydruku z kasy fiskalnej powinien zostać wykonany, aby uzyskać zestawienie całkowitej sprzedaży za dany miesiąc, z rozbiciem na właściwe stawki VAT?
A. Paragon fiskalny
B. Raport stanu kasy
C. Raport fiskalny
D. Sprzedaż według grup
HAN.01 Pytanie 819
Prowadzenie sprzedaży
Koszt zakupu przez drogerię kremu do pielęgnacji Natura jest o 20% niższy od jego ceny detalicznej, która wynosi 30 zł/szt. W jakiej kwocie drogeria nabyła ten krem?
A. 36 zł/szt.
B. 6 zł/szt.
C. 30 zł/szt.
D. 24 zł/szt.
HAN.01 Pytanie 820
Prowadzenie sprzedaży
Jaką wartość osiąga cena netto sprzedaży blendera, gdy cena brutto wynosi 1 353,00 zł, a VAT wynosi 23%?
A. 1 664,19 zł
B. 1 100,00 zł
C. 1 041,81 zł
D. 1 330,00 zł
HAN.01 Pytanie 821
Prowadzenie sprzedaży
Przygotowując produkty do sprzedaży, zgodnie z normami higieniczno-sanitarnymi, sprzedawca powinien umieścić na regałach chłodniczych
A. powidła
B. dżemy
C. jaja
D. czekolady
HAN.01 Pytanie 822
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedaż mięsa oraz wędlin w sklepach z samoobsługą nie może przebiegać
A. bez jednostkowego opakowania
B. w opakowaniach hermetycznych
C. w opakowaniach bezpośrednich
D. w opakowaniach porcjowanych
HAN.01 Pytanie 823
Prowadzenie sprzedaży
Zysk brutto firmy w 2013 roku wyniósł 100 000,00 zł. Przewidywany wzrost na rok 2014 szacuje się na 20%. Jaką wartość osiągnie planowany zysk brutto?
A. 100 000,00 zł
B. 20 000,00 zł
C. 80 000,00 zł
D. 120 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 824
Prowadzenie sprzedaży
Jakie zestawienie towarów może być w pełni sprzedawane zarówno w tradycyjny, jak i nowoczesny sposób?
A. Słodycze w opakowaniach, mleko, żywe ryby, zabawki, owoce
B. Owoce, słodycze w opakowaniach, wędliny krojone na życzenie klienta, mleko, zabawki
C. Mleko, owoce, ciasto sprzedawane na wagę, zabawki, słodycze w opakowaniach
D. Wędliny pakowane hermetycznie, owoce, mleko, zabawki, słodycze w opakowaniach
HAN.01 Pytanie 825
Prowadzenie sprzedaży
Zanim pracownik zacznie pracę na posadzie sprzedawcy w markecie spożywczym, powinien mieć aktualną książeczkę
A. ubezpieczeniową
B. wojskową
C. zdrowia
D. oszczędnościową
HAN.01 Pytanie 826
Prowadzenie sprzedaży
Wszystkie właściwości produktu, takie jak: jakość, kolor oraz kształt, w kontekście marketingowym, stanowią
A. rdzeń produktu
B. produkt poszerzony
C. produkt rzeczywisty
D. produkt potencjalny
HAN.01 Pytanie 827
Prowadzenie sprzedaży
Sklep detaliczny oferuje produkt w cenie brutto 2,44 zł. Zastosowana marża wynosi 8% obliczana metodą "w stu", a ponadto naliczany jest 22% podatek VAT. Jaka jest wartość ceny zakupu netto tego towaru?
A. 1,85 zł
B. 2,17 zł
C. 1,84 zł
D. 2,16 zł
HAN.01 Pytanie 828
Prowadzenie sprzedaży
Zasada łańcucha chłodniczego wskazuje, że produkt, który został schłodzony lub zamrożony
A. może być trzymany w temperaturze pokojowej
B. musi być transportowany i przechowywany w temperaturze +7°C
C. musi być przewożony w chłodniach, a ostatnim elementem jest chłodziarka
D. musi być przewożony w temperaturze +10°C
HAN.01 Pytanie 829
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych rodzajów towarów nie powinien być przechowywany w magazynie otwartym?
A. Wyroby stalowe
B. Piasek
C. Cement
D. Ceramiczne materiały budowlane
HAN.01 Pytanie 830
Prowadzenie sprzedaży
Aby uzyskać dane dotyczące dostępnych produktów, ich cen oraz warunków sprzedaży, należy skierować do kontrahenta
A. ofertę sprzedaży
B. zapytanie ofertowe
C. folder informacyjny
D. specyfikację towarową
HAN.01 Pytanie 831
Prowadzenie sprzedaży
Planową inwentaryzację przeprowadza się zawsze
A. na zakończenie roku
B. w każdym momencie
C. cyklicznie co miesiąc
D. zgodnie z harmonogramem inwentaryzacji
HAN.01 Pytanie 832
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca musi podzielić 2-kilogramowy kawałek schabu na 8 równych części. Jaką wagę powinna mieć jedna część schabu?
A. 10 dag
B. 20 dag
C. 25 dag
D. 50 dag
HAN.01 Pytanie 833
Prowadzenie sprzedaży
Wykorzystanie zasady łańcucha chłodniczego w handlu artykułami spożywczymi polega na utrzymaniu temperatury
A. poniżej 0 stopni C - wyłącznie w czasie transportu i magazynowania
B. poniżej 0 stopni C - od wytworzenia do spożycia
C. chłodniczej - od wytworzenia do spożycia
D. chłodniczej - jedynie w trakcie transportu i przechowywania
HAN.01 Pytanie 834
Prowadzenie sprzedaży
Który z poniższych elementów nie wchodzi w skład marketingu mix?
A. klient
B. cena
C. dystrybucja
D. promocja
HAN.02 Pytanie 835
Prowadzenie działań handlowych
Jakiego dokumentu potrzebuje nabywca towaru, aby uzyskać informacje na temat oferowanych przez dostawcę produktów, ich cen oraz warunków płatności i dostawy?
A. Zapytanie ofertowe
B. List intencyjny
C. Umowę przedwstępną
D. Propozycję handlową
HAN.01 Pytanie 836
Prowadzenie sprzedaży
Klipsy stosowane na produktach, stanowią sposób ich ochrony przed
A. kradzieżą
B. uszkodzeniem
C. upadkiem
D. zepsuciem
HAN.01 Pytanie 837
Prowadzenie sprzedaży
Jakiego surowca włókienniczego pochodzenia zwierzęcego dotyczy pytanie?
A. wełna
B. juta
C. bawełna
D. len
HAN.01 Pytanie 838
Prowadzenie sprzedaży
Jakie urządzenie służy do pionowego transportu w dużych obiektach handlowych?
A. przenośnik z rolkami
B. wózek o dwóch kołach
C. ręczny wózek paletowy
D. winda osobowa
HAN.02 Pytanie 839
Prowadzenie działań handlowych
Wzrost wyniku finansowego hurtowni z 20 000,00 zł do 26 000,00 zł mógł być spowodowany
A. zmianą metody obliczania wyniku finansowego
B. wzrostem kosztów przy niezmienionych przychodach
C. obniżeniem kosztów przy niezmienionych przychodach
D. zmianą metody ewidencjonowania wydatków
HAN.01 Pytanie 840
Prowadzenie sprzedaży
Jaką formę sprzedaży należy wybrać, zakładając mały sklep osiedlowy w branży spożywczej?
A. Samoobsługową
B. Komisową
C. Preselekcyjną
D. Tradycyjną