Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 1 001
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia rozbieżności między stanem księgowym a rzeczywistym, ustalone w wyniku inwentaryzacji przeprowadzonej w jednostce handlowej. W toku postępowania wyjaśniającego komisja inwentaryzacyjna stwierdziła

TowarJ.m.Cena (zł)Stan
Księgowy (szt.)Rzeczywisty (szt.)
Płaszczszt.300,00101100
Kurtkaszt.150,0099100

A. niedobór płaszcza 150 zł i nadwyżkę kurtki 300 zł
B. nadwyżkę płaszcza 300 zł i niedobór kurtki 150 zł
C. niedobór płaszcza 300 zł i nadwyżkę kurtki 150 zł
D. nadwyżkę płaszcza 150 zł i niedobór kurtki 300 zł
HAN.01 Pytanie 1 002
Prowadzenie sprzedaży

Wyznacz wartość sprzedaży netto zmywarki, zakładając, że cena zakupu netto wynosi 1 250,00 zł, a marża wynosząca 20% jest liczona od ceny zakupu netto?

A. 1 000,00 zł
B. 1 250,00 zł
C. 1 500,00 zł
D. 250,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 003
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż sytuację, w której towar, zgodnie z aktualnymi przepisami prawa konsumenckiego, nie odpowiada umowie.

A. Kalosze przepuszczają wodę podczas korzystania w czasie deszczu
B. Zamówiony napój nie odpowiada smakowym preferencjom klienta
C. Spodnie z tkaniny drugiej jakości mają drobne plamy
D. Kupione spodnie są za małe dla klientki
HAN.02 Pytanie 1 004
Prowadzenie działań handlowych

W trakcie inwentaryzacji ujawniono w kasie brak gotówki, którego źródła nie zostały określone. Rozliczenie tego braku powinno zostać zaksięgowane po stronie Ma na koncie Rozliczenie niedoborów i szkód oraz po stronie Wn na koncie

A. Inne koszty operacyjne
B. Inne rozrachunki
C. Inne rozrachunki z pracownikami
D. Inne przychody operacyjne
HAN.01 Pytanie 1 005
Prowadzenie sprzedaży

Botulizm to dolegliwość spowodowana jedzeniem źle przechowywanych

A. surowych jaj
B. maślanki odtłuszczonej
C. kaszy gryczanej
D. konserw rybnych
HAN.01 Pytanie 1 006
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych dokumentów potwierdza przyjęcie zakupionych towarów do magazynu?

A. PW – Przyjęcie Wewnętrzne
B. RW – Rozchód Wewnętrzny
C. WZ – Wydanie Zewnętrzne
D. PZ – Przyjęcie Zewnętrzne
HAN.01 Pytanie 1 007
Prowadzenie sprzedaży

Jaką wartość będzie miała cena sprzedaży netto towaru, który sprzedawca nabył w cenie zakupu netto 260 zł za sztukę, jeżeli marża detaliczna wynosi 40% ceny zakupu netto?

A. 264 zł
B. 364 zł
C. 220 zł
D. 300 zł
HAN.02 Pytanie 1 008
Prowadzenie działań handlowych

Plan rzeczowy nie uwzględnia przewidywania

A. wielkości produkcji
B. doskonalenia organizacji produkcji
C. źródeł finansowania inwestycji
D. zaopatrzenia materiałowego
HAN.01 Pytanie 1 009
Prowadzenie sprzedaży

Okoliczność, w której ilość środków pieniężnych w obiegu zwiększa się szybciej niż wartość dóbr i usług dostępnych do sprzedaży, to

A. dewaluacja
B. deflacja
C. aprecjacja
D. inflacja
HAN.01 Pytanie 1 010
Prowadzenie sprzedaży

Jaką kategorię wyrobów z mąki obejmują herbatniki?

A. Do pieczywa mieszanego
B. Do pieczywa specjalnego
C. Do pieczywa cukierniczego nietrwałego
D. Do pieczywa cukierniczego trwałego
HAN.01 Pytanie 1 011
Prowadzenie sprzedaży

Termin kompensata odnosi się do

A. wyrównania niedoboru za pomocą nadwyżki towaru
B. wpłacenia utargu na konto bankowe
C. braku gotówki w kasie
D. rozliczenia utargu
HAN.02 Pytanie 1 012
Prowadzenie działań handlowych

Konsument otrzymał w dniu 06.04.2022 r. obuwie, które zakupił 04.04.2022 r. w sklepie internetowym.
Podczas zawierania transakcji kupujący nie został powiadomiony o przysługującym mu prawie odstąpienia od umowy. Zgodnie z przytoczonymi przepisami, prawo zwrotu tego towaru wygasa

Ustawa z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta - fragment
(…)
Art. 27. Konsument, który zawarł umowę na odległość lub poza lokalem przedsiębiorstwa, może w terminie 14 dni odstąpić od niej bez podawania przyczyny i bez ponoszenia kosztów, z wyjątkiem kosztów określonych w art. 33, art. 34 ust. 2 i art. 35.
Art. 28. Bieg terminu do odstąpienia od umowy rozpoczyna się: 1) dla umowy, w wykonaniu której przedsiębiorca wydaje rzecz, będąc zobowiązany do przeniesienia jej własności - od objęcia rzeczy w posiadanie przez konsumenta lub wskazaną przez niego osobę trzecią inną niż przewoźnik, a w przypadku umowy, która: a) obejmuje wiele rzeczy, które są dostarczane osobno, partiami lub w częściach – od objęcia w posiadanie ostatniej rzeczy, partii lub części, b) polega na regularnym dostarczaniu rzeczy przez czas oznaczony- od objęcia w posiadanie pierwszej z rzeczy; 2) dla pozostałych umów-od dnia zawarcia umowy.
Art. 29. 1. Jeżeli konsument nie został poinformowany przez przedsiębiorcę o prawie odstąpienia od umowy, prawo to wygasa po upływie 12 miesięcy od dnia upływu terminu, o którym mowa w art. 27. 2. Jeżeli konsument został poinformowany przez przedsiębiorcę o prawie odstąpienia od umowy przed upływem terminu, o którym mowa w ust. 1, termin do odstąpienia od umowy upływa po 14 dniach od udzielenia konsumentowi informacji o tym prawie.

A. 20.04.2022 r.
B. 18.04.2023 r.
C. 20.04.2023 r.
D. 18.04.2022 r.
HAN.02 Pytanie 1 013
Prowadzenie działań handlowych

Jaką wartość sprzedaży brutto osiągnie towar objęty stawką VAT 8%, jeśli cena zakupu netto wynosi 50,00 zł, a przedsiębiorstwo handlowe przyjmuje 20% marżę od ceny zakupu?

A. 60,00 zł
B. 67,50 zł
C. 64,80 zł
D. 54,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 014
Prowadzenie sprzedaży

Pasty do obuwia oraz skórzane paski sprzedawane w punkcie sprzedaży obuwia tworzą asortyment

A. główny.
B. uzupełniający.
C. substytucyjny.
D. uniwersalny.
HAN.01 Pytanie 1 015
Prowadzenie sprzedaży

Średni wzrost sprzedaży zmywarek wynosi 2% miesięcznie. Oblicz prognozowaną sprzedaż na czerwiec tego roku, zakładając, że w maju sprzedano 200 sztuk zmywarek.

A. 240 szt.
B. 204 szt.
C. 202 szt.
D. 220 szt.
HAN.01 Pytanie 1 016
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca powinien zasugerować klientowi, który jest zainteresowany mlecznymi napojami niefermentowanymi

A. mleko czekoladowe
B. jogurt truskawkowy
C. kefir malinowy
D. mleko acidofilne
HAN.01 Pytanie 1 017
Prowadzenie sprzedaży

Do działań związanych z ilościowym odbiorem towaru zalicza się

A. weryfikacja poprawności etykietowania towaru
B. ocena i kontrola stanu opakowania towaru
C. analiza właściwości towaru w porównaniu do tych podanych przez producenta
D. sprawdzenie zgodności ilości odebranego towaru z dokumentacją towarzyszącą dostawie
HAN.02 Pytanie 1 018
Prowadzenie działań handlowych

Przechowywanie towarów w ilościach umożliwiających nieprzerwane prowadzenie sprzedaży detalicznej to rola magazynu

A. produkcyjnego
B. konsygnacyjnego
C. sklepowego
D. przeładunkowego
HAN.01 Pytanie 1 019
Prowadzenie sprzedaży

Torebka dla kobiet miała cenę 350 zł. Zredukowano ją o 10%. Jaka jest nowa cena torebki po obniżce?

A. 340,00 zł
B. 315,00 zł
C. 356,50 zł
D. 350,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 020
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych typów klientów może sprawić, że czas obsługi sprzedaży ulegnie znacznemu skróceniu?

A. Niezdecydowany.
B. Zdecydowany.
C. Nieufny.
D. Milczący.
HAN.02 Pytanie 1 021
Prowadzenie działań handlowych

Pracownik magazynu z artykułami biurowymi niewłaściwie składował papier ksero, przez co doszło do jego zawilgocenia. To zdarzenie przyczyniło się do powstania wady papieru

A. zasadniczą jawną
B. nieistotną ukrytą
C. zasadniczą ukrytą
D. nieistotną jawną
HAN.02 Pytanie 1 022
Prowadzenie działań handlowych

Właściciel sklepu zakupił towar za cenę netto 22,00 zł, a koszty handlowe wyniosły 20% ceny zakupu netto. Zysk stanowi 10% sumy kosztów (ceny zakupu netto oraz kosztów handlowych). Jaką cenę sprzedaży netto powinien ustalić dla towaru?

A. 26,40 zł
B. 28,60 zł
C. 24,20 zł
D. 29,04 zł
HAN.02 Pytanie 1 023
Prowadzenie działań handlowych

Jakie z podanych produktów nie powinny być przechowywane w wilgotnych i ciepłych warunkach z powodu ryzyka wystąpienia pleśni?

A. Produktów z polistyrenu
B. Produktów z bawełny
C. Produktów z metalu
D. Produktów z gumy
HAN.02 Pytanie 1 024
Prowadzenie działań handlowych

Wartość kapitału własnego firmy wynosi 100 000 zł, a osiągnięty zysk netto to 50 000 zł. Analiza rentowności kapitału własnego wskazuje, że każda złotówka zainwestowanego kapitału generuje

A. 2,00 zł zysku netto
B. 5,00 zł zysku netto
C. 0,50 zł zysku netto
D. 50,00 zł zysku netto
HAN.01 Pytanie 1 025
Prowadzenie sprzedaży

Przyprawa wytwarzana z mielonej gorczycy, wody, soli, octu oraz cukru i ziół charakterystycznych dla różnych gatunków to

A. sos winegret
B. majonez
C. musztarda
D. sos sojowy
HAN.01 Pytanie 1 026
Prowadzenie sprzedaży

Jakie dane powinny znaleźć się na etykiecie cenowej cukierków sprzedawanych luzem w sklepie detalicznym?

A. Nazwa produktu, jednostka miary, cena netto
B. Stawka VAT, nazwa producenta, cena brutto
C. Nazwa produktu, jednostka miary, cena brutto
D. Stawka VAT, nazwa produktu, cena netto
HAN.02 Pytanie 1 027
Prowadzenie działań handlowych

Który z przepisów prawnych zabrania używania reklamy wprowadzającej w błąd oraz niezgodnej z regulacjami i zasadami ogólnego dobra?

A. Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji
B. Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej
C. Kodeks postępowania administracyjnego
D. Kodeks cywilny
HAN.02 Pytanie 1 028
Prowadzenie działań handlowych

Jaką formę promocji powinien wybrać nowo otwarty salon fryzjerski?

A. Emisję reklamy w formie filmu w ogólnokrajowej telewizji
B. Prezentację całkowitej oferty usług na targach międzynarodowych
C. Wysłanie oferty salonu do firm z sektora fryzjerskiego
D. Reklamę z kuponami rabatowymi w lokalnej prasie
HAN.01 Pytanie 1 029
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz, jaką kwotę odsetek uiści przedsiębiorca, który uzyskał roczny kredyt obrotowy na zakup towarów w wysokości 200 000 zł, z oprocentowaniem wynoszącym 12% rocznie?

A. 240 000 zł
B. 224 000 zł
C. 440 000 zł
D. 24 000 zł
HAN.01 Pytanie 1 030
Prowadzenie sprzedaży

Suma wartości należnego podatku od towarów i usług dla towarów A i B, zgodnie z danymi zawartymi w tabeli, wynosi

Zestawienie sprzedaży towarów
TowarWartość sprzedaży
netto towarów
Stawka VAT
A10 000,00 zł23%
B5 000,00 zł8%

A. 3 450,00 zł
B. 2 300,00 zł
C. 4 650,00 zł
D. 2 700,00 zł
HAN.02 Pytanie 1 031
Prowadzenie działań handlowych

Jaki dokument magazynowy powinien zostać wystawiony, aby zarejestrować transfer towarów z magazynu I do magazynu II w obrębie tej samej hurtowni?

A. Rw Rozchód wewnętrzny
B. Zw Zwrot wewnętrzny
C. Wz Wydanie na zewnątrz
D. Mm Przesunięcie międzymagazynowe
HAN.02 Pytanie 1 032
Prowadzenie działań handlowych

W tabeli przedstawiono wartość sprzedaży niektórych pozycji asortymentu przedsiębiorstwa handlu hurtowego. Przedsiębiorstwo przeznaczyło 10 000 zł na uzupełnienie zapasów wymienionych pozycji asortymentu proporcjonalnie do ich udziału w wartości sprzedaży. Którą kwotę przeznaczono na uzupełnienie asortymentu o największej wartości sprzedaży?

L.p.AsortymentWartość sprzedaży w zł
1.Zeszyt A5-60 kratka3 675
2.Zeszyt A5-60 linia3 150
3.Zeszyt A4-60 kratka2 940
4.Zeszyt A4-60 linia735
Ogółem10 500

A. 3 500 zł
B. 3 675 zł
C. 3 000 zł
D. 3 150 zł
HAN.01 Pytanie 1 033
Prowadzenie sprzedaży

Papryka klasyfikowana jest jako warzywo

A. strączkowe
B. kapustne
C. psiankowate
D. korzeniowe
HAN.02 Pytanie 1 034
Prowadzenie działań handlowych

Produkt marki X znajduje się w fazie wzrostu cyklu życia. Firma planuje zmienić strategię promocji z informowania kupujących na rozwijanie lojalności do produktu. Jak powinna to realizować?

A. opublikowanie ogłoszenia w prasie o dużym nakładzie
B. umieszczenie reklamy na stronie internetowej
C. oferowanie programu lojalnościowego
D. sposób wyeksponowania produktu na półce sklepu
HAN.01 Pytanie 1 035
Prowadzenie sprzedaży

Gdy klient uznaje cenę konkretnego modelu aparatu fotograficznego za zbyt wysoką, sprzedawca powinien

A. poinformować klienta, że ten sam produkt w pobliskim sklepie może być nieco tańszy
B. omówić z klientem kwestię ceny towaru
C. zmniejszyć cenę produktu do możliwości finansowych nabywcy
D. zaprezentować inny, równie wartościowy, ale tańszy aparat
HAN.02 Pytanie 1 036
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie zamieszczonego przepisu, wskaż wymogi językowe, które powinna spełniać informacja zamieszczona na etykiecie środka spożywczego wprowadzonego do obrotu na polskim rynku.

Fragment rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
(...)
Artykuł 15
Wymogi językowe
1.Bez uszczerbku dla art. 9 ust. 3 obowiązkowe informacje na temat żywności muszą być podawane w języku łatwo zrozumiałym dla konsumentów z państw członkowskich, w których dany środek spożywczy jest wprowadzany na rynek.
2.Na swoim własnym terytorium państwa członkowskie, w których dany środek spożywczy jest wprowadzany na rynek, mogą określić, że dane szczegółowe są podawane w jednym lub kilku językach urzędowych Unii.
3.Ust. 1 i 2 nie zabraniają podawania danych szczegółowych w kilku językach.
(...)

A. Informacja w języku polskim z możliwością podawania tych informacji również w innych językach urzędowych Unii.
B. Informacja wyłącznie w języku polskim bez możliwości podania tych informacji również w innych językach urzędowych Unii.
C. Informacja wyłącznie w języku angielskim bez możliwości podania tych informacji również w innych językach urzędowych Unii.
D. Informacja w dowolnym języku urzędowym Unii z możliwością podania tych informacji również w języku angielskim.
HAN.01 Pytanie 1 037
Prowadzenie sprzedaży

Jaką metodę aktywizacji sprzedaży wykorzystuje producent soków, gdy oferuje nagrody za zbieranie określonej liczby nakrętek z butelek po sokach?

A. Sprzedaż osobistą
B. Public relations
C. Promocję sprzedaży
D. Reklamę
HAN.01 Pytanie 1 038
Prowadzenie sprzedaży

Jakie zestawienie towarów może być w pełni sprzedawane zarówno w tradycyjny, jak i nowoczesny sposób?

A. Owoce, słodycze w opakowaniach, wędliny krojone na życzenie klienta, mleko, zabawki
B. Słodycze w opakowaniach, mleko, żywe ryby, zabawki, owoce
C. Mleko, owoce, ciasto sprzedawane na wagę, zabawki, słodycze w opakowaniach
D. Wędliny pakowane hermetycznie, owoce, mleko, zabawki, słodycze w opakowaniach
HAN.01 Pytanie 1 039
Prowadzenie sprzedaży

W tabeli przedstawiono wykaz towarów, które chce kupić klient. Jaką kwotę reszty powinien otrzymać jeśli zapłaci banknotem o wartości 50 zł?

Nazwa towaruJ.m.IlośćCena jednostkowa
w zł
Masło ekstraszt.33,20
Mleko 3,2%l42,10
Twarógkg29,30

A. 36,60 zł
B. 14,60 zł
C. 13,40 zł
D. 35,40 zł
HAN.01 Pytanie 1 040
Prowadzenie sprzedaży

Prezentacja towarów w witrynie sklepowej, zorganizowana na czas Świąt Bożego Narodzenia, jest to ekspozycja

A. seryjna
B. interaktywna
C. okolicznościowa
D. reprezentacyjna