Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HAN.01 Pytanie 841
Prowadzenie sprzedaży

Asortyment towarowy hipermarketu powinien być

A. wąski i płytki.
B. szeroki i płytki.
C. wąski i głęboki.
D. szeroki i głęboki.
HAN.01 Pytanie 842
Prowadzenie sprzedaży

W celu przekonania do zakupu klienta niecierpliwego sprzedawca powinien

A. omówić szczegółowo zalety towaru.
B. pozostawić klientowi więcej czasu do namysłu.
C. zbudować atmosferę zaufania.
D. przedstawić ofertę w skrócie.
HAN.01 Pytanie 843
Prowadzenie sprzedaży

Podstawą opodatkowania towarów i usług stawką podatku YAT jest

A. wartość brutto towarów i usług.
B. koszt zakupu towarów i usług.
C. cena hurtowa zakupu towarów i usług.
D. wartość netto towarów i usług.
HAN.01 Pytanie 844
Prowadzenie sprzedaży

Gwarancja na towar udzielana jest przez producenta

A. dobrowolnie.
B. obowiązkowo.
C. po uiszczeniu dodatkowej opłaty.
D. na żądanie klienta.
HAN.01 Pytanie 845
Prowadzenie sprzedaży

Podstawowa stawka podatku YAT w roku 2014 wynosi

A. 5%
B. 8%
C. 0%
D. 23%
HAN.01 Pytanie 846
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych okresów rozliczeniowych może być przyjęty przez sklep w celu spełnienia obowiązku rozliczania się z urzędem skarbowym z tytułu podatku YAT?

A. Na bieżąco.
B. Co pół roku.
C. Tygodniowo.
D. Co miesiąc.
HAN.01 Pytanie 847
Prowadzenie sprzedaży

Klient złożył reklamację 5 kwietnia. Termin udzielenia przez sklep odpowiedzi na reklamację upływa

A. 12 kwietnia.
B. 19 kwietnia.
C. 17 kwietnia.
D. 11 kwietnia.
HAN.01 Pytanie 848
Prowadzenie sprzedaży

Przyjęcie zakupionych towarów do magazynu potwierdza dowód księgowy

A. Wz-wydanie zewnętrzne.
B. FVZ-faktura zakupu.
C. Pz-przyjęcie zewnętrzne.
D. Pk-polecenie księgowania.
HAN.01 Pytanie 849
Prowadzenie sprzedaży

Ile wynosi cena sprzedaży brutto towaru opodatkowanego 23% stawką podatku YAT, jeżeli cena zakupu jest równa 500,00 zł, a marża 100,00 zł?

A. 600,00 zł
B. 738,00 zł
C. 730,00 zł
D. 615,00 zł
HAN.01 Pytanie 850
Prowadzenie sprzedaży

Ustal cenę detaliczną netto towaru, jeżeli cena hurtowa netto wynosi 20,00 zł, natomiast marża detaliczna 30% ceny hurtowej netto.

A. 29,00 zł
B. 20,00 zł
C. 23,00 zł
D. 26,00 zł
HAN.01 Pytanie 851
Prowadzenie sprzedaży

Oznakowanie towaru konsumpcyjnego powinno zawierać informacje

A. o sposobie wykonania wyrobu.
B. o nazwie towaru.
C. o przydatności towaru.
D. o warunkach promocji.
HAN.01 Pytanie 852
Prowadzenie sprzedaży

Towary przewidziane do szybkiej rotacji umieszcza się na regałach sklepowych

A. na wysokości oczu klienta.
B. najniżej położonych.
C. jak najdalej od wejścia.
D. blisko wejścia.
HAN.01 Pytanie 853
Prowadzenie sprzedaży

Który środek transportu należy zastosować w celu rozładowania z samochodu do magazynu towarów ułożonych na paletach, a następnie ustawienia ich w stosy?

A. Przenośnik taśmowy.
B. Transporter ślimakowy.
C. Dźwig towarowy.
D. Wózek widłowy.
HAN.01 Pytanie 854
Prowadzenie sprzedaży

W pomieszczeniach o optymalnej wilgotności powietrza wynoszącej 90% należy przechowywać

A. wyroby z drewna.
B. wyroby metalowe.
C. świeże warzywa.
D. paczki z cukrem.
HAN.01 Pytanie 855
Prowadzenie sprzedaży

Każdy towar wystawiony do sprzedaży detalicznej musi być

A. oznaczony etykietą informującą o rozmiarze.
B. oznaczony ceną.
C. przygotowany w opakowaniach jednorazowych.
D. zaopatrzony w kartę gwarancyjną.
HAN.01 Pytanie 856
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie obuwniczym oferowane do sprzedaży pasty do butów i paski skórzane stanowią asortyment

A. podstawowy.
B. substytucyjny.
C. uniwersalny.
D. uzupełniający.
HAN.01 Pytanie 857
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie spożywczym zatrudniono 3 sprzedawców odpowiedzialnych za powierzone mienie, którzy podpisali umowę o wspólnej odpowiedzialności materialnej w proporcjach przedstawionych w tabeli. Podczas inwentaryzacji stwierdzono niedobór w kwocie 2 600,00 zł. Ustal wartość odpowiedzialności pracowników.

Ilustracja do pytania 17
A. A. Nowakowska 700,00 zł; A. Dębski 700,00 zł; J. Dudkiewicz 1 200,00 zł.
B. A. Nowakowska 780,00 zł; A. Dębski 780,00 zł; J. Dudkiewicz 1 040,00 zł.
C. A. Nowakowska 730,00 zł; A. Dębski 730,00 zł: J. Dudkiewicz 1 140,00 zł.
D. A. Nowakowska 600,00 zł; A. Dębski 600,00 zł; J. Dudkiewicz 1 400,00 zł.
HAN.01 Pytanie 858
Prowadzenie sprzedaży

W hurtowni mebli dnia 30 września 2013 r. przeprowadzono inwentaryzację. Porównując dane uzyskane podczas spisu z natury z danymi księgowymi stwierdzono

Ilustracja do pytania 18
A. nadwyżkę w kwocie 900,00 zł i niedobór 500,00 zł.
B. niedobór towarów w kwocie 900,00 zł.
C. niedobór w kwocie 900,00 zł i nadwyżkę 500,00 zł.
D. nadwyżkę towarów w kwocie 500,00 zł.
HAN.01 Pytanie 859
Prowadzenie sprzedaży

W tabeli przedstawiono wielkość sprzedaży w domu towarowym według asortymentu. Ustal, który asortyment stanowi główny przedmiot sprzedaży.

Ilustracja do pytania 19
A. Chemiczny.
B. Meble.
C. Radiowo-telewizyjny.
D. Włókienniczo-odzieżowy.
HAN.01 Pytanie 860
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedaż preselekcyjna jest formą sprzedaży, która umożliwia klientowi

A. tradycyjną, pełną obsługę przez personel.
B. zamówienie towaru na podstawie katalogu.
C. wybór i swobodny dostęp do towaru.
D. nabycie towaru przez Internet.
HAN.01 Pytanie 861
Prowadzenie sprzedaży

Do czynności związanych z przyjmowaniem do sklepu zakupionych towarów nie zalicza się sprawdzenia

A. jakości dostarczonych towarów.
B. zgodności pozycji asortymentowych ze złożonym zamówieniem.
C. stanów magazynowych w celu określenia zapotrzebowania na towary.
D. ilości towaru z dokumentami towarzyszącymi dostawie.
HAN.01 Pytanie 862
Prowadzenie sprzedaży

Odbiór jakościowy dostarczonych do sklepu towarów może być przeprowadzony tylko przez

A. dostawcę towaru.
B. pracownika jednostki handlu detalicznego.
C. kierownika sklepu.
D. pracownika jednostki handlu detalicznego, posiadającego niezbędną wiedzę z zakresu towaroznawstwa.
HAN.01 Pytanie 863
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz cenę sprzedaży netto towaru, którego cena zakupu netto wynosiła 20 zł, a marża liczona jest od ceny sprzedaży netto w wysokości 20%.

A. 20,20 zł
B. 19,80 zł
C. 24,00 zł
D. 25,00 zł
HAN.01 Pytanie 864
Prowadzenie sprzedaży

Do sklepu zakupiono spodnie jeansowe w cenie zakupu netto 100 zł za sztukę. Marża w wysokości 20% liczona jest od ceny zakupu netto, a stawka podatku VAT wynosi 23%. Oblicz cenę sprzedaży brutto tych spodni.

A. 147,60 zł
B. 143,00 zł
C. 153,75 zł
D. 120,00 zł
HAN.01 Pytanie 865
Prowadzenie sprzedaży

W związku z kończącym się sezonem obniżono o 15% ceny obuwia. Ile będą kosztowały kozaki damskie, których cena przed obniżką wynosiła 150 zł?

A. 149,85 zł
B. 135,00 zł
C. 165,00 zł
D. 127,50 zł
HAN.01 Pytanie 866
Prowadzenie sprzedaży

Który produkt może być przechowywany poza urządzeniami chłodniczymi na półkach sklepowych?

A. Ser żółty w plastrach hermetycznie opakowany.
B. Śmietanka do kawy UHT.
C. Mleko pasteryzowane w plastikowych butelkach.
D. Surowy sok marchwiowy.
HAN.01 Pytanie 867
Prowadzenie sprzedaży

Który zestaw towarów należy przechowywać w magazynach zamkniętych?

A. Piasek i cement.
B. Armaturę sanitarną i dachówki.
C. Panele ścienne i podłogowe.
D. Cegły i płytki ceramiczne.
HAN.01 Pytanie 868
Prowadzenie sprzedaży

Aby można było sprzedawać wędliny na stoisku samoobsługowym należy poddać je procesowi

A. porcjowania.
B. segregowania.
C. kompletowania.
D. kalibrowania.
HAN.01 Pytanie 869
Prowadzenie sprzedaży

Aby sprzedawca nie miał trudności z odnalezieniem towaru na zapleczu sklepu, należy przestrzegać zasady

A. towary wymagające niskiej temperatury przechowywać w urządzeniach chłodniczych.
B. każdy towar powinien mieć stałe miejsce przechowywania.
C. towary z późniejszych dostaw układać za towarami z dostaw wcześniejszych.
D. towary ciężkie układać na najniższych półkach.
HAN.01 Pytanie 870
Prowadzenie sprzedaży

Obowiązkiem sprzedawcy jest

A. poinformowanie klienta (w przypadku sprzedaży towarów o obniżonej cenie) o cechach obniżających jakość towaru, które stanowią podstawę do obniżenia ceny.
B. sprawdzenie oraz usunięcie ewentualnych wad ukrytych sprzedawanego towaru.
C. udzielenie ustnej odpowiedzi na złożoną w formie pisemnej reklamację towaru w terminie nie przekraczającym 7 dni.
D. pobranie zaliczki od klienta, jeżeli wartość realizowanej transakcji przekracza kwotę 2 000,00 zł.
HAN.01 Pytanie 871
Prowadzenie sprzedaży

Które z zamieszczonych w tabeli czynności powinien wykonać sprzedawca, przygotowując towary do sprzedaży?

Ilustracja do pytania 31
A. Czynności: 1, 2, 3 i 4
B. Czynności: 2, 3, 5 i 6
C. Czynności: 1, 2, 3 i 6
D. Czynności: 3, 4, 5 i 6
HAN.01 Pytanie 872
Prowadzenie sprzedaży

Pracownik sklepu AGD przywłaszczył sobie blender, co zarejestrował monitoring sklepowy. Za wyrządzoną szkodę poniesie on odpowiedzialność materialną na zasadzie winy

A. udowodnionej nieumyślnej.
B. udowodnionej umyślnej.
C. domniemanej pełnej.
D. domniemanej ograniczonej.
HAN.01 Pytanie 873
Prowadzenie sprzedaży

Inwentaryzację nadzwyczajną przeprowadza się

A. przy przekazywaniu odpowiedzialności za towary innemu pracownikowi sklepu.
B. na koniec roku kalendarzowego.
C. co pewien czas w celu skontrolowania poziomu zapasów i porównania go ze stanem księgowym.
D. po włamaniu do sklepu i kradzieży.
HAN.01 Pytanie 874
Prowadzenie sprzedaży

Korzystając z danych w tabeli oblicz kwotę należności, którą powinien zapłacić klient za zakupione towary: 2 kg cukru, 0,50 kg ciastek i 0,40 kg czekoladek.

Ilustracja do pytania 34
A. 25,00 zł
B. 22,00 zł
C. 20,00 zł
D. 28,00 zł
HAN.01 Pytanie 875
Prowadzenie sprzedaży

Do grupy warzyw kapustnych należy

A. szpinak.
B. patison.
C. brokuł.
D. sałata.
HAN.01 Pytanie 876
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie analizy danych podanych w tabeli wskaż towar, którego niedobór ma wartość większą niż 15 zł.

Ilustracja do pytania 36
A. C.
B. D.
C. B.
D. A.
HAN.01 Pytanie 877
Prowadzenie sprzedaży

Do sklepu perfumeryjnego z tradycyjną formą sprzedaży wszedł klient, który zamierza kupić prezent dla swojej córki. Wskaż prawidłowy przebieg obsługi klienta.

A. Ustalenie potrzeb, zachęcenie do dalszych zakupów, prezentacja produktów, wyjaśnienie wątpliwości, inkaso należności.
B. Ustalenie potrzeb, prezentacja produktów, zachęcenie do dalszych zakupów, wyjaśnienie wątpliwości, inkaso należności.
C. Ustalenie potrzeb, prezentacja produktów, wyjaśnienie wątpliwości, inkaso należności, zachęcenie do dalszych zakupów.
D. Ustalenie potrzeb, wyjaśnienie wątpliwości, prezentacja produktów, inkaso należności, zachęcenie do dalszych zakupów.
HAN.01 Pytanie 878
Prowadzenie sprzedaży

Podział lokalu sklepowego na strefę dla sprzedawcy i strefę dla klienta oraz brak bezpośredniego kontaktu klienta z towarem to cechy sprzedaży

A. samoobsługowej.
B. preselekcyjnej.
C. internetowej.
D. tradycyjnej.
HAN.01 Pytanie 879
Prowadzenie sprzedaży

Która struktura asortymentu handlowego jest prawidłowa?

Ilustracja do pytania 39
A. B.
B. D.
C. C.
D. A.
HAN.01 Pytanie 880
Prowadzenie sprzedaży

Określ typ klienta, który spodziewa się być oszukanym przez sprzedawcę, uważa, że w innym punkcie sprzedaży będzie lepiej obsłużony i kupi towar tańszy i lepszej jakości.

A. Klient rozmowny.
B. Klient niezdecydowany.
C. Klient nieufny.
D. Klient niecierpliwy.